HC Vitjaz – ei enää musta lammas

KHL / Artikkeli
Ajat muuttuvat, eikä verilammikko jäällä ole enää Vitjazin käyntikortti.
Vuosia KHL-perheen mustana lampaana tunnettu HC Vitjaz on edelleen maineensa vanki. Seura oli neljä ensimmäistä kautta KHL:ssä joukkue, joka pestasi raskaansarjan gooneja Pohjois-Amerikasta, ja peli oli kentällä juuri sen näköistä. Hulluimpina tempauksina muistetaan muun muassa pelaajien sekä päävalmentajan hyökkäys Dinamo Minskin kannattajia vastaan ja Omskin joukkueen avausviisikon pelaajien teloittaminen heti pelin aloitusvihellyksen jälkeen.

Seurassa ovat pelanneet muun muassa sellaiset kovanaamat kuin Jeremy Yablonski, Trevor Gillies, Jon "Nasty" Mirasty, Darcy Verot, Brandon Sugden, Josh Gratton ja Kip Brennan.

Vielä toissa kaudella seuralla oli pari tappelijaa riveissään, mutta suoranaiset sikailut loppuivat jo siihen kauteen. KHL puuttui touhuun lopulta ja uhkasi sulkea seuran sarjasta, jos kyseinen toiminta jatkuisi. Tätä nykyä Vitjazissa keskitytään jääkiekon pelaamiseen - ei enää vastustajan pelaajien telomiseen.

Viime kaudella Vitjaz teki piste-ennätyksensä KHL:ssä, kun se kasasi 54 pelissä 58 pistettä, joka tosin kertoo jotain siitä, millä tasolla seura on pelannut aiemmin. Vaikka Vitjaz keskittyikin ensimmäistä kertaa jääkiekon pelaamiseen, niin pelaajamateriaali ei vain riittänyt parempaan. Pistemäärällään se jäi läntisessä konferenssissa toiseksi viimeiseksi. Vitjaz ei ole koskaan ollut lähelläkään paikkaa pudotuspeleissä, mutta ainakin suunta on nyt oikea.

Tulevalle kaudelle Vitjaz on onnistunut hankkimaan pikkuseuraksi kohtuullisen pelaajamateriaalin, mutta pudotuspeleihin pääseminen vaatisi silti melkoisen ihmeen. Seuralla on kuitenkin kaikki eväät rikkoa tuo 58 pisteen ennätys, mutta pudotuspeleihin pääsyyn tarvittaisiin vähintään 20 pistettä vielä lisää. Tehtävä on kova.

Maalivahdit:

Harri Säteri (FIN)

Ivan Lisutin

Kesällä seurassa ovat puhaltaneet isot muutoksen tuulet, kun vaihtuvuus on ollut tuttuun tapaan melko suurta. Maalivahtien osalta ruotsalainen vaihtui suomalaiseen, kun Johan Backlund jätti seuran ja tilalle tuli Harri Säteri.

Kolme viimeistä kautta AHL:ssä pelannut Säteri ei ole onnistunut ainaan toistaiseksi valloittamaan paikkaa NHL:stä. 24-vuotias maalivahti palasi takaisin Eurooppaan ja pieneen KHL-seuraan. Säteri ei ole tilastojen valossa erityisesti loistanut AHL-vuosinaan. Hänellä on kova työ ottaa ykkösvahdin paikka Vitjazissa, vaikka sitä varmasti ulkomaalaisvahvistuksena hänelle kaavaillaan.

27-vuotias Ivan Lisutin jätti viime kaudella Johan Backlundin varjoonsa. Hänen torjuntaprosenttinsa oli 36 pelissä loistava 93.2%, kun huomioidaan vielä, että Lisutin joutui torjumaan kiekkoja KHL:n huonoimpiin kuuluneen puolustuksen takana. Hän on kuitenkin KHL:ssä luonut uraa lähinnä kakkosvahtina, mutta jos mies jatkaa viime kauden tasolla, niin Säterin on todella vaikea kaapata ykkösvahdin tonttia.

Lisutinin loistavasta viime kaudesta huolimatta seuran maalivahtikaksikko on korkeintaan keskinkertainen KHL:ään. Pakisto edessä on viime kauden puolustustakin vaatimattomampi, joten veskarit saavat tottua kiekkosateeseen.

Puolustajat:

Denis Grebeškov - Mathias Porseland (SWE)

Jakov Seleznev - Georgi Berdukov

Igor Golovkov - Aleksei Grišin

Vitjazin puolustus on kokenut kovaa katoa, ja osa pelaajista lähti jo loppukaudesta. Seura sai haalittua Edmonton Oilersissa epäonnistuneen Denis Grebeškovin, mutta eipä juuri muuta. Sen sijaan se menetti jo kesken viime kauden vahvan kiekollisen puolustajan Logan Pyettin Vladivostokiin sekä luottopakki Dinar Hafizullinin SKA:han. Seuran jättivät lisäksi kauden päätyttyä Slovakian maajoukkuepuolustaja Branislav Mezei ja runkopakki Vladimir Malevitš. Puolustus on siis heikentynyt merkittävästi viime kauden alkuun verrattuna.

Edmonton hankki viime kaudeksi riveihinsä Jugrassa epäonnistuneen yleispuolustaja Denis Grebeškovin, joka jatkoi samalla linjalla NHL:ssä ja löysi itsensä lopulta AHL:stä. 30-vuotias puolustaja hakee uralleen uutta nostetta pelaajamateriaaliltaan KHL:n heikoimpiin kuuluvasta seurasta. Vitjazin selvästi nimekkäimmälle puolustajalle on luvassa vastuuta. Grebeškov ei tehnyt maalikaan kahden KHL-kautensa aikana ennen siirtoa NHL:ään. Kaksinkertaisella maailmanmestarilla on kuitenkin hyvät kiekolliset taidot ja painava laukaus. Voidaan myös todeta, että puolustajalla on takanaan loistava tulevaisuus. Hän ehti pelata NHL:ssä aikanaan lähes 250 peliä, mutta nykyään ura on alamäessä.

Kiekollista osaamista puolustukseen tuo HPK-faneille hyvin tuttu Mathias Porseland, joka pelasi Hämeenlinnassa vahvasti kaudet 2010-12, joiden aikana hän tehtaili yhteensä 54 pistettä. KHL:ssä ruotsalainen on tehnyt 21 pistettä kahden kauden aikana. Hän tuli kesken viime kauden Vladivostokista Vitjaziin, jossa syntyi uran ensimmäinen KHL-maali. Porseland on ylivoimalla tärkeä pala joukkuetta, mutta pisteet ovat olleet KHL:ssä tiukassa.

Grebeškovin ja Porselandin takana onkin sitten varsin nimetöntä osastoa tälle tasolle. Ynnämuut-osaston nimekkäin puolustaja on SKA:ssa neljä kautta farmin ja KHL:n väliä sahannut 23-vuotias Georgi Berdukov, joka pelasi 74 ottelua KHL:ää SKA-vuosiensa aikana. Nuori puolustaja oli voittamassa Venäjälle U20 MM-kisoissa mestaruuden vuonna 2011. SKA:n erittäin nimekkäässä joukkueessa hänen oli vain vaikea saada vastuuta.

Vitjazin puolustuksen fyysisintä osastoa edustaa peruspakki Igor Golovkov. Moskovassa syntynyt 24-vuotias puolustaja on iso ja vahva. Hän aloittaa neljännen kautensa seurassa. Hanskatkin fyysinen puolustaja pudottaa tarvittaessa, mutta ei hän ole mikään varsinainen tappelija. Golovkovilta nähdään tulevallakin kaudella varmasti lukuisia kovia taklauksia ja vahvaa kaksinkamppailupelaamista. Hänen luistelussaan on paljon toivomisen varaa.

Puolustuksen viimeisistä pelipaikoista taistelevat Aleksei Grišin, Jakov Seleznev, Roman Kudinov, Roman Tatalin ja Anton Bukhanko. Isokokoiselle ja vahvalle Grišinille pitäisi peliaikaa löytyä säännöllisesti. Hän on pelannut 110 peliä KHL:ssä ja tehnyt yhden ainoan maalin. Seleznev on myös isokokoinen puolustaja, joka sai hyvin vastuuta seurassa jo menneellä kaudella.

