Jokerit – vain taivas on rajana

KHL / Artikkeli
Muutoksista huolimatta Jokereilla tullee olemaan vahva kotiyleisön tuki.
Kuva © Jussi Kivimäki
Vuonna 1967 perustettu Jokerit on ollut Suomessa vuosikymmeniä samalla rakastettu sekä vihattu seura. Seura otti rohkean askeleen ilmoittaessaan siirtyvänsä mantereen kovimpaan kiekkoliigaan KHL:ään.

Tie KHL:ään ei ole ollut aivan mutkaton, ja moni epäili, saako seura rakennettua kilpailukykyisen joukkueen - aivan turhaan. Jokereilla on erinomaisesti rakennettu joukkue, jota johtaa Leijonat keväällä MM-hopealle johdattanut Erkka Westerlund. Seuran tekemisessä on vahva positiivinen sävy, ja muissa KHL-kaupungeissa Jokerit otetaan varmasti hyvin vastaan, jos Venäjältä saamissani tiedoissa on perää. Monien seurojen fanit harmittelevat jo, kun Jokerit ei tule heidän kotiareenalleen pelaamaan kauden aikana.

Jokerit lähtee kohti monille suomalaisille kiekkofaneille tuntematonta KHL:ää, ja moni asia tulee varmasti yllätyksenä niin katsojille kuin seurassa työskenteleville. Asia, joka tulee varmasti olemaan Jokerien vahvuus KHL:ssä, on tiivis joukkuepelaaminen ja taktinen osaaminen. Tämä on ollut Leijonien vahvuus maajoukkuepeleissä vuosia isompiaan vastaan ja se on myös Jokereiden vahvuus KHL:ssä. Joukkueiden taktinen osaaminen on toki KHL:ssä kehittynyt vuosien varrella, mutta sarjassa on edelleen seuroja, jotka menevät yksilöt edellä - tai ainakin näin näyttää pelejä aktiivisesti vuosia seuranneen henkilön silmin katsottuna.

Mihin sitten Jokereiden materiaalilla on realistisesti mahdollista päästä? Se selviää tarkemmin alla olevasta tekstistä. Jokerit lähtee kuitenkin useammin peleihin ennakkosuosikkina kuin altavastaajana, jos puhtaasti materiaaleja katsotaan.

Jokerit tekee suomalaista kiekkohistoriaa, kun KHL:n seitsemäs kausi pyörähtää seuran osalta käyntiin 4.9., jolloin Valko-Venäjältä saapuu vieraaksi kesällä vahvistunut Dinamo Minsk. Tästä alkaa suomalaisseuran taival KHL:n värikkäässä ja mielenkiintoisessa maailmassa. KHL-pelien korkea taso yllättää varmasti monet seuran kannattajat ja suomalaiset jääkiekon seuraajat positiivisesti.

Se on varmaa, että Helsingin Areenalla nähdään tulevan kauden aikana lukuisia MM- ja olympiakisoista tuttuja kasvoja myös vastustajien riveissä. KHL ei ole NHL, mutta sarjassa pelataan Euroopan kovatasoisinta jääkiekkoa.

Maalivahdit:

Henrik Karlsson (SWE)

Riku Helenius

Jokerien maalilla nähdään tulevalla kaudella suomalais-ruotsalainen kaksikko, kun seura hankki lähes kaksimetrisen Henrik Karlssonin Omskista ja pari raskasta kautta AHL:ssä viettänyt Riku Helenius palasi Suomen maaperälle.

Karlsson on isokokoinen maalivahti, joka luottaa paljon kokoonsa. Hän aloitti viime kauden SHL-mestariksi edenneen Skellefteån riveissä, josta siirtyi loppukaudeksi Omskiin. Hän ehti pelata Omskissa vain kuusi peliä runkosarjassa, joten otteista ei kannata vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Karlsson on yrittänyt 2010-luvulla luoda uraa NHL:ssä, mutta pelejä on kertynyt vain vajaat 30 kappaletta. Harjoituspeleissä isokokoinen vahti ei ole vielä varsinaisesti häikäissyt, mutta harjoituspelit ovat vain harjoituspelejä, joten liian suuria johtopäätöksiä on turha vetää.

26-vuotiaalla Heleniuksella on alla kaksi raskasta kautta AHL:ssä, ja hän joutui jopa hakemaan viime kaudella muutaman pelin verran vauhtia ECHL:stä. Pelejä kertyi kahden kauden aikana vähän, mikä ei varmasti ole ollut hyväksi itseluottamuksen kannalta. Hän torjui JYPin mestariksi keväällä 2012 ennen lähtöään rapakon taakse. Heleniuksella on kaikki taidot siihen, että hän voi torjua hyvällä tasolla KHL:ssä.

Jokereilla on periaatteessa ihan hyvä maalivahtikaksikko KHL:ään, mutta Karlsson ei ole täysin vielä vakuuttanut ja Heleniuksella on alla pari vaikeaa kautta. Jokerien maalivahtipeli ole ennakkoon ajateltuna tähtiosastoa KHL:ssä, mutta hyvää tasoa se voi olla. Maalivahtipeli ei välttämättä ole heikko kohta, mutta pieni kysymysmerkki se on. KHL:ssä pelaa huippuluokan maalivahteja, ja tästä kaksikosta lähtökohtaisesti kumpikaan ei ole KHL:n huippua. Maalivahtikaluston täydentävät Jani Kautto ja Joona Voutilainen.

Puolustajat:

Jere Karalahti - Ryan Gunderson (USA)

Ossi Väänänen - Daine Todd (CAN)

Topi Jaakola - Atte Ohtamaa

Ville Lajunen - Oskari Korpikari

Jos maalivahtipelin yllä leijuu kysymyksiä, niin samaa ei voi sanoa puolustuksen osalta, joka näyttää nimilistaltaan todella kovalta. Puolustusmateriaalista löytyy huippuluokan erikoistilanneosaamista, ja varsinkin ylivoimalle pitäisi olla laatua. Tästä pitävät huolen etunenässä kaksi seuran ulkomaalaisvahvistusta.

Kesällä Jokerit säväytti hankkimalla 29-vuotiaan jenkkipuolustajan Ryan Gundersonin. Pienikokoisen puolustajan pitäisi olla kiekollisena koko puolustuksen paras ja ylivoimalla todellinen huippuluokan pelote. SHL-seura Brynäsissä kolme viime kautta hurjia tehoja iskeneen hyökkäävän puolustajan tehopisteet viime vuosilta ovat kovaa luokkaa. Ensimmäisellä kaudellaan SHL:ssä hän teki heti 34 pistettä, toisella 36 ja viime kaudella 54 pelin tehot olivat 8+33=41, jolla irtosi kuuden pisteen marginaalilla pakkien pistepörssin voitto. Hän oli myös SHL:n pistepörssissä peräti kahdeksannella sijalla. Viime kaudella Chris Lee tuli Magnitogorskiin SHL:n pakkien pistepörssin voittajana ja nousi välittömästi sarjan parhaiden pakkien joukkoon. Pystyykö Gunderson samaan?

Gunderson pelasi vielä kaudella 2008-09 ECHL:ää, joten ura sai todellisen nosteen Brynäsissä. Hän on vahva luistelija, jonka pelisilmä on kirkas kuin aurinko. Jos Jokerien peli lähtee kulkemaan, niin Gundersonilla on kaikki eväät taistella myös KHL:ssä pakkien pistepörssin voitosta. Heikkoudet ovat oman pään pelissä, sillä hän ei ole erityisen hyvä puolustamaan.

