Hokki 2015-2016 - Nuorekkaalla joukkueella kirkastamaan pronssimitaleita

MESTIS / Artikkeli
Hokki suuntaa tulevaan kauteen mitalinkiilto silmissä.
Kuva © Antti Varonen
Kajaanin Hokki lähtee alkavaan Mestis-kauteen tuttuun tapaan nuorekkaalla joukkueella. Moni viime kauden pronssijoukkueen avainpelaaja on vaihtanut kesän aikana maisemaa, mutta Kajaanissa tullaan silti näkemään myös tänä talvena mielenkiintoinen ja kilpailukykyinen joukkue.

Hokin viime kausi sujui vaihtelevissa merkeissä. Kauden aikana koettiin niin hyviä kuin huonojakin hetkiä, mutta kevään tullen otteisiin löytyi tasaisuutta ja kausi päättyi kajaanilaisittain riemukkaasti pronssijuhliin.

Kajaanissa ollaan totuttu jo vuosien ajan suureen vaihtuvuuteen joukkueessa, eikä myöskään tämä kesä tuottanut poikkeusta. Menestyksekkään kauden jälkeen joukkueen avainpelaajilla oli kysyntää myös suuremmissa seuroissa ja sarjoissa.

Lyheksi jääneen KalPa-pestinsä jälkeen päävalmentaja Jari Laukkanen saapui Kajaaniin pienimutoisena kysymysmerkkinä. Laukkasen ensimmäistä Hokki-kautta voidaan kuitenkin pitää todella onnistuneena, joten mies jatkaa Hokin penkin takana myös alkavalla kaudella.

Hokin runko on koostunut jo useamman kauden ajan nuorista pelaajista ja samalla kaavalla on rakennettu myös tämän kauden joukkue.

Hokkia on ennustettu Mestiksen kärkikastiin, eivätkä hienosti menneet harjoitusottelut ainakaan heikennä ennakko-odotuksia, vaikka kajaanilaisten vastustajat eivät olekaan olleet aivan kovimmasta päästä.

Hokki on kaatanut harjoitusottelukaudellaan kahdesti RoKin ja Jokipojat ja kertaalleen Hermeksen. Lisäksi joukkue kylvetti Vaasan Sportia, olkoonkin, että Sport oli ottellussa liikkeellä junioripainotteisella kokoonpanolla. Ainoat tappiot ovat tullut Suomi-sarjajoukkue IPK:ta vastaan voittomaalikilpailun jälkeen ja Hermekselle syksyn viimeisessä harjoitusottelussa.

Puolustuksessa odotettavissa läpimurtoja

Hokin maalivahtiosastolla tullaan näkemään tällä kaudella viime vuotista enemmän kilpailua. Pudotuspeleissä joukkueen ykköstorjujan viitan Timo Niemen nenän edestä napannut Antti Lehtonen jatkaa joukkueessa. Niemen lähdettyä Sportiin Hokki hankki toiseksi maalivahdiksi seuran oman kasvatin, viime kaudet KalPan organisaatiossa torjuneen Tuukka Smuran.

Harjoituspeleissä maalivahdit ovat vuorotelleet ja jonkinasteisena kysymysmerkkinä pidetyn Smuran otteet ovat olleet lupaavia. Lehtosen rooli ykkösvahtina ei siis ole missään nimessä kiveenhakattu.

Hokin nuoresta puolustuksesta poistui roppakaupalla asennetta ja johtajuutta, kun kapteenina kauden aloittanut Jarkko Heikkinen ja kapteeniksi Heikkisen loukkaantumisen jälkeen nimetty ikitaistelija Ville Hyvärinen poistuivat joukkueen riveistä. Lisäksi lähtijöitä olivat tehokkaan kauden pelannut Janne Pälve, Lasse Uusivirta ja suuremman vastuun perässä IPK:hon siirtynyt Ville Määttä.

Onnistuneen tulokaskauden Hokissa pelanneet Aleksi Mäkelä ja Ville Saukko sen sijaan jatkavat linnapaidassa myös tällä kaudella ja kaksikolle onkin luvassa varmasti aikaisempaa suurempaa roolia. Oikelta laukovalle Mäkelälle on varmasti tarjolla ylivoimavastuuta, Saukko puolestaan on väläytellyt harjoituspeleissä fyysistä osaamistaan.

Aleksi Mäkelälle on tarjolla ylivoimavastuuta.
Kuva © Antti Varonen

Puolustuksen kiekollinen osaaminen lepää pitkälti viime syksynä hurjat tehopisteet takoneen, mutta loukkaantumisen takia loppukauden sivussa olleen Risto Mattilan ja Kärpistä koko kauden mittaisella lainapestillä Hokkiin siirtyneen, jo viime kaudella muutamassa ottelussa linnapaitaa kantaneen Taneli Siikaluoman harteilla.

Viime kaudella joukkueessa Siikaluoman tapaan lyhyemmillä lainajaksoille käynyt Mikael Seppälä on saatu kiinnitettyä tällä kertaa koko kaudeksi Hokin joukkueeseen. KalPan organisaatiossa aikaisemmin pelannut Seppälä nimettiin myös joukkueen kapteeniksi.

Täysin uusina tuttavuuksina kajaanilaisyleisölle esiintyvät Sakari Turtiainen, Ville Vittaniemi ja Roni Viirlas. Turtiainen on kiekkoillut aikaisemmin Jokerien A-nuorissa, Vittaniemen tähänastinen ura on kulunut Luleån ja Kärppien juniorijoukkueissa. Kummallekin puolustajalle alkava kausi on ensimmäinen miesten sarjoissa. Isokokoinen Viirlas puolestaan on pelannut 24 Liiga-ottelua Lukon paidassa ja Mestiksessäkin vyölle on kertynyt yli sata peliä SaPKon, LeKin, TUTOn ja Jukurien riveissä.

Ulkomaalaisetvahvistukset ulkomaalaisvahvistusten saappaissa

Käytännössä koko Hokin hyökkäysosaston kärki vaihtoi kesän aikana maisemaa, joten sillä osastolla kajaanilaiset ovat joutuneet tarkkailemaan pelaajamarkkinoita tiiviisti.

Joukkueen tehokkaimpina pelaajina kunnostautuneet ulkomaalaisvahvistukset Tomas Mikus ja Balazs Sebok vaihtoivat maisemaa ja jättivät joukkueeseen 31 maalin ja 81 tehopisteen suuruisen aukon. Kaksikkoa paikkaamaan on hankittu lisää vierastyöläisiä Radim Valcharin ja Michal Krisofin muodossa.

Kristof on Mestistä seuranneille tuttu nimi jo kahdelta viime kaudelta, jolloin slovakkisentteri kiekkoili Sportissa ja Peliitoissa kiitettän tehokkaasti. Kristofille onkin kaavailtu Hokissa ykkösketjun roolia.

Tšekkiläinen Valchar on Mestis-kansalle vieraampi nimi. 26-vuotias laitahyökkääjä on ehtinyt pelata urallaan kotimaansa Tšekin, Pohjois-Amerikan, Slovakian ja viimeisimpämä Ranskan sarjoissa. Viime kaudella Valchar takoi mestaruusjuhliin päättyneissä pudotuspeleissä kymmenen maalia 17 ottelussa, ja maaleja mieheltä odotetaan myös linnapaidassa.

Muita lähtijöitä olivat koko kauden Kärpistä lainalla pelannut Antti Kalapudas, Janne Niva, vastikään sopimuksensa Hokin kanssa purkanut ja ulkomaille lähtenyt Niko Saarenpää, Eemeli Sormunen, Riku Toivo ja Tomi Wilenius.

Viime kauden joukkueesta jatkavista pelaajista erityisesti Miska Humalojan ja Niklas Näpin odotetaan lunastavan itselleen paikat kärkiketjuista. Hyvällä asenteella ottelusta toiseen pelaavan Humalojan viime kausi oli pisteiden valossa pettymys, mutta harjoitusottelut ovat antaneet lupausta lopullisesta läpimurrosta kärkipelaajien joukkoon.

Miska Humalojan harteille on ladottu suuret odotukset.
Kuva © Timo Savela

Toissa kaudella jopa Nuorten Liigassa yhden kauden maaliennätystä hätyytelleen Näpin kausi ei ollut pettymys, mutta myös häneltä on lupa odottaa vieläkin kovempia näyttöjä.

Muita jatkosopimukseen nimensä kirjoittaneita hyökkääjiä ovat Christoffel Seppelin, Markus Korkiakoski, Heikki Klemetti, Antti Kurkinen ja Samu Pyykkönen, joiden odotetaan tuovan tulittukea kärkiketjuille.

Kokemusta nuoreen hyökkäykseen tuo Markus Piispanen, joka muistetaan parhaiten Sportin riveistä. Viime kaudella Piispanen kiekkoili Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Uusia kasvoja ovat myös Kärppien A-nuorista saapuva Jarkko Harjula ja Jokerien junioreissa viime kaudella kapteenina toiminut Joni Piipponen. Testijakson kautta joukkueessa pelipaikan lunastivat Hokin oma kasvatti ja sitemmin Kärppien junioreihin siirtynyt Matti Kaarlela ja KalPan junioreita ja IPK:ta viime kaudella edustanut Eetu Patronen.

Löytyykö tasaisuus?

Laukkasen ryhmän viime kauden suurin ongelma oli tasaisuuden puute. Tämän kauden joukkueesta löytyy paljon potentiaalia, mutta myös kysymysmerkkejä.

Oman mausteensa palapeliin tuo myös yhteistyöseura Kärpät. Kajaanin ja Oulun välillä tullaan näkemään kauden aikana varmasti pelaajaliikennettä, mikä ei välttämättä ole pelkästään positiivinen asia Hokin kannalta. Viime kaudella Kajaanissa nähtiin ennennäkemätön pelaajaralli, jollaisen ei varmasti tahdota toistuvan. Tämän vuoksi joukkueen kokoonpanossa onkin syvyyttä aikaisempaa enemmän.

Arvio: Hokki on myös tällä kaudella mukana Mestiksen kärkikahinoissa. Kajaanilaisilla pitäisi olla kaikki eväät napata pudotuspelien kotietu ja sen jälkeen taivas on auki mihin tahansa. Jatkoaika arvioi Hokin sarjan kolmannelle sijalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle