Ilveksen pelaaja-arvioinnit 2012-13

LIIGA / Artikkeli
Danny Driesin hankinta ykkössentteriksi kertoo koko kuvan Ilveksen kaudesta.
Kuva © Timo Savela
Kolmatta kertaa neljän vuoden sisään tupsukorvien kausi päättyi karsintoihin. Jatkoaika arvioi joukkueen pelaaja pelaajalta.

Ilveksen kautta ei missään nimessä voi arvostella yhtä tähteä paremmaksi suoritukseksi. Joukkue oli lokakuun jälkeen liigan ylivoimaisesti huonoin ryhmittymä, eikä pelissä ollut päätä eikä häntää.

Raimo Helmisen väistyttyä sivuun Tuomas Tuokkola toi peliin järkeä ja tupsukorvat päättivätkin runkosarjan peräti viiteen peräkkäiseen voittoon.

Maalivahdit

#31 Ville Kolppanen

31 ottelua, 3,24, 90,14%, 7 voittoa

Kolppanen lähti kauteen kakkosvahtina, mutta huomasi joulun jälkeen pitävänsä hallussaan ykkösvahdin paikkaa. Torjui hienosti ja antoi monta kertaa joukkueelle mahdollisuuden taistella pisteistä. Pelannee alustavasti ensi kaudella noin puolet Ilveksen otteluista ja jatkaa nousuaan kohti liigamaalivahtien kärkeä.

#35 Anders Lindbäck

13 ottelua, 2,33, 93,00%, 3 voittoa

Ilveksen kolmas NHL-vahvistus aloitti SM-liigauransa hieman haparoiden, mutta pelivireeseen päästyään osoitti olevansa yksi kovimmista SM-liigassa pelanneista maalivahdeista koskaan. Päästi viimeisessä neljässä ottelussaan vain yhden takaiskumaalin.

#35 Jaroslav Hübl

8 ottelua, 2,72, 90,52%, 2 voittoa

Miika Wiikmanin lähdettyä Ilves hankki Hüblin kokeneeksi kakkosvahdiksi Kolppasen taakse. Hübl ei pelannut mitenkään loisteliaasti, mutta hoiti hommat ammattimiehen tavoin. Ei jatka Ilveksessä ensi kaudella.

#62 Miika Wiikman

13 ottelua, 3,24, 89,78%, 5 voittoa

Kolmessa eri liigaseurassa kauden aikana esiintynyt Wiikman aloitti kauden Ilveksen ykkösvahtina, mutta tippui ensin Anders Lindbäckin ja myöhemmin Ville Kolppasen taakse hierarkiassa. Hänet vuokrattiin ensin Kärppiin ja myöhemmin myytiin SaiPaan loppukaudeksi. Pelasi kohtalaista peruspeliä huonon puolustuksen takana. Aiheutti mediakohun arvosteltuaan joukkueen valmennusta Twitterissä loppusyksystä.

Puolustus

#3 Konsta Mäkinen

42 ottelua, 1+6=7, -13, 36 min

Jo parin vuoden ajan liigan kynnyksellä kärkkynyt Mäkinen pelasi ensimmäisen lähes täyden SM-liigakautensa. Kiekollisesti rohkea ja lahjakas puolustaja esitteli useasti luovia harhautuksiakaan, mutta tulokset jäivät kuitenkin laihoiksi. Pienikokoinen Mäkinen oli useasti myös helisemässä fyysisempien hyökkääjien kanssa omassa päädyssä. Jatkaa Ilveksessä ja taistelee pelipaikastaan kolmospariin ensi kaudella.

#6 Ville Koistinen

49 ottelua, 7+7=14, -25, 38 min

Koistinen palasi kasvattajaseuraansa seurahistorian kalleimmalla seitsemän vuoden mittaisella sopimuksella. NHL:ssä ja MM-kisoissakin esiintynyt Koistinen oli joukkueen suurimpia pettymyksiä. Ei pystynyt esittämään totuttuun malliin hyvää hyökkäyspeliään ja oli normaalia enemmän hukassa myös omassa päädyssä. Sopimus jatkuu Ilveksessä vielä useita vuosia.

#8 Niko Peltola

45 ottelua, 3+7=10, -2, 30 min

Porilaislähtöisen Peltolan odotettiin nousevan liigassa seuraavalle tasolle tällä kaudella. Pisteet jäivät vähiin, mutta oman pään pelissä tapahtui edistymistä ja Peltola olikin Ilves-puolustajien kärkipäätä tehotilastossa. Vastuuta on tupsukorvien puolustuksessa luvassa ensi kaudellakin.

#11 Atte Pentikäinen

7 ottelua, 0+0=0, 0, 16 min

Pentikäinen saapui siirtorajalla tuomaan kokoa Ilves-puolustukseen LeKistä. Isokokoinen Pentikäinen pelasi seitsemän ottelua omilla vahvuuksillaan ja täytti hyvin pitkälti hänelle asetut odotukset. Jatkosta Ilves-paidassa ei ole tietoa.

#22 Miro Hovinen

26 ottelua, 0+4=4, -12, 4 min

Jokereista Ilvekseen täksi kaudeksi siirtynyt Hovinen pelasi vain puoli kautta, kunnes sai A-junioreiden ottelussa taklauksen päähän ja joutui huilaamaan loppukauden aivotärähdyksen vuoksi. Hovinen pelasi yksinkertaista peliä ja pyrki välttämään virheitä. Läpimurto liigatasolle antaa edelleen odottaa itseään. Hovisen sopimus Ilvekseen jatkuu.

#23 Aleksi Mäkelä

7 ottelua, 1+1=2, -2, 4 min

Vasta 18-vuotias puolustajalupaus nousi loukkaantumissuman myötä pelaavaan kokoonpanoon helmikuussa, eikä luovuttanut paikkaansa enää pois. Pieniä juniorimaisia virheitä edelleen, mutta ikäisekseen erittäin kypsää peliä. Mäkelän kausi jatkunee Sotšissa alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa huhtikuun lopulla.

#27 Jarkko Näppilä

22 ottelua, 1+4=5, -2, 14 min

Ilves-kasvatti Näppilä kipparoi alkukauden LeKiä Mestiksessä ja hyvien otteiden myötä pääsi try-out-jaksolle Ilvekseen. Lupaavat otteet poikivat loppu- ja ensi kauden mittaisen sopimuksen ja Näppilä vakiinnutti samantien paikkansa Ilveksen ykkösparissa. Tupsukorvien kevätkauden paras puolustaja.

#33 Jyrki Jokipakka

59 ottelua, 5+13=18, -29, 20 min

Edellisenä kesänä NHL-sopimuksen Dallas Starsin kanssa allekirjoittaneen Jokipakan piti kolkutella tällä kaudella jopa A-maajoukkueen portteja, mutta kehityksessä tapahtuikin jopa taka-askel. Pisteitä syntyi kelvolliseen tahtiin, mutta omassa päässä Jokipakka oli ajoittain todella hukassa. Koko liigan tehotilaston viimeinen sija kertoo karua kieltään. Jokipakan Ilves-sopimus kattaa myös ensi kauden, mutta Stars voi haluta miehen AHL:ään.

#77 Martti Järventie

26 ottelua, 2+4=6, -5, 32 min

Toista kauttaan Ilveksessä paluunsa jälkeen pelannut Järventie ei täyttänyt odotuksia, joita kärkipakille asetettiin. Hyökkäyspään tehot loistivat poissaolollaan ja varmana oman pään pelaajanakin tunnettu Järventie oli puolustuksessakin usein aivan hukassa. Mies lainattiin siirtorajalla loppukaudeksi HIFK:hon, mutta hän palaa Ilvekseen ensi syksyksi.

#81 Arto Tukio

51 ottelua, 1+5=6, -12, 32 min

Kokenut Tukio ei ole enää parhaiden vuosiensa tasolla. Luistin ei liiku liigatasolle tarvittavaa tahtia, eikä sijoittuminenkaan ole edellisvuosien tasolla. Useita aivotärähdyksiä uransa aikana kärsineen Tukion loppu-ura on vaarassa liigakarsinnoissa sattuneen aivotärähdyksen vuoksi.

Hyökkäys

#9 Alexander Ruuttu

18 ottelua, 0+6=6, 0, 52 min

Kiekko-Vantaasta kesken kauden Ilvekseen kiinnitetty Ruuttu sai näytönpaikkoja ykkösketjua myöden. Ruuttu väläytteli pelisilmäänsä ajoittain, mutta tulokset jäivät vaisuiksi. Isokokoisen sentterin pitäisi oppia käyttämään kokoansa hyödyksi enemmän. Sopimus Ilvekseen jatkuu myös ensi kaudelle.

#10 Danny Dries

13 ottelua, 0+1=1, -2, 10 min

Ykkössentteriksi Yhdysvaltain yliopistosarjasta tupsukorviin hankittu Dries osoittautui tarkemmassa tarkastelussa lopulta laitahyökkääjäksi, eikä pelin tasokaan oikein sopinut ykkösketjun vaatimuksiin. Mies surffaili 13 ottelua pelin ulkopuolella ja saldoksi jäi yksi syöttöpiste ja yksi hylätty maali.

#10 Antti Hölli

8 ottelua, 0+1=1, -2, 8 min

Mestiksen maalipörssiä johtanut Hölli siirtyi Ilvekseen siirtorajan kynnyksellä Lempäälän Kisasta. Hölli istutettiin ensimmäisissä otteluissa suoraan tupsukorvien ykkösketjuun, mutta maalihanat eivät auenneet runkosarjassa. Karsinnoissa verkko heilui kolmesti. Hölli jatkaa Ilves-paidassa myös ensi kaudella.

#11 Jesse Niinimäki

27 ottelua, 2+9=11, -10, 4 min

Ailahteleva mailataituri esitteli mainitusta sanaparista tällä kaudella lähinnä ensinmainittua. Mailataituruutta ei yhtä tai kahta väläytystä lukuunottamatta nähty. Vaisu Niinimäki kaupattiin tammikuussa Pelicansiin.

#12 Valtteri Järviluoma

8 ottelua, 2+1=3, -1, 0 min

A-juniori-ikäinen Järviluoma nousi liigarinkiin loukkaantumisten myötä hieman yllättäen, mutta käytti tilaisuutensa hyväksi. Erittäin kypsää hyökkäyspeliä esittäneestä Järviluomasta tullaan varmasti kuulemaan vielä myöhemminkin.

#15 Masi Marjamäki

9 ottelua, 3+3=6, -5, 32 min

Marjamäki lähti kauteen Ilveksen ykköshyökkääjänä ja täyttikin odotukset mallikkaasti, kunnes joutui jättämään kauden kesken lonkkaleikkauksen vuoksi. Marjamäen ura jatkunee Ilveksessä myös ensi kaudella.

#17 Mikael Kuronen

40 ottelua, 4+5=9, -2, 16 min

21-vuotias toisen polven liigakiekkoilija pelasi läpi kauden puolustavassa roolissa ja onnistuikin siinä odotusten mukaan. Joidenkin odottamaa läpimurtoa pisteiden muodossa ei nähty, mutta suorittaminen oli tasaista. Kurosen jatko Ilves-paidassa on vielä epävarmaa.

#18 Erkki Rajamäki

47 ottelua, 5+2=7, -22, 100 min

Toista kertaa urallaan Ilveksessä pelaava Rajamäki vietti alkukauden opiskeluvapaata, mutta palasi kaukaloihin lokakuussa. Jo aiemmalta uralta tutuksi tulleet kovat taklaukset olivat Rajamäen näkyvin apu kaukalossa. Potku ei tahtonut riittää enää liigatasolle. Uran jatko on vielä auki.

#19 Kai Kantola

37 ottelua, 11+11=22, 0, 86 min

Amerikansuomalainen voimahyökkääjä pelasi uransa kolmannen SM-liigakauden ja takoi taululle omat ennätyslukemansa sekä maaleissa että pisteissä. Päälimmäisenä kaudesta jäi mieleen tarpeeton väkivaltaisuuspuuska Kärppien Atte Ohtamaata kohtaan, mutta kokonaisuutena Kantolan kausi oli Ilves-hyökkääjien parhaimmistoa. Miehen sopimus tupsukorvissa jatkuu ensi kaudellakin.

#20 Ville Korhonen

60 ottelua, 7+9=16, -19, 74 min

Nuoresta iästään huolimatta Korhosella oli tämän kauden Ilves-ryppäästä tilillään eniten otteluita tupsukorvapaidassa. Läpimurtoa liigan kärkiketjujen tasolle on odoteltu jo useampi vuosi, eikä sitä nähty tälläkään kaudella. Korhonen surffaili läpi kauden pelin ulkopuolella, eivätkä puolustustehtävätkään hoituneet entiseen malliin, mistä osoituksena on 19 pykälää pakkasen puolelle jäänyt tehotilastolukema. Korhosen pelit jatkuvat Ilveksessä jälleen ensi kaudella.

#25 Maxime Talbot

12 ottelua, 3+3=6, -4, 34 min

Ilveksen ensimmäinen työsulkupelaaja aloitti tupsukorvissa hyvin ja näytti, ettei häntä turhaan pidetä yhtenä maailman parhaista puolustavista hyökkääjistä. Pelien edetessä pelihuumori ja pistetehtailu hyytyi. Alivoimapelaajana liigan kaikkien aikojen parhaita.

#26 Tuomas Huhtanen

14 ottelua, 1+2=3, -7, 6 min

Siirtorajan tietämillä Jokipojista Ilvekseen siirtynyt ässäkasvatti yritti vakuuttaa seurajohdon käyttämään ensi kaudesta sopimukseen kirjatun option. Miehen näytöt jäivät kuitenkin vaatimattomiksi, eikä tulosta syntynyt odotettuun tahtiin.

#28 Samuli Kivimäki

54 ottelua, 4+12=16, -16, 47 min

Kesken edelliskauden Ilvekseen siirtynyt vaasalaislähtöinen Kivimäki lähti kauteen suurin odotuksin. Edelliskevään pistetehtailu ei kuitenkaan saanut jatkoa ja Kivimäellä olikin kevään mittaan ongelmia mahtua tupsukorvien kokoonpanoon. Miehen uran jatkosta ei ole vielä tietoa.

#29 Matias Sointu

56 ottelua, 14+18=32, -14, 26 min

Läpimurron liigatasolle tehnyt Sointu tehtaili Ilves-pelaajista kauden aikana eniten sekä maaleja että pisteitä. Nopeilla jaloilla ja kohtuullisen hyvällä peliälyllä varustettu hyökkääjä kuitenkin hiipui kevättä kohden ja oli karsinnoissa vain varjo alkukaudesta. Sointu siirtyy TPS:n riveihin kaksivuotisella sopimuksella.

#36 Lassi Kokkala

60 ottelua, 9+4=13, -20, 28 min

Turusta maailmalle lähtenyt puolustava keskushyökkääjä siirtyi hieman yllättäen Ilvekseen Sportista edelliskauden jälkeen. Mies kuitenkin vakiinnutti paikkansa Ilves-hyökkäyksessä ja paransi peliään kauden edetessä. Tuomas Tuokkolan astuttua penkin taakse Kokkalan peliin löytyi aivan uusi vaihde. Uran jatkosta ei ole vielä tietoa.

#39 Janne Laakkonen

9 ottelua, 0+0=0, -1, 4 min

Laakkonen siirtyi syksyn pelaamattomuuden jälkeen Ilvekseen tähtäimessään loppukauden liigasopimus. Aiemmalta uralta tutut tehoilut loistivat poissaolollaan, eikä miehestä ollut kaukalossa paljonkaan hyötyä joukkueelleen. Loppukausi vierähtikin Ruotsin alasarjoissa.

#39 Jere Laaksonen

11 ottelua, 1+1=2, +2, 2 min

Siirtorajalla Mestiksestä Ilvekseen lainalle siirtynyt Lukon sopimuspelaaja väläytteli kiekollisia taitojaan ajoittain, mutta tehot jäivät kuitenkin lopulta puuttumaan. Pienikokoinen Laaksonen oli usein myös ongelmissa omassa päädyssä. Ilveksellä on optio Laaksoseen ensi kaudesta.

#40 Daniel Paille

8 ottelua, 2+4=6, +7, 6 min

Paille'ta kuvailtiin ennakkotiedoissa mieheksi, joka karkaa läpiajoon muutaman kerran pelissä, mutta tekee maalin vain joka neljännessä ottelussa. Tiedot osoittauivat paikkansa pitäviksi. Tuulennopea kanadalaislaituri muodosti liigahistorian kovimman alivoimakaksikon Maxime Talbotin kanssa, mutta hyökkäyspäässä saavutukset jäivät kohtuullisista tehoista huolimatta vaatimattomiksi.

#47 Mika Viinanen

14 ottelua, 2+2=4, -1, 8 min

Alkukauden pelaattomuudesta huolimatta Viinanen pelasi hyvän loppukauden siirryttyään Ilvekseen. Kokenut keskushyökkääjä pelasi fiksusti sekä hyökkäys- että puolustuspäässä ja häntä käytettiinkin usein tärkeissä aloituksissa. Viinasen uran jatko on vielä auki.

#71 Michael Keränen

56 ottelua, 13+14=27, -23, 10 min

Uransa toisen täyden kauden SM-liigassa pelannut mailataituri tuplasi uransa maali- ja pistesaldot ja sijoittui Ilveksen sisäisessä pistepörssissä toiseksi. Erittäin pehmeillä käsillä varustettu laitahyökkääjä ilahduttaa Ilves-kannattajia myös ensi kaudella.

#72 Tommi Välimaa

49 ottelua, 5+4=9, -6, 76 min

Isokokoinen Välimaa pelasi erittäin kaksijakoisen kauden. Alkukaudesta hämärän rajamailla surffailleella Välimaalla oli vaikeuksia mahtua Ilveksen kokoonpanoon ja liike tuntui olevan kadoksissa. Tuokkolan tultua Ilveksen penkin taakse Välimaan peli lähti lentoon ja mies iski runkosarjan viimeisissä otteluissa ja karsinnoissa maaleja kovalla tahdilla. Välimaa jatkanee Ilveksessä myös ensi kauden.

#75 Antti Kangasniemi

56 ottelua, 8+9=17, -14, 72 min

Hyväksi yleispelaajaksi kehittynyt Kangasniemi nähtiin kauden mittaan monessa roolissa. Kaikki ketjut ykkösestä neloseen kuin myös puolustajan paikka tulivat 25-vuotiaalle Kangasniemelle tutuiksi. Ilveksen omakasvatti solmi tammikuussa jatkosopimuksen ja pelaa tupsukorvissa myös ensi kauden.

Muut kauden aikana pelanneet

#12 Toni Niemi

#22 Aleksi Orenius

#23 Aivaras Bendzius

#26 Roope Nikkilä

#27 Miiko Hintz

#39 Tomi Wilenius

#55 Mikke Levo

#55 Teemu Kesä

» Lähetä palautetta toimitukselle