Vitjazin puolustuksesta löytyy isokokoisia ja fyysiseen peliin kykeneviä puolustajia, mutta samalla kiekollinen osaaminen on vähissä. Porselandin ja Grebeškovin pitäisi saada jotain aikaan ylivoimallakin, mutta siinä on iso kysymys. Puolustuksessa on pelaajia, joilla tulee olemaan suuria vaikeuksia nopeiden ja taitavien KHL-hyökkääjien kanssa. Liike ja puolustustaidot eivät yksinkertaisesti riitä. Vitjazilla on jalkeilla yksi koko sarjan huonoimmista puolustuksista.

Lännestä itään siirtyneen Harri Säterin missiona on lyödä itsensä läpi heikon puolustuksen takana.
Lännestä itään siirtyneen Harri Säterin missiona on lyödä itsensä läpi heikon puolustuksen takana.
Kuva © Getty Images

Hyökkääjät:

Mario Kempe (SWE) - Roman Horak (CZE) - Maksim Afinogenov

Vjatšeslav Soloduhin - Mihail Jakubov - Anton Korolev

Robert Kousal (CZE) - Airat Ziazov - Dmitri Šitikov

Nikita Vygzalov - Juri Kokšarov - Aleksandr Vasiljev

Hyökkäys on jo asteen vakuuttavampi kuin seuran puolustus. Uusina mainittavina kasvoina seuraan saapuivat Roman Horak, Mario Kempe ja Mihail Jakubov. Useita hyökkääjiä lähti seurasta jo kesken viime kauden, mutta ehkä kovin kolaus on, jos 30 peliin 19 pistettä tehtaillut Aleksandr Koroljuk ei jatka seurassa. Vaikka tulijat ovat hyviä pelaajia, niin hyökkäys ei ole ennakkoon ajateltuna vahvistunut.

Hyökkäyksen ylivoimaisesti tunnetuin nimi on pian 35 vuotta täyttävä Maksim Afinogenov. Hän teki mittavan uran NHL:ssä, jossa Afinogenov pelasi 651 ottelua ja teki 395 pistettä. Kaudella 2009-10 ennen siirtymistään KHL:ään hän tehtaili Atlanta Thrashersin riveissä tehot 24+37=61. Tuon kauden jälkeen hän siirtyi SKA:n riveihin, jossa vierähti kolme kautta. SKA-vuosinaan Afinogenov kärsi vammoista ja menetti muutenkin parhaan teränsä. Viime kaudella pikakiitäjä voitti Vitjazin sisäisen pistepörssin tehoilla 12+14=26. Vitjazin riveissä on mahdotonta tehdä kovia tehoja, mutta erittäin nopea laitahyökkääjä pelasi vahvan kauden.

Seuran uudet hankinnat Roman Horak, Mario Kempe ja Mihail Jakubov ovat mielenkiintoisia nimiä, joista viimeksi mainittu on osoittanut olevansa hyvän tason KHL-pelaaja. 23-vuotias Horak pelasi viime kaudella kolme peliä NHL:ssä, mutta pääosa kaudesta sujui AHL:ssä, jossa tšekki tehtaili 66 peliin 55 pistettä. Hän on taitava, hyvä harhauttelija, ja laukaus on hyvä. Tarjolla on isoa ruutua, ja tšekin on näytettävä parastaan, jos hän mielii saada NHL:stä jatkossa sopimusta.

Ruotsalaishyökkääjä Kempe saapuu seuraan SHL-seura MODO:sta, jossa hän tehtaili menneellä kaudella tehot 17 pistettä. MODO:ssa ei kukaan tehnyt juuri yli 20 pistettä menneellä kaudella. Hän on todella nopea, taitava ja erittäin työteliäs pelaaja. Hänen MODO:ssa pelaava 17-vuotias pikkuveljensä Adrian varattiin viime kesänä NHL:ään numerolla 29.

32-vuotias isokokoinen ja vahva kahden suunnan sentteri Jakubov toimi viime kaudella Jugran kapteenina. Sitä edelliset kaksi kautta hyökkääjä vietti Magnitogorskin riveissä, jossa hän toimi välillä jopa ykkössentterinä, mutta pelasi pääasiassa alemmissa ketjuissa. Hänellä on hyvät kiekolliset taidotkin.

Vitjaz sai pidettyä seuran sisäisen pistepörssin sijoille kolme ja neljä sijoittuneet Vjatšeslav Soloduhinin ja Anton Korolevin. SKA Pietarin kasvatti Soloduhin teki menneellä kaudella uransa piste-ennätyksen KHL:ssä, joka kirjataan nyt lukemin 11+6=17. Hänellä on hyvä laukaus, pelikäsitys ja syöttötaito. Korolev on nopea, taitava ja pehmeillä käsillä varustettu laitahyökkääjä. Nämä 26-vuotiaat hyökkääjät ovat pelimiehiä KHL-tasolla. Molemmilla olisi eväitä pelata kärkiketjuissa hieman isommissakin seuroissa kuin pienessä Vitjazissa. Heidän pitää tukea vahvasti Afinogenovia ja seuran ulkomaalaisvahvistuksia, jos Vitjaz aikoo menestyä tulevalla kaudella.

175-senttinen Dmitri Šitikov on todellinen energiapakkaus jäällä. Hän on nopea luistelija, erittäin työteliäs, alivoimapelin kulmakivi ja pienestä koostaan huolimatta pystyy fyysiseenkin peliin. Pienikokoinen pörriäinen tekee ottelusta toiseen paljon tärkeää "näkymätöntä" työtä. Šitikov olisi monessa suurseurassa varmasti hyvä pelaaja nelosketjuun, Vitjazissa hän saanee isompaa ruutua tulevallakin kaudella.

Viime kauden EHT-peleistä tuttu tšekkihyökkääjä Robert Kousal ja lahjakas nuori sentteri Airat Ziazov ovat pelaajia, joilta voidaan odottaa jotain hyökkäyssuuntaan, mutta molemmat ovat hieman arvoituksia.

Kousal tuli kesken viime kauden seuraan ja teki 16 peliin kolme pistettä. 23-vuotias hyökkääjä ei ole tehnyt edes maansa pääsarjassa kovaa jälkeä. Hän pelasi viime kaudella sentterinä, mutta saattaa Horakin ja Jakubovin saapumisen myötä pelata jatkossa laidalla.

Samaa ikäluokkaa Kousalin kanssa oleva Ziazov löi itsensä Vitjazissa pinnalle viime kaudella. Hän aloitti kauden farmissa, mutta teki Vitjazissa 28 peliin 13 pistettä ja pelasi loppukaudesta ajoittain kärkihyökkääjä Maksim Afinogenovin kanssa samassa ketjussa. Hän on hyvällä syöttaidolla ja liikkeellä varustettu juonikas sentteri. Ziazovilta voidaan odottaa todellista läpimurtoa tulevalla kaudella, jos kehitys jatkuu.

Vitjazilla on ihan mielenkiintoisia hyökkääjiä riveissään, mutta viime kauteen nähden hyökkäys ei vaikuta parantuneen. Sentteriosasto lienee piirun verran parempi kuin viime kaudella. Työteliäitä ja kovia taistelijoita hyökkäyksessä kyllä riittää, mutta ratkaisuvoimaa tarvittaisiin enemmän. KHL:n tasolla tämä hyökkäys ei ole ihan huonoin sarjassa, mutta ei se keskikastiakaan ole.

Yhteenveto:

Vitjazin joukkue on heikentynyt jonkin verran viime kauteen verrattuna, joten pudotuspeleihin pääseminen tuntuu erittäin vaikealta tehtävältä. Paljon varmasti odotetaan uusilta hyökkäyspään hankinnoilta, mutta näistä kahdella ei ole edes aiempaa KHL-kokemusta. Afinogenovin tähdittämä joukkue on selvästi lähempänä läntisen konferenssin viimeistä sijaa kuin pääsyä historiansa ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin. Ei ole heittopussi, mutta kovassa taistelussa joku jää auttamatta viimeiseksi ja Vitjaz on lähellä sitä paikkaa.

Arvio:

Materiaali ei vain yksinkertaisesti millään riitä pudotuspeleihin. Sijoille 13-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle