Antti Pennasella on valmennettavanaan nippu potentiaalisia nuoria.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Esittelyssä HPK:n vesselit – "Hänen kohdallaan on mietittävä hänen omaa tekemistään"

HPK kahmi alkavaksi kaudeksi kokoonpanoonsa nuoria ja potentiaalisia pelaajia. Joukkueessa on peräti yhdeksän NHL:ään varattua nuorukaista. Päävalmentaja Antti Pennanen kertoo, minkälaisista pelaajista oikein on kyse.

HPK on käynyt läpi nuorennusleikkauksen. Veteraanipelaajien siirryttyä sivuun on Hämeenlinnassa pumpattu kokoonpano täyteen potentiaalia. Joukkueessa on yhdeksän pelaajaa, joiden NHL-varaus on edelleen voimassa. Viimeisimmät heistä on varattu NHL:ään viime kesänä.

− Meidän näkemyksemme mukaan, jos haluamme menestyä, pitää näitä nuoria pelaajia hankkia. Näillä budjeteilla ei voi valmiita pelaajia ainakaan kauhean montaa hankkia, päävalmentaja Antti Pennanen toteaa.

− heidän päivän kunto ei ole aivan täysin tiedossa, että mitä sieltä tulee

− Sitten on kyse siitä, olemmeko onnistuneet arvioimaan heidän potentiaalinsa oikein ja miten me onnistumme potentiaalin kehittämisessä.

HPK:ssa on ainoastaan kymmenen pelaajaa, joilla on aiempaa liigakokemusta useamman kuin yhden kauden verran. Suurelle osalle pelaajista alkava kausi on ensimmäinen Liigassa. 

− Siinä on iso kasvupotentiaali, mutta se potentiaali ei takaa mitään. Kovasti pitää vielä duunia tehdä näiden nuorten vesseleiden kanssa. Tässä kun on sekin, että se heidän päivän kunto ei ole aivan täysin tiedossa, että mitä sieltä tulee, Pennanen naurahtaa.

Vesalainen on todellinen huipputalentti

Kristian Vesalainen, 18, oli yksi viime kesän NHL-varaustilaisuuden ykköskierroksella huudetuista suomalaisnimistä. Winnipeg Jets varasi hänet koko varaustilaisuuden 24. pelaajana.

Vesalainen kävi jo viime kaudella HPK:ssa. Lainapesti Frölundasta kesti yhdeksän ottelua, joissa tilille kertyi myös ensimmäinen liigamaali. Kesän aikana varaustilaisuuden lisäksi ohjelmassa oli myös Jetsin harjoitusleirit ja nuorten maajoukkue-edustuksia, joten aika HPK:n ringissä jäi lyhyeksi.

− Kaikki tietävät hänen lahjakkuutensa. Hänen kohdallaan on mietittävä hänen omia odotuksiaan, tekemistään ja miten niitä hallitsee. Mihin niitä omia odotuksiaan suuntaa?

− Me odotamme häneltä sitä, että oman perustekemisen taso on hyvää ja tulos seuraa siitä ennemmin tai myöhemmin. Pisteitä tulee jos tulee, mutta niitä ei kannata pakottaa.

Kristian Vesalaisella oli vientiä kesällä.

Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

Pennanen korostaa, ettei Vesalainen missään nimessä ole vielä valmis pelaaja. Hän muistuttaa, että suurin osa suoraan NHL:ään hypänneistä suomalaishyökkääjistä on todella monipuolisia ja nostaa esiin Aleksander Barkovin, Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon.

− Työtä on vielä, että saa ennen kaikkea sitä peliä vietyä eteenpäin. On se sitten yhteistyöjääkiekkoa tai kamppailupelaamista.

Kolmivuotisesta sopimuksestaan ensimmäisen kauden Kanadan juniorisarja WHL:ssä pelannut Eetu Tuulola, 19, on yllättänyt Pennasen positiivisesti.

− Odotukset eivät olleet kovinkaan kovat, kun ei ollut tietoa missä hän menee ja mitä on tehnyt Pohjois-Amerikassa

− Odotukset eivät olleet kovinkaan kovat, kun ei ollut tietoa missä hän menee ja mitä on tehnyt Pohjois-Amerikassa.

HPK-kasvatti varattiin kesällä 2016 Calgary Flamesiin kuudennella kierroksella. Pennasen mukaan vuosi Pohjois-Amerikassa on miehistänyt Tuulolaa.

− Hänen kohdallaan on tärkeintä saada arki laadukkaaksi ja miesten pelejä joko Liigassa tai Mestiksessä. Hän taistelee liigapaikasta ja tuo meille fyysisyyttä, taklauksia ja maalille menemistä.

Kolmas NHL:ään varattu HPK-hyökkääjä on tanskalainen Nikolaj Krag, jonka St. Louis Blues varasi kesällä 2016 seitsemännellä kierroksella. 19-vuotiaan hyökkääjän kesä meni osittain pilalle loukkaantumisen vuoksi.

− Taitava ja hyvä pysymään kiekossa. Pelissä pitää kuitenkin pystyä pelaamaan paremmin taktisesti. Fysiikkapuolella hän on vahva ja kohtuu kestävä. Luistelun kanssa on isoin työ, että saa sen oikealle tasolle.

Oman haasteensa uuteen kauteen valmistautumiseen heittää se, että hän asuu yksin uudella paikkakunnalla ja käy samalla autokoulua.

− Ympäristöön tottumisessa on myös oma työnsä. Lähtökohtaisesti hän on Mestis-pelaaja.

Alakerrassa pelureita ja erikoisosaamista

HPK:n alakerrassa on viiden NHL:ään varatun puolustajan lisäksi myös yksi maalivahti.

Viime kaudella Nuorten SM-kultaa voittanut Ukko-Pekka Luukkonen, 18, varattiin viime kesänä Buffalo Sabresiin varaustilaisuuden toisella kierroksella. Isokokoinen maalivahti lähetettiin ennen liigakauden alkua Mestis-joukkue LeKiin, sillä edessä on kaksi nuorta, mutta Luukkosta silti kokeneempaa maalivahtia: Emil Larmi ja Antti Karjalainen.

− Tärkeintä on, että hän pääsee pelaamaan paljon miesten pelejä, ovat ne sitten Mestistä tai Liigaa. Larmi ja Karjalainen olivat viime kaudella oikein hyviä, joten näyttäisi siltä, että Luukkonen pelaa Mestiksessä.

− Hän on matkan alussa. Raakile monelta osa-alueelta. Henkisesti, fyysisesti ja pelillisesti, kuten pelaajat monesti tuossa iässä ovatkin. Olennaisinta ei ole se, missä hän pelaa, vaan se että kehitystä tapahtuu sekä fysiikassa että pelillisesti. Lahjat ovat kuitenkin olemassa.

Jesper Lindgren on rohkea peluri.

Jarno Hietanen

Ruotsalaisella Jesper Lindgrenillä, 20, olisi varmasti ollut ottajia myös kotimaassaan. Viime kaudella Lindgren teki Allsvenskanissa 50 ottelussa yhteensä 24 tehopistettä. Kesän 2015 Toronto Maple Leafsin neljännen kierroksen varaus on esiintynyt varsin vakuuttavasti harjoitusotteluissa.

− Siinä on kyllä sellainen peluripoika. Fyysisesti todella raakile. Hän ei loista testituloksissa, mutta sitten kun aletaan pelata, löytyy sellaisia avuja, joita ei kaikilta löydy.

− Jotenkin tulee sellainen tunne, että Ruotsista on tuon tyyppisiä puolustajia tullut ennenkin.

− Hänellä on fyysistä rohkeuttakin mennä alle ja väleihin. Lisäksi hän on kiekollisesti rohkea. Jotenkin tulee sellainen tunne, että Ruotsista on tuon tyyppisiä puolustajia tullut ennenkin.

Lindgren on myös monipuolinen ylivoimapelaaja. Hän pystyy pelaamaan siniviivan lisäksi myös oikealla laidalla pelintekijän paikalla.

Pennanen ennusteli jo keväällä, että Jokereiden A-nuorista HPK:n liigarinkiin siirtynyt Roope Laavainen varattaisiin NHL:ään. Chicago Blackhawks varasikin isokokoisen puolustajan neljännellä kierroksella. Pelitaitava puolustaja on lähellä napata paikan HPK:n avauskuusikosta, kun kiekko putoaa ensimmäisen kerran jäähän Rinkelinmäellä 8.9.

− Jos viime keväänä olisin sanonut, että hän pelaa meillä avauksessa, niin en tiedä kuinka moni olisi uskonut. Näyttää siltä, että hän avaa Liigassa.

Kesällä 2014 hieman yllättäen Dallas Starsiin viidennellä kierroksella varattu Miro Karjalainen, 21, on pelannut kourallisen liigaotteluita HIFK:ssa. Karjalainen vietti pääosan viime kaudesta Pohjois-Amerikassa ECHL:ssä. Isokokoinen puolustaja ei tehopisteillä mässäile, vaan käyttää kaksimetristä runkoaan fyysisessä pelissä.

− Hänen vahvuutensa on se, että hänellä on selkeää erikoisosaamista. Hän on harjoitusotteluissa näyttänyt, että pystyy siihen rooliin vastaamaan. Henkisesti hyvä tiimijätkä. Pelin ja yleistaitavuuden oppiminen ratkaisee, kuinka hyvä pelaaja hänestä tulee. Hän ymmärtää omat vahvuutensa ja pelaa niiden kautta.

Niclas Almari, 19, aloittaa toisen kautensa HPK:ssa. Pittsburgh Penguinsin viidennen kierroksen varaus kesältä 2016 pelasi 24 liigaottelua, 23 Mestis-ottelua ja huhki isoja peliaikoja Nuorten SM-liigassa. Viime kaudella puolustaja oli vielä fyysisesti raakile, mutta kehitystä on tapahtunut kesän aikana.

− Pelikin on parhaimmillaan oikein hyvätasoista jääkiekkoa. Hänen kohdallaan isoin asia on löytää tasaisuutta. Jos kaikki menee hyvin, on siinä kasvamassa Suomelle hyvä kokonaisvaltainen pelaaja.

Alakerran täydentää HPK:ssa juniorivuosinaan pelannut Markus Niemeläinen, 19. Hän teki kesällä 2015 sopimuksen HIFK:hon, mutta siirtyi Kanadan juniorisarja OHL:ään. Ensimmäisen OHL-kauden jälkeen Edmonton Oilers varasi hänet kolmannella kierroksella. Kahden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen Niemeläinen palasi kotimaahan.

− Se jälkimmäinen kausi ei mennyt niin kuin hän itse tai muutkaan odotti. Oli aika tehdä joku muutos.

− Hän on iso poika ja pitää pystyä olemaan iso poika myös siellä jäällä. Kesän aikana onkin tullut kehitystä urheilussa ja fysiikassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Huippukiekkoa, mutta huomio karkasi jälleen pois pelistä: "Rajoilla mentiin taas"

LIIGA | 24.9.2017 8:00
HPK ja Kärpät pelasivat taas kovatasoisen jääkiekko-ottelun. Silti huomio karkasi taas pois itse pelistä, jo kolmannen kerran. lue lisää

Hämeenlinnassa draamaa − Laavainen laitataklauksesta suihkuun, Kukkonen "poliisina"

LIIGA | 23.9.2017 18:30
HPK:n Roope Laavainen ajettiin HPK-Kärpät-ottelun toisessa erässä laitataklauksesta suihkuun. lue lisää

Jesper Lindgren: "HPK on paras vaihtoehto tulevaisuuden kannalta"

LIIGA | 15.9.2017 17:16
HPK:n nuori ruotsalaispuolustaja Jesper Lindgren tähtää muiden ikäistensä tavoin NHL:ään. HPK tuntui parhaalta kasvualustalta, kun neuvotteluita käytiin eri joukkueiden kanssa. lue lisää

Jesper Lindgren HPK:n takalinjoille

LIIGA | 26.5.2017 10:52
HPK on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen nuoren ruotsalaispuolustaja Jesper Lindgrenin kanssa. lue lisää

Kerhon tulevan kauden joukkueessa kokoa ja paluumuuttajia

LIIGA | 28.4.2017 20:30
HPK julkaisi nipun uusia pelaajasopimuksia. Paluumuuttajina Hämeenlinnaan siirtyvät muiden muassa Robert Leino ja Kristian Vesalainen. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Roope Laavainen

HPK #25 R p
s. 1998 Vantaa
187CM / 85KG
SOPIMUS: 2020