Jatkoajan pudotuspelijää, Villi kortti -kierros: Stadi aloittaa pohjalta

LIIGA / Artikkeli
Hämeenlinnalaiset hakevat jatkoa lopputalven tuhkimotarinalleen.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Helsingin kiekkokevät alkaa tänä vuonna aikaisin, molempien joukkueiden osalta jo Villi kortti -kierrokselta. Jokerit kantaa ennakkosuosikin paineita hurmos-HPK:ta vastaan. Harri Rindell yrittää pitää HIFK:n nipun koossa kauden yllättäjän Pelicansin pyrkiessä puolivälieriin. Mitkä joukkueet jatkavat? Entä keistä on ratkaisemaan sarja oman joukkueensa eduksi?

Maanantaijää pureutuu tänä keväänä Liigan pudotuspelipareihin aina ennen sarjojen alkua. Pöydälle nostetaan vahvuuksia ja heikkouksia, arviot sarjan lopputuloksesta ja pelaajia, jotka omilla suorituksillaan voivat kääntää sarjan joukkueensa eduksi.

Villi kortti -kierroksen paras kolmesta -pareja arvioivat tänään Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Matias Strozyk ja päätoimittaja Antti Wennström.

Sarjat käynnistyvät lauantaina 15. maaliskuuta otteluilla Jokerit-HPK ja Pelicans-HIFK. Toiset ottelut ovat vuorossa heti sunnuntaina. Mikäli voitot ovat tämän jälkeen tasan, ratkaistaan puolivälieräpaikan kohtalo tiistaina 18. maaliskuuta kolmannessa ottelussa.

Sarjojen voittajat kohtaavat puolivälierissä runkosarjavoittajan Kärpät ja toiseksi sijoittuneen Tapparan. Kärppien ja Jokerien sekä Tapparan ja HPK:n väliset puolivälieräsarjat eivät ole mahdollisia.

Leijonien tulevaisuuden luottovahdit aloittavat pudotuspelit lauantaina.
Leijonien tulevaisuuden luottovahdit aloittavat pudotuspelit lauantaina.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com

Jokerit-HPK

Jokerit voittaa...

Matias Strozyk: Koska sen kotisaldo HPK:ta vastaan viimeiseltä 17 vuodelta on 36-2-3. Ja koska sen on pakko voittaa: Jokerien lähtö KHL:ään Liigan jättiseurana, joka tahkosi viimeiset 12 vuotta ilman mestaruutta ja seitsemän vuotta ilman finaalipaikkaa olisi tragikoomista.

Jokerien merkittävimpinä etuina HPK:hon nähden ovat vastustajan surkea, lähes olematon ylivoimapeli, ja materiaaliero, joka pätee myös paras kolmesta -sarjassa.

Narrinutuille tärkeintä on saada kiekko ja pitää siitä kiinni. Sen jälkeen pitää murtaa HPK:n vahva viisikkopuolustus ja ohittaa yksi sarjan kärkivahdeista - ei mikään helppo tehtävä sillä yksilötaitoon nojanneella hyökkäyspelaamisella, jota Jokerit esitti runkosarjan lopussa.

Ehkä runkosarjan päätöskierroksen karmea ottelu Kärppiä vastaan oli narreille herätys, eikä lannistaja?

Antti Wennström: Jos Jokerien alakerta ottaa paikan haltuun: HPK on pelannut kuin hurmoksessa, mutta nyt säännöissä on odotettavissa pientä "pudotuspelipussitusta".

Viheltämisen rima nousee. Se sopii Jokereille, joka on näistä joukkueista kovempi painimaan. Ja kun Ossi Väänänen ja kumppanit saavat käyttää enemmän mailaa ja painia, menee homma vaikeammaksi Kerholle.

Sen päälle Leland Irvingin on noustava Juuse Sarosta korkeammalle tasolle − heti lauantaina. Aikaa täyskäännökseen tai rivien kunnolliseen suoristamiseen Jokereilla on hyvin vähän.

HPK voittaa...

Strozyk: Jos Borna Rendulic ymmärtää alkaa laukoa ja päättää siten 12 ottelun maalittoman putkensa. Kun koko, röyhkeys ja taidot riittävät maalintekoon, ei paikkoja pidä hukata viimeiseen kärkikynään. Myös huono ylivoima olisi korkea aika saada toimimaan Jokerien heikkoa alivoimaa vastaan - runkosarjafinaalissa HIFK:ta vastaan oli jo lupaavia merkkejä, vaikka vedot jäivät vielä liikaa piippuun.

HPK:n kahdeksan ottelun voittoputki on saanut joukkueen näyttämään - mikä tärkeintä, ainakin omissa silmissään - voittamattomalta. Se on löytänyt viimeisen kuukauden aikana maalintekijöitä, joiden nimiä puolet katsojakunnasta ei muistaisi vielä kultajuhlissakaan. Puolustaminen puolestaan oli viime viikkoina näyttävää katsottavaa.

Paras sana kuvaamaan Kerhoa on flow: aktiivinen ja uskaltava joukkue, jolla ei ole mitään hävittävää. Kuulostaa pudotuspelijengiltä.

Wennström: Jos molemmat joukkueet jatkavat siitä, mihin runkosarjan lopussa jäivät.

Lyhyt tauko sopii HPK:lle. Lyhyt ottelusarja sopii HPK:lle. Jokerit ei tule lauantaina vastaan housut kintussa, mutta vähintään farkkujen vetoketjua joukkue vielä repii kiinni.

Tuomas Vänttinen, Juha Kiilholma, Ville Järveläinen ja muut vähemmän tunnetut hämmentäjät lähtevät ottamaan Jarkko Ruutua merkittävämpää roolia sopankiehuttajana.

Nouseeko puolustajien pistekuningas Jere Karalahti ratkaisijaksi?
Nouseeko puolustajien pistekuningas Jere Karalahti ratkaisijaksi?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Käänteentekijä

Strozyk: Juuse Saros, HPK.

Tämän sarjan maalivahdit muodostaisivat yhdessä Liigan parhaan veskariparin, ja kyllä, 18-vuotias Saros on kovasta kaksikosta se timanttisempi. Nuoren maalivahdin on kestettävä uransa ensimmäisten miesten pudotuspelien paineet, mutta jäätävät otteet nuorten MM-jäillä antavat uskoa tähtiveskarin kykyihin.

Jokerien tulivoima on kiistatta uhka kaikille, mutta Isaac Newtonin teesi toimii tässäkin asiayhteydessä: voimalle on aina vastavoima.

Wennström: Jere Karalahti, Jokerit

Karalahti on noussut kauden aikana vielä tärkeämmäksi alakerran johtajaksi kuin odotettiin.

Luottopakki on ottanut erityisesti odotettua enemmän vastuuta hyökkäyspään onnistumisissa, kun Mikko Kousa on hakenut parasta virettään ja Teemu Eronen kamppaillut loukkaantumisten sekä tasaisuuden kanssa.

Tulosarvio

Strozyk: Jokerit voittaa 2-1.

Jokereilla on valovoimaisia yksilöitä, jotka voivat ratkaista sarjan yksin. HPK:lla on Liigan tiiviimpiin kuuluva joukkue, joka on viime peleissä voinut odottaa maalia on viime peleissä voinut odottaa keneltä tahansa. Uskon tämän menevän tiukille ja voittajan selviävän vasta kolmannessa ottelussa Helsingissä.

Wennström: HPK voittaa 2-0.

HPK jatkaa hurmostaan ja päräyttää jatkoon. Ensin Jokerit yllätetään liian nopeasti torstain hässäkän jälkeen, ja sitten paikka muuttuu vielä tiukemmaksi. Jokerit veisi paras seitsemästä -sarjan, mutta nyt käy heikosti.

Tyler Redenbachin mielentila voi ratkaista viimeisen puolivälieräpaikan kohtalon.
Tyler Redenbachin mielentila voi ratkaista viimeisen puolivälieräpaikan kohtalon.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com

Pelicans-HIFK

Pelicans voittaa...

Strozyk: Jos HIFK:n puolustuspelaaminen on jatkossakin kuin 50 tonnin rekka liikenneympyrässä. Ja jos Hannu Aravirta saa mentaalisesti arveluttavan hyökkäyskalustonsa iskemään täydellä teholla. Konehuoneessa pitää täristä heti aloituskiekon pudotessa, tietysti se energia on kanavoitava oikein.

Pelicansille tärkeintä on että runkosarjan kalkkiviivat ylittyivät sulavasti. Sitä kautta Liigan virallisen putkijengin vaaka kallistuu tällä hetkellä plussan puolelle. Kahdessa viimeisessäkin ottelussa syntyi kymmenen maalia.

Lisäksi Pelicansin viisikkopelaaminen sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan on HIFK:n vastaavaa parempi.

Wennström: Jos Pelicans saa alusta asti jalkeille koko ajoittain erittäin leveästi toimineen kalustonsa. Älytöntä ajatella, että veteraanistatuksesta huolimatta Pelicansilla riittää jokaiseen kenttään potentiaalisia maalintekijöitä. Lisäksi siellä on rutosti pudotuspelikokemusta.

Ilkka Pikkarainen antaa varmasti mielellään pyssynsä laulaa entistä seuraansa vastaan. Siinä voi olla tämän sarjan yllättävä ratkaisupelaaja, mikäli hän keskittyy oikeisiin asioihin. Taso ei ole ihan sama kuin parhaimmillaan, mutta suoraan syötöstä mies osaa laukoa.

HIFK voittaa...

Strozyk: Jos sille sattuu nyt vaihteeksi niitä hyviä päiviä. Harri Rindellin helpotus on nimilistassa: Ville Peltonen, Juuso Puustinen ja Toni Söderholm kuuluvat pelipaikoillaan Liigan eliittiin ja ykkössentteri Corey Elkins on ominaisuuksiltaan tämän pudotuspelisarjan paras pelaaja.

