Hermes−Espoo United: Tirronen yrittää pysäyttää kokkolalaisten kärjen

MESTIS / Artikkeli
Hermeksen ja Espoo Unitedin sarjasta odotetaan tasaista.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Pari vuotta sitten paluun Mestikseen tehnyt Hermes selvisi jälleen pudotuspeleihin, tällä kertaa kotiedun kera. Vastaan tulee ensimmäistä kauttaan pelaava Espoo United. Kauden viimeisen runkosarjakohtaamisen myötä parivaljakon väleihin tuli mielenkiintoista jännitettä.

Espoo Unitedin kausi oli pitkälti nousujohteinen. Syyskauden aikana joukkue keikkui pitkään jopa karsijan paikalla. Raimo Summasen liityttyä joukkueen valmennustiimiin joulutauolla suunta kääntyi, ja joukkue jäi vain kolmesti pisteittä kevään aikana.

Hermeksen kauteen mahtui myös vuoristorataa. Syyskuun lopulta marraskuun puoliväliin joukkue ei hävinnyt kertaakaan kahta ottelua putkeen, ennen kuin ajautui seitsemän pelin tappioputkeen ennen joulua. Suunta kääntyi kuitenkin sen jälkeen taas parempaan suuntaan, ja kotietu pudotuspeleihin varmistui pari kierrosta ennen runkosarjan loppua.

Joukkueet kohtasivat kauden aikana neljästi. Espoo United vei molemmat kotiottelunsa varsin hyvien esitysten jälkeen. Hermes oli ensimmäisessä Kokkolassa pelatussa ottelussa ylivoimainen, ja myös viimeisimmässä kohtaamisessa matkalla voittoon ennen yhtä Mestis-kauden dramaattisinta tapahtumaa, kun joukkueiden maalivahdit ottivat yhteen tappelussa. Hermeksen nuori varamaalivahti ei onnistunut ja kotijoukkueen kolmen maalin johto kääntyi maalin tappioksi.

Hermeksellä parempi kärki, Unitedin laatu syvempi?

Yksi tärkeimmistä asioista, mikä voi kääntää ottelusarjan Espoo Unitedin eduksi, on maalivahtipelin taso. Rasmus Tirronen voitti enemmän pelanneista maalivahdeista sarjan torjuntaprosenttitilaston. Mikael Edelmann jää hieman tasossa jälkeen, mutta hänen edukseen voi kenties laskea paremman pudotuspelikokemuksen. Maalivahdit kantanevat vastuuta jokaisessa pelissä. Varalla molemmilla on juniori-ikäiset kassarit, kun Sportin Leevi Laakso siirtyi loppukaudeksi Hermekseen ja Ilveksen Nico Viksten Espoo Unitediin.

Kärkipelaajien tasossa Hermes voittaa Espoo Unitedin. Miika Franssila on sarjan kiekollisten puolustajien parhaimmistoa, ja sai kokeilla myös Liigassa kahden ottelun ajan, kun Sport haki tuuraajaa maajoukkuekomennuksilla olleille pakeille. Espoo Unitedin Niklas Tikkinen oli etukäteen nimekkäin puolustaja joukkueessa, mutta alkukausi sujui perin vaatimattomasti. Loppukaudesta hän on nostanut profiiliaan sille tasolle, mitä häneltä odotettiinkin. 

Espoolaisten puolustus on tiivistynyt kauden mittaan. Silti pakisto on fyysisesti hieman vajavainen, mikä voi näkyä pelin koventuessa pudotuspeleissä. Samuel Siktsus ja Tony Sund tuovat paremmin kokoa Hermeksen maalin eteen.

Myös hyökkäyksen kärki kääntää vaakaa kokkolalaisten eduksi. Siinä missä päästettyjä maaleja oli Espoo Unitedilla yksi vähemmän kuin Hermeksellä, tehdyissä maaleissa ero oli 28 toiseen suuntaan. Niklas Appelgrenin, Jussi Nättisen ja Kristian Kankaan ketju on pysynyt kasassa suurimman osan kaudesta. Espoo Unitedilla ei ole laittaa peliin vastaavaa ketjua, vaan tehoiltoja ovat vuorotellen iskeneet eri miehet, kuten Janne Kivilahti, Markus Piispanen ja Aleksi Järvinen. Sen sijaan tasaisuus voi olla espoolaisten etu. 

Espoolaisjoukkueessa on kauden aikana käynyt lukuisia junioreita, jotka ovatkin selvinneet urakastaan mallikkaasti. Ainakin alkuvaiheessa sarjaa pelaajia on Bluesin mukana nuorten SM-liigan pudotuspeleissä, joten aivan tärkeimpiä nuoria lukuun ottamatta Espoo United käyttänee kokenutta osastoaan suurimpaan urakointiin. Nimekkäimpien pelaajien takaa voivat nousta esiin muun muassa ensimmäistä aikuisten kauttaan pelaava Jani Elgbacka, joka paransi otteitaan, mitä pidemmälle kausi eteni.

Arvio ottelusarjasta

Murskajaisia ottelusarjassa tuskin tullaan näkemään. Pääasiassa ottelut tulevat olemaan vähämaalisia, mutta myös yhden maalikilvoittelun sisältyminen ottelusarjaan on mahdollista. Todennäköisesti koti- ja vierasvoitot vaihtelevat ja sarjan ratkaisu etenee seitsemänteen peliin, jossa Hermes ottaa voiton. 

» Lähetä palautetta toimitukselle