Espoo United 2016-17: Hirschovitsin johdolla kaupungin kiekkoilu takaisin nousuun

MESTIS / Artikkeli
Espoo United lähtee historian ensimmäiseen kauteensa.
Kuva © Petteri Äikäs
Mestis-kauden mielenkiintoisimpiin joukkueisiin kuuluu Espoo United, joka on luotu täyttämään sitä tyhjiötä, mitä Bluesin kaatuminen kaupungin kiekkokentälle jätti. Joukkue on myöhäisestä rakentumisestaan huolimatta iskukykyinen.

Sen jälkeen kun liigajoukkue Bluesin taustayhtiö Jääkiekko Espoo Oy kaatui konkurssin myötä maaliskuussa, alkoi epävarmuus edustuskiekkoilun jatkosta Espoossa. Kuvioon saatiin kuitenkin nopea ratkaisu, sillä Jussi Salonojan jo aiemmin kaavailema usean lajin yhteisseura otti tuulta purjeisiin. Uusi seura, johon kuuluu toistaiseksi jääkiekon lisäksi koripallo, sai paikan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Mestiksestä.

Joukkueen kokoaminen alkoi myöhässä, mutta siitä huolimatta kokoon on saatu kelvollinen nippu. Monilla Espoo Unitedin pelaajilla on kokemusta espoolaisista joukkueista aiemmilta vuosilta joko aikuisten tai juniorien tasolta.

Kim Hirschovits on joukkueen ehdoton johtohahmo. Sitoutuminen Mestiksestä alkavaan projektiin kertoo pelaajasta paljon myös ihmisenä.

Kova maalivahtikaksikko

Joukkueen kokoonpanoa katsoessa maalivahtikaksikon voi arvioida suureksi vahvuudeksi. Yliopistossa ja farmiliigoissa kouliintunut Rasmus Tirronen palasi Espooseen. Pari harjoitusottelua on sujunut erinomaisin ottein, mutta myös heikompia pelejä mahtui mukaan. Toinen maalivahti Samuli Rasilainen tuli viime kaudella kahdesti kesken ottelun Christian Engstrandin tilalle Liigassa ja päästi otteluissa yhteensä vain yhden kiekon taaksensa. Juniorivuodet eivät kuitenkaan kerro mistään erityisestä huippulahjakkuudesta, vaikka hän saavuttikin mitaleita Blues-juniorien mukana.

Jimi Santalan voi odottaa kuuluvan tälläkin kaudella Mestiksen tehokkaimpiin puolustajiin.
Kuva © Petteri Äikäs

Puolustajista merkittävin liigakokemus löytyy viime kauden Allsvenskanissa viettäneeltä Niklas Tikkiseltä sekä Victor Westermarckilta, joka on pelannut Espoossa jo pitempään. Jimi Santala on ollut jo useampana vuonna Mestis-tason parhaita hyökkääviä puolustajia ja Sebastian Moberg on aikanaan pelannut 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Puolustajien kärkiosasto on näin ollen hyvä. Porukkaa täydentävilläkin pelaajilla on hyvin kokemusta Mestiksestä tai nuorten SM-liigasta, vaikka kärkipakkeihin kummallakaan tasolla pelaajista ei ole ollut. Terveenä ollessa pakiston taso riittää, mutta loukkaantumisten osuessa kärkipelaajiin tämä voi muodostua yhdeksi joukkueen ongelmakohdaksi.

Hirschovitsin takanakin kovia nimiä

Jo aiemmin mainittu Hirschovits on joukkueen kapteeni ja ykköshyökkääjä. Hänen tasonsa on tiedossa, vaikka viime kausi olikin vaikea. Hänen takanaan etukäteen varmimmiksi nimiksi voi nostaa Kiekko-Vantaasta tulleen Aleksi Järvisen ja Hermeksellä 40 pisteen rajan rikkoneen Janne Kivilahden, jotka molemmat pelasivat aikanaan Bluesin A-junioreissa.

Hirschovitsin jälkeen eniten pääsarjakokemusta on Jiri Veistolalla, jonka parhaat avut osuvat kuitenkin duunariosastolle. Samaa voi sanoa viime kaudella osin pakon sanelemanakin Bluesin vakiokokoonpanoon nousselle Janne Puhakasta sekä pahoista loukkaantumisista vuosien varrella kärsineestä Matti Lambergista.

Espooon juniorituotanto on kuitenkin hyvää, ja sen myötä on hyvä nostaa esiin myös Emil Oksanen. Syyskuun lopulla täysi-ikäiseksi tuleva Oksanen on mainittu ensi kesän varaustilaisuuden spekulaatioissa. Nuoresta iästään huolimatta Oksaselta on syytä odottaa hyviä suorituksia jo tällä kaudella.

Harjoitusotteluita joukkue pelasi kuusi, joista tuloksena oli vain yksi voitto. Vastustajatkin olivat pääosin kovia, sillä mukaan mahtui kaksi KHL-joukkuetta sekä kotimaisen pääsarjan KooKoo. Niin ikään Mestiksen kärkiporukoihin ennustetut TUTO Hockeyn Espoo United kohtasi kahdesti.

Arvio: Joukkueen tiivistyminen on vielä kesken, joten kausi lähtee liikkeelle hieman hankalasti. Peli paranee kauden mittaan ja joukkue esittää parhaat tuloksensa keväällä. Espoo United nähdään välierissä, jossa se tulee taistelemaan tiukasti finaalipaikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle