IK Kronan jäi S-Kiekon jalkoihin – Halliongelma ja flunssa aiheuttivat poissaoloja

Suomi-sarja, Muut Sarjat / Artikkeli
Mustapaitaisen IK Kronanin maalilla nähtiin tukuittain vaaratilanteita.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
II-divisioonassa pelaava IK Kronan joutui jättämään Suomen Cup -jäät heti ensimmäisen ottelunsa jälkeen, kun Suomi-sarjassa pelaava S-Kiekko kävi kairaamassa selkeän 8-1-vierasvoiton Pedersöressä pelatusta ottelusta. Kummankin joukkueen kokoonpanossa oli hieman vajausta erinäisistä syistä.

Jääkiekon Suomen Cup palasi jäille vuosikymmenten tauon jälkeen perjantai-iltana. Yksi kierroksen otteluista kamppailtiin Pedersöressä, jossa II-divisioonassa pelaava kruunupyyläinen IK Kronan kohtasi Suomi-sarjassa pelaavan S-Kiekon. Kummallakin joukkueella oli omat ongelmansa jo ennen ottelun alkua. Niin IK Kronan kuin S-Kiekko pelasivat ottelun vajaalla miehityksellä. Kumpikin sai jalkeille kolme kentällistä pelaajia.

Kruunupyyläisten riveissä ongelmia aiheutti pelaajien työaikataulut, jonka vuoksi lopulta viisi pelaajaa joutui jättämään ottelun väliin. Kronanin kotihalli Cronehov on remontissa, joten joukkueen oli löydettävä Cup-otteluun jokin toinen pelipaikka. Paikka järjestyi lopulta naapuripitäjästä Pedersörestä III-divisioonassa pelaavan IFK Lepplaxin kotihallista.

- Tällä alueella on tällä hetkellä käytössä oikeastaan vain tämä jäähalli. Oma jäähalli on remontissa ja Kokkolan jäähalli on remontissa. Halusimme pelata ottelun kuitenkin kotihallin lähellä, vaikka perjantai näytti täälläkin täydellä. Emme halunneet kuitenkaan Kurikkaan tai johonkin muualle kauemmas lähteä tätä pelaamaan, Kronanin päävalmentaja Petri Kaskilahti taustoitti.

- Ajattelimme aluksi, että pelataan ottelu lauantaina, mutta tuli tieto, että perjantaina pitää pelata. Saimme onneksi Hermeksen juniorien kanssa asian järjestettyä, ja pääsimme heidän vuoroillaan tämän pelaamaan tänne, hän kiitteli kokkolalaisjunioreita.

Ottelua oli kuitenkin puuhattu lauantaille jo siinä määrin, että Kronanin pelaajat olivat järjestäneet vapaita iltojaan sinne. Ottelun ollessa perjantaina, ei kaikkien ollut mahdollista saapua pelipaikalle.

- Ehkä oltaisiin saatu vähän leveyttä poissaolijoilla, ja oltaisiin voitu jaksaa pelata hiukan pidempään. Kyllä siinä ihan kieli vyönalla mentiin. Siihen nähden pelattiin miehekkäästi, Kronan-luotsi pohti.

S-Kiekon rosterissa vaikuttivat puolestaan loukkaantumiset ja joukkuetta vaivannut flunssa-aalto, jonka vuoksi myöskään seinäjokelaisilla ei ollut ottelussa täyttä kokoonpanoa.

Petri Kaskilahti löysi tappiosta huolimatta positiivisia asioita ottelusta.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

S-Kiekon murhaava alku aloitti kahden erän maalitalkoot

Alku oli kotijoukkue Kronanin kannalta melko murheellinen, sillä vajaaseen kolmeen minuuttiin S-Kiekko oli siirtynyt 2-0-johtoon Janne Parkkalin ja Jaakko Svenskin maaleilla. Ennen avauserän loppua seinäjokelaiset karkasivat jo kolmen maalin karkumatkalle, kun Arttu Ahonen osui erän viimeisellä minuutilla ylivoimalla.

Mustapaitainen kotijoukkue teki ottelun alussa runsaasti pieniä virheitä, jotka vierailijat surutta hyödynsivät. Täysin puhtaita papereita ei voi jakaa vierailijoidenkaan sisääntulosta pelillisellä tasolla. Kronanin päävalmentaja Kaskilahti harmittelee, että otteluun valmistautumiseen ei oltu pystytty panostamaan riittävästi.

- Tämä oli meille kauden viides jää ja ensimmäinen peli. Heillä oli kuitenkin jo yksi peli alla ja todennäköisesti ovat harjoitelleet huomattavasti enemmän. Ehkä se ero tuli myös siinä, vaikka olisihan sitä voinut olla paremmin itsekin hereillä, Kaskilahti sanoi.

- Se näkyi, että tämä oli meille vasta toinen ottelu. Aika paljon oli juoksemista ja flipperikiekkoa ottelun alussa. Vauhtia oli kyllä paljon, mutta ei niinkään järkeä. Huolellisuusvirheitä tuli ja ehkä vähän jännittikin. Kun päästiin peliin mukaan, niin homma parani huomattavasti, S-Kiekon pääluotsi Janne Saarenpää puolestaan näki.

"Meidän ykköskenttä pelasi käytännössä kaikki yli- ja alivoimat, mutta pystyivät silti luomaan jonkinlaisia paikkojakin" - Petri Kaskilahti

Toisen erän puolivälin jälkeen kotiyleisökin pääsi tuulettamaan, kun Casper Holmbäck toimitti kiekon ohi S-Kiekon veräjänvartijan Juho Nikun.

Ennen kruunupyyläisten osumaa S-Kiekko oli kuitenkin ehtinyt latoa kiekon pussiin jo kuudesti, joten pelin kulkuun Holmbäckin 6-1-kavennus ei kuitenkaan merkittävästi vaikuttanut. Seinäjokelaisten peliote meinasi kuitenkin repsahtaa, kun peli alkoi olla selvä.

- Teimme toisessa erässä pari maalia ja sitten alkoi ylipelaaminen. Nöyryys puuttui toisen erän lopulla, mutta se korjattiin viimeisellä 20 minuutilla, Saarenpää kertoi.

Vielä viisi sekuntia ennen toista eräsummeria seinäjokelaisista Petri Viitamäki takoi taukolukemiksi 7-1 vierailijoille. Maalitalkoot eivät kuitenkaan jatkuneet enää kolmannessa erässä, eikä Kronanilta missään vaiheessa löytynyt eväitä aloittaa kiriä edes lukemien kaunistelemiseksi.

Kruunupyyläisten karkit oli syöty ja S-Kiekko onnistui parantamaan tekemistään vielä päätöserään. Viimeisen kaksikymmenminuuttisen ainoana osui Svensk, joka täydensi hattutemppunsa vajaa viisi minuuttia ennen ottelun loppua.

- Kolmannen erän loppu oli täysin kaverin. Meiltä alkoi bensa loppua, Kaksilahti tiivisti.

Vaikka pelin lopputulos repsahti melko rumaksi, niin kummassakin leirissä onnistuttiin kaivamaan positiivisia asioita. S-Kiekon leirissä voitto luonnollisesti miellytti, vaikka parannettavia asioita päävalmentaja Saarenpää mainitsee löytyvän työnparreksi tuleville viikoille.

- Olen tyytyväinen, että ne asiat, joita tällä viikolla olemme harjoitelleet, näkyivät tuolla pelissä. Se tarkoittaa aina, että olemme menneet eteenpäin. Pelaamisen ja harjoittelun ilme on ollut hyvä, ja tekeminen paranee viikko viikolta ja päivä päivältä. Positiivinen maku tästä pelistä jäi. Voittoon pitää olla aina tyytyväinen, Saarenpää muotoili.

Kronanin leirissä S-Kiekko-ottelu kävi lähinnä erittäin hyvästä harjoittelusta. Kaskilahti on tyytyväinen vastustajan tasoon illan ottelussa.

- Olihan tässä paljon hyvääkin. Olisimme joutuneet vetämään 15 treeniä, että olisimme saaneet tuollaista puolustusharjoitusta. Jos olisimme pelanneet jotain oman sarjan joukkuetta vastaan, niin 90 prosenttia olisi hyökätty ja 10 prosenttia sössitty omissa, että parempihan tämä näin oli, Kaskilahti veisteli.

- Siihen olen myös tyytyväinen, että näin kapealla materiaalilla pystyttiin pelaamaan. Samat äijät pelasivat siellä pirun paljon. Meidän ykköskenttä pelasi käytännössä kaikki yli- ja alivoimat, mutta pystyivät silti luomaan jonkinlaisia paikkojakin. Viidellä viittä vastaan pelasimme ihan hyvin. Ei läheskään niin huonoa, mitä se olisi voinut olla taustoihin nähden, Kaskilahti näki.

S-Kiekon päävalmentaja Janne Saarenpää löysi haluamiaan asioita pelistä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Suomen Cupiin uskotaan penkkien takana

Suomen Cup -formaatti teki paluun tälle kaudelle. Vuosikymmenet naftaliinissa viettänyt Cup kaivettiin mahdollistamaan kilpailullisia otteluita usean eri sarjatason joukkueiden välillä. Kronanin leirissä S-Kiekon vierailu oli varsin mieluinen asia.

- Kyllä tämä formaatti varmasti toimii. Tämä tuo väriä toimintaan ja saa kauden alle otteluita, joissa saa pelata ihan tosissaan. Jos olisi pelattu harjoituspeli Jeppistä vastaan, niin porukkaa olisi varmasti ollut enemmän katsomossa, mutta pelin panos ja taso olisivat olleet aivan erilaiset. Kyllä minä ainakin tykkään, Kaskilahti avasi mielipiteitään.

- Emmehän me olisi ikinä saanet S-Kiekkoa tänne peliin, ellei tätä olisi ollut. Nyt kun Suomi-sarjassa pelaava lähijoukkue MuIK tippui tällä kierroksella, niin voimme varmaan heidän kanssaan ryhtyä sovittelemaan harjoitusotteluita, Kaskilahti hymyili.

Myös S-Kiekon penkin takana riittää uskoa, että Cup voi toimia osana suomalaista kiekkokulttuuria.

- Suomen Cup on yleisesti tervetullut konsepti, joka kerää varmasti mielenkiintoa. Mukava varmasti joukkueellekin, kun jätkät pääsevät pelaamaan eri sarjatasojen vastustajia vastaan. Varmasti tulee toimimaan pitkällä tähtäimellä, vaikka tässä aluksi voi synnytyskipuja ollakin, kuten kaikissa projekteissa, S-Kiekon pääkäskijä puolestaan näkee.

Kakkosdivisioonajoukkueessa Cupin aikataulu kiristää kuitenkin hiukan pantaa.

- Ajankohta on vähä niin ja näin, kun tämä alkaa perjantai-iltana elokuussa. Kakkosdivisioonassa kausitouhut aloitetaan kuitenkin vähän myöhemmin. Tämä oli tietyllä tavalla meille välisteppi tässä, ja nyt mennään takaisin kesälomalle. Aloitamme harjoittelut vasta syyskuun alussa kautta varten, mutta toki tämä jotain eväitä antaa jo sinne, Kaskilahti lisäsi.

Vaikka tasoero tuli melko selkeästi esiin myös Kronan-S-Kiekko-ottelussa, löytyy Kaskilahdelta uskoa, että kakkosdivisioonajoukkueella voi kaiken sattuessa kohdilleen olla saumoja kaataa Suomi-sarjassa pelaava joukkue. Perjantain kierroksella ainoastaan Tornion IHC onnistui kaatamaan Suomi-sarja-joukkueen, kun MuIK kaatui sen käsittelyssä Torniossa lukemin 9-4.

- Divarin ja Suomi-sarjan välissä ero on kuitenkin vielä kohtalaisen siedettävä, vaikka tälläkin kierroksella tuli monessa paikkaa rumia lukemia. Hyvänä päivänä se voisi kuitenkin onnistua, Kaskilahti valoi uskoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle