Dinamo Moskova - uudet tuulet puhaltavat

KHL / Artikkeli
Maajoukkueessakin puolustanut Janne Jalasvaara on Dinamo Moskovan runkopakkeja.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Moskovan seudun menestynein seura KHL:ssä on erinomaisesta joukkuepelistään tunnettu Dinamo Moskova. Seura yhdistettiin vuonna 2010 HC MVD:n kanssa ja näin syntyi nykyinen Dinamo Moskova. Magnitogorskissa toissa kaudella päävalmentajana toimineen Paul Mauricen mukaan Dinamo pelaa pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa, jossa pelaajat laukovat paljon, vievät taklaukset loppuun asti ja blokkaavat surutta laukauksia. Vaihtuuko mikään, kun apuvalmentajasta tuli päävalmentaja?

Viime kausi oli hyvin kaksijakoinen kolmatta peräkkäistä mestaruutta jahdanneelle seuralle. Dinamo voitti runkosarjan 115 pisteellä ja kaikki näytti hyvältä, mutta viime metreillä pudotuspeleihin mukaan päässyt Lokomotiv pudotti joukkueen avauskierroksella ikimuistoisessa seitsemään peliin venyneessä sarjassa. Dinamo oli ehdottomasti suurimpia mestarisuosikkeja viime kaudellakin, mutta kaikki putket päättyvät aikanaan.

Tulevaan kauteen lähdettäessä moskovalaisseurassa puhaltavat osittain uudet tuulet, kun seuran kahteen mestaruuteen johdattanut Olegs Znaroks ei toimi enää seuran päävalmentaja. Hänen apuvalmentajana toiminut Harijs Vitolins ottaa vastuun joukkueen vetämisestä. Pelitapa tuskin tulee hirveästi muuttumaan, mutta onko Vitolinsilla Znaroksin tapaista kultaista kosketusta.

Ei varmasti hirveästi liioitella, jos todetaan Torontoon NHL-uraa luomaan lähteneen Leo Komarovin olevan seurassa jonkinlaisessa kulttipelaajan asemassa. Komarovin menetys oli kova kolaus uusista hankinnoista huolimatta. Onko Dinamo enää se sama KHL:n mahtiseura Vitolinsin alaisuudessa? Joukkueen mestaruuksia voittanut pelaajarunko on kuitenkin edelleen sama.

Maalivahdit:

Aleksandr Jerjomenko

Aleksandr Lazušin

Aleksandr Šarišenkov

Kesän aikana ei ole seuran maalivahtikolmikkoon tullut yhtään muutosta. Edelleen seurassa luotetaan kolmeen Aleksandriin. Dinamolla on selkeä ykkösvahti, mutta kakkosvahdin paikasta on kova kilpailu.

Kolminkertainen KHL-mestari Aleksandr Jerjomenko nähdään tulevallakin kaudella seuran riveissä. 34-vuotias vuotias maalivahti on voittanut kaksi mestaruutta Dinamossa ja ensimmäinen mestaruus tuli Ufassa. Hän ehti voittaa myös RSL:n (Russian Super League) mestaruudenkin kolmesti ennen KHL:n perustamista. Lisäksi Jerjomenkolla on kaksi maailmanmestaruutta tilillään.

Pienikokoinen ja kylmäpäinen maalivahti on ollut Dinamon betonisen viisikkopuolustuksen takana kuin muuri jo kolmen kauden ajan. Hän mahtui mukaan myös viime talven olympiakisoissa Venäjän erittäin nimekkääseen joukkueeseen, mutta ei kolmosvahtina päässyt pelaamaan peliäkään. Voittava maalivahti on voittanut useita eri mestaruuksia viimeisen vuosikymmenen aikana.

26-vuotias Aleksandr Lazušin taistelee kakkosvahdin paikasta Aleksandr Šarišenkovin kanssa, joka on Lazušinia yli kymmenen senttiä pidempi ja vajaa neljä vuotta nuorempi maalivahti. Lazušin oli toissa kaudella Novokuznetskin ykkösvahti. Šarišenkov ei ole ykkösvahtina KHL:ssä vielä pelannut, mutta hänessä on enemmän potentiaalia.

Jerjomenko on kaiken voittanut maalivahti, jolta löytyy jos jonkinlaista titteliä. Dinamon puolustuksen takana hän on päässyt varsin helpolla, kun joukkue puolustaa viisikkona erinomaisesti ja pakit laittavat surutta kroppaa likoon. Kakkosvahdin tontille on tarjolla kelvollisia kavereita. Joukkueella on hyvä ykkösvahti, mutta kakkosvahdin paikasta taistelevat maalivahdit ovat hieman kysymysmerkkejä.

Puolustajat:

Mat Robinson (CAN) - Filip Novak (CZE)

Maksim Solovjev - Janne Jalasvaara (FIN)

Dmitri Višnevski - Andrei Mironov

Gleb Korjakin - Roman Derljuk

Puolustuksessa ei ole isoja muutoksia ollut. Ainut merkittävä hankinta oli Dinamo Riikassa loistanut Mat Robinson. Kesän isoin menetys oli slovakkipakki Dominik Granak, jonka paikan Robinson tavallaan ottaa. Lisäksi pois ovat lähteneet kesken kauden hankittu ja seurassa flopannut Aleksandr Rjazantsev ja syvyyspakki Denis Barantsev. Seuran nuoret puolustajat ovat taas asteen valmiimpia näihin peleihin, joten puolustus lienee suunnilleen viime kauden tasoa.

28-vuotias Robinson on pienikokoinen hyökkäävä puolustaja. Kanadalaisella on alla erinomainen avauskausi KHL:ssä Dinamo Riikan riveissä, jossa hän tehtaili tehot 10+17=27. Pistemäärä oikeutti puolustajien pistepörssin kuudenteen sijaan. Robinson on erinomainen luistelija ja hänellä on painava laukaus, josta on suurta apua varmasti Dinamon ylivoimapeliin. Hänen oletetaan varmasti olevan ykkösylivoimassa todellinen pelote, johon hyvin peliä lukevalla ja taitavalla puolustajalla on kaikki eväät, sillä sitä hän oli Riikassakin.

Viidettä kauttaan seurassa aloittava tšekkipakki Filip Novak on ollut vuosia seuran tärkeimpiä puolustajia. Hän pystyy vahvaan kaksinkamppailupelaamiseen ja on hyvä kiekollinen puolustaja. Viime kaudella Novak kärsi loukkaantumisista, mutta teki silti 29 peliin 16 pistettä. Hän on kokenut ja varsin monipuolinen puolustaja.

Tulevalla kaudella melko varmasti yhden pakkiparin muodostavat parivaljakko Maksim Solovjev - Janne Jalasvaara. Solovjev on hyvin luisteleva, taitava kiekollinen puolustaja, jolla on erinomainen pelikäsitys. Hän on 35-vuotiaana puolustuksen vanhin pelaaja. Kokenut puolustaja on pelannut käytännössä koko uransa Moskovan alueen seuroissa ja tuleva kausi on hänelle viides Dinamon riveissä.

Viisi vuotta Solovjevia nuorempi Jalasvaara on sopeutunut KHL:ään ja seuraan erinomaisesti. Hänelle tuleva kausi on jo viides Dinamossa ja suomalaisella on Solovjevin tavoin vyöllään kaksi KHL-mestaruutta. Jalasvaaran vahvuudet ovat fyysisessä puolustuspelaamisessa ja työmoraali on illasta toiseen hyvä. Hän on vahva kaksinkamppailuissa, mutta luistelun kanssa on ongelmia isossa kaukalossa. Suomalainen on ollut vuosia erittäin työteliään joukkueen runkopuolustajia.

24-vuotias Dmitri Višnevski ja isokokoinen Roman Derljuk jatkavat tulevallakin kaudella seuran väreissä. Višnevski on nopea ja hyvällä asenteella varustettu luotettava puolustaja, joka tuo monipuolisuutta puolustukseen. Hän nousi isoon rooliin menneellä kaudella. Derljuk on lähes kaksimetrinen kolossi. Hän on fyysinen puolustaja, mutta samalla hänellä on suuria ongelmia liikkeen ja kiekollisen pelaamisen kanssa. Derljuk on tehnyt viime kausina aivan liikaa virheitä. Hänellä ei ole mitään annettavaa hyökkäyspäässä, mutta puolustuspeliin hän tuo fyysisyyttä.

Puolustuksen nuorta ja nousevaa kaartia edustavat vasta 20-vuotiaat Andrei Mironov ja Gleb Korjakin. Näistä Mironov pelasi jo viime kaudella yli 17 minuuttia ottelua kohden ja Korjakin noin viittä minuuttia vähemmän. Molemmat ovat vielä raakileita, mutta varsinkin Mironov on jo kelvollinen KHL-puolustaja. Heistä on paljon iloa tulevaisuudessa, jos he vain pysyvät seurassa.

Dinamolla on varsin kapea puolustus moneen muuhun mestarisuosikkiin verrattuna, jossa näkyy välittömästi parin tärkeän puolustajan puuttuminen. Robinson on ennakkoon erinomainen hankinta ja hän tuo ylivoimapelaamiseen uuden ulottuvuuden. Kuinka paljon Mironov ja Korjakin ovat kehittyneet kesän aikana?

Seurassa on useita puolustajia, jotka tuntevat toisensa vuosien ajalta, mutta syvyyttä ei ole samalla lailla kuin parhaissa KHL-puolustuksissa. Seuran heikoin kohta onkin puolustuspeli.

Hyökkääjät:

Nikolai Žerdev - Aleksei Terešenko - Maksim Pestuško

Martins Karsums (LAT) - Konstantin Gorovikov - Kaspars Daugavins (LAT)

Sergei Soin - Aleksei Tsvetkov - Maksim Karpov

Denis Mosaljov - Juri Babenko - Denis Kokarev

Hyökkäyksessäkin on tuttuun tapaan nähty vain muutama muutos. Seuran fanien rakastama Komarov palasi takaisin Torontoon NHL-unelmansa perässä. Komarovin lisäksi vain Marek Kvapilin lähtö on mainitsemisen arvoinen. Tilalle on tullut Aleksei Terešenko, Kaspars Daugavins ja Nikolai Zherdev, joiden pitäisi täyttää lähteneiden jättämät aukot. Yksikään heistä ei ole kuitenkaan Komarovin kaltainen hyökkääjä.

Siinä missä Komarov vaihtoi maisemaa, jäi hänen tutkaparinsa ja seuran viime kauden paras hyökkääjä Maksim Pestuško Moskovaan. Toista kauttaan seurassa aloittava 29-vuotias Pestuško on huippuvaarallinen hyökkäyspään täsmäase. Pestuškolla on erinomainen syöttötaito sekä pelikäsitys.

Viime kausi meni osittain pilalle kauden alla tulleen loukkaantumisen takia, mutta silti hän teki 36 peliin tehot 18+14=32. Hän on monipuolinen pelaaja, joka taitaa maalinteon ja osaa luoda tilanteita kuin tyhjästä.

Seura onnistui hankkimaan Sotšin olympiakisoissakin nähdyn erinomaisen kahden suunnan sentterin Aleksei Terešenkon. Viimeiset viisi kautta Kazania edustanut huippusentteri pääsi Venäjän olympiajoukkueseen varmasti lähinnä kovan työmoraalinsa, vahvan kahden suunnan pelaamisen ja monipuolisuutensa takia.

Viime kaudella Kazanissa isossa roolissa pelannut sentteri on hyvä pelaaja myös hyökkäyssuuntaan. Hän on todella monipuolinen pelaaja, joka pystyy kantamaan ykkös- tai nelossentterin ruutua. Näitä molempia hän kantoi Kazan-vuosinaan. Kolminkertainen maailmanmestari on voittanut myös Gagarin Cupin Kazanin riveissä kertaalleen.

Latvian maajoukkueen kantaviin voimiin kuuluvat Kaspars Daugavins ja Martins Karsums ovat pelaajia, joilta odotetaan tulevalla kaudella varmasti paljon. Toissa kaudella 31 peliä NHL:ssä pelanneella Daugavinsilla on alla erinomainen kausi NLA:ssa, jossa hän teki 44 peliin 44 pistettä. Kyseessä on erinomainen luistelija, jolla on korkea taitotaso ja hyvä pelikäsitys. Karsums on väkivahva voimahyökkääjä, joka tuo hyökkäyspeliin fyysisyyttä ja erinomaista asennetta. Hän on pelannut KHL:ssä neljä kokonaista kautta ja hyökkääjän maalikeskiarvo on 18 maalia kautta kohden.

Sentteriosastolle on tarjolla lisää laatua Aleksei Tsvetkovin ja Konstantin Gorovikovin muodossa. Tšvetkov on loistava rankkareissa, nopea, taitava ja myös todellinen tahtopelaaja. Viime kaudella pienikokoinen hyökkääjä teki 46 peliin 28 pistettä. Gorovikov on hyvin peliä rytmittävä taitosentteri, jonka otteissa ikä alkaa jo kuitenkin painamaan.

Hän on yksi sarjan parhaista aloittajista, josta kertoo se, että aloitusten voittoprosentti on 60 KHL-uralla. 36-vuotias sentteri on kaksinkertainen maailmanmestari ja Dinamo Moskovasta hänellä on kaksi Gagarin Cupin voittoa.

Kesän erikoisin ja samalla todellinen riskihankinta oli taitelijasieluna tunnetun Nikolai Žerdevin hankkiminen, jolla on ollut pelinulkopuolisia ongelmia viime vuosina. Äärettömän taitava hyökkääjä pelasi NHL:ssä viime vuosikymmenen lopussa kaksi 60 pisteen kautta peräkkäin.

Jos hyökkääjän asenne ja asiat kaukalon ulkopuolella olisivat kunnossa, niin voisi hän olla supertähti KHL:ssä. Hän olisi voinut luoda myös hienon uran NHL:ssäkin, josta siirtyi 60 pisteen kauden jälkeen KHL:ään. Jatkuuko syöksykierre vai nouseeko mies uudestaan huipulle?

Viime kaudella 19 peliin 13 pistettä tehnyt Sergei Soin missasi lähes koko kauden loukkaantumisen vuoksi. Soin on monipuolinen hyökkääjä, joka voi pelata monenlaisessa roolissa. Hänellä on hyvät hyökkäyspään taidot. Joukkueen viime kauden kapteeni Juri Babenko aloittaa seurassa viidennen peräkkäisen kautensa.

Hän on todellinen joukkuepelaaja, joka ajattelee aina joukkueen etua. Hänellä ei ole kovinkaan erikoiset hyökkäyspään taidot, mutta 36-vuotias konkari hoitaa tunnollisesti puolustusvelvoitteen.

Traktorista hankitut Maksim Karpov ja Jegor Dugin ovat nuoria talentteja. 22-vuotias Karpov oli viime kaudella yksi Dinamon parhaimmista hyökkääjistä. Hän on erinomainen hyökkääjä: nopea, luova, taitava ja arvaamaton hyökkäyspään virtuoosi. Hän teki läpimurron ja 48 pelissä pisteet 11+23=34. Karpov nousee tulevaisuudessa todennäköisesti tähtikategorian pelaajaksi KHL:ssä. Vuotta Karpovia vanhempi Dugin on pehmeillä käsillä varustettu sentteri, mutta ei missään nimessä Karpovin tasoa. Hän saapui seuraan kesken viime kauden.

Kaksinkertainen KHL-mestari ja vuoden 2012 maailmanmestari Denis Kokarev tunnetaan väsymättömänä, erittäin energisenä ja luisteluvoimaisena pelaajana. Hän on valmentajan ihannepelaajia, sillä hänen työmääränsä ja asenteensa ovat illasta toiseen huippuluokkaa.

Hyökkäystä täydentevät pehmeä mutta maaliahne Konstantin Glazachev, pienikoinen laitahyökkääjä Denis Mosaljov, Aleksei Sopin, Dmitri Pestunov ja Konstantin Volkov.

Dinamon hyökkäys ei ole kesän aikana varmastikaan heikenytynyt, vaikka Komarovin paikkaa on mahdonta täyttää. Hyökkäys on jälleen tasaisen kova ja uusi päävalmentaja peluuttanee ketjuja varsin tasaisesti Znaroksin tapaan. Dinamossa ei ole Žerdeviä lukuunottamatta oikeastaan yhtään taiteilijasielua, mutta toisaalta Žerdev voi pahimmillaan olla syöpä joukkueelle. Hyökkäys on täynnä erinomaisella työmoraalilla varustettuja pelaajia. Sentteriosasto on lisäksi kova ja sinne riittää tarjontaa.

Yhteenveto:

Miten Dinamo toipuu siitä, kun kaksi mestaruutta seuralle päävalmentajana tuonut Olegs Znaroks vaihtui apuvalmentajana toimineeseen Harijs Vitolinsiin? Muuttuuko mikään? Pelaajiston osalta seura on hyvin pitkälti viime kauden tasoa, mutta valmennus on auttamatta heikentynyt, vaikka Vitolins on ollut Znaroksin "siipimies" mestaruuskausillakin. Puolustus on varsin kapea, joten loukkaantumisia ei se osasto hirveästi kestä. Edelleen yksi suurimmista mestarisuosikeista muutoksista huolimatta.

Arvio:

Taistelee tiukasti kovan divisioonansa voitosta. Sijoille 2-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle