Hermes 2015-2016: Kiekkobuumia Keski-Pohjanmaalla

MESTIS / Artikkeli
Kokkolassa odotetaan sarjanousun aktivoivan yleisöä.
Kuva © Mika Kanerva
Kokkolan Hermes tekee paluun Mestis-kaukaloihin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sarjanousija ei lähde uuteen sarjaan nöyristellen, vaan viime kauden joukkueesta kootun rungon päälle on onnistuttu hankkimaan laadukkaita vahvistuksia, joten Keski-Pohjanmaalla tavoitteet on asetettu melko korkealle heti avauskaudella.

Viime kausi Hermeksen osalta päättyi finaalitappioon Jokipojille, mutta joukkue sai kuitenkin Mestis-lisenssin hakemuksensa perusteella. Joukkuetta on lähdetty rakentamaan maltillisesti viime kauden joukkueen rungolle, mutta ulkopuolelta tulleet vahvistukset kielivät vahvasti siitä, että joukkue ei ole tullut sarjaan vain selviämään, vaan menestymään.

Joukkueen valmennuksesta vastaa viime kauden tapaan Antti Karhula, joka tuo myös jatkuvuutta joukkueeseen. Uutena kasvona valmennukseen liittyi virolainen Märt Eerme, joka toimii joukkue apu- että videovalmentajana. Maalivahtien kanssa työskentelee monen vuoden kokemuksella Hermes-ikoni Jens Friis.

Myös Liiga-joukkue Vaasan Sportin kanssa solmittu yhteistyösopimus tuo lisää pelivaraa kokkolalaisjoukkueelle pelaajiston suhteen, sillä Vaasasta joukkueeseen on saatavissa hyviäkin vahvistuksia.

Mestikseen nouseminen on saanut kokkolalaiset kiekkointoilijat ryntäämään hallille. Esimerkiksi kauden ensimmäinen harjoitusottelu Kokkolassa veti paikan päälle yli 1000 katsojaa. Keski-Pohjanmaan kiekkobuumi ei olekaan jäämässä ainoastaan Vaasan Sportin harteille.

Harjoituskausi on osoittanut, että joukkueessa on potentiaalia menestyä Mestiksessäkin, kunhan joukkue onnistuu muutamia ongelmakohtia pelistään paikkamaan.

Pitääkö oma pää?

Hermes onnistui naaraamaan maalinsuulleen Mestis-tasolle kohtuullisen kovan nimen, kun Liigaakin pelannut ja joukkueelle ennestään tuttu Joonas Kuusela on ykkösmaalivahti.

Kuuselalle onkin tiedossa isoa vastuuta Hermeksen maalilla, sillä joukkueen toisena maalivahtina on tällä hetkellä A-nuorista nostettu Jonas Holmberg. Joukkueessa toisen maalivahdin roolissa vuorollaan kävivät kokeilemassa Tuomas Saarela ja Richard Ullberg, joista ensin mainittu jätti joukkueen opiskelujen vuoksi ja Ullberg puolestaan rikkoi seuran yhteisiä pelisääntöjä, jonka vuoksi sopimus purettiin.

Puolustukseen joukkue onnistui myös hankkimaan kohtuullisen paljon kokemusta ylemmilta sarjatasoilta. LeKissä kevään pelannut Nico Lehto, TUTOssa ja Peliitoissa pakitellut Miika Franssila sekä KooKoossa tehokkaasti esiintynyt Ossi Ikonen muodostavat sarjanousijan puolustukseen melko vahvan kärjen.

Ikonen tuo varsinkin puolustuksen kiekolliseen pelaamiseen ja erikoistilanteisiin hyvän välineen Karhulan työkalupakkiin. Franssilalla on myös potentiaalia kiekolliseen rooliin, mutta Mestis-tasolla näytöt ovat vielä vähäiset.

Viime kauden Suomi-sarjajoukkueesta puolustuksessa jatkavat vahvaa jälkeä tehojen valossa tehneet Jere Rantala ja Niko Korhonen sekä nuori Niklas Palm, jonka kausi tullee kuitenkin suurimmalta osalta kulumaan seuran A-nuorissa. Korhonen ja Rantala voivat olla todellisia jokerikortteja sarjanousijan puolustuksessa, sillä liikaa kiekollista osaamista siinä ei ole.

Sport-yhteistyön mukana joukkue saa myös puolustukseensa vahvistuksia ja alkukaudesta Hermes-paitaa kantaakin lupaava Jesse Väkelä. Nuori puolustaja pelasi jo viime kaudella Mestistä Peliitoissa ja sai vyölleen Liiga-pelejäkin, joten häneltä voidaan odottaa vahvoja otteita Kokkolassa.

Laadukkaista vahvistuksista huolimatta joukkueen suurin kysymysmerkki on omassa päässä. Joukkueen verkkoon on tehty seitsemässä harjoitusottelussa peräti 37 maalia, mikä on aivan liikaa, jos joukkue tavoittelee pudotuspelipaikkaa.

Ville Rajalalta odotetaan tehoja hyökkäyspäässä.
Ville Rajalalta odotetaan tehoja hyökkäyspäässä.
Kuva © Timo Savela

Hyökkäys on paras puolustus

Omallakin kiekkourallaan kiekollisesta pelityylistään tunnetun Karhulan kädenjälki näkyy myös Hermeksen pelityylissä. Kokkolalaisjoukkueelle voittojen kerääminen on tärkeää, mutta pelaajille annetaan myös vapauksia toteuttaa itseään. Tämä näkyy ajoittain hyvin hyökkäysvoittoisena pelaamisena.

Harjoituskaudella joukkueen hyökkäyspeli onkin osoittanut toimivansa ja maaleja on syntynyt mukavaan tahtiin. Tehot ovat myös mukavasti jakaantuneet eri pelaajien kesken, joten laajuuttakin hyökkäyksestä löytyy kohtuullisen paljon.

Hermes sai hyökkäykseensä jo keväällä mieluisat vahvistukset, kun joukkueen edelliskauden parhaat pistemiehet Ville Rajala ja Janne Kivilahti kirjoittivat nimensä jatkosopimuksiin. Mestistäkin pelannut kaksikko takoi Suomi-sarjassa yhteensä 116 tehopistettä ja heille on vastuuta tarjolla myös sarjaporrasta ylempänä. Lisäksi myös luotettava keskushyökkääjä Miikael Arkimo jatkaa sarjanousijan paidassa ja tuo osaamista etenkin alempiin ketjuihin.

Ulkopuolelta joukkue hankki riveihinsä toista sataa Mestis-ottelua pelanneen Jussi Nättisen, Kiekko-Vantaassa pelanneen Jesse Juntheikin, KeuPassa liki 30 pistettä iskeneen Teemu Hutun sekä aiempaa isompaan rooliin pääsevän Niklas Appelgrenin.

Nättinen on pelannut urallaan aiemmin Mestistä KooKoossa, Kiekko-Laserissa, Hokissa sekä D Teamissa, mutta ei ole koskaan ollut kärkiroolissa. Tällä kaudella Kokkolassa hän on 28-vuotiaana joukkueen ikänestori, joten häneltä odotetaan tehojen lisäksi myös johtajuutta kentällä. 

Tämä nelikko on harjoitusotteluissa jo ottanut paikkansa joukkueen kärkiketjuista ja saanut onnistumisia, sillä pelaajista kolme on sisäisen pistepörssin top4-sijoilla. KooKoosta siirtynyt Appelgren on osunut harjoitusotteluissa peräti viidesti, joten tällä kaudella hänellä saattaisi olla saumaa lopulliseen läpimurtoon.

Taustatukea kärkipelaajille tarjoavat Rajalan ja Kivilahden lisäksi harjoitusotteluissa väläytelleet Lukon A-nuorista hankittu Tuomas Koskinen sekä Huntersista siirtynyt Antti Paavilainen. Alempiin ketjuihin joukkueella on laittaa viime kauden jatkajista Antti Hellsten ja Niko Kivinen sekä Jyväskylästä siirtynyt Severi Kuntsi, jotka täyttävät varmasti omat ruutunsa kentällä.

Vaasasta joukkue saa myös vahvistuksia lainojen muodossa ja etenkin viime kaudella vahvaa jälkeä Peliitoissa tehnyt Felix Westermarck olisi hyvä vahvistus kokkolalaisten hyökkäykseen. Westermarck oli harjoituskaudella jo Hermeksen mukana ja hänen lisäkseen Hermeksessä saatetaan kauden aikana nähdä muun muassa Tommi Tikka ja Jesse Rantamäki.

Hermes on saanut kasattua nousijajoukkueeksi nimekkään ja kohtuullisen kokeneen hyökkäysnipun. Joukkueessa on parikin ratkaisuihin pystyvää kentällistä, joten sikäli kokkolalaisnipun tilanne näyttää hyvältä hyökkäyksen osalta.

Arvio: Pudotuspelipaikkaa heti avauskaudella tavoittelemaan lähtevällä Hermeksellä on hyvät mahdollisuudet napata se. Jos joukkue saa tiivistettyä harjoituskaudella vuotanutta puolustuspelaamistaan, niin joukkue tulee varmasti menestymään, sillä hyökkäyksestä löytyy riittävästi osaamista.

Ensimmäisellä kierroksella vastaan tulee kuitenkin sarjan kärkijoukkue, joten kovin pitkää taivalta ei tulokasjoukkueelle voi ennustaa, mutta jo pelkästään kahdeksan parhaan joukkoon sijoittumista voidaan pitää onnistumisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle