Ennakkoanalyysi: Jokerien on päästävä laadukaan puolustuspelin kautta suoriin hyökkäyksiin

KHL / Artikkeli
Juhliiko Jokerit vahvaa Pietarin SKA:ta vastaan?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit kärsi tylyn 6-0-tappion, kun se kohtasi edellisen kerran Pietarin SKA:n. Mitkä pelilliset asiat korostuvat joukkueiden kohdatessa torstaina Helsingissä, jotta Jokerit välttää vastaavanlaisen selkäsaunan?

Ottelu sarjan ehdotonta kärkijoukkuetta vastaan on Jokerien kannalta hyvä tasonmittaus. Kuinka paljon Jukka Jalosen nopea kiekkokontrollijääkiekko tuo pelitapaetua narrilaumalle?

Jalosen valmentaessa miesten maajoukkuetta pelaajamateriaalieroa kavennettiin hidastamalla pelin tempoa. Nykyisessä Jalosen pelitavassa sen sijaan pyritään pelaamaan kovatempoista ja nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö Jokerit hallitsemaan kovatempoista ottelua vastustajaansa selvästi heikommalla pelaajamateriaalillaan.

Puolustuspeli nousee arvoon arvaamattomaan

Katseet Jokerien osalta kohdistuvat oman alueen puolustuspeliin. Syy Jokerien rumaan tappioon lokakuussa Pietarissa oli erittäin sekava puolustusalueen puolustuspeli.

Karmeat sekoilut, miesten kadottamiset ja heikko kenttätasapaino omalla alueella edesauttoivat SKA:n tehokasta kiekonliikuttelupeliä. Se iski läjän maaleja Jokerien merkkausvirheistä, minkä lisäksi Jokerien hyökkäyspeli tyssäsi jo omalla alueella, kun helsinkiläisjoukkue ei päässyt katkaisemaan SKA:n myllyjä.

Samanlaista sekoilua kuin Pietarissa ei Jokereilta ole odotettavissa. Puolustusalueen puolustuspeli on parantunut merkittävästi kauden edetessä.

Jokerit pystyy paremmin tukkimaan parhaat maalintekosektorit kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. Pakka omalla alueella on tiiviimpi ja yhtenäisempi.

Silti pelkkä tiiviys omalla alueella ei riitä. Täytyy pystyä olemaan myös aggressiivinen kiekonriistoissa. SKA:n liikkuva ja taitava hyökkäysalueen mylly pitää saada mahdollisimman nopeasti pysähtymään. Sillä on valtava merkitys pelin virtaukseen ja kiekonhallintaan.

Oman alueen täytössä SKA:n suorissa hyökkäyksissä täytyy säilyä kenttätasapaino, jotta SKA ei pääse käyttämään vaarallista poikkisyöttöä siniviivan jälkeen.

Terävästä puolustuspelistä päästävä kolmen kaistan hyökkäyksiin.

Jokerien vahvuudeksi on kauden aikana noussut nopeat kolmen kaistan suorat hyökkäyksen, jotka ovat ominaisia nopealle kiekkokontrollijääkiekolle. Niiden onnistuminen riippuu siitä, kuinka omalla alueella saadaan vastustajan peli nopeasti pysähtymään ja kiekko riistettyä.

Rintamahyökkäyksissä tärkeää on se, että laitahyökkääjät eivät karkaa liian aikaisin, kun kiekko riistetään. Puolustajien tuki on saatava mukaan, jotta viisikko pysyy tiiviinä ja hyökkäysalueen irtokiekkoihin ehditään ensimmäisenä.

SKA:n vahvuus ei varsinaisesti ole puolustusvalmius. Hyökkäysalueella otetaan suhteellisen paljon riskejä, mikä on mahdollista taitavien pelaajien myötä. Jos Jokerit pystyy riistämään kiekkoja SKA:n ylihyökätessä, sille avautuu varmasti ylivoimahyökkäyksiä.

Olisi hieman epätyypillistä Jalosen pelifilosofialle se, että hänen valmentamansa joukkue lähtisi otteluun 90-luvun tapaan vastahyökkäyksiä korostaen. Kun ottaa huomioon Jokerien otteet tällä kaudella ja Jalosen uuden pelitavan, vastahyökkäyspeli näyttää kuitenkin todennäköisimmältä - ellei valmennus ole sitten tehnyt täysin erillistä pelisuunnitelmaa SKA:ta vastaan, jossa korostettaisikin Jalosen maajoukkueaikojen tapaan kiekkokontrollia.

» Lähetä palautetta toimitukselle