Ei pelkkää McEichelia - syksyn tulokaskatras on laadukkaampi kuin aikoihin

NHL / Artikkeli
McDavid vauhdissa NHL-jäillä ennen loukkaantumistaan.
Kuva © Getty Images
Ensimmäinen kuukausi uutta NHL-kautta on lätkitty. Connor McDavidin ja Jack Eichelin valtataistelu jääkiekkoilevan maailman valtaistuimesta on alkumetreillään, mutta alkaneella kaudella on nähty jo paljon muutakin kuin pelkkää McEichelia.

Muutama ottelu siinä kesti, mutta varsin pian Connor McDavid otti paikkansa. Edmonton Oilersin vuosikausien korpivaelluksen vuoksi valtavia paineita niskassaan kantava 18-vuotias kanadalainen osoitti varsin pian, mikä hän todella on miehiään.

Tämän kauden tulokastaso näyttää leveämmältä kuin aikoihin

McDavid jotti piikkipaikan tulokkaiden pistepörssissä ja on esittänyt, vaikkakin toistaiseksi vielä ajoittain, juniorisarjoista tuttua loistokkuutta. Sitä samaa loistokkuutta, mikä on nostanut hänet maailman seuratuimpien nuorten urheilijoiden joukkoon. Jo ensimmäisen NHL-kuukauden perusteella voidaan kuitenkin sanoa, etteivät ylistyssanat ole olleet täysin turhia.

Sekä McDavidin itsensä että Oilersin kannalta olikin todella valitettavaa, että nuoren kanadalaisen kausi katkesi tiettävästi kuukausien ajaksi solisluuvamman vuoksi. Samalla NHL ja kanadalainen jääkiekko menetti nuoren kiiltokuvapoikansa.

Entä sitten kovin kilpakumppani Jack Eichel? Ensimmäisen kuukauden perusteella amerikkalaissentteri pelaa aivan eri tasolla kuin Oilersin kultakimpale. Eichelkin on toki väläytellyt osaamistaan, tehnyt neljä maaliakin, mutta on toisaalta vajonnut pitkiksi ajoiksi täydelliseen näkymättömyyteen.

Etelän tutkapari Domi - Duclair
Etelän tutkapari Domi - Duclair
Kuva © Getty Images

Eichelin plusmiinustilaston lukema, -7, kertoo oman tarinansa Buffalo Sabres -lupauksen NHL-uran alusta. Lukema on joukkueensa heikoin. Eichel on tottunut juniorivuosina pelaamaan hyvin dominoivassa roolissa, jossa peli pyörii pitkiä aikoja hyökkäyspäädyssä. Tällä kaudella on usein tullut vastaan tilanne, jossa kiekonmenetyksen jälkeen selkä suoristuu hetkellä, jolloin pitäisi taistella peliväline takaisin omille.

Tulokashyökkääjien leveä taso ilonaiheena

Mutta ei NHL ole tällä hetkellä pelkkää McEichelia. Chicago Blackhawksin Artemi Panarin on sopeutunut mainiosti hallitsevan Stanley Cup –voittajan kokoonpanoon ja saanut hyvin vastuuta. Mies on päässyt pelaamaan varsinkin ylivoimalla joukkueen ykkösaseiden kanssa ja johtaakin tulokkaiden syöttötilastoa.

NHL ei ole tällä hetkellä pelkkää McEichelia.

Arizonan aavikolla on puolestaan iloittu Max Domin ja Anthony Duclairin kemiasta. Duclair ehti jo viime kaudella pelata 18 ottelua New York Rangers –paidassa ennen siirtoa Coyotes-organisaatioon.

Legendaarisen NHL-tappelija Tie Domin Max-poika on puolestaan pelasi vielä viime kauden juniorikiekkoa OHL:n London Knightsin riveissä, mikä osoittautui varmasti järkeväksi uravalinnaksi. Domi on ollut alkukaudesta energinen ja mikä Coyotesin kannalta parasta, tehokas. 11 tehopistettä yhtä moneen otteluun on varmasti enemmän kuin mitä Coyotes-johto saattoi odottaa.

Winnipegissä on seurattu organisaation vuoden takaisen kärkivarauksen Nikolaj Ehlersin esiinmarssia. Nopea tanskalaislaituri dominoi viime talvena Quebecin alueen junioriliigassa ja teki odotetun läpimurtonsa NHL-kokoonpanoon tänä syksynä.

Ehlers on sopinut erinomaisesti Jets-päävalmentaja Paul Mauricen vauhdikkaaseen pelisapluunaan. Ehlersin sulava luistelu ja terävä rannelaukaus ovat niittäneet mainetta jo NHL-tasollakin eikä juutti ole säästellyt asettaan. Hänellä on tulokkaista eniten laukauksia maalia kohti, ja onpa mies heiluttanut maaliverkkoakin jo neljästi.

Parayko on pelannut itsensä Blues-puolustuksen vakionimeksi.
Parayko on pelannut itsensä Blues-puolustuksen vakionimeksi.
Kuva © Getty Images

Dylan Larkin on murtautunut vakiokokoonpanoon, osittain toki Pavel Datsjukin alkukauden loukkaantumisen vuoksi. Vuoden takainen Detroit Red Wingsin ykkösvaraus on kuitenkin esiintynyt näyttöpaikan saatuaan erinomaisesti. Tehojakin on jo tullut, 19-vuotias amerikkalainen on keikkunut tulokaspörssin kärkisijoilla lokakuun ajan.

Parayko ja pari muuta

Entä alakerta? St. Louis Bluesin Colton Parayko on ollut kiistatta tulokastakalinjojen kuningas. Isokokoinen kanadalaispuolustaja on ottanut yllättäen paikan pelaavasta kuusikosta ja raivannut vähitellen itselleen peliaikaa noin 20 minuutin ottelukohtaisen keskiarvon verran. Parayko on löytänyt itsensä liigan eliittipakkeihin kuuluvan Alex Pietrangelon rinnalta, kiitos kokonaisvaltaisesti varman oman alueen pelaamisensa.

NHL-puolustuksista löytyy muutama muukin vahvasti aloittanut tulokas. Blackhawksin takalinjoilla luutii Trevor van Riemsdyk ja Carolina Hurricanesissa puolustaa Noah HanifinBen Hutton on löytänyt pelipaikan Vancouver Canucksin siniviivalta ja Jake McCabe on murtautunut Buffalo Sabresin pakistoon.

Mike Condon on tuurannut Montreal Canadiens -maalin suulla maailman parasta maalivahtia Carey Pricea ansiokkaasti: viidessä pelatussa ottelussa on joukkueen voittosaldo kasvanut neljästi.

Myös Linus Ullmark, Philipp Grubauer ja Anders Nilsson ovat saaneet jo vastuuta alkukauden aikana joukkueidensa viimeisimpinä lukkoina.

Tämän kauden tulokastaso näyttää siis ennen kaikkea leveämmältä kuin aikoihin. Kärki on terävä Oilersin ihmenuori McDavidin johdolla, mutta perintöprinsseiksikin riittää tarjontaa.

McDavid oli jo ensimmäisen kuukauden jälkeen tarttumassa toisella kädellään Calder Trophyn kylkeen kiinni, mutta miehen valitettava loukkaantuminen muutti kokonaiskuviota. Nyt kun McDavid on todennäköisesti kuukausia sivussa, saatamme hyvinkin nähdä kesällä todellisen yllätysnimen pokkaamassa vuoden tulokkaan palkintoa. Vai kuka olisi vielä kesällä osannut odottaa esimerkiksi herra Paraykon nousevan lavalle kesän palkintogaalassa?

» Lähetä palautetta toimitukselle