Entäs lapset? Liiga-otteluiden kalleus ja palvelut vertailussa

LIIGA / Artikkeli
Perhepäivissä ohjelmaan on sisältynyt muun muassa maalausta.
Mitä maksaa perheen vieminen Liiga-otteluun? Jatkoaika otti selvää perhelippujen hinnoista sekä perheille suunnattuista tapahtumista eri Liiga-joukkueissa.

Onko jääkiekon seuraaminen kallista? Yksittäisen lipun hankkiminen liigaotteluun ei välttämättä maksa maltaita, mutta entä jos haluaa viedä otteluun koko perheensä? Pitääkö lompakossa olla pätäkkää kymppejä vai satasia? Kuinka perheet on otettu huomioon kokonaisuudessa?

Jatkoaika otti kauden kynnyksellä asiasta selvää. Jokaiselle liigaseuralle lähetettiin kolme vakiokysymystä, jotka liittyivät sekä nelihenkisen perheen lipunhintoihin että perheiden ja lasten huomioonottamiseen tapahtumissa.

Seuroja pyydettiin kertomaan hinta kahden aikuisen ja kahden lapsen perheelle. Hinnat on koottu allaolevaan taulukkoon (kuva 1.). Seurat, joilta vastauksia ei saatu, lisättiin hintataulukkoon verkkosivuilla ilmoitettujen hintojen perusteella.

Kuva 1. Perhelippujen vertailutaulukko.
Kuva 1. Perhelippujen vertailutaulukko.
Kuva © Antti Wennström

Hinnat ovat kahden aikuisen ja kahden kouluikäisen lapsen pakettihintoja ja kysytty syyskuussa 2016 seuroilta sähköpostitse. Osassa hinnat ovat perhelippujen kiinteitä hintoja, osassa yhteenlaskettuja edullisimpia lähtöhintoja. Yksittäisistä hinnoista saattaa puuttua esim. Lippupalvelun toimitusmaksuja ja joidenkin vierasjoukkueiden peleissä käytettäviä 2 - 2,5 euron lisätaksoja. Sylissä istuvat perheen pienimmäiset ja joissain seuroissa kaikki alle kouluikäiset pääsevät vanhempiensa seurassa ilmaiseksi. Ilves, KOOKOO, Lukko, Sport ja TPS jättivät vastaamatta kyselyyn, joten hinnat on laskettu seuran verkkosivuille ilmoitettujen hintojen perusteella ja merkitty tässä kursiivilla. Yksittäislipuissa seuroilla on myös edullisempia vaihtoehtoja erityisryhmille kuten eläkeläiset ja opiskelijat. CHL-seuroilla on lisäksi alehintoja CHL-otteluihin. Sinisellä merkityt hinnat: perhealennukset yleensä vain istumapaikoille. Vihreä tausta: kolmen edullisimman joukossa. Keltainen tausta: kolmen kalleimman joukossa.

Keskiarvo alle 50 euroa

Keskiarvona kahden aikuisen ja kahden lapsen pääsy Liiga-otteluun istumapaikoille maksaa hieman yli 47 euroa. Seisomapaikoille puolestaan pääsee keskiarvona noin 41 eurolla.

Arvokkaimpia liput ovat jokseenkin odotetusti Helsingissä. Kolmen eniten maksavan perheen istumapaikkapaketin joukkoon pääsevät lisäksi KalPa, KooKoo sekä Kärpät. Kolme halvinta seuraa istumapaikoille ovat Tappara, JYP sekä Ilves, joista Tapparan peleihin 2+2 perheenjäsentä pääsee istumapaikoilla ainoana halvimmillaan alle 30 eurolla.

Seisomapaikoissa kolme kalleinta ovat HIFK, SaiPa sekä TPS. Edullisimmat ovat puolestaan Tappara, Ilves, HPK sekä Jukurit.

Seuroille esitetyt kysymykset olivat seuraavat:

1. Miten seuranne ottaa ottelutapahtumissa huomioon perheet ja erityisesti lapset?

2. Onko tälle kaudelle luvassa jotain uutta perheitä ja lapsia varten?

Vapaamuotoiset vastaukset kahteen muuhun kysymykseen on kerätty aakkosjärjestyksessä kunkin vastanneen seuran kohdalle. Vastauksia on lyhennetty hintataulukkoon jo laitettuja tietoja poistamalla.

HIFK (Petteri Linnavalli, viestintäpäällikkö)

1. Perheille suunnattuja oheistapahtumia on erityisesti lauantaipeleissä. Näistä esimerkkejä ovat pelaajanurkkaus erätauoilla, laukaisupisteet, poskitatuoinnit ynnä muuta. Lisäksi meillä on lähinnä yhteistyökumppanien perheille suunnattuja Family Fun -tapahtumia yhdellä klubeistamme kolme kertaa kaudessa.

Skidiklubissa on noin 600 jäsentä, jotka ovat iältään 0-12 v. Heille järjestetään kauden aikana kaksi pelaajatapaamista, joulujuhla ja lisäksi jäsenyyteen kuuluu kaksi ottelulippua. Klubin jäsenmäärä on kasvanut vuosittain.
Jangsterit on 13-17-vuotiaille tarkoitettu kerho, jonka kummit ovat tällä kaudella Joonas Rask ja Roope Hintz. Jangstereille järjestetään yhteiset jäätreenit kummipelaajien kanssa. Ottelutapahtumien ulkopuolisia aktiviteetteja on muun muassa leffailta. Jangstereissa on noin 300 jäsentä.

2. Viime kaudelle lanseerattiin Jangsterit ja tuotiin saataville perhelippupaketit kaikkiin runkosarjapeleihin. Tälle kaudelle ei tule uusia konsepteja, vaan keskitymme kehittämään ja vahvistamaan olemassa olevia.

HPK (Kati Savolainen, markkinointi- ja viestintäkoordinaattori)

1. Ottelutapahtumista nimenomaan perhepeleissä pääosassa ovat perheet ja lapset: lasten ja nuorten musiikkia, nimmareiden jakoa, ilmaista hattaraa, kioski- ja fanishop-tarjouksia, ja tietenkin ottelutapahtuman haastatteluissa on perhepeleissä vain lapsia, joilta saadaan aina aivan mahtavia kommentteja!

2. Lanseerasimme kesken viime kauden Minikerhon, joka on 0−12–vuotiaiden on oma klubi. Lähdemme kehittämään Minikerhoa edelleen. Minikerho osallistuu erilaisiin tapahtumiin kauden aikana. Tänä vuonna ensimmäisessä harjoitusottelussa Minikerho tutustui heti pelin jälkeen HPK:n pukuhuoneeseen ja tulossa on vielä muun muassa perinteinen yksityisnäytös elokuvateatterissa Hämeenlinnassa!!

Jukurit (Joni Vesalainen, myynti- ja markkinointijohtaja)

1. Tuomme areenalle terveellisiä ja monipuolisia ruokailuvaihtoehtoja perinteisten lihapiirakoiden rinnalle. Lisäksi ottelutapahtumissa pidetään lapsiparkkia ja avausviikonloppuna esiintyi lastenorkesteri ennen Jukurit-KalPa ottelua. Lisäksi kauden aikana tulee erilaisia teemoja, jotka rakennetaan lasten ympärille.

2.  Jaamme päiväkoteihin Mikkelissä "Liiga-liivit" (2400 kpl), joilla lapset pääsevät ilmaiseksi Jukurien peleihin.

JYP (Jari Lindström, myynti- ja markkinointijohtaja)

1. Olemme huomioineet lapsiperheitä ottelutapahtuman sisällöissä, lippupaketeissa ja kioskin tarjonnassa. Areenan tilat ei valitettavasti annan myöten lasten oman "puuhamaailman " rakentamista, mutta tätäkin asiaa selvitellään parhaillaan. Olemme myös suunnitelleet entistä enemmän lapsille omia fanituotteita.

