Jatkoajan maanantaijää, viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi

LIIGA / Artikkeli
Kärpistä on tullut taas petolauma.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Jos Trevor Gillies olisi joukkue, se häviäisi Kärpille - joten oululaiset ansaitsevat enemmän palstamillimetrejä. Pystyykö kukaan kukistamaan puolen Suomen joukkuetta? Entä mitä on tehtävissä Kuopiossa? Ja onko sarjataulukon häntäpää jo lopullisessa järjestyksessään?

Jatkoajan Liiga-toimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen peliviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita tiiviissä paketissa.

Onko sarjataulukko nyt jakautumassa lohkoihin?

Matias Strozyk: Se ainakin oli selvää, että vielä lokakuun alussa vallinnut tasaisuus oli kestämätön ja kastit ovat hiljalleen muotoutumassa, kuten viiden viikon pelailun jälkeen on odotettavissakin.

Vaikea nähdä, että koko yllättäjäkolmikko Ilves-Pelicans-SaiPa olisi vielä viiden kuukauden päästäkin noilla sijoilla. Ehkä se nyt tosiaan on se hännille sijoittamamme Pelicans, joka tulee ryminällä alas kun arki iskee päin kasvoja. Kärpät, JYP ja Tappara puolestaan nousevat ajan mittaan piikkipaikoille.

Häntäpää on se, jonka uskon varmimmin pysyvän nykymuodossaan: Blues, TPS ja KalPa ovat siellä, minne kuuluvatkin. Lyhyesti:

Blues: Tätä aihetta on käsitelty parina aiempanakin maanantaina, eikä mikään ole muuttunut. Materiaali ei kertakaikkiaan riitä. Puolustus todettiin ongelmaksi jo ennen kauden alkua, eivätkä Philip McRae ja Jussi Makkonen täytä tarpeita. Irtopisteitä kyllä, pitkäkestoista voittavaa virettä ei.
TPS: Veskarit ovat alisuorittaneet ja puolustus on ollut epävarma, mutta hyökkäyksen top 6 -materiaalilla pitäisi kyetä paljon, paljon parempaan kuin kahteen tehtyyn maaliin per ottelu. TPS:n nelosketju on ollut sen suoritusvarmin.
KalPa: Menetetty tapaus, lisää alempana. Maaleja menee vähän, tulee vielä vähemmän, ja se on vain osa ongelmavyyhtiä.

Manu Lempinen: HPK:n, Bluesin ja KalPan osalta tilanne näyttää kieltämättä melko synkältä. Olisi viime vuosiin verrattuna aika poikkeuksellista, jos jo tässä vaiheessa voitaisiin tuomita kolme joukkuetta pihalle ratkaisupeleistä. Kaipa Blues ja HPK sieltä jollain ilveellä taas itsensä pinnalle nostavat, vaikka järkisyyt sen puolustamiseksi tällä hetkellä melko vähissä ovatkin.

Sarjan tämän hetken kärkijoukkueet lipunevat hiljalleen kohti keskikastia, ja keskikastista tapahtuu liikehdintää ylös ja alas. Melkoinen poliitikkovastaus tästä nyt näemmä tuli, mutta pointti on se, että eiköhän sinne viimeisille runkosarjakierroksille jää taas jännitystä ihan riittävästi.

SaiPa jatkaa taistelua.
SaiPa jatkaa taistelua.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Selviääkö Ilves sekoiluistaan?

Lempinen: Tuomas Tuokkolan ja hänen joukkueensa takia totisesti toivon, että selviää. Tamperelaiset fanit ansaitsevat myös kaiken kentällä näkemänsä hyvän, sillä heidän kärsivällisyyttään on koeteltu enemmän kuin saattaa edes kuvitella. Ilman ilmeisesti yhä ilmassa leijuvan yrityskaupan toteutumista mitään hyvää ei tietenkään ole luvassa.

Jos Marko Sjöblomin taustoissa ei ole mitään sellaista, mistä emme ole tässä vaiheessa tietoisia, niin ottakaa nyt hyvänen aika se "Ilves-perheeksi" itseänne kutsuva ryhmittymä järki käteen. Mikäli tässä tosiaan palataan siihen, että kaikki on Vincent Manngardin käsissä, ehdotan Ilveksen ja KalPan sulauttamista yhdeksi. Olisi mielenkiintoista nähdä syntyisikö siitä kaikesta sekavuudesta jollain kummallisella logiikalla yksi rationaalisesti toimiva seura.

Strozyk: Ilves pelaa hienosti - pelasi ennen tuoreinta taustasekoilua ja pelaa näemmä sen jälkeenkin. Kuten TPS:n Kai Suikkanen taannoin sanoi, Ilvestä on kiva katsoa. Taitoa ei ole mitenkään ylivertaisesti, järkeä sitäkin enemmän. Monesti sanotaan, että vauhtia on enemmän kuin järkeä, mutta Tampereella on löydetty tasapaino. Ilves pelaa nopeasti, mutta fiksusti. Suunnitelmallisesti, mutta reagoivasti.

Ja vain sillä on väliä, näistä omistajakuvioista on jauhettu ihan tarpeeksi. Kun suorittava osasto kykenee ylläpitämään maksimitasonsa, voivat asiat mennä vikaan ainoastaan siellä sikariportaassa. Jos niin annetaan käydä nousevalle Ilvekselle, niin tiedetään, keitä syytetään. Jaksuhaleja pukukoppiin, älkää antako fossiilien tukahduttaa osaamista.

Uutinen: Sjöblomin Ilves-kaupat peruuntuivat
Haastattelu: Sjöblom vastaa syytöksiin
Kolumni: Pieni Ilves-piiri pyörii
Kolumni: Ojasta allikkoon ja takaisin
Kolumni: Ääripäiden sateenkaari
Raportti: Ilveksen kriisistä ei ollut tietoakaan
Raportti: Ilves vakuuttavalla esityksellä liigakärjeksi
Kuvakooste: Tunteikas voitto Tuokkolan Ilvekselle
Kuvakooste: Ilves sarjakärkeen kymmenen vuoden tauon jälkeen

Mikä pelastaisi KalPan?

Strozyk: Aikakone? Katsotaanko posin puolelta - ykkössentteri on sentään 30 pisteen kausivauhdissa. Huonosti koottu joukkue, ilmeisen huonosti valmennettu joukkue ja valmentaja, jonka työpaikka on valitettavasti kompetentin edeltäjän liiallisen ammattimaisuuden seuraus. Epäterve organisaatio ja huolimattomasti rakennettu pelaajisto ovat yhtä kuin kuusi peräkkäistä tappiota. Meanwhile in Tampere, Tuokkola tekee upeaa työtä kohtuullisen materiaalin kanssa.

Artturi Lehkonen on odotetusti joukkueen paras pelaaja ja sisäisen pistepörssin kakkosena onkin sitten Marko Kauppinen - siinä komiikkaa kerrakseen, eikä lainkaan Kauppisesta itsestään johtuen. KalPalla riittää ratkaisuvoimaa perusiltana ehkä puoleentoista hyökkäysketjuun. Se ei riitä, kuten Liigan selvästi pienin tehtyjen maalien määräkin karusti kertoo. Virheitä ei saa tekemättömiksi ja viime vuosien merkit vihjaavat, että tahtoa muutokseen ei erityisemmin ole.

Lempinen: En suostunut kauden alla pohtimaan syitä sille, miksi KalPa menestyisi, koska pidin moista toimintaa hassutteluna. Ei kuopiolaisjoukkuetta tällä kaudella pelasta yhtään mikään. Ongelmat on nimittäin nopeasti lueteltu. KalPan nykyinen pelaajamateriaali, valmennus tai johtoporras ei ole millään tavalla kelvollinen menestymään Liigassa puhuttiin sitten pitkästä tai lyhyestä aikavälistä. Ihan ensimmäiseksi pitäisi löytää sisäpiirin ulkopuolelta valmentaja, joka pääsee työstämään omia tapojaan sekä valitsemaan ne muutamat runkopelaajat nykyryhmästä jatkoa ajatellen.

Tämä on kuitenkin täysin turhaa löpinää niin kauan kun Kapasten klaani ei anna kenellekään tilaa tehdä yhtään mitään. Taisin mainita aiemmin senkin, että kaipa sinne penkin taakse vielä Hannu Kapanen isketään. Sitä paitsi, kuka täysijärkinen valmentaja lähtisi Kuopioon ristiinnaulittavaksi, vai mitä Hannu?

Raportti: Tukosen kynäilyt kaatoivat KalPan

Kuopiossa riittää mietittävää.
Kuopiossa riittää mietittävää.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com

Onko Kärpät enää pysäytettävissä?

Lempinen: Jos Jussi Rynnäs jättää alkulämmittelyt väliin, vaikeaahan se taitaa olla. Muuttuvat tekijät ovat Kärppien kohdalla tutut, eli pelaako Juhamatti Aaltosen seurakysymys, Jari Viuhkolan selkä ja Ben Maxwellin käsi. Mikäli nämä kaikki asiat pysyvät Kärppien kannalta myönteisinä, oululaiset ovat ilman muuta Tapparan ohella suurin mestarikandidaatti.

Kärppien kannalta sarjan alkukin on ollut oikeastaan ihanteellinen. Ensin oli hankalahko alku, sitten pitkä voittoputki. Kärpät pääsee käsittelemään pitkään sarjaan kuuluvia erilaisia psykologisia tilanteita heti alusta asti, ja pidän sitä erityisen tärkeänä seikkana, kun Lauri Marjamäen käsissä on tuollainen tähtisikermä. Joukkueet vaativat aina omat kasvukipunsa menestyäkseen, mutta mitä enemmän tähtiä joukkueessa vilisee, sitä enemmän niitä hankalia hetkiä tarvitaan.

Strozyk: Mestaruuksista puhuminen on ajanhukkaa, mutta mestarikandidaateista Kärpät on tällä hetkellä kirkas ykkönen. Materiaalihan todettiin vahvaksi jo ennen kauden alkua ja sijoitimme joukkueen arviolta kolmanneksi. Silloisista perusteluista sen verran, että Rynnäs ja Lasse Kukkonen tosiaan ovat roolinsa top 5 -pelaajia Liigassa ja Aaltonen halutessaan sarjan paras.

Olennaisin pointti oli kuitenkin Marjamäki, jonka kädenjälki on varsin puhdasta. Kärpät menee johtoon ja laittaa sitten luukut kiinni. Kun hyökkäys on tehnyt tarvittavan, puolustuksen läpi ei tunnu pääsevän. Pelin sisällä osataan ja uskalletaan reagoida. Liigan paras joukkue on vaikea voitettava ja Kärpät palaa vihdoin sinne, missä se dynastian aikaan oli. Chapeau!

Raportti: Kärppien käsikirjoituksen mukaan
Raportti: Tulikuumien ilta päättyi Kärppien voittoon
Raportti: JYPille taistelupiste
Kuvakooste: Donskoi jatkoi Kärppien voittoputkea

Viikon kommentti:

Raportti: Teräväisen syötöt liikaa HIFK:lle
Uutinen: Gilliesille väliaikainen pelikielto
Kolumni: Trevor Gilliesin ja HIFK:n aika on ohi
Kolumni: Jarkko Ruutu on nero
Kolumni: Koodin toteuttamiseen ei tarvita tappelijoita
Maanantaijää: Poliisijää

Kauden aiemmat Maaantaijäät:

Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot, kakut ja sakot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback

» Lähetä palautetta toimitukselle