Hokki niukasti parempi ratkaisuottelussa - Diskos putosi Suomi-sarjaan

MESTIS / Artikkeli
Kajaanin Hokki nousi Mestikseen kaudeksi 2002-2003. Toiseen suuntaan matkaa Jyväskylän Diskos, joka hävisi Mestiksen karsintasarjan uusintaottelun kotonaan 0-2 (0-0, 0-1, 0-1). Äärimmäisen tasainen peli ratkesi kainuulaisten parempaan viimeistelytaitoon. Onneakin oli matkassa, sillä Diskos painosti mielin määrin koko kolmannen erän, mutta sai kiekon vain ylärimaan.

Molemmat joukkueet lähtivät peliin kavennetuin ryhmin. Normaalisti neljällä ketjulla painava Diskos oli suosiolla supistanut miehistönsä kolmeen kenttään, eikä Hokkikaan käyttänyt kaikkia neljää hyökkäyskolmikkoaan. Ikinuori Vladimir Kolek pelasi lähes joka toista vaihtoa.

Ottelun alku oli Hokin hallintaa, koska Diskos lähti erittäin varovaisesti peliin. Se tyytyi purkamaan kajaanilaisten hyökkäykset keskialueelle ja kyttäämään mahdollisia vastaiskuja. Vaarallinen paikka tulikin heti toisella minuutilla, kun Reeti Sahlstedt purjehti läpi hyökkäysalueen, kiersi Hokki-vahti Kitinpramin ja maalin ja yritti heittää kiekon maalin toiselta tolpalta tyhjään verkkoon. Laatta jäi kuitenkin pyörimään maalinedustalle pelaajien jalkoihin. Heti tämän jälkeen pääsi Antti Tenhunen kokeilemaan, onko Tero Kujala hereillä toisessa päässä. Oli.

Ensimmäisen erän paras maalitilanne tuli Hokille, kun erää oli pelattu lähes tasan puolet. Hokin vaarallinen ykköskenttä pyöritti Diskoksen puolustusalueella, ja Jarno Levoselle pelattiin paikka tyhjälle maalin kulmalle. Levonen ei saanut kuitenkaan kiekkoa nousemaan tarpeeksi, ja Kujala ehti kurottaa patjansa eteen.

Hokilla oli tämän lisäksi vielä pari-kolme kohtalaisen hyvää maalipaikkaa. Diskos sen sijaan ei saanut edes monta puolittaista tilannetta aikaiseksi. Erän torjunnat, 5-16, kertovat, kummassa päässä peli pyöri.

Ensimmäisessä vaihdossa kolahti

Toisen erän alussa Diskoksen ykköskentälle sattui merkkausvirhe, josta Hokki rankaisi. Antti Tenhunen oli unohdettu aivan vapaaksi maalin kulmalle, ja hän sai yrittää Kujalan ohittamista. Kun tämä ei onnistunut, syötti Tenhunen kiekon toiselle tolpalle, josta paikalle syöksynyt Miikka Kuusela sai laittaa kiekon tyhjään verkkoon.

Maali avasi peliä, ja toisen erän alkupuoli mentiin kovaa vauhtia päästä päähän. Maalipaikkoja tuli jo ensimmäisen viiden minuutin aikana yhtä paljon kuin ensimmäisessä erässä yhteensä. Pari minuuttia maalin jälkeen Marko Kilpeläinen pääsi puolittain läpi, mutta potku ei riittänyt, ja Kujalan oli helppo torjua toivoton kaukolaukaus. Tästä edelleen pari minuuttia, ja Miikka Kuusela pujotteli Diskos-puolustuksen solmuun pelaten itsensä aivan vapaaksi Kujalan eteen. Laukaus kuitenkin epäonnistui ja meni pahasti yli.

Diskoksen ensimmäinen tuhannen taalan paikka tuli erän kahdeksannella minuutilla. Reeti Sahlstedt syötti hienosti Hokin puolustuslinjan yli, ja puolustajan paikalta noussut Juha Hanhikoski pääsi yksin läpi. Hänen laukauksensa torjui kuitenkin Kitinprami. Pari minuuttia myöhemmin Riku Renko tunkeutui väkisin maalille, ja jatkotilanteessa Ilkka Kallioinen pääsi ampumaan siniviivalta. Maali oli puolityhjänä, sillä Kitinprami makasi edellisen tilanteen jäljiltä selällään jäässä, mutta Kallioisen veto ei noussut tarpeeksi.

Toisen erän toisella puoliskolla pelin tempo hieman laski, eikä paikkoja syntynyt enää yhtä paljon. Kaukalon merkittävin tapahtuma taisi olla Jarno Levosen näyttävä sukellus, joka innoitti päätuomari Tommy Grönlundin pitämään entiselle liigajyrälle ankaran puhuttelun.

Jumalat Hokin puolella

Kolmanteen erään Diskos tuli kovalla tempolla, ja Hokki tyytyi ottamaan hyökkäykset vastaan ja purkamaan. Maalipaikkoja jyväskyläläiset loivat tukuittain, mutta vedot suuntautuivat parhaissa ratkaisupaikoissa ohi maalin, ja hieman heikommat tilanteet hoiti kajaanilaisten maalivahti Kitinprami.

Parhaat paikat nähtiin erän alkupuolella. Viiden minuutin jälkeen Reeti Sahlstedt sai syötön maalin kulmalle. Hokki-pelaajia ei näkynyt mailla halmeilla, mutta Sahlstedt odotti ja odotti ja odotti - ja syötti lopulta toiselle tolpalle Juha Hanhikoskelle, joka ampui kiekon ohi maalin. Kymmenennellä minuutilla tuli sitten Sakari Pietilän jorinoista tuttu tolppa sisään–tolppa ulos –momentum, kun Jani Leinonen nosti kiekon maalinedusruuhkasta ylärimaan.

Pari minuuttia myöhemmin Tuomo Yläinen pääsi puolittain läpi, mutta ampui hyvästä maalipaikasta ohi. Pian tämän jälkeen Hokin Tenhunen kamppasi kovassa vauhdissa olleen Reeti Sahlstedtin ja sai ansaitun jäähyn. Diskoksen ylivoima pyöri kaksiminuuttisen alussa, ja vetoja sinkoili sinne tänne, useimmiten kuitenkin ohi tai Kitinpramin syliin.

Kun ylivoima ei tuottanut tulosta, alkoi Diskos-pelaajien otteissa näkyä epätoivon merkkejä. Enempää hyviä paikkoja ei saatu rakennettua, ennen kuin Kujala vedettiin lopussa pois maalin suulta ja tasoitusta yritettiin kuudella kenttäpelaajalla. Paljon vetoja saatiinkin aikaiseksi, mutta osoite oli sama kuin ennenkin: päätylaudoitus tai Kitinprami. Pelin jo ratkettua veti Jarno Levonen kiekon omalta puolustussiniviivalta tyhjään Diskos-maaliin.

Jatkoaika provosoi Hokin voittoon

Hokin valmentaja Timo Meriläinen ilmoitti joukkueen olleen liikkeellä ärsyyntyneenä, koska heidän peliään oli esimerkiksi Jatkoajan teksteissä moitittu kovin sanoin. Netissä surffailun lisäksi oli peliin valmistauduttu myös videoita katselemalla. Diskoksen vahvuuksiin ja heikkouksiin oli paneuduttu huolellisemmin kuin karsintasarjan avausottelun alla.

- Diskoksen vauhdinpitoon lähdimme vastaamaan rauhallisella kiekonsiirtelyllä. Panimme merkille, että heidän hyökkääjänsä lähtevät silloin tällöin kolmella miehellä kiekon perään. Kyttäsimme tällaisia virheitä, ja toisen erän alussa sellainen tuli. Onneakin oli toki matkassa.

Diskos-valmentaja Jukka Ahvenjärvi totesi niin ikään ottelun ratkenneen yhteen nukahdukseen. Hän oli tyytyväinen joukkueensa luomien maalipaikkojen määrään, mutta viimeistely ei toiminut tälläkään kertaa.

Hiljaa hyvä tuli

Karsintasarja ei osoittanut Hokin olevan sen parempi joukkue kuin Diskoskaan, mutta ei yhtään huonompikaan. Erittäin tasaväkisen taisteluparin paremmuus ratkesi pieniin asioihin, tällä kertaa Hokin eduksi.

Uusintaottelussa voiton avaimia olivat Hokin parempi kiekollinen peli ja maltti. Kajaanilaisten pelin ruumiillistuma oli 38-vuotias Vladimir Kolek, jonka ottelun viimeisten sekuntien oman alueen peliin kiteytyi se, missä kainuulaiset olivat etevämpiä: saatuaan irtokiekon Kolek harhautti rauhallisesti, liki seisovin jaloin, kaksi hurjasti päälle tullutta Diskos-hyökkääjää ja purki kiekon varmasti keskialueelle.

Hokista erottui kaksi hahmoa ylitse muiden: Miikka Kuuselan luistelunopeus on hyvää Mestis-tasoa, ja kun kiekollista taitoakin on mukavasti, oli mies jatkuvasti Diskos-puolustuksen harmina. Mestis-seurojen kannattaa merkitä tämä mies, jos hän Hokissa vielä ensi kaudellakin pelaa. Maalin suulla Sami Kitinprami pelasi toisen perättäisen nollapelinsä ja oli Hokin voiton selkäranka. Kun Hokilla on reservissä vielä entinen Mestis-maalivahti Ville Salminen, ei joukkueen menestys tule sarjaporrasta ylempänäkään tähän osastoon kaatumaan.

Kuuselan lisäksi myös Antti Tenhunen hyökkäsi hyvin. Jarno Levosta ei taaskaan huomannut kentällä, ennen kuin hän oli tehdä maalin. Puolustuksessa Vladimir Kolek oli ykköshahmo. Hän pysyi tänään vauhdissakin kohtalaisesti mukana - toisin kuin karsintasarjan avauksessa.

Diskoksen parhaita olivat samat pelaajat kuin aiemmissakin karsintasarjan otteluissa: Tero Kujala ja Reeti Sahlstedt. Kujala torjui kaiken, minkä pystyi, ja Sahlstedt oli Hokki-puolustukselle yhtä vaikea pideltävä kuin Miikka Kuusela toisessa päässä. Juha Hanhikoski teki valtavasti töitä ja oli jälleen joukkueen ykköspakki, vaikka tuhlatut maalipaikat ja muutama virhe laskevatkin arvosanaa.

Kokonaisuutena Diskoksen hyökkäyspeli oli karsintasarjassa liikaa kakkosketjun Sahlstedt – J. Kallioinen – Renko varassa. Ykkösketju Papinaho – Yläinen – Rummakko aloitti sarjan hyvin, mutta oli esimerkiksi tässä ratkaisuottelussa pahasti pimennossa. Se päästi ratkaisevan takaiskumaalin ja oli hyökkäyspäässä selvästi kesympi kuin kakkonen. Kolmosketju oli pääosin ottavana osapuolena, mutta selvisi osuudestaan takaiskuitta.

”Potentiaalia vähintään yhtä paljon kuin Mikkelissä”

Mestis sai siis uuden joukkueen ja sitä myötä kokonaan uuden maakunnan: Kainuun. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Hokin Diskos-taustainen manageri Olli-Pekka Hakkarainen vakuutti Kajaanin tulleen jäädäkseen Mestis-kartalle.

- Kaupungissa on odotettu palloilumenestystä jo kauan. Uskolliset sponsorit ovat olleet useita vuosia tukenamme, ja peleissä on käynyt paljon yleisöä. Nyt olemme kaupungin ykkösseura, joten tilanne vain paranee.

- Kajaanin alueella on potentiaalia Mestis-kiekkoon vähintään yhtä paljon kuin Mikkelissä. Uusi, 6000 henkeä vetävä hallikin on suunnitteilla, täräytti Hakkarainen.

Diskos-leirissä tunnelmat olivat apeat, mutta eivät kuolemanvakavat. Näillä näkymin toiminta tulee jatkumaan samanlaisena, vaikka sarjataso vaihtuukin. Joukkue ei muuttune niin paljon kuin viime keväänä, joten ensi kauden tavoitteeksi kaavailtiin jo alustavasti Suomi-sarjan voittoa.

- Ensi kevät tuleekin sitten olemaan seitsemäs peräkkäinen playoff-kevät, laskeskeli puheenjohtaja Jyrki Korpivaara.