Jatkoajan maanantaijää, viikko 47: Jäljellä vielä yksi kriisijoukkue

LIIGA / Artikkeli
Milloin TPS päättää oman painajaisensa?
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Ässätkö ongelmissa? Älä nyt viitsi. Mutta miksi TPS suorittaa ala-arvoisesti ja onko suunta vielä käännettävissä? Entä toivutaanko Lahdessa tähtihyökkääjän hyvästeistä?

Jatkoajan Liiga-toimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen peliviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita tiiviissä paketissa.

Tällä viikolla vastuun kotimaisen pääsarjakiekon ongelmanratkaisusta ja analysoinnista kantavat poikkeuksellisesti Strozyk ja Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström.

Mitä Hämeenlinnassa on tapahtunut?

Strozyk: Siellä on päätetty korostaa huippu-urheilun henkistä aspektia. HPK:n pelaajiston päät saatiin maajoukkuetauon hellässä huomassa tyhjennettyä epätoivosta ja sekavuudesta. Tauon jälkeen Kerhon pelaaminen on huokunut toisenlaista asennetta, itseluottamusta.

Eniten muutos on näkynyt Borna Rendulicin, kesällä jättiliigojenkin suunnalta huomiota saaneen kroaatin, tilastoissa. Toinen mies, jonka kauden suoritukset ovat varsin suora heijastus HPK:n pelivireestä on Craig Schira: alkusyksyllä koko Liigan ykköspakki, viime viikolla kuin horroksesta herännyt.

Wennström: HPK:ssa on puhdistettu pelaajiston ja valmennuksen lisäksi tekemistä kentällä. Karvaus ja keskialueen tukkiminen ovat keskeiset elementit tässä, sillä vastustajan lisääntyneet kiekonmenetykset ovat luoneet myös maalipaikkoja enemmän.

Kiekkokontrollia on lisätty sen verran, että joukkue käyttää kenttää sen koko leveydeltä paremmin. Tilaa tehdään sivuttain, jotta tilaa voitetaan pystysuuntaan. Jalkoja Kerholla on koko ajan ollut, mutta nyt myös silmää mennä tarvittaessa toiselta puolelta. Sen päälle myös paine vastustajaan on lisääntynyt, vaikka kiekko menetettäisiin hyökkäystilanteessa. Jokereilla ei ollut tilaa oikein missään vaiheessa lauantain koitosta.

Pasi Arvosen ensimetrit päävalmentajana olivat tulosten valossa hapuilevia. Nyt Arvosen persoona näyttää tarttuneen positiivisella tavalla myös pelaajiin. Kyseessä on nimittäin valmentaja, jonka työnteon määrää ja omistautumista kiekolle ei kannata kyseenalaistaa. Ne samat työmiehen hanskat näyttävät löytyvän nyt jokaisen HPK-pelurin käsistä.

Raportti: HPK kukisti Ilveksen
Raportti: Kerho nousi haudasta
Raportti: HPK:lla komea viikko - lauantaina nujertui Jokerit
Kuvakooste: Kerho hurjalla kirillä vierasvoittoon
Haastattelu: "Luovuttaminen on ruma sana"
Haastattelu: HPK löysi maajoukkuetauolla iloisuuden

HPK löysi uuden asenteen.
HPK löysi uuden asenteen.
Kuva © Jarno Hietanen

Lähtikö Pelicansin menestysmahdollisuus Venäjälle?

Wennström: Ei, mikäli pudotuspelipaikka lasketaan Lahdessa menestykseksi. Keskeisenä kysymyksenä näkisin sen, kuinka paljon muulla miehistöllä on vielä varaa parantaa otteitaan. Ainakin Tuomas Santavuori nauttii kun saa pelata Lahdessa myös ylivoimaa.

Hyvä maalivahtipeli ja aliarvostettu puolustuskuusikko antavat Pelicansille pohjan pelata koko kausi tyylikkäästi loppuun asti. Kuuden sakkiin runkosarjan loppusijoituksena on kuitenkin vielä pitkä matka. Kympin sakkiin rutiini ja leveys riittävät kyllä komeasti.

Strozyk: Radek Smolenak on valtava menetys - on turha selitellä kokonaisvaltaisella pelamisella tai puolustussuunnan urhautumisella, kun maalit ratkaisevat ja niitä herralla on yhä enemmän kuin kellään muulla tässä sarjassa...mutta eipä tuo meno hirveästi näytä kauppojen jälkeen heikentyneen.

Olen ollut varsin skeptinen Pelicansin menestysmahdollisuuksien suhteen jo alkusyksystä lähtien, joten sanotaanko nyt niin, että Pelicans on hyvää vauhtia ylittämässä odotusarvonsa. Kolmen kolmosketjun joukkue näyttää "oikein" rakennetulta jääkiekkojoukkueelta, jossa top 6 tekee säännöllisesti pisteitä. Ja vaikka viime viikolla omiin meni vähän tavoitetta enemmän, on Pelicansin puolustussuoriutunut hyökkäyssuunnan pelaamisesta paremmin kuin aika monen muun joukkueen. Viimen viikon kahdessa ottelussa puolustajat tekivät Pelicansin kahdeksasta maalista kolme.

