Ilves-Tappara ratkaisun paikat: Taivas ja helvetti − kiima vastaan orastava pelko

LIIGA / Artikkeli
Tapparan liekki palaa vielä.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilveksellä on sensaatiomainen mahdollisuus katkaista Tapparan taival jo puolivälierissä, kun tupsukorvat ovat voiton päässä välieristä. Tapparan on voitettava illan ottelu, ja ilman parasta kirvesrintakiekkoa se ei onnistu.

Ilves johtaa Tapparaa puolivälieräsarjassa voitoin 3−2. Vaikka Tappara nousi edellisen ottelun päätöserässä tasoihin, onnistui Ilves kampeamaan itsensä välierien kynnykselle. Tappara oli sarjan neljännessä pelissä parhaimmillaan, mutta viidenteen peliin lähes kaikki se, mikä toi Tapparalle 4−0-voiton, oli kadonnut. 

Nyt Jussi Tapolan miehistöllä on ainakin viiteen vuoteen tiukin paikka Liiga-kaukaloissa. Putoaminen tässä vaiheessa olisi katastrofi − etenkin, jos sen arkkitehtina olisi paikallisvastustaja Ilves.

Tapparan tuntien joukkueella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet päihittää Ilves, ja viedä ratkaisu seitsemänteen peliin.

Tapparan viime vuosien ylivoimasesti vaikein paikka − henkisen kovuuden löydyttävä

Tappara sortui edellisessä ottelussa virheisiin, joista osa johtui pelaajien omista virheistä. Ilves ei aina edes pakottanut vastustajaansa virheisiin, vaan Tappara teki ne itse. Dominik Hrachovina torjui Tapparan maalilla hyvin, mutta muutaman kerran syntyi vaaranpaikkoja, kun nuori maalivahti haparoi kiekon kanssa.

Vastaavan toistuminen perjantaina tietäisi kesäloman alkua. Myös kenttäpelaajien on oltava parhaimmillaan. Veli-Matti Savinaisen on keskitettävä kaikki kiukkunsa maalintekoon. Myös muun Tappara-aseistuksen on latauduttava. Peruspuolustajien, kuten Aleksi Elorinteen ja Blake Parlettin on pidettävä maalinedusta täysin siistinä.

Savinaisen on pystyttävä pelaamaan, eikä pelleilemään.
Kuva © Jarno Hietanen

Kaikki tietävät, että Tapparalla on resurssit painaa Ilves jäänrakoon parhaalla pelillään. Se on nähty tässäkin sarjassa. Illan ottelussa on vain sikäli erikoinen tilanne, että miltei ensimmäistä kertaa moneen vuoteen Tapparan on pakko löytää laatu tekemiseensä.

Ilveksen ei tarvitse muuttaa mitään. Heidän on vain pidettävä päänsä kylmänä, ja noudatettava Karri Kiven suunnitelmaa. Se tuo tupsukorville ison voiton, jos on tuodakseen.

Päättyykö sarja ilman kultakypärien panosta?

Henrik Haapala on tehnyt viiteen otteluun tehot 0+2. Jerry D'Amigo on merkkauttanut Ässät-sarja mukaan luettuna kahdeksassa pelissä vaivaisen yhden syöttöpisteen. Molemmat joukkueet tarvitsevat kultakypäriään. 

Tappara tarvitsee Haapalaa nyt − Ilves voi voittaa tämän sarjan ilman yhdysvaltalaishyökkääjänsä maaleja, mutta Haapalan on noustava pelillisesti sille jalustalle, jolla hän tukevasti seisoi runkosarjan ajan.

Haapalan ja D'Amigon on pystyttävä auttamaan joukkuettaan.
Kuva © Jarno Hietanen

D'Amigon henkinen tila on tällä hetkellä Haapalaa paremmalla tolalla. Asiaa helpottaa toki se, että Ilves johtaa sarjaa. D'Amigo hyppeli iloisissa tunnelmissa poistuessaan pukukopista edellisen ottelun jälkeen. Tilanne oli kuin Maija Poppasesta, eikä Liigan puolivälieristä. 

D'Amigon on kuitenkin ennen pitkää laitettava sateenvarjo takaisin hattuhyllylle, ja alettava tehdä joukkueensa eteen myös pisteitä. 

Tampere sekoamispisteessä − toinen puoli hurmiossa, toinen pelkää iltaa

Ilves-kannattajat näkevät perjantai-illassa suuren mahdollisuuden. Monikaan ei usko, että Tappara enää nousisi tasatilanteeseen. Tilanne on Ilves-kannattajille harvinainen, sillä luottamuksen paikkoja ei ole viime vuosina ollut.

Nyt sellainen on tarjolla − ja kyseessä heti mestaruudesta seuraavan kokoluokan juttu. Tapparan pudottaminen toisaalta lisäisi Ilves-mielisten nälkää, mutta varmasti myös toisi tyytyväisyyttä puseroon.

Tappara-kannattajat joutuivat kokemaan monta vuotta peräkkäin finaalitappion karvaan kalkin. Viime keväänä hopea kirkastui kullaksi, ja Poika nousi Jukka Peltolan käsivarsilla kohti Hakametsän kattoa.

Tappara − se on tulos, tai ulos.
Kuva © Jarno Hietanen

Nyt sini-oranssilla kannattajalaumalla on lyhyen ajan sisään rakkaan joukkueensa tarjoamana sellainen kontrasti, ettei vastaavaa ole hetkeen nähty tai koettu.

Tappara-kannattajien, kuten joukkueenkin, on tultava hallille rohkeudella ja voittomielellä. Mikäli näin ei käy, juhlii Hakametsän D1-katsomokulmaus villeimmin sitten edellisen mestaruuden.

» Lähetä palautetta toimitukselle