Jatkoajan KHL-ennakko 2014-15

KHL / Artikkeli
Kuinka Jokereiden KHL-taival lähtee käyntiin? Voittaako Magnitogorsk mestaruuden toisen kerran peräkkäin? Vai meneekö SKA viimein päätyyn asti? Voittaako Mozjakin pistepörssin viidennen kerran? Palaako Kovaltšuk omalle tasolleen? Jatkavatko Viktor Tihonov ja Aleksandr Radulov dominointia? Jatkoajan KHL-ennakko tarjoaa jälleen kattavasti jokaisen joukkueen ennakkoasetelmat.

Historian seitsemäs KHL-kausi on alkamassa. Suomalaisten katseet ovat varmasti kohdistuneet siihen, kuinka Jokerit pärjää KHL:ssä. Materiaali on KHL:ään laadukas ja olisi yllätys, mikäli joukkue ei selviytyisi pudotuspeleihin. Jokereiden lisäksi tyhjästä rakennettu Sotšin joukkue sekä paluun tekevä Lada Toljatti ovat uusia joukkueita. Niiden menestyminen on mielenkiintoista seurattavaa.

Nähtäväksi jää, voittaako Pietarin SKA viimein mestaruuden vai viekö Metallurg Magnitogorsk Gagarin Cupin toisen kerran peräkkäin. Potentiaalisia voittajaehdokkaita ovat myös kestomenestyjät Ak Bars Kazan ja Dynamo Moskova, sekä Salavat Julajev Ufa, Lokomotiv Jaroslavl ja Avangard Omsk. Toissa kaudella finaaleihin yltänyttä Traktor Tšeljabinskiä kannattaa myös seurata, vaikka viime kaudella se ei yltänyt edes pudotuspeleihin. Traktorin peräsimestä löytyy suomalaista väriä, kun Karri Kivi nimettiin uudeksi päävalmentajaksi. Muut KHL:n suomalaispäävalmentajat ovat Neftehimikin Kari Heikkilä, Omskiin paluun tehnyt Raimo Summanen sekä tietenkin Jokereiden Erkka Westerlund.

Koko KHL:n historian ajan täysin ylivoimaisesti pelannut Sergei Mozjakin on voittanut pistepörssin neljä kertaa kuudesta mahdollisesta. Mikäli hän ja hänen ketjukaverinsa Danis Zaripov ja Jan Kovar pysyvät kunnossa, niin Mozjakinin viides pistepörssivoitto ei ole kaukana. TsSKA:ssa pelaava Aleksandr Radulov sekä Dynamo Minskiin siirtynyt entinen NHL:n maalipörssiykkönen Jonathan Cheechoo kuuluvat myös KHL:n tähtipelaajiin. Samoin SKA:n huippupelaajat Viktor Tihonov ja Ilja Kovaltšuk, joita kannattaa seurata tarkkaan.

Suomalaispelaajista mielenkiintoisimpia seurattavia ovat Sibirin Jonas Enlund, Jarno Koskiranta ja huikea maalivahti Mikko Koskinen. Torpedossa pelaavat Jarkko Immonen, Sakari Salminen, Petteri Nokelainen ja Juuso Hietanen. Oskar Osala metsästää Magnitogorskin riveissä toista mestaruuttaan, Janne Pesosen ura jatkuu Kazanissa ja Joonas Järvinen vaihtoi AHL-kaukalot Sotšin hiekkarantoihin.

Toimituksen arvio sekä joukkue-ennakot

Alapuolella ovat joukkue-ennakot konferensseihin jaoteltuina toimituksen tekemän sarjaennusteen mukaan. Joukkue-ennakot julkaistaan erissä ennen kauden alkua ja kaikki kootaan tähän listaukseen.

Itäinen konferenssi

1.

Metallurg Magnitogorsk

Viime kausi: Mestari

Venäjän suurimmat terästehtaat sijaitsevat Magnitogorskissa, Ural-vuorten eteläpuolella. Puolen miljoonan asukkaan kaupungin jääkiekkojoukkue Metallurg voitti viime keväänä KHL:n mestaruuden. Joukkue muistetaan myös vuoden 2008 Victoria Cupista, jossa New York Rangers joutui erittäin koville, vaikka lopulta voittikin sarjan seitsemännessä ottelussa. Nyt Magnitogorsk lähtee viime kauden pistepörssin huikean kärkikolmikon Sergei Mozjakinin, Jan Kovarin ja Danis Zaripovin tähdittämänä yrittämään toista peräkkäistä Gagarin Cupin voittoa.
2.

Avangard Omsk

Viime kausi: 10. (itä)

Lounais-Siperiassa sijaitsevassa Omskin miljoonakaupungissa pelaa vuonna 1950 perustettu Avangard Omsk, joka kuuluu KHL:n suurimpiin seuroihin. Tällä kaudella suurseuraa johtaa taas Raimo Summanen. Sarjan suurimpiin seuroihin kuuluvalla Omskilla on myös yksi sarjan suurimmista jäähalleista, johon mahtuu yli 10 000 katsojaa. Valtavista resursseistaan huolimatta se ei ole onnistunut voittamaan vielä kertaakaan Gagarin Cupia.
3.

Ak Bars Kazan

Viime kausi: Konferenssipuolivälierät

Kazan on yksi Venäjän suurimmista kaupungeista, ja siellä on myös eräs KHL:n menestyneimmistä joukkueista. Ak Bars Kazan voitti kahdella ensimmäisellä kaudella Gagarin Cupin ja on senkin jälkeen kuulunut liigan kärkijoukkueisiin. Viime kaudella tasaisesta runkosarjasta huolimatta kävi kuitenkin pieni työtapaturma, kun pikku-Sibir pudotti sen heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Kazanilla on jälleen koossa yksi parhaista joukkueista paperilla – ellei jopa paras.
4.

Salavat Julajev Ufa

Viime kausi: Konferenssifinaalissa

Perinteikäs kiekkokaupunki Ufa on Baskorstanin tasavallan pääkaupunki, jossa asuu hieman yli miljoona asukasta. Vuonna 1961 perustetulla seuralla on pitkät perinteet. Seuran kotiareenalle mahtuu hieman yli 8000 katsojaa. KHL:ssä tunnetaan "vihreä derby", jossa vihreistä peliasuistaan tunnetut KHL-jätit Kazan ja Ufa ottavat yhteen. Tatarstanin ja Baskorstanin kohtaamiset ovat aina isoja KHL-otteluja näille naapuriseuroille. Ufa on yksi sarjan kestomenestyjistä, jonka kruununa on yksi Gagarin Cupin voitto.
5.

Barys Astana

Viime kausi: Konferenssivälierissä

KHL:n ainoa kazakstanilainen joukkue on maan pääkaupungin seura Barys Astana. Joukkue on tuo mukavasti väriä liigaan ja on mielenkiintoista seurattavaa. Se on menestynyt tasaisesti kaikilla kausilla, mutta viime kaudella se oli sensaatiomaisen runkosarjan päätteeksi yllättäen idässä toisena. Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan ja pudotuspelit päättyivät Barysin osalta lyhyeen. Nyt kazakit lähtevät uudella valmennuksella ja innolla jahtaamaan pudotuspelipaikkaa sekä Gagarin Cupia.
6.

Traktor Tšeljabinsk

Viime kausi: 9. (itä)

Traktor kuuluu KHL:n isoihin joukkueisiin ja se selvisikin toissa kaudella finaaleihin saakka, mutta hävisi Dynamo Moskovalle. Viime kaudelle odotukset olivat kovat, mutta joukkue ei selviytynyt edes pudotuspeleihin. Tšeljabinskissä kaivataankin nyt muutosta, mutta sitä ei helpota hyökkäyksen heikentyminen, kun Kontiola ja Kuznetsov lähtivät NHL:ään. Uudella päävalmentajalla, Karri Kivellä, on nyt tilaisuus näyttää taitonsa ja palauttaa joukkueeseen kuri.
7.