HIFK:lla on myös parempi maalivahtipari, eikä kaikki ole yhden kortin varassa, ja se on erikoistilannepelaamisessa Pelicansia edellä.

Seuraan erityisellä mielenkiinnolla Pelicansin alivoiman kestävyyttä HIFK:ta vastaan. Stadilaisten hyökkäyksessä on kaksi runkosarjan seitsemästä eniten ylivoimamaaleja tehneistä pelaajista, kun taas Pelicans oli runkosarjassa koko Liigan surkein alivoimajoukkue. Hyvästi, jatkopaikka, jos alivoimaprosentti jää pudotuspeleissäkin alle 80:n.

IFK:n ystävien kannalta ikävästi tässä skenaariossa suurin este on kuitenkin HIFK:n tämän kauden ilme: loppukesästä alkukevääseen joukkue ei ole näyttänyt voittavalta ryhmältä. Riittääkö pelkkä hyvä fiilis sen muuttamiseen?

Wennström: Jos loukkaantumisten ja sairastelujen kanssa kamppailleet pelaajat kuten Teemu Ramstedt ja Matti Kuparinen löytävät tehoja ykkösketjun takaa. Yhdellä sylinterillä HIFK ei Pelicansia kaada, mutta kurinalaisesti ja useamman pelaajan onnistuessa se siihen pystyy.

Myös Ville Husso on vähän unohtunut laskuista. Husso on kauden parhaiten onnistuneita maalivahteja, ja pääsee nyt haastamaan työhevosta Jere Myllyniemeä.

20 maalia tehneellä Iiro Pakarisella on potentiaalia yllättää.
20 maalia tehneellä Iiro Pakarisella on potentiaalia yllättää.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Käänteentekijä

Strozyk: Tyler Redenbach, Pelicans.

Pelicansia ennakoitiin tuittupäiden joukkueeksi: Ilkka Pikkarainen, Jesse Niinimäki, Juha Leimu, kaikki lahtelaisten tärkeitä palasia, joiden asenne ja suoritusvarmuus on kyseenalaistettu. Joukon jatkona, tai kärkenä, on ykkössentteri Tyler Redenbach. Kanadalainen on pelannut sinivalkoisessa pääsarjassa nyt jo yli 200 ottelua 0,75 pisteen ottelukeskiarvolla, eli siitä arvostuksen ei pitäisi jäädä kiinni.

Runkosarjan loppu oli Redenbachilta varsin vaisu, mutta ehkä tosipelit piristävät miestä, joka on päässyt pudotuspeleihin ammattilaisurallaan vain kolmesti. Maalit jäävät todennäköisesti jonkun muun tehtäväksi, mutta tästä lavasta voi tulla se ratkaiseva syöttö. Redenbachin pystyessä parhaimpaana Pelicans on ehdoton kandidaatti puolivälieriin.

Wennström: Teemu Ramstedt, HIFK.

Ramstedt on tehnyt yhden maalin viidessätoista ottelussa. Kukaan ei muistele sitä pahalla, jos nyt tulee onnistumisia Pelicansia vastaan.

Pelicansin pakistoa vastaan se on mahdollista.

Tulosarvio

Strozyk: Pelicans voittaa 2-1.

Arvelen vähemmän huonosti puolustavan etenevän puolivälieriin - kumpi se sitten on? Materiaalietu on HIFK:lla, mutta Pelicans on yhä sarjan arvaamattomin joukkue. Jos Pelicans pitää pintansa ja voittaa sarjan ensimmäisen ottelun Lahdessa, on se paljon vahvempi kandidaatti.

Wennström: Pelicans voittaa 2-1.

HIFK:n vapautunut ote näyttää hyvät ja huonot puolensa. Parhaimmillaan se riittää hurmokseen ja ilotulitukseen, huonoimmillaan se menee kurittomuudeksi ja maltin puuttumiseksi kunnollisten tekopaikkojen kyttäämisessä.

Kauden aiemmat Maanantaijäät:

Viikko 11: Kun yksi dynastia horjuu, toinen herää
Viikko 10: Ehkä vika ei olekaan sinussa, vaan minussa
Viikko 8: "Dufva tulee, Dufva tekee, Dufva voittaa"
Viikko 7: Ovista ja ikkunoista
Viikko 6: Jäikö Kuopioon edes kunniaa?
Viikko 4: Tarjoushintoja Turun tähtitukussa
Viikko 3: Pätevyysvaatimuksena maailmanmestaruus
Viikko 2: Vuoden mies
Viikko 52: Mestarisuosikki Lukko ja keltamustat tähdistökentälliset
Viikko 50: #BornaToBeWild
Viikko 49: Paljon melua Juusoista
Viikko 48: Taruolento joka sentterinä tunnetaan
Viikko 47: Vielä yksi kriisijoukkue
Viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi
Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot, kakut ja sakot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback

» Lähetä palautetta toimitukselle