Ilveksen pelaaja-arviot 2015-2016: Ojasta allikkoon - Tuokkolan aikakausi päätökseen

LIIGA / Artikkeli
Kokeneet Markku Flinck ja Veli-Matti Vittasmäki (tak.) lukeutuivat Ilveksen harvoihin onnistujiin.
Kuva © Timo Savela
Ilves jatkoi kaudella 2015-2016 tuttua kaavaa edellisiltä vuosilta. Syksyllä joukkue keikkui sarjan kärkikahinoissa, mutta runkosarjan päättyessä tupsukorvat majailivat sarjan toiseksi viimeisenä. Pudotuspelipaikkaankin kertyi lopulta eroa 20 pisteen verran.

Maalivahdit

7,5
Henri Kiviaho
Dallasin organisaatiosta Ilveksen maalinsuulle lainalle saapuneen SaiPa-kasvatin kausi oli todella kaksijakoinen. Kauden alkupuolisko sujui mollivoittoisesti, mutta loppukaudesta taisteli tosissaan ykkösvahdin paikasta. Onnistui torjumaan ainoastaan kolme voittoa, mutta loppukauden nousujohteiset otteet vaikuttivat positiivisesti arvosanaan. Ei jatka joukkueessa tulevalla kaudella.
8,0
Hannu Toivonen
Paluun Tampereelle tehnyt kokenut veräjänvartija aloitti kautensa erinomaisesti - kuten koko muukin joukkue. Sensaatiomainen alku asetti odotukset korkealle, mutta kauden loppua kohden otteet alkoivat ailahdella. Ei pettänyt, muttei loistanutkaan. Sopimus jatkuu myös ensi kaudella.

 

Puolustajat

7,5
Marcus Fagerudd
Ruotsista saapunut pienikokoinen kiekollinen puolustaja aiheutti Ilveksen kannattajissa varmastikin eniten sydämentykytyksiä menneen kauden aikana. Ailahtelevaa suorittamista, mutta potentiaalia johtavaksi kiekolliseksi puolustajaksi jopa koko Liigan mittapuulla, josta osoituksena 20 pisteen rajapyykin rikkoutuminen. Todellinen läpimurto saattaa olla edessä ensi kaudella. Sopimus jatkuu.
7,0
Blake Kessel
Hankittiin vahvistamaan puolustusta jo kauden 2014-2015 lopussa. Jämäkät otteet antoivat odottaa parempaa myös menneen kauden osalta. Ennakko-odotuksiin nähden pienoinen pettymys. Tuomas Tuokkolan luottopelaaja, muttei kuulunut Kari Heikkilän suunnitelmiin ja suuntasi loppukaudeksi Saksan Augsburg Pantheriin.
6,0
Aleksi Mäkelä
1995-syntyneelle puolustajalle mennyt kausi oli jo neljäs liigajoukkueen mukana. Piilevää potentiaalia ei ole saatu realisoitua. Ura polkenut paikallaan ja tällä kaudella kehitys otti jopa takapakkia. Ei häikäise kiekollisena, muttei ole fyysisestikään erityisen vahva. Siirtyy seuraavaksi kaudeksi Porin Ässiin.
6,5
Konsta Mäkinen
Mäkisen läpimurtoa on odoteltu Tampereella kuin kuuta nousevaa. Väläyttelee kiekollisesti, mutta kokonaisvaltaisessa pelissä runsaasti kehitettävää. Ajautui välillä kokoonpanon ulkopuolelle. Sopimus katkolla.
7,5
Jyri Niemi
Hämeenlinnasta saapuneen puolustajan kehitystä ovat jarruttaneet lukuisat loukkaantumiset. Kova lyöntilaukaus, mutta sihdissä parantamisen varaa. Pelaa rehdisti ja kovaa omalla puolustusalueella sekä oman maalin edessä. Jämäkkä peruspuolustaja, jolla ominaisuudet nousta EHT-tason puolustajaksi mikäli pystyy selättämään loukkaantumiset.
6,0
Jarkko Näppilä
Tullut tunnetuksi luotettavana kahden suunnan puolustajana. Mennyt kausi meni Näppilän osalta täysin alle odotusten. Yllättäen joukkueen virhealttiimpia puolustajia. Kiekollisesti epävarmaa suorittamista ja suurissa vaikeuksissa myös omalla puolustusalueella. Ei jatka kasvattajaseurassaan.
7,5
Saku Salmela
Erittäin sulavaliikkeinen ja pienikokoinen puolustaja pelasi Ilveksen takalinjoilla vähintäänkin kohtuullisen kauden. Laukaus on napakka, mutta liian usein vedot tyssäävät ensimmäiseen blokkaajaan. Pystyy pelaamaan myös keskus- tai laitahyökkääjänä. Sopimus katkolla.
9,0
Veli-Matti Vittasmäki
Puolustuksen johtohahmo. Kellotti koko Liigan puolustajista keskimääräisesti eniten peliaikaa ottelua kohden. Rikkoi yhden kauden piste-ennätyksensä reilusti, ollen samalla Ilveksen tehokkain puolustaja sekä tärkein yksittäinen pelaaja puolustuspäässä. Jatkaa tupsukorvissa myös tulevalla kaudella.

Hyökkääjät

9,0
Markku Flinck
SaiPan nelosketjun sentterin tontilta Ilveksen ykkösketjuun. Loistava esimerkki siitä, mitä maisemanvaihdoksella voi saada aikaan. Rikkoi piste-ennätyksensä ja toimi suurimman osan kaudesta joukkueen kultakypäränä. Ajoittainen flegmaattisuus Akilleen kantapäänä. Jatkaa myös kaudella 2016-2017.
6,0
Antti Jaatinen
Lahdesta Dane Byersin vaihtokaupan yhteydessä kesken kauden joukkueeseen tullut isokokoinen voimahyökkääjä ei löytänyt paikkaansa joukkueesta. Loukkaantuminen pilasi kauden lopullisesti ja Juha Pajuojan lanseeraama tulipalon sammutus jäi vain yritykseksi. Ei jatka uraansa Ilveksen paidassa.
7,5
Markus Jokinen
27-vuotias Jokinen aloitti Suomi-Sarjasta, siirtyi Mestikseen ja sieltä Liigaan. Osoitus siitä, että kovalla työllä voi saavuttaa unelmansa, vaikka myöhemmälläkin iällä. Oli juuri sitä, mitä Ilves-leirissä toivottiin. Asenne kunnossa joka ilta ja hinta-laatu -suhteeltaan oivallinen alaketjujen pelaaja. Ilves käytti Jokisen option kesken kauden, joten kiekkoilee myös ensi kaudella tupsukorvissa.
7,0
Kai Kantola
Ikuinen taistelija, jonka kiekolliset taidot ovat kuitenkin melko rajalliset. Jättää aina kentälle kaikkensa, mutta välillä menee yliyrittämisen puolelle. Tarvitsee vierelleen hyvät ketjukaverit, jotta pistepotentiaalin saa kaivettua esiin. Täytti odotukset. Jatkaa uraansa Kouvolassa KooKoon riveissä.
7,5
Tapio Laakso
Urheilullisuuden perikuva. Tunnollinen omaan päähän ja rouhii tehokkaasti maalin edustalla. Tarvitsee vierelleen peliätekevän laitahyökkääjän. Odotukset huikean debyyttikauden jälkeen olivat korkeammalla, mutta hoiti silti oman tonttinsa tyylikkäästi ja näytti asenteellaan muulle joukkueelle esimerkkiä. Jatkaa ensi kaudella.
8,0
Ville Meskanen
Ennakkoluuloton nuorukainen aloitti kautensa LeKin paidassa, mutta hyvät otteet Mestiksessä palkittiin kutsulla Ilveksen mukaan. Käytti tilaisuutensa hyväkseen ja oli yksi kauden pirteimmistä yllättäjistä. Erittäin maalinnälkäinen, oikealta ampuva laitahyökkääjä hakeutuu hanakasti maalipaikoille. Potentiaalinen 20 maalin mies ensi kaudella. Sopimus ulottuu kevääseen 2018 asti.
7,0
Aleksi Mustonen
Yksi Liigan nopeimmista, ellei nopein, luistelija. Varustettu hyvällä pelisilmällä, mutta välillä liika vauhti ajaa heikkoihin ratkaisuihin. Erittäin pienikokoinen, joka näkyy kamppailuvoiman puutteessa. Viimeinen askel odottaa ottamistaan. Lähtökohtaisesti keskushyökkääjä, mutta ensi kaudella saattaa löytyä laitahyökkääjän paikalta.
6,5
Teemu Rautiainen
Loukkaantumiset pilasivat HPK-kasvatin kauden. Potentiaalia löytyy 40 pisteen kauteen, mutta vaatii otteisiinsa tasaisuutta. Rannelaukaus on yllättävän hyvä, kokoonsa nähden myös fyysinen pelaaja. Ensi kausi on suuri suunnannäyttäjä uralla.
6,5
Joonas Riekkinen
Joutui Ilves-kannattajien sylkykupiksi kahden kauden aikana, osittain aiheesta ja osittain aiheetta. Kiekollisesti todella vaatimaton, mutta korvaa puutteita asenteella ja oikealla sijoittumisella. Erinomainen alivoimapelaaja. Nosti tasoaan Heikkilän astuttua penkin taakse. Ura jatkunee muissa maisemissa.
7,5
Eero Savilahti
Nousi menneiden kausien aikana hieman huomaamattomasti Ilveksen runkopelaajien joukkoon. Ei kuulunut Tuokkolan suosikkeihin, mistä johtuen vastuu jäi pieneksi. Erittäin hyvä kakkos-kolmos -ketjun pelaaja, jolla on kelvolliset kiekolliset taidot sekä rautainen asenne. Maisemanvaihdos piristänee - ura jatkuu Kantolan tapaan KooKoon riveissä.
6,0
Matias Sointu
Ilves-kasvatilla on periaattessa kaikki tarvittavat ominaisuudet nousta hyväksi Liiga-pelaajaksi, mutta jotain puuttuu. Tarvitsee roolin hyökkäävästä ketjusta, ei sovi jarruketjuun. Itseluottamuksen kanssa suuria ongelmia. Onko Karri Kivestä nostamaan Sointu omalle tasolleen?
7,0
Eemeli Suomi
A-nuorten ennätysmiehen debyyttikausi Liigassa sujui suurimmaksi osaksi totutellessa liigavauhtiin. Ylivoimapelin erikoismies, jonka vahvuudet selkeästi kiekollisessa pelissä. Liike vielä verkkaista miesten tasolle, mutta potentiaalia nousta hyväksi liigatason pelaajaksi. Jakelee useissa peleissä ketjukavereilleen hyviä maalipaikkoja, mutta tarvitsee vierelleen kliinisen maalintekijän, joita ei Ilveksen tämänhetkisestä kokoonpanosta liiemmin löydy.
7,0
Antti Tyrväinen
Kiistelty persoona, jonka kausi Ilveksen paidassa loppui lyhyeen. Kärsittyään yhdeksän ottelun pelikiellon Kristian Kuusela -episodin jälkeen, siirtyi Ruotsiin ja Färjestadin riveihin. Parhaimmillaan erinomainen voimahyökkääjä, mutta pimeä puoli nostaa päätään hieman liian usein. Tyyli, jolla poistui joukkueesta, jätti karvaan jälkimaun suuhun.
6,5
Jiri Veistola
Jätti joka ilta kentälle kaikkensa, asenne täyttä rautaa. Nautti Tuokkolan rajatonta vastuuta ja pelasi useasti jopa ylivoimaa, joka ei kuitenkaan ole ideaalipaikka nelosketjun raatajalle. Pelissä useasti enemmän vauhtia kuin järkeä. Sopimus katkolla.
7,5
Joonas Vihko
Oli juurikin sitä, mitä odotettiin. Paikkoja olisi ollut parempiinkin tehopisteisiin, mutta kärsii heikosta viimeistelystä. Todella nopea luistelija, jonka laukaus lähtee suorasta luistelusta kohtuullisen nopeasti. Vaikeuksia laukaista suoraan syötöstä. Esimerkillinen joukkuepelaaja, joka jatkaa myös ensi kaudella.
6,5
Tommi Välimaa
Kulttipelaaja, joka on luonut kunnioitettavan Liiga-uran rajallisilla kyvyillä. Repii, raastaa ja taistelee, mutta kiekollisesti hyödytön. Hyvä suojaamaan kiekkoa sekä alivoimapelaajana ulottovuutensa ansiosta. Ura jatkunee muualla.
Joukkueessa kauden aikana esiintyivät myös Nico Viksten, Sami Sandell, Dane Byers, Jarkko Parikka, Mikael Saari, Henri Tuominen, Ville Järvinen, Otto Koivula sekä Juuso Rämö.

» Lähetä palautetta toimitukselle