Neftehimik Nižnekamsk

Viime kausi: 12. (itä)

Noin 230 000 asukkaan (2010) Nižnekamskin kaupungista tulee joukkue, jolla on kaudesta toiseen pelaajamateriaalin puolesta eväät taistella pudotuspelipaikasta. Se onkin kuuden KHL-kautensa aikana onnistunut pääsemään pudotuspeleihin neljä kertaa ja parhaimmillaan edennyt puolivälieriin. Neftehimikin paikallisvastustajana voidaan pitää KHL:n kestomenestyjiin kuuluvaa Ak Bars Kazania, jonka kanssa se pelaa Tatarstanin tasavallan herruudesta. Neftehimikin 5 500 katsojaa vetävä jääkiekkohalli on yksi sarjan kolkoimman näköisistä. Hallista puuttuu esimerkiksi toinen sivukatsomo kokonaan.
8.

Avtomobilist Jekaterinburg

Viime kausi: Konferenssipuolivälierät

Uralvuorten keskiössä sijaitseva Jekaterinburgin miljoonakaupunki on yksi Venäjän suurimmista asukasluvultaan. Vuonna 2006 perustetulla Avtomobilistilla ei ole pitkiä perinteitä, mutta sillä on äänekkäät ja varsin fanaattiset kannattajat. Seuran jäähalliin mahtuu reilut 5500 katsojaa ja se on rakennettu yli neljä vuosikymmentä sitten, joten kyseessä ei ole erityisen moderni halli.
9.

Jugra Hanty-Mansijsk

Viime kausi: 11. (itä)

Länsi-Siperiassa sijaitseva 80 000 asukkaan (2010) pikkukaupunki tunnetaan huomattavasti paremmin ampumahiihdon maailmancupin osakilpailusta kuin KHL:ssä pelaavasta jääkiekkoseurasta. Hanty-Mansijskissa on upea ampumahiihtopyhättö, mutta samaa ei voi sanoa Jugran 5500 katsojaa vetävästä jäähallista, vaikka kaupunkia onkin rakennettu merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana ja sen asukasluku on kasvanut tasaisesti. Vuonna 2006 perustetulle seuralle tuleva kausi on KHL:ssä viides. KHL:ssä pelaa paljon perinteikkäitä seuroja, mutta Jugra ei ole yksi niistä.
10.

Sibir Novosibirsk

Viime kausi: Konferenssivälierissä

Sibir on sympaattinen pikkujoukkue Siperian suurimmasta kaupungista Novosibirskistä. Seuran innokkailla faneilla riitti viime keväänä aihetta juhlaan, kun Sibir järjesti yhden KHL:n historian isoimmista yllätyksistä pudottamalla ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kaksi kertaa Gagarin Cupin voittaneen Ak Bars Kazanin. Sisulla ja suurella sydämellä pääsee pitkälle, mutta resurssit ovat silti rajalliset. Entä kuinka joukkue tulee pärjäämään, kun Jori Lehterä lähti rapakon taakse?
11.

Admiral Vladivostok

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Lähellä Pohjois-Korean rajaa sijaitsevan Vladivostokin pikkujoukkue Admiral, lähtee toiseen kauteensa jälleen vähäisin odotuksin, sillä materiaali on edelleen heikko. Joukkue on nuori, keski-ikä vain hieman yli 23 vuotta, ja kaiken päälle vielä kärsii pitkistä vieraspelimatkoista.
12.

Lada Toljatti

Uusi joukkue

Kaksi KHL-historian ensimmäistä kautta sarjassa pelannut Lada Toljatti tekee paluun KHL:ään neljän vuoden tauon jälkeen. Reilun 700 000 asukkaan (2010) Toljattin kaupunki tunnetaan seuran nimessäkin esiintyvästä automerkistä. Seuran kotiareena kantaa nimeä Lada Arena. Areena ei ole sama, missä joukkue pelasi viime visiitillä KHL:ssä. Uusi halli valmistui vuonna 2013 ja sinne mahtuu noin 6000 katsojaa.
13.

Metallurg Novokuznetsk

Viime kausi: 13. (itä)

Etelä-Siperiassa sijaitseva Novokuznetskin kaupunki on asukasluvultaan vähän Helsinkiä pienempi. Vuosikymmeniä vanha perinteikäs jääkiekkoseura kaipaisi lisärahoitusta menestyäkseen KHL:ssä. Nyt seurassa pelaa ulkomaalaisvahvistusten lisäksi lähinnä nuoria lupaavia pelaajia ja farmisarjasta hankittuja arpoja. Seura onkin ollut viime vuosina hyvä ponnahduslauta monelle nuorelle pelaajalle. Novokuznetskin vanha 7500 katsojaa vetävä kotihalli ei ole tätä nykyä juuri koskaan loppuunmyyty.
14.

Amur Habarovsk

Viime kausi: 14. (itä)

Venäjän Kaukoidässä sijaitsevan Habarovskin kaupungin kiekkoylpeys Amur on saanut nimensä Amur-joen mukaan, joka on yksi maailman pisimmistä joista. Seura on perustettu vuonna 1958, joten kyseessä on varsin perinteikäs seura, joskin etuliite on vaihtunut kahdesti. Ei varmasti ole helppoa olla seuran kannattaja, kun joukkueen mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat kaudesta toiseen erittäin ohuet. Siitä huolimatta seura kerää runsaat 7 000 katsojaa vetävän hallinsa täyteen illasta toiseen, riippumatta siitä ovatko mahdollisuudet pudotuspeleihin menneet tai suurimmat tähdet jo myyty. Vastustaja, pelipäivä tai tilanne sarjataulukossa eivät vaikuta fanaattisten Amur-kannattajien peleissä käymiseen. He tukevat seuraa tilanteessa kuin tilanteessa.

Läntinen konferenssi

1.

SKA Pietari

Viime kausi: Konferenssivälierissä

KHL:n suurin ja valovoimaisin seura SKA Pietari lähtee tulevalla kaudella jälleen kerran jahtaamaan menestystä erittäin nimivahvalla joukkueella. Seuran menestys on KHL:ssä painottunut runkosarjaan, jonka seura on kertaalleen voittanut ja ollut viiden viimeisimmän kauden aikana aina läntisessä konferenssissa kolmen parhaan joukossa. SKA:n kotipelit tunnetaan myös maailmanluokan show'staan ja jäähalli on viimeisen päälle hieno.
2.

Dinamo Moskova

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Moskovan seudun menestynein seura KHL:ssä on erinomaisesta joukkuepelistään tunnettu Dinamo Moskova. Seura yhdistettiin vuonna 2010 HC MVD:n kanssa ja näin syntyi nykyinen Dinamo Moskova. Magnitogorskissa toissa kaudella päävalmentajana toimineen Paul Mauricen mukaan Dinamo pelaa pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa, jossa pelaajat laukovat paljon, vievät taklaukset loppuun asti ja blokkaavat surutta laukauksia. Vaihtuuko mikään, kun apuvalmentajasta tuli päävalmentaja?
3.

Lokomotiv Jaroslavl

Viime kausi: Konferenssifinaaleissa

Kiekkohullu noin 600 000 asukkaan Jaroslavlin kaupunki on kokenut karmeita hetkiä lähihistoriassa. Kaupunki on yksi Venäjän vanhimmista, siinä missä vuonna 1949 perustettu jääkiekkoseura on yksi sarjan perinteikkäimmistä joukkueista. Seuralla on erittäin fanaattiset kannattajat, jotka tukevat joukkuetta viimeiseen asti. Noin 9000 katsojaa vetävä halli oli todellinen hornankattila viime keväänä, kun joukkue kaatoi isompiaan kevään pudotuspeleissä.
4.

TsSKA Moskova

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Vuonna 1946 perustettu TsSKA tunnetaan ympäri kiekkomaailmaa. Seuran kulta-aika oli Neuvostoliiton aikana, jolloin se voitti peräti 32 mestaruutta vuosina 1948-1989. TsSKA on voittanut Euroopan mestareiden turnauksen 20 kertaa vuosien 1969-1990 välillä ja se oli eurooppalaisessa kiekkoilussa täysin dominoiva 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Seuran voittoprosentti legendaarisessa Super Series -sarjassa oli 34 ottelussa 73,5%. Moskovan kakkosjoukkueeksi Dinamo Moskovan taakse pudonnut perinteikäs seura janoaa ensimmäistä KHL-mestaruuttaan.
5.

Jokerit Helsinki

Viime kausi: Liigassa

Vuonna 1967 perustettu Jokerit on ollut Suomessa vuosikymmeniä samalla rakastettu sekä vihattu seura. Seura otti rohkean askeleen ilmoittaessaan siirtyvänsä mantereen kovimpaan kiekkoliigaan KHL:ään. Tie KHL:ään ei ole ollut aivan mutkaton, ja moni epäili, saako seura rakennettua kilpailukykyisen joukkueen - aivan turhaan. Jokereilla on erinomaisesti rakennettu joukkue, jota johtaa Leijonat keväällä MM-hopealle johdattanut Erkka Westerlund.
6.

Torpedo Nižni Novgorod

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä (itä)

Reilun miljoonan asukkaan Nižni Novgorod on Venäjän viidenneksi suurin kaupunki. Kaupungissa pelaa KHL:n keskikastiin vuosia rahoitukseltaan kuulunut Torpedo. Viime kaudella seurassa oli tekemisen meininkiä ja kesän vähäinen vaihtuvuus lupaa hyvää myös tulevalle kaudelle. Kesän suurin muutos liittyy konferensseihin, kun Torpedo siirtyi itäisestä konferenssista läntiseen.
7.

Dinamo Minsk

Viime kausi: 14. (länsi)

Dinamo Minskistä tulee ensimmäisenä mieleen fanaattiset fanit, sillä joukkue ei keskinkertaisella materiaalillakaan ole menestynyt – noh, oikeastaan koskaan. Pudotuspeleihin se on selviytynyt kahdesti, mutta molemmilla kerroilla pudonnut ensimmäisellä kierroksella. Viime kaudella valkovenäläisjoukkue jäi läntisen konferenssin jumbosijalle, mutta silti viimeisessä kotipelissä halli oli loppuunmyyty.
8.

Slovan Bratislava

Viime kausi: 11. (länsi)

Slovakian seurakiekkoilun lippulaiva lähtee kolmanteen KHL-kauteensa vahvistuneella joukkueella. Slovan kuuluu KHL:ssä niihin seuroihin, jotka vetävät hallin täyteen illasta toiseen. Bratislavassa on todella fanaattiset fanit, jotka luovat hieman yli 10 000 katsojaa vetävässä hallissa ottelusta toiseen erinomaisen tunnelman. Tulevalle kaudelle seura lähtee vahvistuneella joukkueella, mutta se toimii silti edelleen pienellä budjetilla. Slovanin toiminnassa on paljon sellaista, mistä monet muut KHL-seurat voisivat ottaa oppia.
9.

Atlant Mytištši

Viime kausi: 9. (länsi)

Moskovan alueen kaupunkeihin kuuluva vajaa 200 000 asukkaan (2010) Mytištši on Atlantin kotikaupunki. TsSKA Moskovan ja Dinamo Moskovan varjossa oleva seura on nähty kertaalleen finaaleissa kaudella 2010-11. Atlant jäi viime kaudella historiansa ensimmäistä kertaa pudotuspelien ulkopuolelle, kun se päätyi läntisen konferenssin yhdeksännelle sijalle ja oli ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue.
10.

HK Sotši

Uusi joukkue

Historiansa ensimmäiseen KHL-kauteen valmistautuva seura pelaa kotipelinsä olympialaisista tutuksi tulleessa Sotšin kaupungissa. Mustanmeren rannalla, Etelä-Venäjällä sijaitseva noin 370 000 asukkaan kaupunki tunnetaan suosittuna lomakohteena. Mieluummin moni varmasti valitsee lämpimässä Sotšissa kuin Siperiassa pelaamisen, jos palkkatarjouksissa ei ole suurta eroa. Kaksi KHL:n muuta tulokasta, Jokerit ja Lada Toljatti, ovat perinteikkäitä seuroja, mutta Sotši on tyhjästä rakennettu KHL-seura.
11.

Medveščak Zagreb

Viime kausi: Konferenssipuolivälierät

Fanaattisista kannattajistaan tunnettu kroatialaisseura valmistautuu toiseen kauteensa KHL:ssä melkoisen muodonmuutoksen kokeneena, kun seuran viime kauden yhdeksästä parhaasta pistemiehestä peräti seitsemän vaihtoi kesän aikana maisemaa. Seuran kotikaupunkina toimii Kroatian pääkaupunki Zagreb, joka on asukasluvultaan suunnilleen Helsingin kokoinen. Vuonna 1961 perustettu Medveščak pelasi ennen liittymistään KHL:ään Itävallan monikansallista pääsarjaa vuodet 2009-2013.
12.

Severstal Tšerepovets

Viime kausi: 10. (länsi)

Reilun 300 000 asukkaan Tšerepovetsissa pelaa jo vuonna 1956 perustettu seura. Severstalin vuonna 2006 rakennetttuun kotihalliin mahtuu reilut 6000 katsojaa, mutta seura vetää harvoin hallia täyteen ja se kuuluu siinä suhteessa KHL:n heikoimpaan päähän. Severstal voidaan luetella menestykseltään KHL:n keskikastiin kuuluvaksi. Se on edennyt KHL:ssä kuuden kauden aikana kolmesti pudotuspeleihin, joissa se on parhaimmillaan päässyt puolivälieriin.
13.

Dinamo Riika

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Vuonna 2008 perustettu latvialaisseura on pelannut koko olemassaolonsa ajan KHL:ssä. Dinamo on ollut mukana jo sarjan ensimmäisestä kaudesta lähtien. Seuran kannattajat tunnetaan yhtenä sarjan fanaattisimmista, ja Riiassa pelattavissa peleissä onkin vuodesta toiseen erinomainen tunnelma. Joukkueen kotihalliin mahtuu hieman yli 10 000 katsojaa. Dinamo on ollut aina KHL:ssä varallisesti pienimpien joukossa, mutta siihen nähden se on menestynyt todella hyvin. Joukkueen runko on koostunut vuodesta toiseen Latvian maajoukkuepelaajista. Näin on myös tulevalla kaudella.
14.

Vitjaz Podolsk

Viime kausi: 12. (länsi)

Vuosia KHL-perheen mustana lampaana tunnettu HC Vitjaz on edelleen maineensa vanki. Seura oli neljä ensimmäistä kautta KHL:ssä joukkue, joka pestasi raskaansarjan gooneja Pohjois-Amerikasta, ja peli oli kentällä juuri sen näköistä. Hulluimpina tempauksina muistetaan muun muassa pelaajien sekä päävalmentajan hyökkäys Dinamo Minskin kannattajia vastaan ja Omskin joukkueen avausviisikon pelaajien teloittaminen heti pelin aloitusvihellyksen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle