Granlund vauhdissa Detroit Red Wingsiä vastaan.

Getty Images

Granlund luottavaisena huippukauden jälkeiseen aikaan − "Voimme tehdä paljon vahinkoa keväällä"

Mikael Granlund pelasi itsensä viime kaudella NHL-parrasvaloihin, vaikka joukkueen pelit päättyivätkin odotettua aikaisemmin. Wild-leirissä vallitsee revanssimieliala uuden kauden kynnyksellä.

Mikael Granlund nousi viime kaudella NHL-tähtiluokkaan. Pelipaikan vaihdos siivitti pienikokoisen suomalaishyökkääjän NHL-uransa tehokkaimpaan kauteen. Historiankirjoihin kirjattiin uran parhaat lukemat niin tehtyihin maaleihin, maalisyöttöihin kuin tehopisteisiinkin.

Loisteliaan kauden aikana nähtiin myös Minnesota Wildin seuraennätyksen rikkonut 12 ottelun pisteputki.

Liigan pistepörssin kärkikymmenikköäkin hätyytellyt oululaislähtöinen taituri oli runkosarjan päätteeksi joukkueensa paras pistemies. Koko liigankin mittakaavalla tehokkuus oli korkealla, sillä Granlundin nimi komeili NHL:n pistepörssin 23. sijalla parhaana suomalaisena. Sinivalkoisen pörssin kakkossijalle yltänyt Winnipeg Jetsin supertulokas Patrik Laine jäi lopulta viiden tehopisteen päähän.

Granlund otti siis viime kaudella itselleen NHL-organisaationsa tulosyksikön kapellimestarin roolin. Lopultakin, kiekkofanit ainakin koti-Suomessa ja Minnesotassa tuhahtivat. Wildin seitsemän vuoden takaisen ykkösvarauksen läpimurtoa maailman kiekkoeliittiin oli odotettu jo joitakin vuosia.

Pelipaikanvaihdoksesta lähtöpotku mahtikauteen

Odotettu läpimurto ei tullut Granlundia seuranneille yllätyksenä, vaikka harppaus kehityksen portaissa olikin iso. Mikä sitten siivitti miehen lentokeliä? Kesärutiinejaan suomalaishyökkääjä ei myöntänyt muuttaneensa, joten syitä mahtikauteen on haettava muualta.

"Hän on iso osa tulevaisuuden palapeliämme"

Granlund itse kehui kesällä joukkueensa valmennusjohtoa, erityisesti päävalmentaja Bruce Boudreauta.

− Valmentajamme oli avain hyvään kauteeni, Granlund kiitteli. Hän antoi minulle paljon vastuuta ja kehityin pelaajana hänen ansiostaan.

Boudreaun rooli näkyi varsin konkreettisesti eräässä syyssä läpimurtokauteen. Nimittäin Granlundin muuttuneessa roolissa.

Keskushyökkääjäksi koulutettu Granlund siirrettiin, tällä haavaa pysyvästi, laitahyökkääjän paikalle viime kaudella. Mies itse oli kokenut keskushyökkääjän roolin kuormittavan pienikokoista pelaajaa fyysisesti enemmän kuin laidalla pelatessa. Puolustusvelvoitekaan ei laitahyökkääjällä ole keskushyökkääjän kaltainen.

− Laitahyökkääjänä en joudu painimaan puolustuspäässä yhtä paljon [kuin keskushyökkääjänä]. Näin energiaa säästyy hyökkäyspeliin, Granlund analysoi kevättalvella NHL.comin haastattelussa.

− Suomalaishyökkääjät ovat usein vähän liiankin tunnollisia puolustussuuntaan. Pelipaikkamuutos antoi hänelle lisää vapauksia hyökkäyspeliin, kommentoi puolestaan pitkään Wild-organisaatiossa pelaajana ja valmentajana vaikuttanut Andrew Brunette.

Granlundin nimikirjoitus oli kysyttyä tavaraa.

Getty Images

Granlundin peluutus muuttui muutenkin. Siinä missä edellinen Wild-päävalmentaja Mike Yeo pyrki minimoimaan Granlundin puolustuspään aloitukset takaiskumaalien pelossa, peluutti nykyinen käskijä Boudreau häntä paljon myös omalta alueelta alkavissa vaihdoissa.

Tällä kertaa vain laitahyökkääjän paikalla. Kapteeni Mikko Koivu sai hoidettavakseen ketjun keskushyökkääjän velvoitteet, Granlund vapautettiin laiturin paikalle.

Yeo arveli Granlundin ketjun jäävän alakynteen oman alueen aloituksen jälkeen. Boudreau puolestaan päätteli joukkueensa pystyvän iskemään nopeasti, kun Granlund mestaroisi vastahyökkäystä laidaltaan.

Pelipaikan vaihdos siivitti NHL-uran tehokkaimpaan kauteen

Pelipaikkavaihdoksen isä sai idean muutoksesta syksyisessä World Cupissa.

− Hän oli [World Cupissa] todella hyvä. Suomi oli tehoton, mutta Granlund loi valtaosan heidän maalipaikoistaan. Halusin saada hänestä enemmän irti nimenomaan hyökkäyspäässä, Boudreau kommentoi kesken viime kauden.

Palkkakatto kiristi, mutta jatkosopimus syntyi

Loistokausi petasi Granlundille myös parhaat mahdolliset neuvotteluasemat kesän jatkosopimusneuvotteluihin.

Kesällä suomalainen teki Wildin kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen, jonka arvo on yhteensä 17,25 miljoonaa dollaria. Granlund tienasi hienoilla edellisen talven otteillaan itselleen hulppean palkankorotuksen, kun edellisen sopimuksen kolmen miljoonan dollarin vuosipalkka miltei tuplaantui. 

Sopimusta hierottiin pitkään, mutta lopulta yhteisymmärrys osapuolten välillä syntyi hieman ennen edessä häämöttänyttä välimieskäsittelyä.

Granlund itse vähätteli venyneiden sopimusneuvottelujen merkitystä Jatkoajan haastattelussa tuoreeltaan.

− Näissä on tapana mennä aina pitkään. Ei siinä ollut mitään vaikeaa. Olen tyytyväinen, että saan jatkaa joukkueessa.

Samoihin aikoihin Granlundin jatkosopimuksen kanssa Wild julkisti myös toisen avainpelaajansa jatkosopimuksen. Sveitsiläislaituri Nino Niederreiter solmi viisivuotisen, vuosipalkaltaan varsin samansuuruisen sopimuksen.

Granlundin ja Niederreiterin sopimusten myötä Wild oli tovin jopa pienissä ongelmissa palkkakaton vuoksi eikä joukkueella tällä hetkellä olekaan käytännössä enää pelimerkkejä lisähankintoihin.

Granlund lähtee alkavaan kauteen organisaationsa johtavana pelaajana.

Getty Images

Wild oli kevättalvella runkosarjassa väkevässä vireessä, mutta viime kausi päättyi lopulta pettymykseen, kun St. Louis Blues pudotti minnesotalaiset jatkosta jo pudotuspelien avauskierroksella. Uuteen kauteen Wild lähtee revanssihengellä.

− Tärkeintä on toki päästä pudotuspeleihin, mutta uskon meidän voivan aiheuttaa paljon vahinkoa vastustajillemme keväällä, Granlund povasi paikalliskanava WCCO:n haastattelussa.

Granlundiin kohdistuu alkavalla kaudella myös henkilökohtaisia paineita ja odotuksia, sillä loistelias viime kausi ja sitä seurannut massiivinen palkankorotus asettivat riman korkealle. Granlund on viimeistään nyt kiistatta NHL-organisaationsa johtava pelaaja.

− Hän on monipuolinen, moderni jääkiekkoilija ja iso osa tulevaisuuden palapeliämme, Wild-GM Chuck Fletcher luonnehti suomalaistähteään.

Wild maksoi Granlundille potentiaalista, jonka minneapolilaisorganisaatiossa uskotaan realisoituvan tulevien kausien aikana. Joukkueessa kiistatta uskotaan Granlundin ottavan urallaan vielä yhden hypyn kohti NHL:n supertähtiluokkaa ja johtavan joukkuettaan kohti menestystä.

Uuteen kauteen presidentillisen kannustuksen siivittämänä

Granlundin kesäharjoittelu sujui osittain vammoja parannellessa: Jo kevään pudotuspeleissä vaivannut käsimurtuma sai loppukesästä jatkokseen nilkkavamman. Oululainen pääsi kuitenkin jo harjoitusleirillä jäälle ja pelasi yhteensä kolmessa harjoitusottelussa.

Wild voitti lopulta viisi seitsemästä harjoitusottelustaan, ja Granlund sai kasaan kolme (2+1) tehopistettä pelaamissaan otteluissa. Harjoituskauden ikimuistoisinta antia taisi kuitenkin olla valtiovallan tervehdys kesken uuteen kauteen valmistautumisen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli sopivasti harjoitusleirin aikaan Minnesotassa juhlistamassa Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Hän osallistui myös Wildin harjoitusotteluun pudottaen juhlallisen aloituskiekon ennen kamppailun alkua. Ottelun jälkeen Wildin suomalaispelaajat pääsivät vielä tapaamaan presidentti Niinistöä.

Granlund oli ylpeä tapaamisesta.

− Se oli suuri kunnia. Olemme ylpeitä suomalaisuudestamme, ja hänen tapaamisensa merkitsi meille paljon, Granlund kertasi The Athleticille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Pudotuspeliennakko: Ilman Suteria operoiva Wild jälleen uuden pettymyksen äärellä Laineen Jetsin käsittelyssä

NHL | 11.4.2018 11:30
Pudotuspelien avauskierroksella toisensa kohtaavat Winnipeg Jets ja Minnesota Wild pyrkivät kääntämään viime vuosien pettymykset tällä kertaa iloksi ja jatkopaikaksi. Jets on jo runkosarjan perusteella sarjassa ennakkosuosikin asemassa. lue lisää

Eric Staal palasi NHL:n huipulle − ketjukaveri Granlundkin pelaa uransa parasta kiekkoa

NHL | 16.3.2018 17:00
Parin murheellisen kauden jälkeen Eric Staal piristyi Minnesota Wildissa ja on tällä kaudella noussut NHL:n parhaiden maalintekijöiden joukkoon. Erityisen tehokkaasti Staal on pelannut tämän vuoden puolella Mikael Granlundin ja Jason Zuckerin kanssa. lue lisää

Monipuolinen ja tehokas supertähti − Granlund on Wildin paras pelaaja

NHL | 2.1.2018 18:00
Mikael Granlund on jatkanut tällä kaudella siitä, mihin viime kaudella jäi. Tehopisteiden lisäksi Granlund pelaa vastustajan parasta hyökkäysketjua vastaan illasta toiseen ja raataa isoja peliminuutteja. lue lisää

Granlund sivussa Wildin harjoituksista

NHL | 6.10.2017 20:31
Paikallislähteen mukaan Mikael Granlund ei harjoitellut Minnesota Wildin mukana, ja suomalaishyökkääjän nähtiin ontuvan. lue lisää

Presidentti Niinistö itsenäisyysjuhlissa Wildin harjoituskauden kotiavauksessa

NHL | 21.9.2017 16:51
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on paikalla Minnesota Wildin ensimmäisessä harjoituskotiottelussa. Niinistö pudottaa juhlallisen avauskiekon ottelun aluksi. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Mikael Granlund

Minnesota #64 L kh
s. 1992 Oulu, FIN
178CM / 83KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2010 Minnesota Wild 1. kierros #9