Keskustelupalsta on tällä hetkellä alhaalla, ongelmaa korjataan parhaillaan. Pahoittelut käyttökatkosta!

Hanskaajat: Kestääkö Marjamäen pää Kärppien menestyspaineet?

LIIGA / Artikkeli
Kärpät on jyrännyt vastustajat alleen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kärpät on mestari, suvereeni sellainen. Toisaalta nyt on vasta syksy - Kärpät on keväällä pelkkä farssi. No, riitahan siitä syntyi.

Kärpät rikkoo Liigan voittoennätyksen ilta toisensa jälkeen uudestaan. Puolen Suomen joukkue näyttää supertähteään Juhamatti Aaltosta myöten voittavalta joukkueelta.

Kärppien syksyistä voittokulkua kauhistelivat ja ihastelivat Lauri Lehtinen ja Solmu Salminen.

Lauri Lehtinen: Kärpät on tällä hetkellä Liigan suuri ja kaunis.

Sarjakärjen kapellimestarina häärii mies takatukassaan, Juhamatti Aaltonen. On maailmanmestaruutta, taitoa vaikka muille jakaa ja 14 pistettä 13 ottelussa.

Harmi vain, että Aaltonen pelaa Liigassa. Keväällä aika ja tila katoaa, mailaviidakko tihenee.

Solmu, lue Iin Kovylle madonluvut.

Solmu Salminen: Kärpät pellaa Suomen parasta kiekkoa ehkä koskaan, käsitäkkönää? Ja Aaltonen mukana puoli-ilimatteeksi.

Liiga otti pitkästä aikaa hyvän kokoisen muuttovoiton. Tosin tuurilla. Aaltosen läsnäolo täyttää katsomoita Kärppien vieraspeleissäkin, ja syystä, sillä eihän tuota temppuilua voi kuin ihailla.

Kaveri on tsekkiläisempi kuin Ivan Huml. Mitään ei tapahdu ennen kuin kiekko on hallussa, mutta siitä eteenpäin liikutaan totaalisella vaaravyöhykkeellä vastustajan näkökulmasta. Aaltosta ei kykene pitelemään kulmapelissä yksin tällä hetkellä kukaan liigapelaaja, ja sen, mitä mies menettää maalintekoterävyydessä, hän paikkaa syöttöpörssissä. Tulikuumat ketjukaverit pistävät passeja sisään - toisin kuin maajoukkueessa.

Katselit matsin Kärpät-Lukko. Mitä verkkokalvoille tallentui Aaltosesta?

Lehtinen: Aaltonen oli yhdessä ketjukaveriensa Ivan Humlin ja Ben Maxwellin kanssa kentän kuningas.

Juhamatti Aaltonen on Liigan taitavin pelaaja. Aaltonen on äärettömän taitava haastamaan puolustajaa, mutta on myös pelikäsitykseltään Liigan ykkösmies. Tähän, kun lisätään Aaltosen fysiikka, on kasassa ylivertainen yksilö.

Aaltosta riivaa eteenpäin miehen uran tärkein kausi. Tänä vuonna näet pelataan olympiakiekkoa ja laiturin käsissä on mahdollinen NHL-ura, yksisuuntaisella sopimuksella. Ei ihan huonot panokset.

Silti Aaltosen pelissä on nähtävissä heikkouksia. Maila napsuu ylivoimalla, kun muut Kärppien ykköspyssyt eivät ruoki juuri häntä. Fyysinen ja likainen peli saa Aaltosen tolaltaan. Puolustaminen kiinnostaa vain puolivillaisesti.

Aaltosen heikkoudet tulevat korostumaan kauden edetessä, kun tuomarit hölläävät huuliaan pillin ympärillä ja vastustajat laittavat kovan kovaa vasten.

Salminen: Nimenomaan. Kärppien voittoputkea ei ota pois kukaan, mutta kausi on pitkä. Aaltosen seurarakkaudesta kertoivat paljon tylyt - vaikkakin rehelliset - kommentit siitä, että "tultiin tänne kun ei KHL:ään päässyt". Saapa nähdä, miltä meno maistuu, kun tulee ensimmäinen viiden pelin kuiva kausi.

Tai kun Sotshin kisalippu jää tulematta postiluukusta.

Lehtinen: Ja Aaltosen kisatiketti jää tulematta. Ainoa Kärppien pelaaja, joka Sotshiin lähtee, on todellinen kärppäjoukkueen sielu Lasse Kukkonen.

Aaltonen ei mahdu millään kärkiketjuihin Sotshissa ja jämärooliin kaveria ei missään nimessä saa päästää kiukuttelemaan. Rikkovaan rooliin Suomella on kuitenkin Leo Komarovin, Jesse Joensuun, Sean Bergenheimin ja Teemu Hartikaisen kaltaisia jyriä.

Vaikka Aaltosen motivaatio romuttuisikin olympialaisista putoamiseen, Kärpät on joukkueena silti matkalla kohti Isoa Kevättä. Päätyyn asti?

Hanskaajien mielestä Juhamatti Aaltonen ei kuulu Sotshin olympiajoukkueeseen. Keskustele aiheesta Twitterissä hashtagilla #Hanskaajat.
Hanskaajien mielestä Juhamatti Aaltonen ei kuulu Sotshin olympiajoukkueeseen. Keskustele aiheesta Twitterissä hashtagilla #Hanskaajat.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Salminen: Fakta on se, että tällä kyseisellä pienehköllä voittojonolla Kärpät on paitsi osoittanut pystyvänsä mestaruuteen, myös naulannut itselleen kaikki paineet.

Kärppien kiekollinen peli on suvereenia, ja sitä, minkä kerran osaa, ei oleteta hevillä menetettävän. Toppilan nuhjuisinkin pultsari nauraa Kärpille, jos kannu ei heilu Oulun yössä keväällä.

Muiden liigajoukkueiden käsissä ei ole tällä hetkellä, urheilun kannalta valitettavasti, yhtään mitään. Mutta jos pojat alkavat lukea lehtiä, Aaltonen ja Huml lyövät tohtori Jekyll -puolensa yhteen ja Lauri Marjamäki sortuu pudotuspeleissä taktiikkasulkeisiin pelin nopeuttamisen sijaan, ongelmia tulee.

Siihen en usko. Kyllä tämä on taputeltu. Ellei sitten Super-Juhuli lue näitä sanoja ja hänen päänsä hajoa kuin vehnäjauhopussi.

Lehtinen: Jääkiekon ollessa tyypillinen pallopeli, jossa hyökkäyspelaaminen johtaa puolustuspelaamista ja päinvastoin, on nostettava esiin myös Kärppien erinomainen kiekoton pelaaminen.

Keskialue on supertiivis ja Kärpät paineistaa kiekkoa ihailtavasti koko kentän alueella. Sinne sitten kukkoslasseja ja mikapyörälöitä tekemään sitä likaista työtä, niin moni vastustaja luovuttaa avaimet jo kättelyssä oululaisille.

Kärpät on kuitenkin siinä määrin isossa valokeilassa tällä hetkellä, että moni vastustaja katsoo oululaisia himoitsevin silmin. Päänahka on erittäin haluttu, ja esimerkiksi reilun viikon päästä pelattava Tappara-Kärpät-ottelu antaa erinomaista osviittaa kärkijoukkueiden välisistä mittasuhteista.

Kärpät on kaukalossa suosikkijoukkueista ehdoton hidalgo, mutta vaihtoaitiossa tilanne on toinen.

Kestääkö ammattilaistasolla ilman suuria voittoja edenneen Lauri Marjamäen pää?

Salminen: Kyllä muuten kestää. Marjamäki on oppinut mies, jonka on pakko osata analysoida omia heikkouksiaan. Muuten ei oltaisi tässäkään pisteessä.

Uskon kyseenalaistamisen voimaan herkeämättä. Uskon hyvin syvästi, että Marjamäki on liian nuori, nälkäinen ja analyyttinen pitääkseen itseään valmiina valmentajana. Se ajattelumalli muuten tekee hänestä valmiin valmentajan.

Sinä taas oikein kiemurtelet rivien välissä päästäksesi kertomaan epäilyksistä. Olet väärässä, mutta tässä maassa sellaisillakin on valitettavasti äänioikeus, joten anna tulla.

Lehtinen: En usko jo pelkän periaatteen voimasta, että nämä "voitosta voittoon syksyllä"-saagat päättyisivät hyvin keväällä.

Toivottavasti Kärpät kohtaa ensimmäiset kuoppansa jo ennen kuin on leijuttu runkosarjan ykköstilalla liiaksi.

Pudotuspeleissä pelataan vankilasäännöillä, valmentajat haastavat toisensa äärimmilleen taktisesti ja tämä kaikki tapahtuu joukkueiden tuijotettua Kärppien peliä suurennuslasilla viimeiset kuusi kuukautta.

Tiedostan puolen Suomen joukkueen kyvyt, mutta näen normaaliin tapaani kokonaiskuvan.

Sankaritarinat syntyvät keväällä, eivät syksyllä. Kysy vaikka Karri Kiveltä tai Ville Uusitalolta.

Salminen: Jätettäköön tällaiset huutelut tyystin huomiotta. Vuoraan itseni kärpännahkaviittaan ja lähden tästä keskustelusta suurin piirtein nyt.

Lehtinen: Tyypillistä Solmua. Syksyllä pukeudutaan parhaimpiin, ilakoidaan sateessa ja haistatellaan heikommille.

Keväällä nähdään.

Pidän kostyymini piilossa vielä, kuten Kärppien pahimmat vastustajat oman vastaiskunsa kanssa tekevät.

» Lähetä palautetta toimitukselle