HCK - Hokki: Lyödäänkö yli, vai pysyvätkö tunteet kurissa?

MESTIS / Artikkeli
Mikael Kotkaniemellä on ollut sana sanottavana tuomaritoiminnasta joukkueiden aiemmissa kohtaamisissa. Edellisen kohtaamisen jälkimainingit oli esillä Suomen jokaisessa tiedotusvälineessä.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Sekä runkosarjasijoitusten että kauden kohtaamisten perusteella puolivälieräsarjoista tasaisin käydään HCK:n ja Hokin välillä. Molemmat joukkueet voittivat molemmat kohtaamiset kotonaan ja tunteet kävivät kuumana useampaankin otteeseen. Fyysinen ja tunteikas sarja on siis tilauksessa, mutta kumpi kaksikosta jatkaa kauttaan ja kumpi saa niskaansa rantapalloja?

Otteluparin käsittelyyn ottavat HCK-toimituksesta Iiro Pöhö ja Hokki-toimituksesta Jussi Riikonen.

Jussi Riikonen: Runkosarjassa neljä kohtaamista, voitot menivät tasan 2-2, mutta pisteet HCK:lle 7-5. Viimeisin kohtaaminen oli kuitenkin ihan tammikuun alkupäivinä. Miten käy nyt?

Iiro Pöhö: Näin taisikin olla. Viime kohtaamisesta onkin vierähtänyt jo tovi, ja Keravalla on siinä ajassa tapahtunut paljon, nimittäin loukkaantuneiden lista on pitkä. Vaikka Mikael Kotkaniemi sanoikin, että joukkue hitsautuu hyvin kun miehiä tippuu, niin itse näen asian negatiivisena.

Eikös muuten se viimeinen kohtaaminen ollut se nettisensaatioksi noussut peli Kajaanissa? Joko tuomaritoiminta on saatu kuntoon, vai vieläkö mennään "vapaaotteluna" ilman sääntöjä?

Riikonen: Tuomaritoiminta on kohun jälkeen parantunut huomattavasti, joskin kohun keskiöön joutuneet tuomarit ovat viheltäneetkin vähemmän viime aikoina. Mediassa kohu lähti väärille raiteille suurilta osin kyseisen ottelun jälkeen Kotkaniemen esittämistä kommenteista. Tuomarilinja oli ollut surkeaa, mutta Kotkaniemen lausuntojen aiheuttaman kohun myötä Hokki leimattiin asiaan syylliseksi ja sikailijaksi. Sitä en allekirjoita missään nimessä. Linja ei ainakaan kotijoukkuetta suosinut, mutta vaaraksi se oli tosin kaikille. Toivottavasti sitä ei nähdä enää koskaan.

HCK:sta poiketen Hokilla on kohtuullisen hyvä tilanne loukkaantumisten suhteen tällä hetkellä. Runkosarjan loppu ei vain muuten mennyt oikein putkeen, joten ongelmat ovat aivan muissa asioissa. Johtuiko se vaan panoksettomista otteluista vai onko kyseessä jotain suurempaa, se jää nähtäväksi.

Pöhö: Toivottavasti tuomarilinja on nyt jollain tavalla järkevä, mutta playoff-hengen mukaan sopivasti salliva. Sarjasta saattaa tulla pitkä ja näin pitkässä sarjassa voi tapahtua mitä vain, jos joukkueet alkavat ottamaan oikeutta omiin käsiinsä.

Tämä ottelupari varmasti tarjoaa viihdyttävän ja fyysisen sarjan. Toivottavasti vaan ylilyöntejä ei tule ja tässä kohdassa toivon tuomareiden olevansa tilanteen tasalla.

Riikonen: Mikäli vanhat merkit pitää paikkansa, niin tästä sarjasta voi odottaa kuumaa ja fyysistä. Taistelua tuskin puuttuu, kunhan ei vaan menisi yli.

Runkosarjan päätöskierroksella Hokki pelasi kauden huonoimman kotipelinsä. Joukkue ei uhrautunut, ei oikeastaan taistellut ja taisi kapteenikin todeta, että turha peli tuli pelattua alta pois. Kärkinimet olivat kuitenkin mukana pelissä, vaikka lepovuorokin olisi voinut olla paikallaan.

Onko tulokkaiden pistepörssin voittaneesta Timo Hiltusesta ratkaisurooliin myös pudotuspeleissä?
Onko tulokkaiden pistepörssin voittaneesta Timo Hiltusesta ratkaisurooliin myös pudotuspeleissä?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Pöhö: HCK hävisi neljä viimeistä runkosarjapeliään. Pelottaa hiukan, oliko kyse loukkaantumissumasta vai ihan vaan panoksettomuudesta? Viimeisten otteluiden aikana poissa oli seitsemän pelaajaa, joista kolme on keskushyökkääjiä. Viimeisessä pelissä laiturit pelasi senttereinä, ja se kyllä näkyi otteissa.

Jos sentteriosasto on loukkaantuneena, se on oikeastaan ainoa asia, jonka taakse HCK voi mennä. Maalivahteihin tämä ei kaadu ainakaan täällä Keravalla. Jos Aleksis Ahlqvistillä ei koppi tartu, voi Richard Ullbergin heittää huoletta maalille.

Riikonen: Tässä on suuri ero joukkueiden välillä. Hokilla on luotettava Teemu Seppänen, joka pelaa aina kun pystyy. Nuori Tuomas Tolonen ei ole päässyt pelaamaan kovinkaan paljoa, ja pari viimeistä esiintymistä jäällä onkin mennyt melko puihin. Jos Seppänen loukkaantuu, niin HCK tulee jyräämään Hokin yli.

Jos taas Seppänen pysyy ehjänä ja pitää normaalitasonsa tai jopa syttyy sitä parantamaan, on HCK:lla vaikeaa, sillä ratkaisijoita Hokilla löytyy laajalla rintamalla. Pistepörssin voittanut Teemu Virtala tulee päällimmäisenä mieleen, hänen laidallaan Riku Toivo on ollut myös tehokas.

Sitten on tietysti vielä ranskalaiskaksikko Anthony Guttig ja Teddy Da Costa, ja heidän vierellään tulokkaiden pistepörssin ykkönen, Timo Hiltunen.

Pöhö: Jos Kristian Ruisma pääsee tiistaina takaisin tositoimiin, vaikka sitten häkki päässään, niin HCK saa kasattua yhden Mestiksen tuhovoimaisimman kentän taas kasaan. Roope Ranta, Kristian Ruisma ja Jukureista siirtorajalla kotiutettu HCK:n oma poika Jesse Juntheikki.

Riikonen: Mikael Kotkaniemi ja Petri Mattila tulivat Jatkoajan vuoden valmentaja -äänestyksessä sijoille kaksi ja kolme. Kumpi nyt sitten on loppujen lopuksi vahvempi?

Pöhö: Kotkaniemi on omalla tavallaan katsomaton kortti. Mielenkiinnolla odotan, saako hän ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan porukan samanlaiseen lentoon kuin Ässissä oli viime kaudella.

Riikonen: Kotkaniemi hallitsee ainakin mediapeliä tammikuun tapahtumien perusteella. Lisäksi HCK on uudistunut rajusti, ja Kotkaniemi on onnistunut tekemään nimivahvasta miehistöstä joukkueen isolla J:llä.

Mattila taas on kolmatta kauttaan Hokin peräsimessä, ja tuntee joukkueen todella hyvin ja on saanut irti nimilistaan verrattuna yllättävän paljon tästäkin joukkueesta. Lähdöt omasta päästä ovat olleet se suuri murhe Hokissa koko Mattilan ajanjakson. Onko kyse Mattilan ongelmasta, vai puuttuuko rosterista oikeanlaista osaamista, eli hyvät kiekolliset puolustajat?

Mutta mihin tämä sarja nyt sitten lopulta ratkeaa?

Pöhö: Ei tätä sarjaa tulla viemään puhtaalla 4-0-luvuilla. Se on se seitsemäs peli, joka ratkaisee sarjan HCK:lle.

On minulla tosin sellainen kauhuskenaariokin. Ensimmäinen peli Keravalla alkaa aivan katastrofaalisesti. Ahlqvist päästää pari helppoa, sentterit ei ole vieläkään pelikunnossa eikä peliä saada uomiinsa. Sitten Kajaanissa tuomaritoiminta leviää käsiin ja Kotkaniemellä menee täysin pata jumiin, ja ottelusarja onkin jo 2-0 Hokille. Siinä sitten punnitaan, saako HCK:n ensimmäiset pleijarit surullisen vai onnellisen lopun?

Aleksis Ahlqvist johdattaa leijonapaidat kohti seurahistorian ensimmäisiä Mestis-pudotuspelejä.
Aleksis Ahlqvist johdattaa leijonapaidat kohti seurahistorian ensimmäisiä Mestis-pudotuspelejä.
Kuva © Timo Savela

Riikonen: Tilastollisesti ja sarjataulukonkin mukaan HCK lähtee pienenä ennakkosuosikkina matkaan. Mutta juuri sen vuoksi niitä uhkakuviakin voi olla siellä etelän suunnalla enemmän.

Hokilla on kuitenkin huomattavasti enemmän kokemusta pudotuspeleistä, mikä voi olla isokin hyöty. Mainitsemassasi kauhuskenaariossa on Hokin suuri mahdollisuus. Heikon vieraspelaamisen kirosta kärsinyt Hokki tarvitsee jotain tuollaista napatakseen pisteet Keravalta. Näin ollen juuri ensimmäisessä kohtaamisessa onkin panosta ja merkitystä normaalia enemmän.

Playoffit ovat eri maailma. Siellä saattaa nousta esiin ne runkosarjassa tuntemattomammat nimet. Joukkueiden historian tuntien Jarkko Heikkinen, Jussi Makkonen, Miska Humaloja ja Jevgeni Fofanov varmasti yrittävät päästä vastustajan iholle ja sen allekin.

Pöhö: Ai että, tästä tulee hieno sarja! Jozef Sladok lähtee varmasti hippasille, jos tarve vaatii. On itse sanonut, että ei pelkää tiputtaa hanskojaan. On tainnut lähes sata tappelua ottaa kaudesta 2006-2007 alkaen.

HCK:lla on ehkä enemmän kysymysmerkkejä, joten pitäisi kallistua Hokin puolelle. Tykkään tosin jääkiekon sankaritarinoista, ja siksi haluan uskoa HCK:n menevän jatkoon. Seura, joka viime kaudella pelasi ensimmäisen kautensa Mestiksessä ja jäi viimeiseksi, on nyt menossa kotiedun turvin kohti mestaruutta.

Riikonen: Itsekin olen usein altavastaajan kannalla. Onneksi Hokki on nyt se joka lähtee altavastaajaana! Kuten aiemmin sanoit, eiköhän se ole se seitsemäs peli, joka ratkaisee, mutta kumpaan suuntaan, se nähdään sitten!

» Lähetä palautetta toimitukselle