2. Perheille järjestetään muun muassa kaksi erillistä perhepeliä, jossa oheisohjelmat on suunnattu lapsille. Myös VIP-ravintolamme muuttuvat ko. peleissä perheravintoloiksi. Tapahtumassa on erilaisia aktiviteettejä, toimintapisteitä ja yleisöluistelua ennen peliä etc.

Jatkamme myös viime kaudella aloittamaamme koulukiertuetta, jossa vierailemme kouluissa kertomassa kuudesluokkalaisille kiekkoilijoiden arjesta ja jääkiekosta. Tarjoamme ilmaisen sisäänpääsyn tuhannelle kuudesluokkalaiselle JYPin peleihin runkosarjassa 16-17.

JYP tulee järjestämään myös erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja tempauksia. Yhtenä esimerkkinä koko perheen ulkoluistelupäivä helmikuussa 2017.

KalPa (Paula Seppänen, markkinointipäällikkö)

1. Ottelutapahtumassa on lapsia varten Ruusteri-maskotti, joka on erityisen suosittu. Lisäksi meillä on ottelutapahtumassa Kids Cam, johon bongaillaan lapsia mediakuutiolle. Myös someseinä on lasten keskuudessa suosittu juttu. Kioskipisteillä meillä on erilaisia yhteishinnoitteluja perheille.

2. Tällä kaudella järjestämme myös Ruusterin synttäripelin sekä yhden isomman perhepelin, jossa on paljon lapsille suunnattua erillisohjelmaa musiikeista lähtien.

Lisäksi järjestämme kauden aikana täysin ilmaisia tapahtumia perheille kuten KalPa-perheen joulutapahtuma sekä ulkojäätapahtuma ja korttelikiekko yhdessä Juniori-KalPan kanssa.

KalPa on mukana Kuopion kaupungin Supersyysloma- ja Hyperhiihtoloma-hankkeissa, joissa pyritään järjestämään koululaisille ilmaista tekemistä loma-ajaksi. Meillä on kummallakin lomaviikolla yksi ottelu, johon alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Kärpät (Jouni Loponen, yhteyspäällikkö)

1. Meillä on lasten liput käytössä, mutta perhelippua meillä ei vielä ole.

2. Kauden aikana järjestetään luistelutapahtuma ulkojäällä. Fanituotteiden osalta uusia tuotteita luvassa. Perhelippua ei siis ole, joten useamman lapsen kanssa toimitaan samoin kuin kahden, elikkä jokaiselle lippu erikseen.

Pelicans (Antti Hakkarainen, myynti- ja markkinointijohtaja)

1. Ottelutapahtumissamme meillä on aina iloinen Pekko Pelikaani ottamassa vastaan perheen nuorimpia faneja. Pekko jakelee nimmarikortteja ja poseeraa mielellään kuvissa. Mikäli juniori ei jaksa peliin täysillä keskittyä, meillä toimii myös lapsiparkki, missä pystyy askartelemaan ja leikkimään aikuisen valvonnassa. Olemme aina kauden aikana kehitelleet pelien ulkopuolelle erityisesti lapsille suunnattuja tapahtumia, kuten aarteenetsintää yms erilaisissa puistoissa ympäri Lahtea tai jo perinteistä koulukiertuettamme. Viime kaudella meillä oli myös vähän isompien lasten suosima laukaisupiste peleissä, missä karnevaali-hengessä paras tulos voitti palkinnon (paita tms).

Viime kaudella otimme myös käytännnön, missä Pelicans lahjoittaa jokaiselle Lahden alueen ala-koululaiselle yhden ottelulipun ennalta valittuihin otteluihin. Koemme, että tämä laskee kynnystä lähteä tutustumaan jääkiekkoon huomattavasti. Lipun saaneen lapsen vanhempi tai kaveri saa ostettua oman lippunsa puoleen hintaan.

2. Olemme uudistamassa ottelutapahtumaa erityisesti palveluiden osalta. Tämä tarkoittaa, että perhe pystyy jatkossa ostamaan karkit, popparit, hodarit, kahvit, fanituotteet tai mitä mieli tekeekään saman luukun alta, kun aikaisemmin on meillä areenallamme myyntipisteet oli ripoteltu eri puolille eri tuotteiden osalta, joka tarjosi melkoisia haasteita suoriutua myyntiputkesta läpi 15 minuutin aikana.

Lippuihimme yhdistettynä olemme räätälöineet uudenlaisia paketteja, juuri ravintolapuoleltamme, jossa pointti on tarjota koko porukalle edullinen mahdollisuus ruokailuun. Tämä tarkoittaa, että meillä nelihenkinen perhe tulee istumapaikoille peliin, syö hodarit ja popparit ja juo limut päälle noin 20-24€ per henkilö, katsomosta riippuen.

SaiPa (Mikko Pehkonen, yhteyspäällikkö)

1. Viime kauden lopulla lanseerattiin maskotti, jota otetaan kuluvalla kaudella aktiivisemmin käyttöön. Tulossa on muutama teemapeli, joissa heidät huomioidaan erityisesti. Lisäksi ottelutapahtumien ulkopuolella järjestetään joulukuussa vuosittain erillinen perhepäivä.

2. Ei suuria muutoksia. Maskotin aktiivisempi käyttö ja teemapelien määrän kasvattaminen ovat näkyvimpiä asioita. Lisäksi on mietitty perheitä, joissa on enemmän kuin kaksi lasta. "Vakioitu" määrä on lipunmyyntijärjestelmän kautta selkein (jälleenmyyntipaikoille ja verkkokauppaan). Erilaisten ryhmien kanssa teemme tietysti joustoja omissa myyntipisteissämme.

Tappara (Aki Holma, myynti- ja markkinointijohtaja)

1. Meillä on lapset ja lapsiperheet huomioitu useassakin asiassa. Erittäin suosittu Tapsu-klubi Tapsu-maskotin johdolla, sekä kerran omasta takaa järjestettävä Lasten lauantai ja mahdollinen Liigan perhepäivä. Junioripuolelta on myös lasten luisteluita otteluiden yhteydessä. Lisäksi lasten lauantaissa kaikkien paikkojen liput maksavat kahdeksan euroa kappale, myös parhaat paikat.

2. Edellä mainitut asiat.

Ässät (Jaakko Ruusunen, tiedottaja)

1. Olemme huomioineet lapsiperheet Isomäki Areenan suunnitellessamme ravintoloita. Perheille suunnattuja tuotteita (ruoka, mehut, limonadit, fanituotteet) tarjotaan hieman erillään anniskelualueista, jotta perheet kokevat asioinnin mielekkääksi ja idylliseksi. Lapsiperheille on suunnattu joustava lippupaketti perhekatsomoon, joka ei ole sidottu aikuisten tai lasten lukumäärään.

Toimme viime kaudella ottelutapahtumaamme showmaestro Julle Kallion, joka on ollut erittäin suosittu lasten keskuudessa, ja olemme saaneet hänestä positiivista palautetta lapsiperheiltä.

Meillä on lisäksi useita perheille teemotettuja otteluita, jotka sisältävät esimerkiksi yleisöluistelun ennen ottelua ja pelaajatapaamisen pelin jälkeen. Lisäksi lapsille suunnattuja tapahtumia on mm. halloween-peli (jokainen lapsi sai naamarin). Lisäksi olemme järjestäneet junioriseuramme kanssa yhteistyössä teemaottelun sekä vastaavalla kaavalla olemme kutsuneet myös lähialueen kiekkojuniorit yhteen peliin.

2. Suunnitelmissa on tuoda Ässille maskotti kauden aikana (ei ehtinyt kauden aloitukseen). Halloween-teemaottelu yhdistetään perhepelistä tutulla yleisöluistelulla. Kehitämme uusitun hallimme tuotteita ja palveluita edelleen pitämällä lapsiperheet tärkeänä kohderyhmänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle