Edessä mielenkiintoinen Suomi-sarjakausi

Suomi-sarja / Artikkeli
Suomi-sarjassa on taas täysi rähinä päällä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Suomi-sarjakausi 2016-2017 pyörähti käyntiin torstaina. Tällä kertaa sarja päästään pelaamaan täyden 16 joukkueen voimin. Viime vuonna finaalissa IPK:lle hävinnyt Imatran Ketterä on nyt sarjan suurin voittajasuosikki. Ketterän kovimmat haastajat löytyvät kaksikosta Nokian Pyry ja Kalajoen JHT.

Suomi-sarja päästään viemään läpi täydellä joukkuemäärällä, joka ei ole suinkaan ollut mikään itsestäänselvyys, sillä joukkueiden viime hetken vetäytymisiä on totuttu takavuosina näkemään. Kuudentoista joukkueen sarjassa pelataan kaikkiaan 36 ottelua.

Runkosarjan kahdeksan parasta pelaavat pudotuspelit. Pudotuspeleissä jatkoon pääseminen edellyttää kolmea voittoa aiemman kahden sijaan. Välierien voittajat etenevät Mestis-karsintasarjaan, jossa vastaan asettuu Mestiksen kolme viimeistä joukkuetta.

Suomi-sarjan mestaruus ratkaistaan Mestis-karsintoihin osallistuvien kahden Suomi-sarjajoukkueen jälkimmäisessä keskinäisessä ottelussa. Kotiedun mestaruuden ratkaisevaan otteluun saa runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue.

Suomi-sarja käynnistyi torstaina yhdellä ottelulla ja viikonlopun aikana pelataan kaikkina päivinä perjantaista sunnuntaihin.

Kova kolmen kopla

Sarjan voimasuhteet näyttävät olevan ennen kautta hyvin selvillä. Viime vuosina sarjaa hallinneet suurseurat Hermes, Jokipojat ja RoKi siirtyivät toissakaudella Mestikseen. Viime vuonna Mestikseen oli tarjolla yksi vapaalippu Mikkelin Jukureilta vapautuneen paikan myötä.

Nousijan paikka ratkaistiin Suomi-sarjan yksiosaisessa finaaliottelussa Imatralla. Suursuosikki Imatran Ketterä joutui kuitenkin taipumaan täpötäydellä kotiareenallaan yllättäjäjoukkue IPK:lle. Ketterä ei toipunut enää finaalitappion järkytyksestä, vaan jäi Mestis-karsinnoissa RoKin jalkoihin.

Pronssiottelussa olivat vastakkain Kalajoen Junkkareiden perillinen JHT ja Nokian PYRY. Näistä JHT pääsi mukaan karsimaan JYP-Akatemiaa vastaan, mutta paukkuja ei ollut Mestis-joukkueen kampeamiseen. Suomi-sarjan kärkinelikkoon kuuluneet Ketterä, JHT ja PYRY kuuluvat tänäkin vuonna suurimpiin suosikkeihin.

JHT ja PYRY ovat viime kauttakin kokeneempia ja vahvempia. Henkisesti parivaljakko pääsee helpommalla, sillä suurimmat odotukset ja paineet lepäävät Ketterän harteilla. Kaikki odottavat isoilla panoksilla pelaavan Ketterän taistelevan tänä vuonna tosissaan Mestis-paikasta. Kolmikosta kellä tahansa on eväät valloittaa runkosarjan ykköstila. Ketterä ehti antaa jo myrskyvaroituksen nuijimalla perjantain avauksessaan Mestis-miehillä vahvistetun Kotkan Titaanit murskaluvuin 12−0.

Keskikastissa tungossa

Selkeän kärkikolmikon takana tulee Porvoon Hunters, joka Tero Määtän kolmannella valmennuskaudella on valmis ottamaan yhden askeleen eteenpäin ja valmis taistelemaan tiensä puolivälieriä pidemmälle. Tasaisen vahva Hunters taistelee kotiedusta, mutta toisaalta tähtipelaajien puuttuessa rahkeet tuskin aivan terävimpään kärkeen vielä riittävät.

Muista pudotuspelipaikoista kisannevat kiivaimmin Porin Karhu HT, Uleåborg A.I.K ja Tampereen KOOVEE. Karhu HT näytti kyntensä jo viime kaudella. A.I.K pelasi viime kaudella vahvasti kiusaten puolivälierissä jopa Ketterää. Suomi-sarjassa vuodesta toiseen mukavasti menestyneen Tampereen kolmanneksi kovimman jääkiekkojoukkueen viime kausi oli pettymys. Jonkinmoinen ryhtiliike on Tampereella odotettavissa.

Seinäjoen S-Kiekko vaikuttaa viime kautta vahvemmalta ja joukkue saattaa olla tällä kertaa tosissaan mukana taistelussa kärkikasikkoon. Yllätysvalmis Kotkan Titaanit teki paluun pitkän alasarjavaelluksen jälkeen.

Nousijajoukkue vaikuttaa kuitenkin kelpo nipulta ja etenkin yhteistyön solmiminen Heinolan Peliittojen kanssa kuljettaa Kotkaan laadukkaita pelimiehiä joiden myötä joukkueella voi olla eväät puolivälieräpaikan havitteluun huolimatta siitä, että joukkue sarja-avauksessaan imatralaisen täryjyrän alle jäikin.

Forssalainen FPS, Naantalin VG-62 ja Tuusulan KJT omaavat myös saumat onnistuessaan jatkoon. Forssassa vaihtuvuus on ollut suurta, mutta joukkueen uusiutuneesta pelaajistosta löytyy potentiaalia. VG-62:n osakkeita nostaa tiivis yhteistyö TUTO Hockeyn suuntaan. KJT:n viime kausi oli erinäisten sekoilujen vuoksi katastrofi. Pääkaupunkiseudun pelaajamassa takaa sen, että saappaansa täyttäviä pelimiehiä kyllä varmasti löytyy ja joukkue on mukana keskikastin kahinoissa.

Karsintoja karkuun

Kaarinan HCKI, Joensuun Kiekkokopla ja Jyväskylän joukkueet D-Kiekko ja Liikunnan Riemu kuuluvat niihin joukkueisiin joilta ei odoteta juurikaan mitään. Iso kysymys on kuinka laatupelaajien määrä Jyväskylän seudulla riittää alueen kaikkien joukkueiden tarpeisiin. D-Kiekko ja Riemu korkkasivat Suomi-sarjakauden jo torstaina pelaamalla paikallisottelun Jyväskylässä. Ottelu päättyi D-Kiekon 3-2-voittoon.

Kaarina ja Joensuu tulevat olemaan monille joukkueille ikäviä paikkoja pelata. Kotipeleihinsä HCIK ja Kiekkokopla saavat parhaat voimansa jalkeille, mutta pitkille vierasreissuille seurojen on varmasti haastavaa saada täyttä neljää kenttää joka vieraspeliin.

Sarjapaikastaan joutuu karsimaan Suomi-sarjan neljä viimeistä, eli sijoille 13-16 päätyneet joukkueet, jotka pelaavat playoff-ottelut II-divisioonan lohkovoittajia vastaan. Karsintasysteemi on tosin vielä auki, sillä II-divisioonan joukkueille on oikeus halutessaan jättää nousukarsinnat pelaamatta. Vain karsintojen parhaalle on luvassa paikka Suomi-sarjasta seuraavalle kaudelle.

Mikäli halukkaita karsijoita ei II-divisioonasta löydy, pelaavat Suomi-sarjan joukkueet pudotuspelit keskenään. Ottelusarjan voittamiseen vaaditaan kolme voittoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle