Henrik Sedin hiljensi Hockeytownin

NHL / Artikkeli
Runkosarjan ylivoimaisesti voittanut Detroit Red Wings aloitti pudotuspelit kotonaan viime yönä Suomen aikaa pelatussa ottelussa Läntisessä Konferensissa kahdeksanneksi sijoittunutta Vancouver Canucksia vastaan. Tiukaksi taisteluksi mennyt ottelu ratkesi lopulta vasta jatkoajalla yllättäen vierasjoukkueen voitoksi. Kohtaamisen televisioi Suomeen Canal+.

Tasainen ensimmäinen erä

Ottelun alku oli melko tasainen, molemmat onnistuivat luomaan paikkoja ja vauhti oli kovaa. Kummankin joukkueen maalivahdit, Detroitin Dominik Hasek ja Vancouverin Dan Cloutier olivat kuitenkin hyvin pelissä mukana ja estivät maalien synnyn. Red Wings oli lähellä mennä johtoon runsaan viiden minuutin pelin jälkeen kun Tomas Holmström nosti ohjesäännön mukaan läheltä ylös, hänen epäonnekseen kiekko osui kuitenkin yläputkeen. Cloutier oli tilanteessa vailla mahdollisuuksia. Vierailijallakin oli tilaisuutensa kun Steve Duschene otti rangaistuksen erän puolivälissä, ylivoima ei kuitenkaan kulkenut vaan paremmat paikat loi vajaalla pelannut Detroit.

Avausmaalin syntymistä jouduttiin odottamaan aivan erän viimeisille minuuteille jolloin kotijoukkueen Luc Robitaille pääsi kuittaamaan Canucks-puolustajan virheestä 1-0 Red Wingseille. Tilanne lähti Mathieu Dandenaultin laidan kautta keskialueelle heittämästä kiekosta, jonka Steve Yzerman ohjasi keskellä viilettävälle Luc Robitaillelle. Syötön välissä ollut Bryan Helmer sähläsi kiekon Robitaille`lle, jolla oli helppo työ harhauttaa Cloutier ja viimeistellä joukkueelleen johtomaali.

Maalihanat aukesivat toisessa erässä

Vancouver sai toiseen erään parhaan mahdollisen lähdön kun hyvänä yleispelaajana tunnettu Todd Warriner pääsi viimeistelemään joukkueelleen tasoitusmaalin. Vain 21 sekuntia oltiin pelattu kun Matt Cooke ja Brent Sopel rakentelivat maalin takaa Warrinerille tekopaikan, ja mies laukoi ohi Hasekin ja muutti tilanteeksi 1-1.

Tasoitusmaalin jälkeen Canucksin ote herpaantui ja joukkueelle tuomittiin kaksi rangaistusta lähes peräjälkeen. Ensiksi Todd Bertuzzi otti estämisestä kaksiminuuttisen, jonka aikana Wings ei saanut erikoisempaa aikaiseksi. Kauaa ei kuitenkaan ehditty pelaamaan tasakentällisin ennen kuin Scott Lachanche`lle tuomittiin kiekon sulkemisesta kädellä jälleen rangaistus ja Detroit pääsi pyörittämään tehokasta ylivoimaansa toistamiseen. Toinen perättäinen alivoima oli jo liikaa ja Sergei Fedorov pääsikin tekemään kotiyleisön riemuksi punasiipien 2-1 johtomaalin suoraan syötöstä lähteneellä lämärillä. Tilanteen alustivat Nicklas Lidström ja Brendan Shanahan.

Vajaat viisi minuuttia myöhemmin johtomaalin tehnyt Fedorov otti rangaistuksen ja näin myös Vancouver pääsi kokeilemaan ylivoimansa tehoa. Kun ennestään jäähyllä oli vielä Darren McCarty ei ylivoimaa tarvinnut kauaa pelata kun nähtiin jälleen maali. Andrew Cassels sai Ed Jovanoskilta kiekon, ja yritti syöttöä maalin eteen, mutta Chris Chelios ohjasi sen epäonnekkasti etukulmasta sisään. 2-2.

Ottelun toisessa erässä nähtiin yhteensä kolme maalia joista oikeastaan jokainen tehtiin erikoistilanteesta. Ensiksi Warriner pääsi tekemään tasoitusmaalin erän ensimmäisellä minuutilla sekä tämän jälkeen kaksi osumaan syntyi ylivoimalla.

Tasaisissa merkeissä jatkettiin myös kolmannessa erässä

Jos sai Vancouver lentävän lähdön toiseen erään niin Detroit kuittasi lähes yhtä nopeasti kolmannessa erässä. Peliä oltiin käyty vain vajaat kaksi minuuttia kun hyvin ottelussa esiintynyt 41-vuotias Igor Larionov vei joukkueensa jälleen yhden maalin johtoon. Maalinedustahässäkässä Larionov kaadettiin Canucks-pakkien toimesta, ja Darren McCartyn syöttö kimposi Larionovin täysin tietämättä hänen kädestään maaliin. Toisen syöttöpinnan sai veteraanipakki Steve Duchesne.

Tarkasta pelaamisesta päätöserässä kertoi se että siinä ei vihelletty yhtään rangaistusta, näin ollen ratkaisuja piti hakea tasakentällisin.

Canucks haki tasoitusta noin kahdeksan minuuttia kunnes kesken kauden seuraan palannut Trevor Linden pelasi Artem Chubarovin kanssa tehokkaasti yhteen, ja Wings-pakkien sekoillessa Linden pääsi ujuttamaan yllättävällä laukauksella kiekon ohi Hasekin ja jälleen kerran hiljentämään punavalkoisen yleisön.

Pelin kolmannessa erässä siis molemmat osuivat kerran ja jatkoerään siirryttiin numeroissa 3-3.

Lopullinen ratkaisu tuli nopeasti

Jatkoerä alkoi tunnustelevissa merkeissä, eikä mitään todellisia huippupaikkoja nähty kumpaankaan päätyyn. Ensimmäiset tilastomerkinnät saatiin kun Bertuzzi ja hyvän pelin pelannut Chris Chelios nujakoivat itselleen kahden minuutin rangaistukset.

Vancouver ratkaisi ensimmäisen pudotuspelivoittonsa sitten vuoden 1996 kuusi minuuttia ennen erän päättymistä Henrik Sedinin hieman onnekkaalla osumalla. Sedin laukoi p-pisteen kaarelta kohti maalia, kiekko osui matkalla Larionovin olkapäähän ja muuttaen siitä suuntaa meni ohi hämäääntyneen Hasekin. Näin Vancouver oli kääntänyt tasaisen kamppailun edukseen tiukimmalla mahdollisella tavalla. Sarja jatkuu ylihuomenna edelleen Detroitissa, mikäli Red Wings ei halua joutua todella pahan paikan eteen on sen voitettava seuraava ottelu. Ensimmäinen kohtaaminen kuitenkin osoitti että Vancouver haluaa laittaa tosissaan kampoihin selkeälle mestarisuosikille.