Lahtelaiset ovat hiipuneet alkukauden tahdistaan, mutta se ei ylitä uutiskynnystä. Nykytahdilla tullaan kyllä kärkinelikosta alaspäin, mutta ainakin se tavoiteltu pudotuspelipaikka on saavutettavissa.

Uutinen: Smolenak siirtyy Jugraan
Raportti: Pelicansille voitto hurlumhei-illassa
Raportti: Pelikaanin loppulento ei kantanut pisteille

Miksi Ässät taapertaa?

Strozyk: Kolme tappiota putkeen, kyllä, mutta sitä ennen neljä peräkkäistä voittoa. Taapertaminen on selkeä ylisana, ei moista heittelehtimistä taivaan ja helvetin välillä ole kuin keskustelupalstoilla.

Ässien esitys torstaina oli varsin huolestuttava, paukut kun loppuivat totaalisesti ja kriisi-KalPa otti siitä täyden hyödyn. Ässien voisi sen perusteella olettaa jääneen taukotunnelmiin tai treenanneen jalkansa kiinni betonimöhkäleisiin, mutta lauantain Oulun-vierailu osoitti toisin. Kärpät pisti voittoennätyksen uusiksi ottelussa, josta Ässät olisi ansainnut paljon yhtä maalia ja nollaa pistettä enemmän. Erityisesti kiekollinen pelaaminen säväytti.

Ei siis syytä huoleen: tuloksissa on petrattavaa, mutta ei Ässät taaperra.

Wennström: Olen maltillinen Ässien kokonaismenestyksen suhteen. Joukkue tulee vielä. En silti hihku kattoon asti Ässien maalivahtipelistä. Kauteen on lähdetty riskialttiilla ykkösveskalla ja nuorella kakkosveskalla. Ovatko nämä maalivahdit ottaneet riittävästi koppeja silloin, kun joukkue on sitä eniten tarvinnut?

En osoita näistä tappioista sormellani vain maalivahteja. Tähän osa-alueeseen Ässät voi kuitenkin jatkossakin kaatua, vaikka itse kiekollinen peli toisi enemmän voittoja.

Raportti: Yhä ylös yrittää Kalevan Pallo
Raportti: Kärpät uuteen liigaennätykseen - ässävalmentaja haukkui kärkipelaajat
Kuvakooste: KalPa kapusi ylemmäs

Porissa ollaan ongelmissa - toistaiseksi vasta pienissä.
Porissa ollaan ongelmissa - toistaiseksi vasta pienissä.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

Onko TPS jo jäänyt pudotuspelijunasta?

Wennström: Ei ole. Vauhdin riittäminen sinne asti kaipaa kuitenkin paljon tasaisempaa ja varmempaa suorittamista. Jos peräpää päästäisi edes vähän vähemmän maaleja, riittäisi tulivoimaa kyllä tiukkojen pelien ratkaisemiseen.

Peräpää ei vain tällä hetkellä pidä. Kai Suikkasen pitää keskittyä helpottamaan puolustuksen työtä pelillisillä muutoksilla, vaikka vahvistuksia olisi tulossa. Hyökkäyskolmikolle lisää vastuuta omista lähtemisessä, kiekon hakemista syvältä, avausetäisyydet minimiin.

Strozyk: Moisia tuomioita on typerää jakaa marraskuussa, kun erot pudotuspelien ja hännänhuipun välillä ovat vielä kolmen voiton luokkaa. Fakta on kuitenkin se, että TPS:llä on ongelma. Se ongelma on kokopäiväinen sekoilu, mutta keskitytään tässä nyt edesottamuksiin kaukalossa.

Tauon jälkeen TPS on pelannut kolme ottelua: ensimmäisessä se esiintyi erittäin kunniallisesti Kärppiä vastaan, toisen se tunaroi tutuilla puolustuksellisilla virheillä ja kolmannessa kostautui sekä surkea puolustaminen että ilmeisen raskas harjoittelu. Aiemmasta poiketen turkulaiset kuitenkin tekivät kolme maalia kahdessa peräkkäisessä ottelussa - ensi kertaa sitten kauden kahden ensimmäisen pelin.

Johtopäätöksenä TPS:llä on hyökkäyksessään riittävä arsenaali voittoon vaadittavan maalimäärän tekemiseen, mutta puolustus, joka kaipaa marraskuun puolivälissä kahta vahvistusta (Lee Sweatt ei olisi niistä kumpikaan). Toistaiseksi Palloseuran ykkösparin Shaone Morrisonn - Steven Seigo tilastot ovat saman firman kollegoihin verrattuna mainiot. Turkulaisittain huono onni Markus Seikolan ja Rasmus Ristolaisen suhteen sekoitti liian paljon.

Raportti: Kärppien huikealle putkelle jatkoa
Raportti: Bluesin maalinteko kellisti TPS:n
Kuvakooste: TPS pisti sarjakärjen ahtaalle
Kuvakooste: Se kuuluisa pitkä kaava
Kuvakooste: Bluesin vahvat esitykset jatkuvat

Viikon kommentti

Raportti: Ilves pysähtyi Markkaseen
Kuvakooste: SaiPa otti täydet pisteet

Kauden aiemmat Maaantaijäät:

Viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi
Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot, kakut ja sakot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback

» Lähetä palautetta toimitukselle