Jatkoajan maanantaijää, viikko 3: Pätevyysvaatimuksena maailmanmestaruus

LIIGA / Artikkeli
Mahtuuko Saku Mäenalanen Oulun Kärppiin?
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Uuden vuoden ensimmäinen kuukausi on jo pitkällä. Pelaajia tuli ja meni, osa kävi välillä voittamassa maailmanmestaruuden - ketkä heistä ovat kevätkauden valopilkkuja? Miksi Hämeenlinnassa ei enää tehdä maaleja? Entä millainen poppamies saisi SaiPan pysymään ehjänä? Sitä ja muuta maanantain pisimmällä höntsävuorolla.

Jatkoajan Liiga-toimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen peliviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita tiiviissä paketissa.

Vuoden ensimmäistä täyttä viikkoa puidaan Strozykin ja Jatkoajan Hämeenlinnan-toimituksen Antti Wennströmin sekä Lauri Meriläisen kanssa.

Kuka voitti Tuomas Pihlmanin siirrossa?

Matias Strozyk: Ihan mielenkiintoista, että tässä tapauksessa ostava taho voitti mielestäni vähiten. Se ei ehkä anna kaikkein parhainta mahdollista lähtökohtaa positiivisuuksien etsimiseen.

JYPiltä eittämättä hieno ele antaa kasvatilleen mahdollisuus tulla perheensä kanssa taas kotiin, mutta urheilullisesti en ole luottavainen vastineen arvon suhteen. Kun ura on ollut laskusuunnassa parin vuoden ajan, ei se 31-vuotiaana hirveän usein enää käänny uuteen nousuun. Siksi kolmevuotinen sopimus on arveluttava.

"HPK on ollut viimeisen kuukauden ajan SM-liigan huonoin joukkue"

Ässille ja Pihlmanille tästä jäikin eniten käteen. Pihlman saa pelata tutuissa maisemissa ja porilaiset pääsivät keventämään palkkakustannuksiaan.

Antti Wennström: Ässät sai loppukiriään varten sopivaa tuuletusta joukkueeseen. Pihlman ja Ässät saivat toisiltaan haluamansa viime keväänä. Kolmen vuoden sopimus tuntuu ronskilta, mutta tälle keväälle kokemus tulee JYPille tarpeeseen.

Lauri Meriläinen: Pihlman. Hän pääsi takaisin jääkiekolliseen kotiinsa pitkällä sopimuksella. Loukkaantumiset ovat hioneet terän pois Pihlmanin pelistä, eikä Jyväskylässäkään varmasti odoteta ihmeitä. Pitkä sopimus on toki Pihlmanin, fanien ja imagon kannalta ihan kiva juttu.

Pelillisesti JYP ei saa paljoa, mutta koppiin JYP-henkeä entistä enemmän.

Uutinen: Pihlman palaa "kotiin" pitkällä sopimuksella

Pihlman pelasi parhaat vuotensa Jyväskylässä.
Pihlman pelasi parhaat vuotensa Jyväskylässä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Kuka kantaa vastuun HPK:n vaikeuksista?

Strozyk: HPK on ollut viimeisen kuukauden ajan SM-liigan huonoin joukkue. Syytä ei tarvitse pohtia päätään puhki, kun kerran pärjää vain yhtä numeroa katsomalla: 6.

Kuusi tehtyä maalia viidessä ottelussa vuodenvaihteen jälkeen. En käsitä, miten tuollaiseen saldoon voi edes yltää. Joukkueessa kuitenkin pelaa aika monta ammattilaisjääkiekkoilijaa. Sanomattakin selvää, ettei yksikään noista otteluista ole päättynyt HPK:n voittoon.

HPK:ssa huolestuttavaa on pelinopeuden puute, ja tämä trendi on oikeastaan jopa noususuhdanteessa. Siitä huolimatta sillä on maalipaikkoja - mutta viimeistely on surkeaa. Nämä pelit ovat näyttäneet, miten riippuvainen HPK:n hyökkäyspelaaminen on Ville Viitaluomasta. Syvyyttä on kovin vähän, eikä kärkimiehille löydy korvaajia.

