Jatkoajan MM-kisavalinnat: NHL-tulokas Aho suurimpia tähtiä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Aho edusti Leijonia viimeksi World Cupissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Leijonien MM-joukkueen kokoaminen on alkanut ensimmäisillä leirityksillä. Jatkoaika heittää soppaan omat kokoonpanovalintansa.

Jääkiekon MM-kisat lähestyvät, ja Jatkoaika aloittaa kokoonpanospekulaatiot. Omat valintansa tekivät paikan päälle Pariisiin lähtevät toimittajat Miska Miettinen ja Lassi Seppä sekä Suomen lohkon pelejä kotisohvalta koordinoiva projektipäällikö Juha Oinonen.

Maalivahdit

Seppä: Koska NHL:n kovimmat suomalaismaalivahdit pelaavat vielä pudotuspelejä, kohdistuivat valintani Euroopassa pelaaviin torjujiin. Laatua onneksi riittää vanhalla mantereellakin.

NHL:stä voisi olla tarjolla varteenotettavia − ja varsin yllättäviäkin vaihtoehtoja. Tuukka Rask ja Pekka Rinne saattavat pudota jo pudotuspelien avauskierroksella, mutta maailman huippuvahtien mielihalut MM-kisojen suhteen ovat aina kysymysmerkki.

Nuoremmasta kaartista esimerkiksi Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalo tai New York Rangersin Antti Raanta olisivat myös hyviä vaihtoehtoja Leijoniin. Eikä sovi unohtaa Rinteen seurakaveria Juuse Sarosta. Maineteot aikuisten maajoukkueessa odottavat yhä nuorta sankaria.

Runkosarjaan jääneen Dallas Starsin kaksikosta Antti Niemi-Kari Lehtonen en ottaisi kumpaakaan kisoihin, sillä kumpikaan ei ole esiintynyt tällä kaudella sillä tasolla, että ansaitsisi pelipaikan kilpailukykyisten Euroopassa pelaavien maalivahtien edellä.

Koskinen pelasi viime MM-kisoissa erinomaisesti Leijonien maalilla.
Koskinen pelasi viime MM-kisoissa erinomaisesti Leijonien maalilla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Ykkösmaalivahti: Mikko Koskinen

Koskinen on pelannut jälleen kerran KHL:ssä upean kauden, ja johdatti joukkueensa SKA:n aina finaaleihin asti. Koskinen oli pitkään NHL-miesten ja muutaman muunkin varjossa, mutta nyt iso mies on Euroopassa pelaavista suomalaisveskareista paras mahdollinen vaihtoehto.

Koskisella ei ole pelillisesti suuria heikkouksia, vaikka hän isokokoinen onkin. MM-karkeloissa Koskiseen voisi luottaa kuin vuoreen.

Koskinen on pelannut tällä kaudella paljon. Se saattaa olla joko erittäin hyvä tai huono asia. Pelituntuma on MM-matkan kohdalle osuessa mallillaan, mutta myös tietynlainen väsymys ja mahdollisen finaalitappion myötä pettymyskin voivat latistaa reissufiilistä. 

Leijonien kannalta saa toivoa, ettei niin käy.

Kakkosmaalivahti: Joni Ortio

Ortio on pelannut tällä kaudella SHL:n Skellefteåssa hyvillä tilastoilla. Hänen torjuntaprosenttinsa runkosarjassa oli yli 91 % ja pudotuspeleissäkin seitsemän ottelun taipaleelta 93 % luokkaa.

Viimeksi nuorten maajoukkueessa todellista vastuuta kantanut Ortio on ollut mukana Euro Hockey Tourin turnauksissa, ja hän on pelannut hyvin miltei aina Leijonapaidan päälle pukiessaan.

Kokemukset Euroopan eri sarjoista ja Pohjois-Amerikasta auttaisivat Ortiota tunnistamaan vastustajien pelaajien liikkeitä paremmin kuin joku vain tietyssä joukkueessa tai sarjassa pitkään pelannut veräjänvartija voisi kyetä tulkitsemaan.

Kolmosmaalivahti: Karri Rämö

Rämöön pätevät pitkälti samat sanat kuin Ortioon. Hän on kaiken lisäksi Rämön entinen seurakaveri Calgarysta, joten Ortio-Rämö-kaksikolla olisi ainakin se etu puolellaan, että he tietävät millainen pelimies torjuntavastuusta kilpailee.

30-vuotias Rämö palasi täksi kaudeksi Liigaan ja Pelicansiin. Rämö ei ollut pelannut tällä kaudella kuin muutaman ottelun ennen Lahteen tuloaan, ja tuntuman puute näkyikin miehen otteissa juuri sen verran, että Pelicans joutui laulukuoroon puolivälierissä.

Honka on ollut mukana ikäkausimaajoukkueissa, mutta Leijonat-debyytti on vielä tekemättä.
Honka on ollut mukana ikäkausimaajoukkueissa, mutta Leijonat-debyytti on vielä tekemättä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Puolustajat

Miettinen: Mahdollisista kieltäytymisistä johtuen haluan nostaa esille ehdokkaiden lähimpiä kisapaikan "uhkaajia". Tälle listalle itsensä raivaavat rooliensa suhteen paremmuusjärjestyksessä Topi JaakolaJoonas Järvinen, Tommi Kivistö ja Miika Koivisto.

En halua liikaa kangistua vasen-oikea-kätisyyteen, vaan näen sen enemmänkin mahdollisuutena. Suomessa on muutamia mainioita, usemman roolin taitavia, oikealta ampuvia pakkeja.

Ville Lajunen

Hyvin peliä lukeva sekä hyökkäyksiin nerokkaasti osallistuva pakki on ottanut kiekollisessa pelissä suuria harppauksia, jonka vuoksi vankan puolustamispelaamisen lisäksi myös tehoja sopii odottaa. Oikealta ampuva hyökkäävä puolustaja sopiikin parhaiten ykkös- tai kakkospariin.

Julius Honka

Nuorten maailmanmestari on monelle ehkä jopa yllätyskortti. Hyökkäyksiä hyvin tukeva ja niihin ahnaasti nouseva Honka osaa takoa Lajusen tapaan pisteitä. NHL-jäihinkin jo ensimmäiset luistimenpiirtonsa tehnyt puolustaja hoitaa oman ruutunsa pienehköstä koosta huolimatta miehekkäästi ja idioottivarmasti.

Ville Pokka

Kiekkoa rohkeasti käsittelevän Pokan suurin vahvuus on perusvarmapelaaminen vaikeahkosta kaudesta huolimattta. Kova lämäri kylvää vastustajien keskuudessa pelkoa hyökkäyspäässä. Näkisin Pokan ehkä kolmos-nelosparissa, päätehtävänään oman ruudun lisäksi "vastustajien tempoa ja/tai hyökkäyksiä hidastavan parin toinen puolisko".

Anssi Salmela

Kevään 2011 maailmanmestarin voi sovittaa joko hyökkäävän puolustajan tai selkeästi puolustavan puolustajan rooliin. Kumpikin rooli hoituu hyvän kiekonkäsittelyn ja taitavan luistelun ansiosta. Pelaa ajoittain hyvällä itseluottamuksella, eikä kumartele ketään.

Atte Ohtamaa

Kokonaisvaltainen pakki on ottanut jälleen isoja askeleita kiekollisessa pelissä. Myös fyysisyydessä kehittynyt Ohtamaa osaa avata peliä omista yksinkertaisella tavalla, turhat höntyilyt ovat jääneet pois. Voisi hyvinkin täydentää kiekollista ja hyökkäävää puolustajaa.

Sami Lepistö

Oman pään perusvankka puolustaja taitaa myös hyökkäyspäässä pelaamisen. Hyvin liikkuvalla pakilla on illasta toiseen kova taisteluasenne, kuten toki muillakin Leijonilla. Lepistö lienee erityisen arvostettu kopissa juurikin ilmeensä ansiosta. Aiempien kisojen tuomaa kokemusta ei voi vähätellä pelien edetessä kohti kovempia.

Juuso Hietanen

Kiekollisesti näppärä pakki uskaltaa pelata juurikin kiekon kanssa rohkeasti ja kovaa. Hienot 30 pistettä KHL:ssä takonut puolustaja laukoo ja avaa peliä hyvin, eikä pelkää mennä kulmiin pienestä koosta huolimatta.

Ilari Melart

Tyly, tylympi, Ilari Melart. Kivitalon kokoinen ja perusluotettava puolustaja nousee allekirjoittaneen valinnoissa joukkueeseen roolinsa ansiosta. Kolmos-nelosparin pakki hoitaa tonttinsa, voisi olla tärkeä luuta myös alivoimalla.

Juuso Hietanen - Anssi Salmela

Julius Honka - Sami Lepistö

Ville Lajunen - Atte Ohtamaa

Ville Pokka - Ilari Melart

Filppula oli World Cupissa Leijonien ainoa maalintekijä.
Filppula oli World Cupissa Leijonien ainoa maalintekijä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Hyökkääjät

Oinonen: Leijonat ei saa jalkeille parasta mahdollista miehistöä, kun kärkihyökkääjät Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen johdolla jäävät pois kisoista. NHL-hyökkääjistä myös Jussi Jokinen ja Joel Armia ovat jäämässä pois. Teuvo Teräväinenkään tuskin osallistuu MM-kisoihin, koska Carolina Hurricanesin hyökkääjällä on sopimus katkolla.

NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella on mukana useita suomalaishyökkääjiä. Katseet kannattaa kohdistaa erityisesti Minnesota Wildin ja St. Louis Bluesin väliseen ottelusarjaan, josta Leijonien avuksi on mahdollista saada joko Jori Lehterä tai Mikael GranlundMikko Koivu ja Erik Haula.

Myös Kasperi Kapanen on todennäköisesti vapautumassa. Sen sijaan Joonas Donskoille tai Lauri Korpikoskelle en näe käyttöä MM-joukkueessa, vaikka pudotuspeliurakka päättyisikin ensimmäisellä kierroksella. Euroopassa on tarjolla runsaasti laadukkaita hyökkääjiä.

Sebastian Aho

Monipuolinen laitahyökkääjä on pelannut erinomaisen tulokaskauden, vaikka onkin jäänyt aavistuksen Laineen varjoon. Ahon voi heittää kentälle missä tahansa tilanteessa ja mihin tahansa rooliin. Älykkäämpää pelaajaa saa hakea.

Valtteri Filppula

Kokenut keskushyökkääjä on harvinainen näky MM-kisoissa. Nyt tarjolla olisi heti ykkössentterin paikka. Filppulalla riittää rahkeet johtavaan rooliin, vaikka Flyersiin kesken kauden siirtynyt konkari onkin viime vuosina profiloitunut enemmän luotettavaksi kahden suunnan keskushyökkääjäksi.

Mikko Rantanen

Isokokoinen hyökkääjä vakuutti jo viime kevään MM-kisoissa pienessä roolissa. Nyt takana on henkilökohtaisella tasolla onnistunut tulokaskausi heikossa joukkueessa. Monen NHL-hyökkääjän jäätyä pois kisoista on Rantaselle luvassa iso ja vastuullinen rooli.

Teemu Hartikainen

Isokokoinen hyökkääjä on pelannut tehokkaita kausia KHL:ssä ja oli kaksi vuotta sitten mukana myös MM-kisaryhmässä. Kovaotteinen Hartikainen on hyödyllinen mies missä tahansa roolissa. Parhaimmillaan kulmaväännöissä ja maskimiehenä.

Miro Aaltonen

KHL:n tehokkain suomalaispelaaja sai hyvillä otteillaan myös ensi kaudeksi NHL-sopimuksen Toronto Maple Leafsiin. Kuudessa EHT-pelissä kuusi maalia iskenyt Aaltonen pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidalla ja tuo arvokasta leveyttä kiekolliseen peliin.

Olli Palola

Kaksinkertainen Liigan maalikuningas on SHL:n parhaita pistemiehiä ja maalintekijöitä. MM-kisakokemustakin Palolalla on keväältä 2014. Maalintekijöitä ei ole maajoukkueessa koskaan liikaa.

Veli-Matti Savinainen

Liigan maalipörssin voittajan jättäminen pois kisakoneesta on ennenkin aiheuttanut kohua. Savinainen on kokenut ja monipuolinen laitahyökkääjä, jota voi hyödyntää missä tahansa roolissa. Palkintokaapissa on yksi MM-hopea, mutta arvokisat eivät toistaiseksi ole sujuneet yhtä hyvin liigapelit, joten näyttöhalujakin riittää. 

Viime MM-kisoissa aikuisten arvokisadebyyttinsä tehnyt Rantanen on yksi harvoista NHL-vahvistuksista.
Viime MM-kisoissa aikuisten arvokisadebyyttinsä tehnyt Rantanen on yksi harvoista NHL-vahvistuksista.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Petri Kontiola

Kokeneella keskushyökkääjällä on alla uransa toiseksi tehokkain KHL-kausi. Taitava ja monipuolinen Kontiola on pelannut jo kuudet MM-kisat, mutta hopea on paras saavutus.

Henrik Haapala

23-vuotiaan hyökkääjän kehityskäyrä on kovassa nosteessa. Pienikokoinen taituri voitti Liigan pistepörssin ja tuplasi viime kauden pistesaldonsa. Haapala on myös iskenyt Tapparalle tärkeitä pudotuspelimaaleja. Erinomainen kausi on syytä palkita MM-kisapaikalla.

Mika Pyörälä

Iski 35-vuotiaana liigauransa kovimmat tehot, joten kokeneen MM-kisakävijän vahva vire on syytä hyödyntää. Monipuolista Pyörälää voi peluuttaa yhtä hyvin ylemmissä kuin alemmissa ketjuissa.

Jani Lajunen

Monipuolinen keskushyökkääjä on voittanut maailmanmestaruuden lisäksi Suomen ja Ruotsin mestaruuden. Isokokoinen Lajunen on käyttökelpoinen yhtä hyvin ylivoimalla maskimiehenä kuin alivoimalla. Myös aloittajana erinomainen.

Jukka Peltola

Tappara-kapteeni on harvinainen näky maajoukkuepaidassa, mutta nyt on viimeistään aika luopua Antti Pihlströmin palkintomatkoista MM-kisoihin. Peltola on parilla viime kaudella nostanut profiiliaan hyökkäyssuuntaan, mutta on edelleen myös äärettömän kova työhevonen ja erityisesti alivoimalla loistava peittämään laukauksia. Pelasi tällä kaudella jopa puolustajana.

Roope Hintz

Nuorella hyökkääjällä on alla uransa tehokkain kausi, vaikka seurajoukkueella on ollut omat vaikeutensa. Hintz oli voittamassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta kotikisoissa 2016 ja on sittemmin kehittynyt pelaajana, joten aikuisten MM-kisat on seuraava askel.  

Tommi Huhtala

Jokerit-hyökkääjä pelasi uransa tehokkaimman KHL-kauden. Monipuolinen Huhtala on parhaimmillaan vaarallinen viimeistelijä, mutta myös arvokas taistelija ja taklaaja.

Sebastian Aho-Valtteri Filppula-Mikko Rantanen

Teemu Hartikainen-Miro Aaltonen-Olli Palola

Veli-Matti Savinainen-Petri Kontiola-Henrik Haapala

Mika Pyörälä-Jani Lajunen-Jukka Peltola

Varalla: Roope Hintz, Tommi Huhtala

» Lähetä palautetta toimitukselle