Fanaattiset unkarilaisfanit hämäävät Unkarin kiekkomaaksi

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Paikan päällä olevat unkarilaisfanit hullaantuvat kotijoukkueiden peleissä.
Kuva © Olli Tiihonen

Olemme neljä päivää tallanneet pitkin Budapestin upeita katuja. Rakennukset koostuvat pääasiassa hienoista 1800-luvun lopun rakennuksista, jotka ovat kiinni toisissaan. Liikkeellä on paikallisia, turisteja sekä liikenne pauhaa vilkkaasti. Jääkiekon IA-divisioonan MM-kisat eivät kuitenkaan näy missään.

Kaupungilla ei näy yhtään mainoksia kisoista eikä kisaturistitkaan luo tietoisuutta kisoista fanipaidoillaan.

Kysyimme kolmelta turistioppaalta, mitä he tietävät kisoista. Kaksi opasta oli jokilaivayhtiöstä ja kolmas Budapestin yleisestä turistipalvelusta. Laivayhtiön oppaat eivät tienneet kisoista, mutta innostuivat kuulleessaan kisojen olemassaolosta.

Budapestin turistiopas oli kuullut kisoista, mutta kertoi seuraavansa urheilua, minkä vuoksi tietää kisoista. Kisojen ajankohdasta hän ei ollut varma, mutta tiesi Unkarin voittaneen maanantai-iltana.

"Kilpailuja ei tarvinnut markkinoida"

Yksikään oppaista ei ollut nähnyt yhtään mainosta kisoista, ja kaikki arvioivat jääkiekon kiinnostavuuden hyvin alhaiseksi Unkarissa. Jokilaivan oppaat arvelivat, että Budapestin ulkopuolelle laji voi levitä, mutta vielä se on vähäistä muualla.

Puskás Ferenc Stadionin metroasemalla on yksi yksinäinen kisamainos.
Kuva © Olli Tiihonen

Olemme nähneet kaupungissa yhden mainoksen, joka on noin sata metriä kisapaikalta metroasemalla. Kisajärjestäjiin kuuluvan Vegh Boldizsarin mukaan kisoja ei ole tarvinnut markkinoida. Otteluissa, joissa Unkari ei ole pelannut, on ollut 1000-1500 katsojaa. Vähimillään Slovenia−Puola-ottelussa 930 silmäparia.

− Kilpailuja ei tarvinnut markkinoida, koska Unkarin pelin liput myytiin loppuun jo joulukuussa ennen kuin mitään mainoskampanjaa aloitettiin. Muita pelejä olemme yrittäneet mainostaa raitiovaunu- ja metropysäkeillä. Lisäksi Unkarin pelilipun yhteydessä ostetun toisen lipun muiden kisamaiden peleihin saa puoleen hintaan. Unkarilaiset on vaikea saada innostumaan muiden maiden peleistä.

Vaikka Unkarin pelit ovat olleet loppuunmyytyjä, hallissa on silti vapaita paikkoja. 12 500 katsojaa vetävällä Papp László Areenalla on ollut molemmissa Unkarin peleissä vain hieman päälle 7000 silmäparia.

− Osa tyhjistä paikoista selittyy joukkueille, henkilökunnalle ja kansainväliselle jääkiekkoliitolle varatuista istuimista. Lopuista tyhjistä paikoista en tiedä, lipun ostaneet eivät ole tulleet yksinkertaisesti paikalle syystä tai toisesta, Boldiszar pähkäilee.

Vaikka unkarilaiset jääkiekkokannattajat ovat fanaattisia ja kovaäänisiä, he vaikuttavat olevan hyvin pieni joukko yhdessä kaupungissa.

Katsomot huutavat tyhjyyttään peleissä, joissa kotijoukkue ei pelaa.
Kuva © Olli Tiihonen

» Lähetä palautetta toimitukselle