Ylivoimasta lienee turha edes puhua, kun meno on ollut yhtä tahmeaa läpi talven. Kerho on pelannut SM-liigassa neljänneksi eniten ylivoimaa, mutta tehnyt vähiten maaleja: vain 21. Se on yhtä kuin rapiat neljä maalia ylivoimatuntia kohden. Prosenttina tulos on sopivan ankea 12,07.

Kuudesta HPK:n vuonna 2014 tekemästä maalista neljä on puolustajien käsialaa. Siltä pohjalta soisi jokaisen hyökkääjän menevän itseensä. Joukkue viettää nyt kuusi päivää kotimaisemissaan ja pelaa sinä aikana kaksi kotiottelua sarjataulukon jälkipuoliskon joukkeita vastaan. Apuja Juuse Sarokselle.

Wennström: Ongelma on kaksiosainen. Kärkikuusikon maalinteko mättää, mutta toisaalta kyseisille paikoille ei löydy vaihtoehtoja. Paikkoja tosiaan on. TPS:ää vastaan HPK dominoi toisen erän maalipaikat. Pelicansia vastaan HPK:lla oli 1−1-tilanteessa kaksi avopaikkaa ennen Timo Pärssisen 2−1-maalia.

Piristysruiskeeksi toivottujen Teemu Rinkisen ja Antti Kerälän pelillinen anti on jäänyt heikoksi. Valmennuksella ei ole peliminuuttien suhteen kummoisia vaihtoehtoja muuttaa miehitystä. Ei Juha Koivisto tai Rinkinen ykkösessä nostaisi sen tasoa. Myös energisen Jesse Saarisen loukkaantuminen tuli pahaan saumaan. 

"2+1-vuotinen sopimus Tuomas Tuokkolan alaisuuteen on askel eteenpäin umpikujasta nimeltä KHL-Jokerit"

Tällä hetkellä sivussa oleva Aleksi Laakso ja loukkaantumisista kärsinyt Tuomas Vänttinen ovat kaksi pelaajaa, jotka voivat vielä onnistuessaan nostaa Kerhon kevätprofiilia. Kummankin kausi on ollut pettymys.

Kerhon pelitapa-asiat ovat tällä hetkellä jokseenkin toissijainen juttu. HPK tarvitsee nyt enemmän onnistumisia kuin muutoksia, ja koko joukkueen tasonnostoa pelitapaan katsomatta. Jokaisen pitää osata ainakin puolustaa ja karvata vaihtonsa alusta sen loppuun.

Meriläinen: Sormi osoittaa hyökkäyksen kärkikuusikkoon, puolustajat ovat tehneet maaleja jopa yli odotusten.

Karuimmalla tavalla ylivoiman takalukko näkyi perjantain ottelussa TPS:ää vastaan. Passiivinen turkulaisnelikko pääsi naurettavan helpolla, kun HPK:n kiekollisen pelaajan päälle ilmestyi aina valtava kysymysmerkki.

Kiekko liikkui kyllä pelaajalta toiselle ja turkulaiset katsoivat vierestä kaikessa rauhassa. Peli näytti samalta kuin Joonas Vihkolla alkukaudesta. Periaatteessa koko ajan kaikenlaista tapahtuu, mutta mitään suurta ajatusta siinä ei ole taustalla. Nythän toki Vihkon peli on kääntynyt niiltä ajoilta päälaelleen.

Juhani Tammisen sanoin, pelaaminen on mennyt tajunnan puolelle. Tätä tukee myös Pasi Arvosen kommentti, että ylivoimaa olisi harjoiteltu jopa liikaa.

Raportti: Ilveksen kurssi rajussa nousussa
Raportti: Maalit jäivät vähiin
Raportti: Vihkoon jo viidettä kertaa
Kuvakooste: Ilves nuiji HPK:n kolmannessa erässä
Kuvakooste: Äkkikuolema 17 sekunnin jälkeen
Kuvakooste: Pelicans nappasi tärkeät pisteet

HPK:n maalintekijät on pidetty aisoissa.
HPK:n maalintekijät on pidetty aisoissa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Kestääkö SaiPan kalusto vammakierteiden keskellä?

Strozyk: Kaksi asiaa, joita loukkaantumiset eivät Lappeenrannasta vie: toimiva pelitapa ja taistelutahto. SaiPan menestyksen salaisuuksia Jussi Markkasen ohella. Ongelma on vain se, että tämmäkin vahvuus näytti hiljattain horjuvan huolestuttavasti. Kuin joko voimat tai nälkä olisivat loppuneet kesken.

Kärkihyökkääjien poissaolot olivat muodissa aiemmin tällä kaudella, toki Stefano Giliatin yhä jatkuva poissaolo jättää vaikeasti paikattavan aukon kärkiketjuihin. SaiPan voittoisa vire kesti kuitenkin senkin yli. Nykyisessä pakkivahvuudessa sen sijaan Markkaselta aletaan vaati keskimääräistä hurjempia suorituksia.

Mikko Pukan kotiuttaminen Kazakstanista ja Juha-Petteri Purolinnan lainaaminen Mestiksestä ovat ihan hyviä tilapäisratkaisuja, mutta tasapaino on SaiPan alakerrassa nyt aika kaukana. Ryan Glenn ei voi kellottaa puolta tuntia illassa pitkään ja hänen tuekseen Kalle Maalahden ja Simo-Pekka Riikolan on pelattava ylärajoilla.

"Tasapaino on SaiPan alakerrassa nyt aika kaukana"

Ainakin Simon Backman ja Lauri Taipalus jatkanevat sairastuvalla vielä varsin pitkään, joten kyllä SaiPankin sinnikkyyttä koetellaan. Toivottavasti edes Per Savilahti-Naganderin paluu olisi lähellä. Kun Maalahti on vielä pelannut hiljattain ihan pirteästi, niin SaiPalla pitäisi kohta olla ainakin kaksi ehyttä puolustajaparia.

Wennström: Ei tässä kilpailussa ja otteluruuhkassa. Samoilla sijoilla on yksinkertaisesti paremmassa iskussa ja loukkaantumistilanteessa olevia joukkueita. Tappioita tulee väistämättä, joten tärkeintä olisi pystyä pitämään saappaat jalassa ja välttää tappioputket.

Huomio SaiPan kannattajat! Teitä tarvitaan katsomossa nyt enemmän kuin koskaan. Pitäkää keltamusta lippu korkealla. 

Meriläinen: Harvojen terveinä olevien avainpelaajien kuormitus on nyt rankimmillaan. Markkanen ja Glenn joutuvat kantamaan takalinjoilla jättimäisen taakan. Hyökkäyspeli on liiaksi Patrick Davisin varassa.

Vaikka SaiPa tämän(kin) pystyisi selättämään, ei rasitus voi olla näkymättä keväällä. Pekka Tirkkosella on tässä iso rooli. Runkopelaajien takana pitää säilyä täysi luottamus pelitapaan, jotta tämä saadaan käännettyä voitoksi loppukautta ajatellen.

Uutinen: Mikko Pukka paikkaamaan SaiPa-puolustusta
Uutinen: SaiPa lainaa Mestis-pakin
Haastattelu: SaiPan samettikäsi haluaa vihdoinkin olla tähti
Haastattelu: Boratin kotimaasta liigaympyröihin
Raportti: SaiPa voitti vaikka Tavi tuhlaili
Raportti: Vajaamiehinen SaiPa otti ylityövoiton
Raportti: SaiPa kapsahti Kuuselaan
Kuvakooste: Draamaa areenalla
Kuvakooste: SaiPa hölläsi kaasun liian aikaisin

SaiPan vaihtopenkiltä on pudonnut mies jos toinenkin.
SaiPan vaihtopenkiltä on pudonnut mies jos toinenkin.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi

Mitä vaikutuksia on Ilveksen ja Jokerien pelaajakaupalla?

Strozyk: Tämä oli hieno siirto Juha Pajuojalta. Ilves sai Joonas Korpisalosta maalivahdin Ville Kolppasen taakse Juha Järvenpään kärvistellessä loukkaantumisten kanssa, mutta päähuomioni kiinnittyy Aleksi Mustoseen.

Mustonen on vasta 18-vuotias, mutta jo nyt keskitason hyökkääjä Mestis-joukkueen kärkiketjuihin ja K-Vantaan toiseksi tehokkain pelaaja.

"Kaksi MM-kisojen jälkeistä ottelua olivat samalla Saroksen kauden heikoimmat"

Nuorten MM-kisoissa hän nousi Suomen kakkossentteriksi ja väläytteli taitojaan. Ja ne taidot ovat monipuoliset. Mustonen pärjää molempiin suuntiin, enkä edes lähde sanomaan, pitäisikö tulevaisuudessa odottaa ylivoiman pyörittäjää, alivoiman tappajaa vai molempia.

Pidän yhä yllätyksenä sitä, että Mustonen jäi viime kesänä ilman varausta, koosta olisi toki helppo jupista. Juniorimaajoukkueissa Mustonen on ollut vakiokasvo, alle 18-vuotiaissa myös kapteeni. Pieni mies, kyllä, mutta silloin edellytettävä luistelutaito on Mustosella huima, taistelutahto sitäkin suurempi.

Mustosta voi käyttää moneen ja 2+1-vuotinen sopimus Tuomas Tuokkolan alaisuuteen on askel eteenpäin umpikujasta nimeltä KHL-Jokerit. Rahaa pankkiin sekä seuralle että pelaajalle.

Wennström: Ilves kaipaa pientä piristysruisketta pelaajistoonsa. Joukkue on ollut aivan liikaa Michael Keräsen ja hänen ketjunsa varassa. Olen varma, etteivät muutokset jää tähän.

Meriläinen: Jokerit sai mukiinmenevän paikkaajan puolustuslinjojen paikkaajaksi. Siinä varmasti Niko Peltolan suurin anti tässä kaupassa.

Ilves sen sijaan sai kaksi varsin mielenkiintoista pelaajaa riveihinsä. Kolppanen sai oivan kirittäjän ja Tuokkola sai hyökkäyspalettiinsa kovan taistelijan. Siirto oli Mustosellekin jättipotti ja pitkä sopimus oli sekä pelaajan että seuran kannalta fiksu veto.

Mustonen ihastutti Malmön kisoissa monipuolisuudellaan. Peliäly riittää rooliin kuin rooliin ja jalka liikkuu erittäin ripeästi.

Uutinen: Ilves ja Jokerit tekivät vaihtokaupan

Ilves hankki nuorta taitoa.
Ilves hankki nuorta taitoa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Kuka nuorten maailmanmestari on loppukauden suurennuslasin alla?

Strozyk: Esa Lindellin tie ja sen suunta ovat vielä auki. Alkukausi Jokereissa oli hankala, eikä Lindell päässyt tasaiseen pelikuntoon. Maajoukkueessa hän kuitenkin pelasi hienosti.

Lindell muodosti Ville Pokan kanssa menestyksekkään ykkösparin, jonka esitykset jättivät positiivisen jälkensä jo Ängeholmin harjoitusotteluissa. Selkeä kärkipari, jonka taso ei notkahtanut missään vaiheessa. Sen merkitystä ei pidä väheksyä esimerkiksi Rasmus Ristolaisen vaikeuksia muistellessa.

Myös Lindellin kiekolliset taidot pääsivät vähemmän yllättäen junnutasolla paremmin esiin kuin Jokerien takalinjoilla. Ylivoimavastuu oli sinivalkoisessa paidassa ihan ansaittua. Palkintonahan siitä oli loppuottelussa aikainen maali, joka paljasti ottelun lopulta Suomen eduksi ratkaisseen eron maalivahtien pelivalmiudessa.

Lindell on vieläkin varsin raaka paketti. Iso mies hyvin kiekollisin eväin ja hyökkäysnälkäisellä ajatusmaailmalla. Jos joku saisi kasattua näistä aineksista ehjemmän kokonaisuuden, on Lindellillä edellytykset menestyä rapakon toisellakin puolella.

"Nuoren pelaajan pitää käydä voittamassa maailmanmestaruus päästäkseen joukkueeseen"

Myös Saku Mäenalasen seuraamista on syytä jatkaa kesän lähestyessä. Kourallinen kiloja pitkän varren tueksi, niin Nashville Predators voi avata pullon kuohuvaa. Kokoa ja kiekollisuutta luistelutaidon kera, opportunistinen luonne, maalintekijän röyhkeys, lupaavan kokonaisvaltaiset taidot ja halukkuus hankkiutua maalin eteen ovat NHL-hyökkääjän rakennusainekset.

Mäenalaselle on pakko raivata paikka Kärppien ensi kauden liigajoukkueesta, tai matka Pohjois-Amerikkaan voi yhtä hyvin alkaa jo muutaman kuukauden päästä. Mestis oli sarjatasona loistava välietappi, jota muuten voisi suositella esimerkiksi Aleksi Saarelalle, mutta kauden päättyessä nähty.

Wennström: Kärppien ja Mäenalasen tilanne on jopa koominen. Miehistö on niin kova, että nuoren pelaajan pitää käydä voittamassa maailmanmestaruus päästäkseen joukkueeseen.

Rasmus Kulmalan ja Juuso Vainion roolit saavat toivottavasti pienen nosteen loppukaudeksi. TPS:ssä homma lienee saneltu heti, jahka jumbona oleva joukkue alkaa tyhjentää pelaajistoaan. Vainiolle vastuuta on varmasti tarjolla, mikäli nuorukainen pystyy nostamaan joukkuettaan tehottomuuden suosta. Edessä ei ole liian kovia miehiä tiellä. Jo valmiiksi yksi HPK-pakiston onnistujia.

Meriläinen: Teuvo Teräväinen löi oman lausuntonsa tiskiin heti palattuaan kaukaloon. Tämä onkin viimeinen kausi, kun hänen otteistaan saadaan nauttia Helsingissä.

Juuse Sarosta odoteltiin Hämeenlinnaan vapahtajaksi. Frans Tuohimaa ei varsinaisesti ollut huono, mutta hän ei myöskään pystynyt kannattelemaan joukkuetta tuuratessaan Sarosta. Oliko Saroksella liian kova rasitus vai vaatiko hän itseltään liikoja, mutta kaksi MM-kisojen jälkeistä ottelua olivat samalla hänen kautensa heikoimmat.

Paineet eivät ainakaan ole helpottamassa, joten nyt nuoren torjujan maailmankuuluja hermoja koetellaan. Seuraavat ottelut menevät valtaisan suurennuslasin alla. Vähämaalinen voitto voisi vapauttaa taas HPK:n peliä ja siinä Saroksella on tarjolla isoin rooli.

Viikon kommentti:

Raportti: Erikoisen illan erikoinen loppu

Kauden aiemmat Maanantaijäät:

Viikko 53: Vuoden mies
Viikko 52: Mestarisuosikki Lukko ja keltamustat tähdistökentälliset
Viikko 50: #BornaToBeWild
Viikko 49: Paljon melua Juusoista
Viikko 48: Taruolento joka sentterinä tunnetaan
Viikko 47: Vielä yksi kriisijoukkue
Viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi
Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot, kakut ja sakot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback

» Lähetä palautetta toimitukselle