Jokerit näyttää osuneen kultasuoneen harjoituspelien perusteella AHL:stä hankitun kanadalaisvahvistus Daine Toddin kohdalla. Kyseessä on todella pelirohkea kiekollinen puolustaja, joka on taitava käsistään. Erinomaisesti luisteleva ja peliä lukeva Todd on ollut joukkueen puolustuksen ehdotonta kärkeä harjoitusotteluissa. Hänen suurin ongelmansa on puolustuspelaaminen, jossa on selkeitä heikkouksia, mutta niin on monilla muillakin hyökkäävillä puolustajilla. Ylivoimalla Todd saanee vastuuta tulevan kauden aikana.

Hyökkäyssuuntaan löytyy vahvoja ulkomaalaispuolustajia, mutta löytyy sitä vahvaa puolustusosaamistakin, josta pitävät huolen Ossi Väänänen, Jere Karalahti, Topi Jaakola ja Atte Ohtamaa. Jokainen heistä on nähty viime vuosina MM-kisoissa, ja Väänänen pelasi viime talvena myös olympialaisissa. Kevään 2011 maailmanmestareita heistä ovat Väänänen ja Jaakola.

Väänäselle tuleva kausi seurassa on viides peräkkäinen. KHL ei ole Väänäselle aivan outo sarja, sillä hän pelasi kauden avausvastustaja Dinamo Minskin riveissä kaudella 2009-10. Noin 500 peliä NHL:ssä urallaan pelannut konkaripuolustaja tuo takalinjoille fyysisyyttä, ilkeyttä ja vahvaa puolustusosaamista. Erinomainen joukkuepelaaja, jonka merkitys seuralle on varmasti tulevallakin kaudella iso.

Jere Karalahti on valmis.
Jere Karalahti on valmis.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Kaikenlaista urallaan ja sen ulkopuolella kokenut Karalahti saattaa pelata jopa uransa parasta jääkiekkoa tulevalla kaudella 39-vuotiaana nuorena miehenä. Hänellä on Väänäsen tavoin kokemusta NHL:ssä ja Dinamo Minskissä pelaamisesta. NHL:ssä Karalahti pelasi urallaan hieman reilut 150 ottelua, ja Minskissä mies viihtyi isossa roolissa vuodet 2011-13. Minskissä hän oli isäntä talossa 15 000 katsojan mylviessä otteluissa seuran takana. Keväällä kokenut puolustaja saalisti leijonajoukkueen kanssa MM-hopeaa. Paineistettunakin Karalahti on kiekollisena aina rauhallinen, lisäksi hän tuo vahvaa fyysistä peliä ja ylivoimalle löytyy käyttökelpoinen painava laukaus. Hän palaa vuoden tauon jälkeen KHL:ään ja kohtaa Väänäsen tavoin entisen seuransa kotiavauksessa. Minskissä kaksikko otetaan varmasti lämpimästi vastaan, kun Jokerit siellä vierailee kauden aikana.

Kari Jalosen valmentama Lev Praha eteni viime kaudella upeasti KHL:n finaaleihin asti. Tuon joukkueen puolustuksen tärkeimpiin palasiin kuului erinomainen yleispuolustaja Jaakola, jonka otteita Jalonen kehui vuolaasti. Hän ei ole näyttävimpiä eikä varmasti äänekkäimpiä pelaajia, mutta tekee työnsä kentällä tunnollisesti. Puolustusosaaminen on Jaakolan vahvuus, ja lisäksi häneltä löytyy hyvää kiekollista osaamista. Hän on viettänyt kaksi viimeisintä kautta KHL:ssä. Avauskausi Amurissa meni osittain poskelleen, kun hän kärsi jonkinlaisesta verenmyrkytyksestä tai vastaavasta, joka sotki kautta. Viime kaudella Jaakola viimeistään näytti, että hän on myös KHL:n tasolla kova puolustaja.

Ohtamaalla on takanaan loistava kausi Liigan voittaneessa Kärpissä. Hän pääsi keväällä edustamaan Suomea ensimmäistä kertaa MM-tasolla ja esiintyikin heti edukseen. 26-vuotiaan puolustajan uran ensimmäinen MM-turnaus päättyi lopulta finaalitappioon. Hän tuo vahvaa kamppailuvoimaa ja fyysistä peliä takalinjoille. Erinomaisella asenteella varustettu jämäkkä puolustaja ei ole kiekollisessakaan pelissä mikään puukäsi.

Puolustuksesta löytyvät vielä muun muassa Ville Lajunen ja Oskari Korpikari, jotka muodostivat erinomaisen pakkiparin Bluesille syksystä 2010 siihen asti kunnes Lajunen siirtyi Metallurg Magnitogorskiin seuraavalla kaudella. Lajunen on puolustuksen ulkomaalaisvahvistusten tavoin hyökkäävä puolustaja. Kaksi viimeisintä kautta Färjestadissa kiekkoillut puolustaja on pelannut urallaan aiemmin vajaat puoli kautta KHL:ssä. Hän siirtyi mestaruuden voittaneen Magnitogorskin riveihin kaudeksi 2011-12. Tehopisteillä puolustaja ei silloin juurikaan juhlinut ja muutama pahempi virhekin sattui tuolla jaksolla, mutta Lajusen otteista näki jo silloin, että hänellä on kaikki eväät pärjätä KHL:ssä. Eikä tuo visiitti mitenkään huonosti Magnitogorskissa mennyt.

Pelicansissa viime kaudella kiekkoillut Korpikari pääsi pelaamaan EHT:lla menneellä kaudella ja oli mukana MM-ryhmässä, mutta ei lopulta päässyt pelaamaan kisoissa. Hän tulee tuomaan vahvaa puolustusosaamista ja kovuutta puolustukseen. Tyypillinen suomalainen pelaaja, joka tekee armotta töitä joukkueensa eteen. Puolustuksesta löytyy myös lupaava Santeri Saari.

Jokereilla on kasassa KHL:n tasolle erinomainen puolustus. Joukkueessa on erittäin hyvää puolustusosaamista ja kovia fyysisiä puolustajia. Puolustus on myös isokokoinen. Toddin ja Gundersonin johdolla kiekollista taitoakin pitäisi olla riittävästi siihen, jos ja kun seura mielii menestyä KHL:ssä. Gunderson voi olla parhaimmillaan yksi koko sarjan parhaista puolustajista kiekollisena ja ylivoimalla. Puolustuksessa on myös syvyyttä ihan mukavasti, eikä joukkue kaadu vielä pariin loukkaantumiseen. Suurin osa KHL-joukkueiden puolustuksista kalpenee tämän alakerran rinnalla.

Hyökkääjät:

Niklas Hagman - Niko Kapanen - Juhamatti Aaltonen

Linus Omark (SWE) - Kurtis McLean (CAN) - Johan Harju (SWE) 

Tommi Huhtala - Petr Koukal (CZE) - Steve Moses (USA)

Jere Sallinen - Riku Hahl - Tomi Mäki

Jokerit kasasi kesällä maltillisesti paloja KHL-joukkueeseen ja on saanut jalkeille myös hyvän hyökkäysmateriaalin KHL:ään.

Seuran kesän kenties mielenkiintoisin hankinta oli maagisen pehmeillä käsillä varustettu ruotsalaishyökkääjä Linus Omark, jonka kiekonkäsittelytaito on silkkaa taidetta. Hän on huippuvaarallinen kiekon kanssa ja yrittää ratkaisuja, jotka monille pelaajille eivät tulisi edes mieleenkään tai heidän taitotasonsa ei yksinkertaisesti riittäisi vastaavanlaisiin virtuoosimaisiin suorituksiin. Omarkilla on poikkeukselliset hyökkäyspään taidot, jotka tarjoavat katsojille viihdearvoa roppakaupalla.

Omark yritti luoda NHL-uraa tähän kauteen asti. Hän pelasi kolmen NHL-kautensa aikana yhteensä 79 peliä, joissa teki 32 pistettä. Toissa kaudella, NHL:n työsulun aikana, Omark kävi pelaamassa Sveitsin pääsarja NLA:ssa, jossa hyökkääjä voitti lähes näytöstyyliin sarjan pistepörssin tekemällä 48 peliin pisteet 17+52=69. Ruotsalaiselta löytyy aiempaa KHL-kokemusta kaudelta 2009-10 Dinamo Moskovan riveistä, jossa hän pelasi hyvän ystävänsä Johan Harjun kanssa. Omark pelasi hyvän kauden jo tuolloin. Hänellä on kaikki eväät nousta KHL:ssä tähtihyökkääjäksi.

Omarkin lisäksi seuraan saapui hänen hyvä ystävänsä Johan Harju. Brynäsissä kaksi viimeisintä kautta pelannut isokokoinen ja vahva hyökkääjä teki seurassa kahden kauden aikana 37 maalia. Hänen suurimmat vahvuutensa ovat erinomainen rannelaukaus ja röyhkeys maalineduspelaamisessa. Hän ei ole erinomainen luistelija, mutta maalivainu hyökkääjällä on hyvä, josta kertovat myös hänen SHL-vuosiensa maalimäärät 2000-luvulla. Harju on ollut yllättävän vaisu harjoituspeleissä ja hänen on nostettava tasoaan selvästi. Ei kannata kuitenkaan harjoituspelien perusteella mennä vielä häntäkään hirveästi kritisoimaan.

Suomalaisnimistä kesän nimekkäimmät hankinnat olivat Juhamatti Aaltonen ja Niko Kapanen. Aaltosen kaikki Liigaa seuranneet muistavat viime keväältä Kärpistä, kun hän omalla henkilökohtaisella panoksellaan ratkaisi Kärpille mestaruuden finaalien ratkaisevan seitsemännen ottelun jatkoajalla. Huipputaitava ja maaliahne hyökkääjä on pelannut KHL:ssä aiemminkin kaksi kautta. Hän pelasi Magnitogorskissa kaudet 2010-12 ja oli kuin hai meressä, rikkoen molemmilla kausilla 20 maalin rajapyykin. Aaltoselle KHL-kiekko sopii erinomaisesti, ja hän voi olla tulevalla kaudella tähtiluokan vahvistus Jokereille, jos kaikki palikat loksahtavat paikoilleen.

Viime kaudella Aaltonen oli Kärpissä runkosarjassa lähes piste per peli -tahdissa ja pudotuspeleissä hän oli joukkueensa ehdottomia avainpelaajia. Suomalaistaikurissa on paljon samaa kuin Omarkissa. Molemmilla pelaajilla on silkin pehmeät kädet ja mailankäsittelytaito on maailmanluokkaa. Sen lisäksi, että Aaltonen on huipputaitava ja nopea, hän on myös hyvä tilanteiden luoja. Hän on hyökkäyspään tähtihankintoja ja hänen pitää näyttää joukkueelle esimerkkiä.

36-vuotias Niko Kapanen on kaiken nähnyt laatusentteri. Häneltä löytyy kaksi KHL-mestaruutta Kazanin riveistä, maailmanmestaruus, valtava kasa MM-mitaleja, olympiahopea sekä -pronssi, World Cupin toinen sija, SM-liigan mestaruus, U20-maailmanmestaruus, ja on hän pelannut NHL:ssäkin yli 400 peliä. Kapanen pelasi Kazanissa välillä sellaisten legendojen kanssa ykkösketjussa kuin Danis Zaripov ja Aleksei Morozov.

Kapanen on erittäin tunnollinen kahden suunnan sentteri, joka on erinomainen puolustussuuntaan pelatessa, mutta lisäksi häneltä löytyy hyvät hyökkäyspään taidot. Hän on esimerkki huippuluokan joukkuepelaajasta ja kokeneena pelaajana kullan arvoinen Jokereille tulevalla kaudella, kun monet joukkueen pelaajista lähtevät tuntemattomaan KHL:n maailmaan. Kapanen tietää, mitä pelaaminen KHL:ssä on ja mitä menestyminen sarjassa vaatii. Hän pelasi Kazanissa viisi kautta putkeen ja viime kauden Lev Prahassa.

Kapasen lisäksi Jokerit hankki kesällä kaksi mielenkiintoista sentteriä, jotka ovat pelanneet KHL:ssä Kapasen tavoin seuroissaan aiemmin ykkössentterinä. Seuraan saapuivat kanadalaissentteri Kurtis McLean ja tšekki Petr Koukal. McLean nähtiin viime kaudella KHL:n kääpiöseura Novokuznetskin ykkössentterinä, jossa teki 47 peliin tehot 9+13=22. Kaudet 2011-13 hän vietti NLA:ssa tehden yli 40 pistettä molempina kausina. Lukon kannattajat muistavat varmasti kokeneen hyökkääjän kausilta 2009-11, kun hän pelasi kaksi erinomaista kautta Raumalla.

33-vuotiaalle McLeanille kokemus Novokuznetskissa pelaamisessa oli varmasti vähintäänkin värikäs ja mielenkiintoinen. Kanadalainen on työteliäs kahden suunnan sentteri. Hän näytti heikossa Novokuznetskissa hyvää asennetta illasta toiseen, vaikka joukkueella ei ollut mitään mahdollisuuksia selviytyä pudotuspeleihin. Hyökkässuuntaankin juonikkaalla pelintekijällä on heittää useita valtteja pöytään.

Kaksi viimeistä kautta Neftehimikissä pelannut Koukal teki erittäin suuren vaikutuksen ensimmäisellä KHL-kaudellaan Neftehimikissä, jossa hän pelasi erinomaisesti ja teki 52 peliin ykkössentterinä tehot 14+22=36. Viime kauden 19 pistettä olivat pisteiden valossa laskua, mutta koko seura oli enemmän tai vähemmän sekaisin. Nopea ja pienikokoinen kahden suunnan sentteri teki suuren vaikutuksen Neftehimikissä nopeilla rytminmuutoksillaan ja loistavalla syöttötaidollaan. Hän on maailmanmestari keväältä 2010.

Hyökkäyksen ulkomaalaisosaston täydentää Jokereissa kolmatta kauttaan aloittava amerikkalaishyökkääjä Steve Moses. Pienikokoinen ja todella nopea luistelija tuo joukkueeseen maalintekovoimaa. Mosesin viime kausi ei ollut avauskauden veroinen Jokereissa. Hän on kuitenkin harjoituspelien perusteella elämänsä kunnossa. Maaleja häneltä odotetaan ja niitä varmasti myös saadaan.

Viime kaudella Ässissä 44 peliin tehot 21+17=38 tehnyt Niklas Hagman tuo Mosesin tavoin nopeutta ja tulivoimaa hyökkäykseen. Urallaan vajaa 800 peliä NHL:n runkosarjaa pelannut hyökkääjä nähtiin toissa kaudella Lokomotivin riveissä. Hagman oli Lokomotivissa 12 maalillaan joukkueensa toiseksi paras maalintekijä. Vaikka kokenut suomalaishyökkääjä oli viime kaudella vahvassa vedossa Ässien riveissä, ei hän varsinaisesti ole mikään luontainen maalintekijä. Työmoraali on kuitenkin huippuluokkaa illasta toiseen.

Harjoituspelien sensaatio on varmasti ollut Tomi Mäki, joka on tehnyt pisteitä kovaan tahtiin. Lähes koko uransa Jokereita edustanut pommikone taklaa kovaa ja on todella nopea luistelija. Hän on näyttänyt harjoituspeleissä suurta jokerisydäntä ja näillä esityksillä saa KHL-puolustajat pitää päätä ylhäällä, sillä koko illan tulee, kun Mäki päästetään irti.

Kevään MM-kisoissa nähty kaksikko Tommi Huhtala - Jere Sallinen nähdään jatkossa Jokereissa. Bluesissa viime kaudella erinomaisesti pelannut Huhtala teki tehot 23+20=43 ja oli koko Liigan pistepörssin kahdeksas sekä maalipörssin jaetulla toisella sijalla. Huhtala teki menneellä kaudella paljon pisteitä, mutta sen lisäksi hän tuo luisteluvoimaa, taklausvoimaa ja erinomaista asennetta joukkueeseen.

Toissa kaudella HPK:ssa 42 pistettä tehnyt Jere Sallinen teki viime kaudella samassa seurassa 19 pistettä, mutta ei joukkuekaan ollut enää samaa tasoa kuin edellisellä kaudella. Sallinen on nopea luistelija, kuten lähes kaikki Jokerien laitahyökkääjät. Energisen ja hyvällä työmoraalilla varustetun 23-vuotiaan hyökkääjän uran parhaat vuodet ovat varmasti vasta tulossa.

Aiemmin mainitut sentterit ovat kaikki hyvin kahteen suuntaan pelaavia, ja sitä on myös Riku Hahl. Jokereissa neljättä peräkkäistä kauttaan aloittava sentteri on erinomainen alivoimalla ja loistava joukkuepelaaja. Hän on pelaaja, joka ei varmasti pelaa huonolla asenteella, vaan antaa kaikkensa joukkueen eteen. Hyökkäyssuuntaankin Hahlilla on annettavaa, mutta hänen vahvuutensa ovat puolustusosaamisessa.

Tomi Mäen tavoin myös Jani Rita on edustanut suurimman osan urastaan Jokereita, mutta mukaan mahtuu muutama kausi myös Pohjois-Amerikassa. 33-vuotias Rita oli joskus SM-liigassa huippuluokan maalintekijä, mutta on hiipunut parhaista vuosistaan. Hän on edelleen nopea luistelija, jolla on hyvä laukaus. Viimeiset kahdeksan kautta Jokereita edustanut hyökkääjä on rikkonut jokaisella kaudellaan kymmenen maalin rajan, paitsi yhdellä, joka meni pipariksi ilmeisesti loukkaantumisen takia.

Kovia elämässään terveytensä kanssa kokenut Eetu Pöysti on pelaaja, jolle ei voi kuin nostaa hattua. Sisukas taistelija pelasi viime kaudella elämänsä kauden Huhtalan seurakaverina Bluesissa. Hän kolminkertaisti aiemman piste-ennätyksensä Liigassa - viime kauden tehot olivat 8+24=32. Pöysti on tyypillinen seuran laitahyökkääjä, joka on nopea ja pelaa aina erinomaisella asenteella.

Iso, ilkeä ja fyysinen Semir Ben-Amor ei tule pisteillä KHL:ssäkään juhlimaan, mutta tuo joukkueeseen kovan fyysisen pelotteen. Artjuhinit ja muut KHL:n kuumakallet pysyvät kaukana, kun Ben-Amor on jengissä mukana.

Koko aiemman pelaajauransa Ässiä edustanut Severi Sillanpää liittyi Jokerien joukkueeseen. Hän on työteliäs sentteri ja tuo laajuutta Jokerien sentterikalustoon. Hyökkäyksestä löytyy myös Jokerien oma kasvatti Frank Gymer, jolla on ikää vasta 18 vuotta.

Jokereiden hyökkäysmateriaalin voisi tiivistää muutamaan sanaan: nopea, työteliäs ja fyysinen. Joukkueen kärkipään laitahyökkääjät Aaltonen ja Omark ovat melkoisia mailavirtuooseja, jotka tarjoavat kauden aikana taidoillaan yleisölle viihdettä koko rahan edestä. Sentteriosastolla on kolme sentteriä, jotka ovat pelanneet KHL:ssä aiemmin ykkössentterin roolissa, ja näistä jokainen tekee hyvin töitä kahteen suuntaan. Hyökkäys vaikuttaa erinomaisesti rakennetulta, vaikka sitä ratkaisuvoimaa ei ole samalla tavalla kuin KHL:n parhaimmilla joukkueilla. Sen sijaan hyökkäys on varmasti yksi KHL:n työteliäimmistä, jos ei työteliäin.

Niklas Hagman, jälleen KHL:ssä.
Niklas Hagman, jälleen KHL:ssä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Yhteenveto:

Jokerien ensimmäinen kausi KHL:ssä tarjoaa varmasti seuralle omat haasteensa, mutta joukkueen rakenne näyttää erinomaiselta. Seurassa on tehty erinomaista työtä kesän aikana, ja nyt vastuu lepää pelaajien ja valmennuksen varassa.

Jokereilla on lukuisia pelaajia, joille KHL on tuttu sarja. Tämä on ehdottomasti tärkeä asia, kun seura lähtee monille suureen tuntemattomaan KHL:ään. Kapanen, Aaltonen, Koukal ja kumppanit tietävät, millaista matkustaminen, pelaaminen ja joukkueet sarjassa ovat. He tietävät myös sen, että kaikkeen voi varautua, mutta silti yllätyksiä KHL:n värikkäässä maailmassa tulee aina eteen.

Puolustus ja valmennus ovat seuran suurimmat vahvuudet paperilla. Puolustus on KHL:n kärkeä ja se on betonipuolustus, kuten Karalahti eräässä haastattelussa totesi. KHL:ssä on hyvin sekalaisia pelitapoja ja sekalaista taktista osaamista. Tässäkin kastissa Erkka Westerlund valmennustiimeineen on KHL:ssä huipputasoa, vaikka sarjassa valmentaa useita muitakin suomalaisia, pohjoisamerikkalaisia ja ei-venäläisiä päävalmentajia. Sarjasta löytyy toki useita loistavia venäläisiäkin päävalmentajia. Nostaisin myös Jokerien johtoportaan henkilöt vahvuudeksi, sillä juuri tuolla osastolla KHL:ssä riittää värikästä seurakuntaa.

Hyökkäystä ei voi sanoa heikoksi kohdaksi, mutta huippuluokan ratkaisuvoimaa on isommilla seuroilla enemmän. Sentteriosastolta puuttuu se kruununjalokivi, mutta seuralla on silti hyvät sentterit KHL:ään. Hyökkäys on äärimmäisen työteliäs, vaikka sieltä muutama melkoinen virtuoosi löytyykin, joille pitää antaa vapauksia toteuttaa itseään.

Jos joku kohta Jokereilla herättää pientä huolta, voisi se olla maalivahtipeli, sillä kaksikko Karlsson-Helenius ei ole vielä varsinaisesti harjoituspeleissä vakuuttanut siitä, että jompikumpi olisi KHL:ssä huippuvahti. Jos tuo Jokereiden puolustus on betonia edessä, niin ei seura tarvitse edes mitään tähtiluokan maalivahtia menestyäkseen. Turha kuitenkaan harjoituspelien perusteella on tätä osastoa vielä sen enempää kritisoida. Katsotaan, mihin herrat pystyvät.

Arvio:

Jokereilla on kaikki mahdollisuudet menestyä Euroopan kovimmassa kiekkosarjassa, ja pudotuspeleihin pitäisi materiaalin puolesta päästä. Pudotuspeleissä kaikki on mahdollista - ihan kaikki. Sijoille 3-6.

» Lähetä palautetta toimitukselle