HPK-toimituksen sisäinen välienselvittely - palaako Kerhon maalivahtisoppa pohjaan?

LIIGA / Artikkeli
Myllykoski saa mahdollisuuden näyttää. Poistuuko hän voittajana koppiin?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hämeenlinnassa joulutauolle päästiin varsin positiivisissa merkeissä. Kerhossa vallitsee kokonaisuutena hyvä harmonia. Särön tyytyväiseen hyminään tekee junioripuolen taustajoukoissa viime päivinä vellonut jupina. Eikä Jatkoajan HPK-toimituskaan ole kaikesta aivan samaa mieltä.

HPK:n syyskautta ruotivat päätoimittaja Antti Wennström, jota vastaan asettuu Lauri Meriläinen. Vaikka kumpikin pitää Kerhon syyskautta kokonaisuutena hyvänä, ei yhteinen sävel soi täysin puhtaasti.

Joulun alla teemoja nousee muutama ylitse muiden. Kakkosmaalivahdin onnistuminen, seuran lupailemat jatkosopimukset sekä arviot syyskauden onnistujista nostavat mielipiteitä molempiin suuntiin.

Palaako HPK:n maalivahtisoppa pohjaan joulutauon jälkeen?

Meriläinen: Jouduin maanantaina hieraisemaan silmiäni pariinkin otteeseen lukiessani tuoreinta Jatkoajan Maanantaijäätä. Maalailit, Antti, siellä varsin ruusuisia kuvia HPK:n maalivahtitilanteesta nuorten MM-kisojen aikana.

"Myllykoski ei pelannut yhtään peräkkäistä peliä, joten pienet kauneusvirheet suotakoon siitä"

Totesit, ettei Joni Myllykosken torjuntatyylissään ole välittömiä uhkakuvia. Et myöskään ollut havainnut hänen pelaamissaan otteluissa romahtamisia tai sulamisia. Joudun olemaan tästä täysin vastakkaista mieltä kanssasi.

Myllykosken paketti levisi ajoittain oikeastaan jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Torniolaisen otteissa oli tuttua kaavaa aiemmilta vuosilta: muutama todellinen huippupelaaminen ja pari helppoa selän taakse. Ylipelaaminen aiheutti muutaman jopa kiusallisen maalin HPK:n verkkoon.

Pahoin pelkään, ettei kerran kuussa tositoimiin pääseminen ole valmistanut Myllykoskea riittävästi Juuse Saroksen poissaolon ajaksi.

Wennström: Pelituntuman puutetta. Myllykoski ei pelannut yhtään peräkkäistä peliä, joten pienet kauneusvirheet suotakoon siitä.

Maalivahdin tärkein ominaisuus on reagointi, mutten puhu pelkistä reflekseistä. Puhutaan siitä, miten pelaaja kokoaa itsensä takaiskun jälkeen. Näen taistelutahdon Myllykoskesta.

Hänen todellinen mittarinsa tulee vasta joulutauon jälkeen. Kari Lehtosen kommentti maalivahtihuhuihin kertoi kaiken olennaisen siitä, mitä on odotettavissa. On vain yksi Saros, mutta U20-tauolla homman hoitaa kunnialla Myllykoski.

Joni Tuulola on HPK:n tulevaisuus.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Joni Tuulolalta kisat jäivät valitettavasti väliin. Se jätkä on silti todellinen suunnannäyttäjä HPK:lle, vai mitä?

Meriläinen: Tuulola on pitkänhuiskea pelirohkea kiekollinen puolustaja. Suunnannäyttäjä? Ehdottomasti, eikä pelkästään HPK:lle.

Nyt pitää kuitenkin samaan hengenvetoon toppuutella hypeä. Välitodistuksissa täydet viisi tähteä ja perusteluihin ladattu isot odotukset myös keväälle. On kuitenkin muistettava kaksi asiaa:

"Onko lupsakka savonlinnalainen sekoittanut pääsi?"

Tuulola oli juuri pitkään sivussa loukkaantumisen vuoksi. Tuulola on 18-vuotias.

Hänen pelaamisessaan tärkein ominaisuus on rohkeus ja se vaatii polttoaineekseen itseluottamusta. Jotta itseään positiiviseen suuntaan ruokkiva kierre saadaan jatkumaan, tekee Tuulolalle hyvää palata kaukaloon aluksi A-nuorten kokoonpanossa. Sateentekijää ei ole vielä reilua odotella. 

Välitodistuksista puheenollen: Tuomas Vänttinen 5/5, mitä ihmettä Wennström? Onko lupsakka savonlinnalainen sekoittanut pääsi?

Wennström: En arvostele pelaajia pelkkien tilastojen perusteella, mutta enimmäkseen kolmossentterinä pelannut Vänttinen on nyt uransa parhaassa pistetahdissa. Toisekseen, hänen pisteensä jakautuvat erittäin tasaisesti. Ei pitkiä kylmiä putkia.

Ennen kaikkea Vänttinen on saanut terveenä pelata omien vahvuuksiensa mukaista monipuolista peliä, ja antanut aiemman päälle vielä pelotteen ylivoimallekin. Ryan Kesler on köyhän miehen Tuomas Vänttinen.

HPK:n piti muuten julkaista juuri kolme uutta jatkosopimusta. Piti. Toivon mukaan yksi kolmikosta on Vänttinen. Jos jätetään itsestäänselvyydet kuten Jesse Saarinen ja ulkomaalaiskolmikko pois laskuista, niin pistäisin jatkolappua etenkin luotettavalle Aleksi Laaksolle ja Juuso Vainiolle. Miksi? Koska iältään nuoret pakit pitävät alakerrassa mainiosti pelinopeutta yllä myös silloin, kun tehopisteet jäävät niukemmalle.

Tuomas Vänttisen virnistelyä tarvittaisiin Hämeenlinnassa jatkossakin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Kenet sinä kiinnittäisit? Onko Eero Somervuoren huippuvire pelkkä suonenveto?

Meriläinen: Jesse Saarinen herättää kiinnostuksen pörräämisellään ja kultakypärällään. Viedenskyn rooli on tasapainottaa keskikaistalla ja hoitaa puolustusvelvoite tiptop. Mitä tekee Eero Somervuori?

Pitäisi kysyä mitä Somervuori ei tee. Sisäisessä pistepörssissä sijoitus on heti Saarisen takana. Aivan kuten vuosimallin 2014 Joonas Vihkon, ei Somervuoren arvoa pidä mitata pelkillä hyökkäyspään tuloksilla. Ykkösketjun molipuolisin pelaaja. Jatkoon. 

Ennen kuin mietitään mitään aleksilaaksoja tai juusovainioita, pitäisi HPK:n kiinnittää loppusyksyn selkein ykköspakki pitkällä pahvilla. Tarkoitan tietenkin Hämeenkyrön heimopäällikköä, Jyri Niemeä. Omassa päässä pelaa kovaa, mutta ei yli. Pelaa kiekollisesti yksinkertaisesti, mutta edistää silti peliä. Ja on vain ajan kysymys, koska se hirmukanuuna alkaa laulaa sarjatulella.

 "TÄMÄN TASON KAVEREIDEN PITÄÄ ONNISTUA NIMENOMAAN PUDOTUSPELEISSÄ"

Sen sijaan Ossi-Petteri Grönholm, Antti Bruun ja Ville Järveläinen voitanee päästää hakemaan uusia haasteita?

Wennström: Kyllä pakeista toinen mahtuu vielä ensi vuonnakin mukaan. Puolustuksen avainpaikat ovat toki pedattuja nuoremmille kavereille. Minun papereissani Tuulola, Laakso, Vainio, Niemi ja Petteri Nikkilä muodostaisivat komean rungon ensi vuodelle. Siihen mahtuisi lisäksi yksi veteraani rotaatioon, mutta ei kahta. Markus Haapanenkin haluaa pelata. 

Järveläisen tilanne on kinkkisempi. Ei hänen kanssaan ole pakko hätäillä, mutta mieluummin alan pedata paikkoja jo esimerkiksi Eetu-Ville Arkiomaalle. Vuosi lisää silti, kiitos.

Somervuoren ja Vihkon osalta en innostu tässä liikaa vaiheessa kautta. Käsittelen heitä erittäin kriittisesti myös siksi, että palaamme heidän kauttaan paikkakunnan kiekkoväkeä jakavaan aiheeseen. Se on omien kasvattien päästäminen muualle. He ovat pelanneet mukiinmenevästi, Somervuori paikoittain loistavasti, mutta tämän tason kavereiden pitää onnistua nimenomaan pudotuspeleissä. 

Muuten puhutaan lähinnä nimellisistä johtajista, ja sen jälkeen mietitään miksi Teemu Rautiainen iskee puolivälierässä maaleja HPK:n verkkoon, ja Robert Leino pukee mitalin kaulaansa punaisessa paidassa. Tasapainottelu menestystarpeen ja talouden sekä seuran omien ihanteiden välillä puhuttaa Hämeenlinnassa jatkossakin.

Kerhon kannattajille ja Jatkoajan HPK-juttujen lukijoille toivotamme hyvää joulua. Älkää työllistäkö Kanta-Hämeen poliisia, vaikka Miekkalinnassa onkin reilusti tilaa. 

Meriläinen: Tuoreen jatkosopimuksen solmineelle valmennustroikalle toivotan vahvoja leukoja vuodelle 2015. Eiköhän sitä purkkaa kulu entiseen malliin, vaikka vuosi vaihtuukin.

» Lähetä palautetta toimitukselle