Hurricanesin rakennuspalikat sekaisin − Sebastian Aho lähes ainoa laitahyökkääjälupaus

NHL / Artikkeli
Hurricanesin organisaatio ja koko peli on sekaisin.
Kuva © Getty Images
Carolina Hurricanes voitti Stanley Cupin 2006. Sittemmin joukkue on vajonnut NHL:n pohjalle. Huonojen runkosarjasijoitusten myötä Hurricanes on päässyt varaamaan alhaisilla vuoroilla, mutta nousua ylemmäs ei ole tapahtunut. Pelaajakaupoista ei ole koitunut sen parempaa menestystä. Mitä Hurricanes-organisaatiossa pitää tehdä toisin?

Mitä yhteistä on Erik Karlssonilla ja Ryan McDonaghilla? Molemmat on varattu NHL:ään Hurricanesia seuraavalla vuorolla. Karlssonin sijaan Hurricanes varasi hyökkääjä Zach Boychukin, jonka NHL-uran kokonaispistesaldo on 30 pistettä. Karlsson iski jo tulokaskaudellaan enemmän pisteitä, jos pudotuspelit lasketaan mukaan.

AHO NÄHDÄÄN TODENNÄKÖISESTI JO ENSI KAUDELLA HURRICANESISSA JA NÄILLÄ NÄYTÖILLÄ PELIPAIKKA SAATTAA OLLA JOPA YKKÖSKETJUSSA

Vuonna 2007 Hurricanes poimi ensimmäisellä kierroksella keskushyökkääjä Brandon Sutterin. McDonagh jäi Canadiensin varattavaksi. Vaikka Sutter on pelannut kelpo uran, on McDonaghin piste per peli -keskiarvo korkeampi, vaikka amerikkalainen pelaa puolustajana.

Sutterhan toki kaupattiin Penguinsiin yhdessä AHL-puolustajan ja ykköskierroksen varausoikeuden kanssa vaihdossa Jordan Staaliin. Nuorempi Hurricanesissa pelaavista Staalin veljeksistä on taitava ja monipuolinen pelaaja, mutta onko hän todella kaiken tuon uhraamisen arvoinen?

Penguinsiin luovutetulla varausoikeudella Hurricanes olisi nimittäin voinut napata esimerkiksi nykyään Nashville Predatorsissa dominoivan Filip Forsbergin.

Noah Hanifin on ottanut pelipaikkansa heti tulokaskaudellaan.
Noah Hanifin on ottanut pelipaikkansa heti tulokaskaudellaan.
Kuva © Getty Images

Mikä Hurricanesissa on oikeasti vikana?

Omia varauksia on Hurricanesin kokoonpanossa kunnioitettava määrä. Pitkäaikainen ykkösmaalivahti Cam Ward. Kapteeni ja ykkössentteri Eric Staal. Puolustajat Justin Faulk, Ryan Murphy, Michal Jordan ja Noah Hanifin. Lisäksi hyökkäyksessä vielä Jeff Skinner, Elias Lindholm, Victor Rask ja Brock McGinn.

Viime vuoden ykkösvaraus Haydn Fleury on Murphyn ja Hanifinin ohella Hurricanes-puolustuksen yksi kulmakivistä, joiden varaan joukkue rakennetaan. Hanifin on aloittanut tulokaskautensa lupaavasti, mutta Murphyn otteet ovat jo aiemmilla kausilla olleet NHL:ssä merkittävästi vaisumpia kuin AHL:ssä.

ONKO GM RON FRANCISILLA POKKAA KAUPATA SEURAIKONIT JA ENTISET PELIKAVERINSA KESKEN KAUDEN?

Chicago Blackhawks lienee paras esimerkki oikein rakennetusta joukkueesta. Duncan Keith, Brent Seabrook ja Niklas Hjalmarsson on sementoitu puolustuksen kulmakiviksi. Hyökkäyksessä kaksikon Jonathan Toews-Patrick Kane rinnalle ja taakse on varattu ja hankittu sopivia pelaajia.

Hurricanesissa on yritetty samaa, mutta huomattavasti kehnommin. Hanifin ja Murphy ovat NHL-uransa alussa, Fleury ei ole vielä päässyt edes alkuun. Faulk ja Ron Hainsey ovat tämän kauden tärkeimmät puolustajat. Ensi kaudella James Wisniewskilla on iso rooli, jos loukkaantumisesta toipuminen sujuu odotetusti.

Aholla on nuoresta iästään huolimatta kokemusta isojen pelien ratkaisemisesta.
Aholla on nuoresta iästään huolimatta kokemusta isojen pelien ratkaisemisesta.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Hyökkäyksessä asiat ovat vielä huonommin

Eric Staal ja Jeff Skinner ovat Hurricanesin vastine Toewsille ja Kanelle. Hurricanes-kaksikko ei kuitenkaan ole samantasoinen − puhumattakaan muusta hyökkäyksestä. 

Hurricanesin 14 hyökkääjästä kahdeksan on keskushyökkääjiä. Kahden vuoden takainen ykkösvaraus Lindholm on pelannut käytännössä koko kauden laidalla, Eric Staalkin useimmiten.

Tärkein luontainen laitahyökkääjä, kaksi vähintään 30 maalin kautta pelannut Skinner on jostain syystä vajonnut kolmosketjuun. Skinnerin edellä ketjuhierarkiassa ovat olleet muun muassa sellaiset pistelingot kuin Nathan Gerbe, Andrej Nestrasil sekä McGinn. Gerben yhden kauden piste-ennätys on 31. Skinnerin yhden kauden maaliennätys on 33.

Olihan Hurricanesilla kolmen kauden ajan riveissään Aleksandr Sjomin. Kovapalkkainen laitahyökkääjä oli kuitenkin murheellisen tehoton verrattuna Capitals-vuosiin, eikä asenteeton surffaus ainakaan parantanut pukukopin ilmapiiriä.

Hurricanes varasi Skinnerin ensimmäisellä kierroksella ja numerolla seitsemän vuonna 2010. Sen jälkeen ensimmäinen laitahyökkääjävaraus kahden ensimmäisen kierroksen aikana oli viime kesänä Kärppien Sebastian Aho. Ilman hankintoja tai kärkivarauksia laitahyökkääjien taso romahtaa Skinnerin jälkeen.

Aho taas on aloittanut kautensa Kärpissä vahvasti. Erinomainen liike, oivaltava pelisilmä ja tehokkaat ratkaisut ovat ominaisuuksia, joilla pienikokoinen eurooppalainen voi NHL:ssä pärjätä. Aho nähdään todennäköisesti jo ensi kaudella Hurricanesissa ja näillä näytöillä − sekä omilla että Hurricanesin ̣− pelipaikka saattaa olla jopa ykkösketjussa.

Organisaatiossa on myös useita alemmilla kierroksella varattuja laitahyökkääjiä. Heistä Justin Shugg on todennäköisesti lähimpänä pelipaikkaa NHL:n puolella, mutta ratkaisupelaaja neljännen kierroksen varauksesta tuskin on odotettavissa.

Tlusty on erinomainen huono esimerkki Hurricanesin pelaajapolitiikasta.
Tlusty on erinomainen huono esimerkki Hurricanesin pelaajapolitiikasta.
Kuva © Getty Images

Pelaajakaupatkaan eivät ole sujuneet

Hurricanes on enimmäkseen liikutellut farmipelaajia ja varausoikeuksia. Isommissa pelaajakaupoissa on tehty juuri ne ratkaisevat virheet. Tosin epäonneakin on ollut mukana kuten täksi kaudeksi hankitun Wisniewskin ikävä loukkaantuminen.

Esimerkiksi Jiri Tlustyn kohdalla näytti aluksi hyvältä. Tšekkihyökkääjä hankittiin Hurricanesiin vaihdossa ykköskierroksen varaukseen Philippe Paradisiin, jonka NHL-ura on toistaiseksi avaamatta.

Tlusty sen sijaan oli monta vuotta Hurricanesin runkohyökkääjiä ja iski parhaalla kaudellaan 38 tehopistettä 48 ottelussa. Kesken viime kauden Tlusty kuitenkin kaupattiin Winnipeg Jetsiin vaihdossa ehdolliseen kuudennen kierroksen varausoikeuteen sekä kolmannen kierroksen varausoikeuteen.

Tällaiset kaupat eivät ole voittavien tai voittoa tosissaan tavoittelevien organisaatioiden siirtoja

Tlusty keräsi Hurricanesissa 322 ottelussa 145 tehopistettä. Aiempi varaushistoria huomioon ottaen suhtaudun epäillen siihen, että edellä mainituilla varauksilla saataisiin hankittua vastaavia pelaajia. 2013 Hurricanes vaihtoi voimahyökkääjä Anthony Stewartin ja kaksi varausoikeutta tappelijana ansioituneeseen Kevin Westgarthiin.

Tällaiset kaupat eivät ole voittavien tai voittoa tosissaan tavoittelevien organisaatioiden siirtoja.

Päättyykö Wardin pitkä ura Hurricanesissa tähän kauteen?
Päättyykö Wardin pitkä ura Hurricanesissa tähän kauteen?
Kuva © Getty Images

Mitä tapahtuu vapaiden agenttien markkinoilla?

Cam Ward ja Eric Staal ovat olleet Hurricanesin merkittävimmät pelaajat jo vuosien ajan. Ensi keväänä molemmista tulee rajoittamattomia vapaita agentteja. Muun sopimustilanteen perusteella olisi helppo päätellä, että molemmille on jo hankittu korvaajat.

Ericin pikkuveljellä Jordan Staalilla on sopimus vuoteen 2023 asti. Wardin aisapariksi hankittu ruotsalainen Eddie Läck puolestaan jatkoi sopimustaan vuoteen 2018. Onko GM Ron Francisilla pokkaa kaupata seuraikonit ja entiset pelikaverinsa kesken kauden?

Huhujen mukaan kaikki Hurricanes-pelaajat ovat potentiaalisia kauppakohteita. Jopa Skinner on nostettu esille siirtohuhuissa. Taitavan hyökkääjän ura on kääntynyt laskusuuntaan eli maisemanvaihto voisi olla hyvä ratkaisu.

Toisaalta kovapalkkaista kanadalaista voi olla vaikea kaupata − ainakaan niin, että Hurricanes saisi jotain vastinetta.

GM Francisin ratkaisuhalukkuus lupailee kuitenkin hyvää. Joukkuetta halutaan kehittää, tarvittaessa ykkösvarauksetkin ovat kaupan.

Jordan Staalin hankinta vaati uhrauksia. Sjominin hankinta oli riskialtista taloudellisesti, pelillisesti sekä joukkuehengen kannalta. Hurricanesin johdossa tarvitaan lisää samanlaista uskallusta. Veteraanit vaihtoon ja tilalle laatua laidalle.

Lisäksi Hurricanesilla on tulevassa varaustilaisuudessa Los Angeles Kingsiltä hankittu ensimmäisen kierroksen varausvuoro. Varausten maksimaalinen hyödyntäminen edellyttää rohkeuden lisäksi harkintaa.

Vuonna 2010 Hurricanesilla nimittäin oli toisella ja kolmannella kierroksella yhteensä neljä varausvuoroa, jotka kaikki käytettiin puolustajiin. Nykyinen kärkipakki Faulk oli näistä neljästä ainoa järkevä poiminta. Vai mitä sanotte nimistä Mark Alt, Danny Biega ja Austin Levi? Kolmikolla on yhteensä 11 NHL-peliä takana.

Ensi kesänä Hurricanesin pitää käyttää ensimmäiset vuoronsa laitahyökkääjiin. Mikään muu pelipaikka ei ole Hurricanes-miehistössä yhtä kriittinen. Ja kesän 2016 varaustilaisuudessa on tarjolla todella kovia laitahyökkääjiä kuten suomalaislupaukset Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Halutessaan GM Francis saa varmasti suomalaispuolustaja Rasmus Rissaselta suomen kielen lausuntaopetusta.

Eric Staal on ollut Hurricanesin keulakuva jo vuosia. Kenen vuoro seuraavaksi?
Eric Staal on ollut Hurricanesin keulakuva jo vuosia. Kenen vuoro seuraavaksi?
Kuva © Getty Images

» Lähetä palautetta toimitukselle