Finaalien kuuma, eliitti, paras − Metsola, Laatikainen ja Kemppainen

LIIGA / Artikkeli
Juha Metsolan ohittaminen on Kärppien isoimpia haasteita.
Kuva © Jarno Hietanen
Loppuottelusarjan parhaat pelaajat lyötiin Jatkoajan seuratoimituksissa nippuun. Tapparan Juha Metsola arvioitiin kuumimmaksi maalivahdiksi, mutta paras puolustaja ja hyökkääjä nostettiin kärppämiehistöstä.

Jatkoaika analysoi loppuottelusarjan parhaat pelaajat pelipaikoittain. Näkemyksensä esittivät Oulun toimituksesta Cia Meskus ja Tampereelta Juha Oinonen

Parhaasta maalivahdista ei ennen finaalisarjaa ole mielestäni kahta sanaa

Sarjan kuumin maalivahti: Juha Metsola, Tappara

Cia Meskus: Parhaasta maalivahdista ei ennen finaalisarjaa ole mielestäni kahta sanaa. Finaaleihin lähdettäessä paras on Tappara-vahti Juha Metsola. Vaikka Lukko-sarjassa Metsolan taakse upposi muutamia helpohkojakin maaleja, niin kokonaisuudessa Metsola on pelannut kärppäkaksikkoa tasaisemmin.

Kärppäkaksikko Tomi Karhusen ja Iiro Tarkin potentiaalit ovat kaikkien tiedossa, mutta puolivälierien ja välierien suoritusten perusteella heidän molempien todella täytyy parantaa peliään mikäli mielivät Kanada-maljaa ensi viikolla nostella.

Mielenkiinnolla seuraan onnistuuko Karhunen-Tarkki -kaksikko psyykkaamaan itsensä finaalien vaatimalle tasolle, ja kumman heistä Lauri Marjamäki istuttaa kärppämaalille ensimmäiseen finaaliotteluun keskiviikkona.

Jos kärppävahdit yltävät parhaimpaansa, tulee finaalisarjan parhaan maalivahdin tittelistä kova kilpailu.

Juha Oinonen: Metsola on kolmen viime kauden aikana todennäköisesti analysoiduin liigamaalivahti. Liian pieni NHL:ään ja sulaa keväällä varmemmin kuin lumihanki ovat tyypillisiä arvioita, vaikka Metsola on kaikilla mittareilla mitattuna Liigan parhaimmistoa. Yleisen mielipiteen mukaan Metsola ei ole saavuttanut mitään, koska ei ole voittanut suomenmestaruutta.

Vuosi sitten Metsola hävisi maalivahtien kamppailun Karhuselle. Tänä keväänä Metsola on toistaiseksi pelannut kärppävahteja varmemmin. Loppuotteluita pelatessa aiemmilla otteluilla ei ole merkitystä. Tai näin ainakin väitetään.

Itse uskon, että Metsola sai joukkueen upeasta taistelusta ja kolmen ottelun voittoputkesta ylimääräistä latausta ja hienoisen yliotteen maalivahtien väliseen kamppailuun.

Sarjan eliittipuolustaja: Arto Laatikainen, Kärpät

pudotuspeleissä Laatikainen on ollut yksinkertaisesti huikea

Meskus: Kärppien kokenut puolustaja Arto Laatikainen on mielestäni finaalisarjan paras puolustaja. Kun Tapparan pudotuspelien tehokkain puolustaja Henrik Tömmernes on iskenyt 13 pelaamassaan pudotuspeliottelussa tehot 2+4, on Kärppien Laatikainen iskenyt 12 ottelussa puolustajalle huikeat 11 tehopistettä.

Kapteeni Lasse Kukkosen kärsiessä loukkaantumisesta, on Laatikainen Kärppien johtava puolustaja ja pelaa huimia minuutteja pelistä toiseen.

Laatikaisen ura oli muutaman viime vuoden aikana jo kääntynyt laskusuhdanteeseen lukuisten loukkaantumisten takia. Tämänkin kauden alussa Laatikainen ehti pelata viisi ottelua koesopimuksella TPS:ssa ennen Ouluun tuloaan.

Turussa ei pelaaminen sujunut aivan toivotulla tavalla, mutta Kärpissä peli alkoi kulkea tutun valmentajan Lauri Marjamäen komennuksessa. Nyt näemme tuloksen, kun mies on terve ja kaikki osuu kohdilleen. Laatikainen sivuaa jo tällä hetkellä, kun otteluita on vielä ainakin neljä jäljellä, omaa henkilökohtaista pudotuspelien piste-ennätystään.

Oinonen: Tapparalla on puolustuksessaan hyvin hyökkäyssuuntaan pelaavat Tömmernes ja Teemu Aalto sekä monta puolustuspään osaajaa. Laatikaisen monipuolisuutta ei kuitenkaan loppuottelusarjassa kukaan pysty haastamaan.

Laatikainen pelasi hyvin jo runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä konkaripuolustaja on ollut yksinkertaisesti huikea. Kukkosen loukkaannuttua "Lada" on noussut Kärppien ykköspuolustajaksi. Hyökkäystaidoistaan aina tunnettu Laatikainen on tänä keväänä koonnut hämmentävän kovat tehot ja pistänyt jopa yhden ennätyksen uusiksi.

Laatikaisen arvoa korostaa myös se, että konkaripuolustajalla on kokemusta mestaruuden voittamisesta. Kärppäpuolustuksesta vain tulokas Markus Nutivaara sekä ulkomaalaisvahvistukset Ryan Glenn ja Dan Spang eivät ole voittaneet suomenmestaruutta.

Tapparan pelaavassa kokoonpanossa taas on yhteensä vain neljä pelaajaa, jotka ovat päässeet nostamaan Kanada-maljaa.

Kemppainen pelaa elämänsä kautta ja on vihdoin noussut aivan Liigan parhaimmistoon

Sarjan paras hyökkääjä: Joonas Kemppainen, Kärpät

Meskus: Kärppien ja Tapparan välisessä sarjassa on monta huippuhyökkääjää, mutta mielestäni kaksi heistä nousee ylitse muiden. Kärppien Joonakset Kemppainen ja Donskoi. Oma henkilökohtainen mielipiteeni sarjan parhaaksi hyökkääjäksi on Kemppainen. Kemppainen pelaa elämänsä kautta ja on vihdoin noussut aivan Liigan parhaimmistoon.

Kärppähyökkääjä teki runkosarjassa oman piste-ennätyksensä ja johtaa nyt pudotuspelien piste-ja maalipörssiä. Uskon, että Kemppainen ja koko JJJ-ketju saavat kiihdytettyä koneensa ainakin vielä napsun verran kovempaan liitoon ja ratkaisevat otteluita myös tässä finaalisarjassa.

Oinonen: Olen samaa mieltä, että molemmissa joukkueissa on kovia hyökkääjiä ja erityisesti maalintekijöitä - esimerkiksi Donskoi, Olli Palola ja Pekka Jormakka. Loppuottelusarjan kokonaisvaltaisin hyökkääjä on kuitenkin Kärppien ykkössentteri Kemppainen - vaikka oululaisten paras hyökkäyskolmikko ilmoitetaankin kokoonpanoihin kolmosketjuna.

Kuluneen kevään pudotuspeleissä Kemppainen on takonut enemmän pisteitä kuin aiemmalla pudotuspeliurallaan yhteensä. Kovien tehojen lisäksi sentteri johtaa pudotuspelien plus-miinus-tilastoa ja on eniten peliaikaa saanut hyökkääjä.

Kemppainen on lyhyesti sanottuna pelaaja, jonka Kärpät-valmennus voi komentaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa ja tietää saavansa laatua.

» Lähetä palautetta toimitukselle