Alkavan kauden tulisi tuoda viime kautta enemmän aihetta juhlaan jokerifaneille.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Helsingin Jokerit - Juhlakauden pitäisi myös päättyä juhlaan

Vaikean viime kauden jälkeen Jokerit uusi joukkuettaa kovalla kädellä. Maalintekovoimaa ja laatua joukkueessa pitäisi olla nyt enemmän, mutta keskushyökkääjien laatu sekä valmennuksen kyky organisoida KHL-tasolle voittava pelitapa säilyvät kysymysmerkkeinä.

Niclas Jensen (DEN) - Peter Regin (DEN) - Jesse Joensuu
Olli Palola - John Norman (SWE) - Brian O´Neill (USA)
Tommi Huhtala - Mika Niemi - Pekka Jormakka
Marko Anttila - Petteri Wirtanen - Antti Pihlström
+ 13.hyökkääjä Eeli Tolvanen

Matt Gilroy (USA) - Mike Lundin (USA)
Sami Lepistö - Tommi Kivistö
Jesper B. Jensen (DEN) - Oliver Lauridsen (DEN)
Joonas Jalvanti - Rasmus Rissanen

Ryan Zapolski (USA)
Karri Rämö

Päävalmentaja: Jukka Jalonen

Neljännen KHL-kautensa aloittava Helsingin Jokerit aloittaa kautensa keskiviikkona vierailulla valkovenäläisen Dynamo Minskin luona. Olympialaisten takia erikoisesti rytmitetty KHL-kausi on Jokereille tärkeä viime kauden heikon menestyksen ja seuran 50-vuotisjuhlakauden johdosta.

Vaikka kausi alkaakin tänä vuonna jo reilusti elokuun puolella, on helsinkiläisillä ollut myös aikaa valmistautua sitä varten. Joukkueen viime kausi ei mennyt läheskään suunnitelmien mukaisesti ja pudotuspelit päättyivät tylyyn 4-0-tappioon sarjassa Moskovan TsSKA:ta vastaan.

Surkean pudotuspelimenestyksen ohella viime kausi jäi Helsingissä mieleen joukkueen ailahtelevaisista otteista. Miltei poikkeuksetta hyvää peliä seurasi huono, ja lopulta joukkueella meni aivan viime metreille ylipäänsä varmistaa pudotuspelipaikka, jonka piti Jokereiden resursseilla olla selvä tapaus.

Syy vaisuuteen viime kaudella löytyi keskeltä ja maalintekovoimasta. Keskushyökkääjiksi hankitut Joey Hishon, Michael Keränen ja Mika Niemi alittivat kukin heille asetetut odotukset jättäen Jokereiden keskikaistan täysin kapteeni Peter Reginin varaan.

Joukkueesta ei myöskään löytynyt riittävästi kliinisesti kiekkoa maaliin laittavia hyökkääjiä Pekka Jormakan ja Tommi Huhtalan ajoittaisista väläytyksistä huolimatta. Suurin pettymys oli kovin odotuksin Helsinkiin saapunut Sakari Salminen, jonka viime kausi jäikin ainoaksi Jokereissa.

Oman mielenkiintonsa helsinkiläisten kevääseen toi myös katkolla ollut KHL-sopimus, josta yllättäen ei tiedotettu kauden vielä ollessa käynnissä. Lopulta sopimus saatiin kuitenkin syntymään, ja kolmen pelatun kauden lisäksi tiedotettiin Jokereiden pelaavaan KHL:ssä vähintään viiden seuraavan kauden ajan.

KHL-sopimuksen kanssa samanaikaisesti oli katkolla myös Viasatin televisiointisopimus, joka uhkasi jättää Jokereiden pelit pois TV-levityksestä. Tämäkin sopimus syntyi lopulta pari viikkoa ennen kauden alkua, ja Viasat jatkaa KHL:n esittäjänä Suomessa yksinoikeudella seuraavien neljän kauden ajan.

Pelaajahankinnat aukkojen tilkitsijöinä

Heikosti menneen kauden jälkeen Jokereiden toimistolla tehtiin ainoa oikea johtopäätös: joukkuetta on pakko uudistaa isolla kädellä. Muutosten seurauksena lähes koko joukkueen pakisto meni uusiksi, ja myös hyökkäyksessä vaihtuvuutta oli reippaasti.

Maalivahtiosastolla mielenkiintoisin muutos on Riku Heleniuksen vaihtuminen Karri Rämöön. Helenius ei missään vaiheessa jokeriuraansa pystynyt kunnolla vakiinnuttamaan tasoaan. ja huikeiden otteiden vastapainoksi mieheltä nähtiin yksi jos toinenkin totaalinen epäonnistuminen.

Rämö ja Zapolski muodostavat paperilla yhden liigan kovimmista maalivahtikaksikoista, ja Jokereiden toimistolla tuskin mietittiin kahta kertaa, kun kävi selväksi, että Helenius voisi olla korvattavissa Rämöllä.

Synkän pilven maalivahtitilanteen ylle heittää kuitenkin Rämön pitkä loukkaantumishistoria, josta Jokerit sai jo esimakua miehen loukkaannuttua harjoitusotteluissa. Tästä syystä Zapolski lähteekin kauteen ykkösmaalivahdin viitta harteillaan, mutta Rämön tervehdyttyä on jokerimaalilla syytä odottaa kiivasta kamppailua peliajasta.

Pakistossa mielenkiintoisin nimi on kymmenen vuoden tauon jälkeen Jokereihin paluun tehnyt Sami Lepistö. Kaksostytöt kesällä saanut Lepistö on juuri sitä, mitä Jokerit tarvitsee: kiekollinen puolustaja, joka pärjää myös omassa päässä KHL-tasolla. Ennen kaikkea mies on Jokereiden oma kasvatti.

Lepistön ohella pakistosta löytyy myös Jokereiden toinen paluumuuttaja, kun Ilveksestä aikanaan KHL:ään lähtenyt Tommi Kivistö vaihtoi Avtomobilistin punakeltaiseen paitaan. Rooliltaan Kivistö ei ole samanlainen puolustuksen kantava voima kuin Lepistö, mutta taatusti tärkeä pala Jokereiden alivoimaan.

Jokereiden puolustuksesta poistui viime kauden jälkeen peräti neljä avainpelaajaa, kun Topi Jaakola, Ville Lajunen, Chay Genoway ja Arturs Kulda vaihtoivat maisemaa. Lepistön ja Kivistön lisäksi Jokerit paikkasi menetyksiä Matt Gilroyn ja Mike Lundinin hankinnoilla. Heistä KHL:n viime kauden puolustajien pistepörssin kakkonen Gilroy on mielenkiintoinen nimi ja onnistuessaan Jokereiden puolustuksen kiekollinen johtaja.

Hyökkäyksessä poistuma ei ollut yhtä suurta kuin puolustuksen osalta, kun tavaransa pakkasivat ainoastaan epäonnistuneet Hishon ja Salminen. Molemmilla sopimus olisi kattanut vielä alkavan kauden, mutta seura ilmoitti, että pelaajien sopimus on purettu yhteisymmärryksessä.

Vastaavasti Helsinkiin päin on ollut enemmänkin liikennettä. Eeli Tolvanen, Nicklas Jensen, Olli Palola sekä viimeisin hankinta John Norman ovat kaikki täsmähankintoja Jokereiden viime kauden ongelmakohtiin. Ennen kaikkea Jenseniltä ja Palolalta on Jokereilla lupa odottaa maaleja, ja toisin kuin monet muut Jokereiden kärkihyökkääjistä, ei Jensen kaihda fyysistä peliäkään.

Tolvanen on säväyttänyt Jokereiden harjoitusotteluissa kypsillä otteillaan.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Eniten huomiota kauden alla on saanut nuori Tolvanen, joka teki sopimuksen Jokereihin saatuaan NHL-varauksen kesällä. Hyvällä laukauksella varustettu Tolvanen on vakuuttanut harjoituskaudella kokonaisvaltaisella pelillään ja hyvällä luistelullaan.

Odotetuin hankinta on kuitenkin Torpedosta saapunut Norman, joka tuo kaivattua leveyttä Jokereiden sentteriosastolle. Hankinnan myötä Jokereilla on neljä mitat täyttävää keskushyökkääjää, vaikka Normanin tehot edelliskausilta eivät välttämättä puollakaan miehen automaattista kaavailua tulosyksiköiden keskushyökkääjäksi

Pysyykö kokonaisuus Jalosella hallussa?

Vähiten muutoksia Jokereissa kohdistui joukkueen valmennukseen, vaikka puolustuksesta vastannut Hannu Virta vaihtoikin Jokerit Salavat Yulajev Ufaan ja Erkka Westerlundin valmennustiimiin. Tilalle nousi viime kaudella Jokereiden videovalmennuksesta vastannut Mika Saarinen. Toisena apuvalmentajana jatkaa Raimo Helminen.

Mielenkiintoista on nähdä, pystyykö Jalonen luomaan Jokereiden kiekollisemmalle ja tasapainoisemmalle kokoonpanolle toimivamman pelitavan. Viime kaudella Jokereiden pelaamista leimasivat turhan helppo kiekosta luopuminen sekä ongelmat suorien hyökkäyksien rakentamisessa.

Myös hyökkäyksestä vastaavaan Helmisen rooli Jokereiden taustajoukoissa voidaan kyseenalaistaa, sillä hyökkäyspelaaminen ei helsinkiläisillä missään tapauksessa vakuuttanut. Tällä kaudella pelaajiston taakse piiloutuminen on mahdotonta, vaan tulosta on tultava ja valmennuksen on kyettävä saamaan joukkue pelaamaan hyvällä tasolla illasta toiseen.

Pelaaminen KHL:ssä suurten venäläisseurojen puristuksessa on luonut mielikuvaa siitä, ettei menestys ole Jokereille mahdollista.

Vaikka jokerileirissä asiaa ei varmasti näin ajatellakaan, on Jokerit tilanteessa, jossa se on oikeastaan pakko menestyä. Seuran 50-vuotisjuhlakausi tuo seuraa varmasti viime kauden tasapaksua ja nimetöntä joukkuetta paremmin esille, mutta toisaalta pelaaminen KHL:ssä suurten venäläisseurojen puristuksessa on luonut mielikuvaa siitä, ettei menestys ole Jokereille mahdollista.

Kaukalon ulkopuolella on myös paineita, kun Jokerit on tehnyt tappiota miltei kymmenen miljoonaa per kausi tähän saakka. Vaikka venäläiset osaomistajat kuittaavatkin tappiot, olisi menestystä tultava pian, jotta Jokereiden KHL-seikkailusta jää jotain kerrottavaa jälkipolville.

Kolmella kaudellaan KHL:ssä Jokerit on onnistunut voittamaan ainoastaan yhden pudotuspelisarjan, kun se ensimmäisellä kaudellaan kaatoi Dynamo Minskin. Tästä eteenpäin joukkueen suoritus on mennyt parantamisen sijasta alaspäin.

Uskottavuuden palauttamiseksi helsinkiläisten vähimmäistavoitteen on oltava pudotuspelien toinen kierros. Siihen joukkueen miehistö antaa mahdollisuuden, mutta paljon pitää tapahtua kentällä, jotta Jokerit pystyy haastamaan läntisen konferenssin suuria, TsSKA:aa, Pietarin SKA:ta tai Lokomotiv Jaroslavia.

Kokonaisuutena Jokerit on kuitenkin vahva ehdokas taistelemaan kotiedusta runkosarjan päätteeksi. Joukkue on lähtökohtaisesti paikannut hyvin viime kauden puutteitaan ja sillä on KHL-tasolle erinomainen maalivahtikaksikko ja puolustus, joka voi kantaa joukkuetta myös iltoina, joina hyökkäyspeli tökkii.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tommi Kivistö: "Hienoa olla kotona, vaikka jätkiä taisi kyllä jännittää"

KHL | 16.9.2017 19:45
Monta kautta Jokereiden junioreissa ja miesten liigajoukkueessa pelannut Tommi Kivistö vaihtoi Avtomobislistin täksi kaudeksi tuttuun punakeltaiseen logoon. Lauantain Riika-ottelu oli Kivistölle ensimmäinen Helsingin Areenassa yli viiteen vuoteen. lue lisää

Jokerit näkyy TV:ssä myös alkavalla kaudella - KHL:n televisiointisopimus varmistumassa

KHL | 8.8.2017 13:47
Kahden viikon kuluttua alkavan KHL-kauden televisointioikeudet ovat vihdoin varmistumassa, sillä Viasat jatkaa sarjan televisointia edelliskausien tapaan. Jokerileirissä tv-sopimusta pidetään jo varmana, mutta Viasat ei halua kommentoida sopimustilannetta. lue lisää

Lepistö tyytyväinen päätökseensä palata kotiin

KHL | 29.7.2017 11:56
Kymmenen vuoden kierroksen jälkeen Sami Lepistö palasi uransa alkupisteeseen eli Jokereihin. Maajoukkueen monivuotinen luottopuolustaja ja maailmanmestari on Jokereille varmasti merkittävä vahvistus niin kentällä kuin pukukopissakin. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 37: Voiko Sakari Salminen vielä onnistua KHL:ssä?

KHL | 18.9.2017 18:00
KHL:n oli suomalaisten osalta hieman hiljaisempi viikko ja muun muassa Jarno Koskiranta päätyi katsomaan SKA:n pelejä katsomosta käsin ja Olli Palolan maalittomuus jatkuu yhä. Sarjaan saatiin myös uusi suomalainen tälle kaudelle, kun Jokereissa viime kaudella flopannut Sakari Salminen teki sopimuksen Dynamo Moskovan kanssa. Jatkoajan KHL-toimittajat Sami Salminen ja Ville Korhonen perkaavat kuluneen viiikon tapahtumia. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 36: Jokereilla KHL:n tehokkain nelosketju

KHL | 11.9.2017 16:56
Kuluneella viikolla KHL:ssä saatiin suomalaisonnistumisia laajalla rintamalla, mutta puhutuimmaksi ilmiöksi nousi Jokereiden nelosketju. Samalla Ville Lajunen on onnistunut jopa hieman yllättäen nappaamaan Spartakin ykköspuolustajan aseman. KHL-toimittaja Sami Salminen summaa sarjan tilanteen. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Tulosvetovihjeet

HIFKJukurit
"HIFK:n ketsuppipullo aukeaa"
Helsingissä kohtaavat kaksi erittäin nihkeän alkukauden pelannutta joukkuetta. Molempia joukkueita ovat vaivanneet erityisesti suuret maalinteko-ongelmat. HIFK:lla puolustus on ollut ainakin kelvollisella tasolla, mikä nostaa isännät hienoisiksi ennakkosuosikeiksi. Materiaalista löytyy sen verran laatua, että ketsuppipullon aukeamista voi pitää ajankysymyksenä. Siitä nähdään ainakin viitteitä perjantai-illassa, kun pisteet jäävät HIFK:lle.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
LukkoKalPa
"Rohkeaa peliä Raumalla"
Raumalla nähdään kisällin ja oppipojan kohtaaminen, kun Sami Kapasen KalPa saapuu Pekka Virran luotsaaman Lukon vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat esittäneet viihdytttäväksi laskettavaa jääkiekkoa alkaneella kaudella. Molempien joukkueiden suurimpia ongelmia ovat olleet lukuisat kiekonmenetykset, jotka tulevatkin kostautumaan perjantaina molemmissa päädyissä. Lukko vienee pidemmän korren, mutta jatkoaika on varsin mahdollinen.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansSaiPa
"Pelicansin ylivoima tuo voiton"
Pelicans saa perjantaina vieraakseen oppiprosessin keskellä olevan SaiPan. Lappeenrantalaisjoukkueen luotsi vannoo vahvasti pelirohkeuden nimeen, mikä povaa illasta vauhdikasta ja värikästä. Pelicansillakin on ollut omat ongelmat eritoten puolustussuuntaan, joten maaleja tuskin illasta tulee puuttumaan. Pelicansin ylivoimapelaaminen ratkaisee ottelun lahtelaisten hyväksi.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
SportÄssät
"Länsirannikolla kuuma taisto pisteistä"
Vaasan perjantai-illan lämpimästä tunnelmasta vastaavat Sport ja Ässät. Isäntäjoukkue on liigan ylivoimaisesti eniten maaleja päästänyt joukkue, mikä povaa hyvää Ässissä hyvän alun kaudelle saaneille ulkomaalaisvahvistuksille. Ässät on kyennyt pelaamaan hieman kliinisempää jääkiekkoa, mistä kertoo tuorein päänahka Tapparasta. Tämä tuokin myös Ässille kaivatun voiton.
 • 1
 • 3
 • 3
 • 4
TPSKärpät
"Kärppien pelinopeus liikaa TPS:lle"
Turkuun odotellaan kierroksen mahdollisesti eniten maaleja tarjoava ottelu, kun TPS isännöi Kärppiä. Joukkueet ovat mättäneet liigassa toiseksi ja kolmanneksi eniten maaleja, eikä puolustuspäässäkään tekeminen ole pahasti sakannut. Selkeästi peliään nopeuttaneet oululaiset tarjoavat TPS:lle erittäin kovan haasteen kurinalaisuudellaan, ja sen pysyessä olennaisena elementtinä pisteet matkaavat todennäköisesti Ouluun.
 • 3
 • 3
 • 4

Mika Niemi

Jokerit #22 L kh
s. 1988 Pori
186CM / 84KG
SOPIMUS: 2018