Jatkoajan maanantaijää, viikko 16: Kärppien viimeinen suupala

LIIGA / Artikkeli
Viimeinen vääntö käydään Suomen mestaruudesta.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Liiga-kautta on jäljellä enää yksi ottelusarja. Sen osallistujat arvattiin jo kahdeksan kuukautta sitten. Siksipä Maanantaijäässä mietitään myös Vaasan Sportin joukkueen rakentumista ja syksyllä starttaavaa CHL:ää. Lisäksi kerrataan välieriä ja kysytään perimmäinen kysymys: kuka voittaa Suomen mestaruuden 2014?

Ensi viikon Maanantaijäässä paljastamme seuraavan arvonnan lottonumerot. Liigan loppuottelussa nimittäin kohtaavat Kärpät ja Tappara, kuten jo kausiennakoissa arvioitiin.

Tapparalla on takana seitsemän ottelun fyysisesti ja henkisesti rankka välieräsarja Lukkoa vastaan. Loppuottelupaikka irtosi vasta lauantai-iltana Henrik Haapalan maalilla.

"Kärpät löytää kärkimiesten taustajoukoista vielä enemmän paukkuja"

Kärpät puolestaan saa välierien ja ensimmäisen finaalin väliin viisi pelitöntä päivää. Kahdessa sarjassaan runkosarjavoittaja on hävinnyt vain yhden ottelun. 4–1-voitoin se sysäsi SaiPan maanantaiseen pronssiotteluun, jossa lappeenrantalaiset kohtaavat Lukon.

Finaalikaksikon runkosarjakohtaamiset menivät tasan 2–2. Tehokkaimmin nämä ottelut pelasi Tapparan Kristian Kuusela, joka merkkautti viisi pistettä. Neljään pisteeseen ylsivät Tapparan Nick Bailen ja Antti Erkinjuntti sekä Kärppien Joonakset Kemppainen ja Donskoi.

Välierien ohessa viime viikolla kuultiin Vaasan Sportin liigajoukkueen sopimustilanteesta. Seura julkisti neljätoista pelaajasopimusta, mukana muun muassa kolmannen paluunsa Suomeen tekevä ex-lupaus Hannu Toivonen.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Matias Strozyk ja päätoimittaja Antti Wennström pohtivat Sportin näkymien, välierätulosten ja tulevan loppuottelusarjan lisäksi myös ensi kauden Champions Hockey League -joukkueita, joihin saattavat tuoreiden tietojen mukaan kuulua myös pronssiottelijat Lukko ja SaiPa.

Onko Metsolasta muuriksi?
Onko Metsolasta muuriksi?
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Miltä näyttää ensi kauden Sportin rakentuminen?

Matias Strozyk: Runko on aika lailla odotettu harmauden massa. Liigassa maagisesta sijasta 13 kilpailemisen kannalta se on noin sata maalia vajaa.

Laajuus on Sportin lähtökohdista hyvä, hyökkäyksessä sitä on. Oletettavasti kärkeen tulee vielä pari kolme hankintaa ja sen jälkeen ketjuja olisi kasattavissa viisikin kappaletta. Nämä kärkimiehet tuskin tekevät 30 maalia per nuppi, joten yllättäjille olisi tarvetta. Tässä tapauksessa se tarkoittaa aika huonoja näkymiä.

Julkistamatta on kai vielä pari puolustajasopimustakin. Näiltä vahvistuksilta on syytä odottaa paljon, sillä nykyiset takalinjat joutuvat talvella kohtuuttomaan tuiskeeseen.

Apuna on muutamia vuosia sitten lupaava Toivonen – liiganousijan näköinen hankinta, jolle tuskin avautuisi enää ykkösvahdin paikkaa muista huippujoukkueista. Toivoselle Sport on oiva mahdollisuus kääntää uran käyrä takaisin nousuun.

Sportista ei ole haastamaan ketään taidolla. Se ei ole yllätys. Joukkuetta voi lähinnä rakentaa kausia 2015-2016 ja 2016-2017 silmällä pitäen. Ensi talvena kysymys on vain siitä, miten ärsyttäväksi piikiksi isompien lihassa Sportista on.

Köykäiseltä näyttää nyt ja varmasti vielä syyskuussakin, mutta ei kukaan oikein muuta voinut odottanutkaan.

Antti Wennström: Odotetun vaatimattomalta ja leveältä.

Kärkimiehet loistavat vielä poissaolollaan. En odota mitään erikoisen näyttävää, mutta samalla toivon, ettei linjalle uskollisena lähdetä hakemaan tusinakanukeilla tai muilla riskialttiilla ulkomaanavuilla kaikkea ratkaisuvoimaa. Tästä nyt leveästä rungosta pitää sitten löytää niitä, jotka pystyvät kelvollisesti kääntämään uraansa eteenpäin myös liigatasolla.

Joukkueesta löytyy ja pitää löytyä kykyä prässiin, tiukkaan keskialueen peliin ja kaksinkamppailuihin. Sport lähtee ensi kauteen pelkästään pelaamaan saappaat jalassa -jääkiekkoa, ja se onnistuu pistämällä koko viisikon puolustuspeli sekä molemmissa päissä kamppailu täydellä teholla joka ilta.

Tärkeintä on kasvattaa tiivistä ja yhteen hiileen puhaltavaa jääkiekkoa joka ilta. Valmentajalla on kokonaisuudesta iso vastuu. Punakynä heiluu rosterin kohdalla vielä useaan otteeseen, mutta näistäkin miehistä täytyy löytyä liigatasolla toimivia pareja, ketjuja ja viisikoita. Hiljaa hyvä tulee.

Toivonen torjui Suomessa viimeksi SaiPan paidassa.
Toivonen torjui Suomessa viimeksi SaiPan paidassa.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

Etenivätkö välieräsarjat odotetusti?

Strozyk: Molemmat päättyivät täsmälleen ennakoimiini tuloksiin, joten "kyllä" olisi varmaan riittävä vastaus.

Kärppien ja SaiPan sarja oli pelillisestikin juuri sitä, mitä odotin. Johtavaa materiaalia ja atomikellon tarkkuudella toimivaa pelitapaa on vaikea päihittää, vaikka fiilis olisi kuin olympiavoittajalla. Tulos olisi ollut sama myös JYPiä, HIFK:ta tai Ässiä vastaan.

Jussi Markkanen päätti kautensa - toki pronssiottelu vielä jäljellä - sopivalla tavalla ryöstämällä runkosarjan ykkösen huippunimiltä maaleja välierässä. Päätoimittaja nimesi Markkasen vajaa vuosi sitten kauden kovimmaksi hankinnaksi, eikä lopulta ollut liiemmin väärässä.

Lukko yllätti positiivisesti, mutta hävisi lopulta oikeutetusti päättäväisemmälle joukkueelle. Risto Dufva löysi viidellä viittä vastaan oikeat aseet Tapparaa vastaan: oman maalin edustan varjelu ja Ryan Zapolski olivat seitsemän ottelun sarjan keskipisteenä. Päälle palkkansa arvoiset, kauden parhaisiin hankintoihin kirkkaasti kuuluvat Aaron Gagnon ja Ville Vahalahti, niin konemaiset kirvesrinnat saivat vertaisensa haastajan.

"Pidin pienenä yllätyksenä tapaa, jolla SaiPa toi itsensä täysillä sarjaan"

Se konemaisuus vain lopulta riitti viimeiseenkin voittoon. Tämä oli mukavan fyysinen sarja, jonka ikävänä seurauksena oli kourallinen ikäviä loukkaantumisia. Toisaalta molemmat joukkueet olivat väsymyksestä huolimatta taktisesti aallonharjalla, eikä varsinkaan seitsemäs ottelu enää avauseränsä jälkeen tarjonnut kummoistakaan hurmaa.

Aina voi jossitella Petteri Nummelinin loukkaantumisella ja Erik Riskan ulosajolla. Molemmilla oli valtava vaikutus Lukon mahdollisuuksiin jo toisen seitsemän ottelun sarjan viimeisessä ottelussa, mutta finaaliksi saatiin lopulta se kivikovien kohtaaminen.

Wennström: Voittajat eivät yllättäneet yhtään.

Lukon järjestämä yllätys oli kuitenkin lähempänä kuin odotin. Lisäksi pidin pienenä yllätyksenä tapaa, jolla SaiPa toi itsensä täysillä sarjaan. Se muokkasi pelitapaansa paljon odotettua enemmän kiekkokontrollin suuntaan.

Se olikin toki loppujen lopuksi ainoa tapa, jolla SaiPa pystyi Kärppiä haastamaan. Sarjan alussa näytti, että SaiPa tekee itsemurhan antamalla pystysuunnan kiekollaan avaimet Kärpille. Lisäksi Markkanen aloitti sarjan heikosti.

Pekka Tirkkonen ja Markkanen heräsivät, eikä SaiPa ollut kaukana tiukemmasta sarjasta. Alkuperäinen asetelma kärppäkaadon mahdottomuudesta paras seitsemästä -sarjassa piti kuitenkin kutinsa alusta loppuun asti.

Erityismaininta sille, että näimme muuten loistavaa jääkiekkoa välierissä. Vielä parempaa kuin puolivälierissä.

Lukko suojeli omaa maaliaan ansiokkaasti.
Lukko suojeli omaa maaliaan ansiokkaasti.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Olisiko SaiPalla ja Lukolla annettavaa CHL:lle?

Strozyk: Pienempien paikkakuntien joukkueita, jotka ansaitsivat paikkansa urheilullisin ansioin.

Ei tässä asiassa sinänsä ole mitään uutisoitavaa. Totta kai Liigan välieräjoukkueiden pitää pelata Mestarien liigaa. Villi kortit menivät siis oikeisiin osoitteisiin.

SaiPa ja Lukkohan olisivat vielä kirkkaasti vähintään keskitason joukkueita CHL:ssä. Mukana on niin järjetön määrä seuroja Belfastista Bolzanoon.

Mielestäni joukkueita tulee lopulta liikaa. Osasyy siihen on tietenkin rahoittajissa, eli isossa liudassa osallistujaseuroja. Tätä asiaa käsiteltiin talvella CHL:n virallisen julkistuksen yhteydessä ja olen yhä samaa mieltä kuin silloinkin: jonkun täytyy turvata tämänkin lystin talous.

Wennström: Toki. Enemmän kysyisin, onko CHL:llä annettavaa SaiPalle ja Lukolle.

Käyvätkö katsojat esimerkiksi Raumalla katsomassa CHL-pelejä, jos väki ei käy täysmääräisesti edes Liigan pudotuspeleissä? Kaikkein älyttömimpänä näkisin, jos seurat antavat tämän näkyä pelaajabudjetissa ja sen päälle lyövät CHL-lippujen hintoja pilviin.

"Viimeistään nyt on pakko kohottaa myös väsymyskortti"

En halua olla kaikkea muutosta ja Euroopan yhteistä sarjaa vastustava jurnuttaja. Liikaa joukkueita, liikaa pelejä ja liikaa jääkiekkoa ei ole kuitenkaan kestävä yhtälö. Seurajoukkueiden pitää tässä mittakaavassa keskittyä yhteen sarjaan kerrallaan.

Miten käy Suomen mestaruuden?

Strozyk: Tappara on vihdoinkin altavastaaja. Olen odottanutkin tätä jo jonkin aikaa.

Mitä luultavimmin Kärpät hallitsee jälleen kiekkoa ja sitä kautta peliä jäätävällä rauhallisuudellaan. Kärppien puolustaja vaikka pysähtyy kiekon kanssa niin sanotun ringetteviivan ja siniviivan väliin - kuten usein on nähty - saadakseen rivit kasaan kontrolloitua koko viisikon hyökkäystä varten.

Keskialueen miehittäminen on vaikeaa, kun Kärpät vastaa tuomalla kiekottelun ylemmäs saadakseen tilaa ja kiekon hyökkäysalueelle yhdellä syötöllä. Sama sapluuna toimi SaiPa-välierässäkin. Silmää miellyttävää pelin kehittämistä.

Kärpät ja Tappara runkosarjassa
Päivämäärä Paikkakunta Tulos
3.10. Oulu Kärpät 4-1
28.11. Tampere Kärpät 3-2 vl.
21.1. Tampere Tappara 3-2
11.2. Oulu Tappara 4-3 vl.

Miten Tapparasta sitten on uhmaamaan Kärppien teräksistä puolustuspelaamista, kun Lukkokin sai sen hyökkääjät yllättävän hyvin aisoihin? Miten pysähtyy Kärppien koko hyökkäyskaluston liikkuvuus ja taituruus – vai pysähtyykö? Jaa-a. Näitä vastauksia 13 joukkuetta on etsinyt syyskuusta asti. Entä onko Tapparan oma maalinteko finaalissakin kauden parasta joukkuetta vastaan jälleen viiva- ja kulmapelaamisen varassa?

Lukkoakin vastaan Tappara päätyi ajoittain epätoivoisiin kääntöyrityksiin ja tukahdutti sillä vain omaa liekkiään. Viimeistään nyt on pakko kohottaa myös väsymyskortti Tapparan rankan Lukko-sarjan jäljiltä. Vastassa on Kärppien materiaalin mieletön leveys ja lyhyiden sarjojen, sekä enemmänkin kiekon kuin miesten liikkeeseen pohjautuvan pelitavan tuoma vireystila.

Kun vastaus Kärppien miesvartiointiin on Tapparan liikkeen riittämättömyys, ajautuvat tamperelaiset entistä tahmeammin kulmiin ja tie keskustaan on yhtä tukossa kuin SaiPalla.

Tapparan toivo on Kärppien terävyyden ja pelikurin hiipumisessa. Paikoitellen se rakoili SaiPaa vastaan, mutta ei tarpeeksi. Jos Kärpät pelaa jämäkkyydellä ja maltilla, se palauttaa Kanada-maljan Torinrantaan. Siihen skenaarioon Jukka Rautakorven on reagoitava – tai pikemminkin saatava Tappara reagoimaan Kärppien pelaamiseen.

Hyviä asioita ovat kokemus joukkueena viime kevään finaalisarjasta ja kokemus yksilöinä, esimerkiksi Josh Greenin ja Ville Niemisen tapauksessa Pohjois-Amerikasta. Ylempänä mainitsemani asiat tekevät Raksilan-matkoista piinaavia, mutta Hakametsässä puntit ovat tasan. En silti näe Tapparan esittäneen viime aikoina potentiaalia iskuun, joilla Kärpät voisi kaatua neljä kertaa seitsemästä.

Kärpät voittaa 4-2.

Runkosarjan ykkönen ja kakkonen ovat odotetusti loppuottelupari.
Runkosarjan ykkönen ja kakkonen ovat odotetusti loppuottelupari.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Wennström: Tapparan tämän hetken draivi ei riitä Kärppien kukistamiseen.

Tappara näytti pudotuspelien alkaessa ainoalta joukkueelta, joka pystyy kevään mittakaavassa haastamaan tosissaan Kärppiä. Nopeus yhdistettynä aggressiivisuuteen hyökkäyspäässä, yhdistettynä kykyyn rytmittää peliä, on vaikuttanut ainoalta tavalta horjuttaa äärimmäisen leveää kärppälaumaa.

Nyt näyttää, että ero on kasvanut. Tapparalla on edelleen upea joukkue ja taitava valmentaja, mutta ratkaisupelaajien vire ja jaksaminen on pieni kysymysmerkki etenkin raskaan Lukko-sarjan päälle.

Juha Metsola ei ole saanut nostettua tasoaan runkosarjasta, tai edes pidettyä sitä. Nollapelikuningas ei ole tyrmännyt kummassakaan sarjassa vastustajaansa. Etenkin välierissä Ryan Zapolski oli enemmän tasoaan nostanut maalivahti. Kuinka pudotuspelien kuumin maalivahti Tomi Karhunen voisi nyt kaatua paras seitsemästä -sarjassa, kun yksittäisissäkin otteluissa tekee tiukkaa olla kaukalon paras maalivahti?

Nick Bailenin varjoon jäänyt Teemu Aalto luistelee varjojen rajamailla. Ratkaisumaaleja on turha odottaa jälkimmäiseltä, kun taas Kärpillä on Ville Pokan takana vielä Adam Masuhr, Atte Ohtamaa ja ehkä myös Mikko Lehtonen iskemässä yksittäisiä maaleja.

"Vastaiskupeli ja maltillisuus eivät ole täysin sopineet Humlille ja Maxwellille, mutta finaaleissa Tappara saa olla varuillaan"

Josh Green pelasi hyviä otteluita ja teki tärkeitä maaleja, mutta pääseekö Tappara silti dominoimaan Kärppien maalinedustaa niin, että Greenille tulee tarpeeksi paikkoja? Epäilen, elleivät Tapparan hyökkääjät nosta kulmapelinsä ja karvauksensa tasoa Lukko-sarjaa kovemmalle vaihteelle.

Olli Palola näyttää hieman väsyneeltä. Antti Erkinjuntti on nyt pienessä laskusuhdanteessa kovan loppukauden jälkeen.

Tasonnostajiakin Tapparalla on. Markus Kankaanperä on tällä hetkellä dominoiva oman pään junttura ja haastaa tässä roolissa Lasse Kukkosta pää pystyssä. Kristian Kuusela, Jukka Voutilainen ja Pekka Jormakka tulevat vielä.

Tapparan epäonni on se, että myös Kärpillä on varaa parantaa. Vastaiskupeli ja maltillisuus eivät ole täysin sopineet Ivan Humlille ja Ben Maxwellille, mutta finaaleissa Tappara saa olla varuillaan. Nämä miehet kiusaavat Metsolaa vielä tosissaan.

Uskon, että Rautakorpi voi haastaa Lauri Marjamäkeä ketjujen peluutuksessa. Seuraan tätä yksityiskohtaa finaaleissa suurella mielenkiinnolla. Etenkin Tampereella nähdään varmasti äärimmilleen hiottuja ketjunvaihtoja, joilla Rautakorpi kiusaa vastustajansa ykköstykkejä.

Ratkaisuna näen kuitenkin sen, että Kärpät löytää kärkimiesten taustajoukoista vielä enemmän paukkuja. Jos molemmat keskittyvät puolustamiseen, on Kärpillä tasatilanteessa ja takaa-ajossa enemmän vaihteita tulla rinnalle ja ohi.

Kärpät voittaa 4-1.

Kauden aiemmat Maanantaijäät:

Viikko 15: Rauma, teitähän varoitettiin
Välierät: Mahatifot tulevat Lappeenrantaan
Viikko 14: Sakkoa ja kakkua sekä seitsemännet ottelut
Puolivälierät: Aika taidon, työn, toivon ja tahdon
Viikko 12: Hyvää yötä, Helsinki
Villi kortti -kierros: Stadi aloittaa pohjalta
Viikko 11: Kun yksi dynastia horjuu, toinen herää
Viikko 10: Ehkä vika ei olekaan sinussa, vaan minussa
Viikko 8: "Dufva tulee, Dufva tekee, Dufva voittaa"
Viikko 7: Ovista ja ikkunoista
Viikko 6: Jäikö Kuopioon edes kunniaa?
Viikko 4: Tarjoushintoja Turun tähtitukussa
Viikko 3: Pätevyysvaatimuksena maailmanmestaruus
Viikko 2: Vuoden mies
Viikko 52: Mestarisuosikki Lukko ja keltamustat tähdistökentälliset
Viikko 50: #BornaToBeWild
Viikko 49: Paljon melua Juusoista
Viikko 48: Taruolento joka sentterinä tunnetaan
Viikko 47: Vielä yksi kriisijoukkue
Viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi
Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback
Kausi 2011-2012

» Lähetä palautetta toimitukselle