Dinamo Minsk – fanien kannustamana suunta ylös

KHL / Artikkeli
MM-kisojen näyttämönäkin toiminut Minsk-Arena on Dinamon upea - ja tunnelmaltaan infernaalinen - kotihalli.
Kuva © Dinamo Minsk - http://hcdinamo.by
Dinamo Minskistä tulee ensimmäisenä mieleen fanaattiset fanit, sillä joukkue ei keskinkertaisella materiaalillakaan ole menestynyt – noh, oikeastaan koskaan. Pudotuspeleihin se on selviytynyt kahdesti, mutta molemmilla kerroilla pudonnut ensimmäisellä kierroksella. Viime kaudella valkovenäläisjoukkue jäi läntisen konferenssin jumbosijalle, mutta silti viimeisessä kotipelissä halli oli loppuunmyyty.

Dinamo Minsk pelaa KHL:n isoimmalla areenalla, ja 15 000-paikkainen Minsk-Arena on illasta toiseen täynnä. Joukkueella on taatusti yhdet fanaattisimmista lätkäfaneista maailmassa. He joutuivat jälleen pettymään viime kaudella ennen kuin kevät ehti alkaakaan. Joukkue jäi läntisen konferenssin viimeiselle sijalle ja sai runkosarjassa vain 17 voittoa kasaan. Se oli materiaaliin nähden pettymys ja samalla seuran historian huonoin sijoitus. Valmennukseen tehtiin kesken kauden muutoksia, kun Lubomir Pokovic palasi päävalmentajaksi toimittuaan varavalmentajana pari kautta. Hän jatkaa edelleen seuran valmennuksen kärjessä.

Seura on vahvistunut kesän aikana, ja pudotuspeleihin pääsy on realistinen tavoite tulevalle kaudelle. Joukkueen johto oli ilmeisesti päättänyt tyhjentää tulokaskaudellaan hyvin menestyneen Medvescak Zagrebin, sillä lähes kaikkien sen huippupelaajien uusi osoite on Minskissä.

Maalivahdit:

Lars Haugen (NOR)

Dmitri Miltšakov

27-vuotias Lars Haugen on pelannut Minskissä vuodesta 2011 asti. Norjalainen maalivahti on edustanut maajoukkuettaan monissa arvokisoissa ja on tällä hetkellä maansa paras maalivahti. Viime talven olympialaisissa hän pelasi neljä viidestä joukkueensa ottelusta. Minskin paidassa viime kaudella hän jakoi torjuntavastuun Kevin Lalanden kanssa, jonka ura jatkuu Moskovan TsSKA:ssa. Viime kausi oli Haugenin heikoin KHL-kausi torjuntaprosentin ollessa tasan 91. Hän lähtee kuitenkin näillä näkymin ykkösmaalivahtina uuteen kauteen.

Dimitri Miltšakov pelasi viime kaudella kahdeksan peliä Dinamo Minskissä, ja hänen torjuntaprosenttinsa oli Haugenin tavoin 91. 28-vuotias Miltšakov on pelannut näyttävän uran Valko-Venäjän liigassa, jossa hänet onkin palkittu maan parhaana maalivahtina pari kertaa. Hän on ollut myös maajoukkueensa mukana useita kertoja. Miltšakov on todennäköisesti kakkosveskarin roolissa tätä nykyä ja saa aiempaa enemmän vastuuta, jos seura ei lähde maalivahtimarkkinoille.

Joukkueella on myös toistaiseksi try-outilla 21-vuotias Juri Šelepnjov. Viime kaudella hän pelasi viisi ottelua Dinamo Minskissä ikäänsä ja kokemukseen nähden vakuuttavasti.

Puolustajat:

Nick Bailen (USA) - Lukas Krajicek (CZE)

Ivan Svarny (SVK) - Oleg Goroško

Ilja Šinkevitš - Jevgeni Nogatšjev

Ilja Kaznadej - Andrei Filitškin

Yhdysvaltalainen 24-vuotias Nick Bailen on SM-liigaa seuraaville tuttu nimi, sillä viime kauden hän pelasi Tapparassa. Runkosarjassa hän teki 11+21=32 tehopistettä ja pudotuspeleissä 17 peliin huikeat 4+8=12. Hän oli Liigassa pakkien pistepörssin kolmas. Bailen on pienikokoinen, tehokas ja kiekollinen pakki. Hän laukoo oikealta ja tekee varmasti jälleen tuhoja ylivoimalla. Minskiin tultuaan Bailen otti myös Valko-Venäjän kansalaisuuden.

Medvescak Zagrebia viime kaudella edustanut slovakialainen Ivan Svarny siirtyi kesällä Minskiin. Liigavaltauksen KHL:ään hän teki Slovan Bratislavan mukana toissa kaudella. 29-vuotias on isohko ja fyysinen peruspakki. Svarny kuuluu myös Slovakian maajoukkueen vakiopuolustajiin.

Lukas Krajicek on puolustuksen kärkinimiä. Hänellä on 300 NHL-ottelua pelattuna, joten 31-vuotiaalla laadukkaalla yleispuolustajalla on kokemusta maailman parhaasta liigasta, ja hän on myös Tšekin maajoukkueen vakiopelaajia. Isosta koostaan huolimatta Krajicek on kohtuullinen luistelemaan ja taitava, mutta tehoton. Hän aloittaa neljännen kauden Minskissä, samoin kuin Oleg Goroško. Goroško on pienikokoinen peruspakki, joka hoitaa roolinsa tunnollisesti.

Viime kausi oli Andrei Filitškinille ensimmäinen KHL:ssä, ja hän sai neljä syöttöä kasaan. 26-vuotias fyysinen peruspakki on edustanut pariin otteeseen Valko-Venäjän maajoukkueessakin. Filitškiniä vuoden nuoremmalla isokokoisella Ilja Kaznadejilla on hyvin samanlainen historia sillä erotuksella, että viime kaudella hän teki kaksi maalia ja sai yhden syöttöpisteen. Jevgeni Nogatšjev, 23, ja Ilja Šinkevitš, 25, ovat viime vuodet pelanneet vaihtelevasti KHL:ssä ja Valko-Venäjän pääsarjassa, mutta he kuuluvat todennäköisesti aloittavaan kokoonpanoon.

Viime kaudella kirves rinnassaan esiintynyt Nick Bailen on tätä nykyä ehta minskiläinen.
Viime kaudella kirves rinnassaan esiintynyt Nick Bailen on tätä nykyä ehta minskiläinen.
Kuva © Jarno Hietanen

Hyökkääjät:

Charles Linglet (CAN) - Ryan Vesce (USA) - Matt Ellison (CAN)

Aleksandr Materuhin (UKR) - Paul Szczechura (CAN) - Jonathan Cheechoo (CAN)

Aleksandr Kulakov - Aleksei Kaljužni - Dimitri Meleško

Artur Gavrus - Aleksandr Kitarov - Sergei Drozd

Dynamo Minskin johto päätti riistää Medvescak Zagrebin kauden pohjoisamerikkalaiset hyökkääjät: Lingletin, Vescen ja Ellisonin. He ovat pelanneet yhdessä myös Torpedossa kaudella 2010-11 ja olivat todellinen superketju. Kolmikosta jokainen pelasi AHL:ssä useita kausia ennen KHL:ään siirtymistä. Linglet on vahva ja suoraviivainen laituri. Kovaa työtä painava, hyvää puolustuspeliäkin pelaava Ellison on maaliahne ja terävällä laukauksella varustettu hyökkääjä. Heidän keskellään nähty Ryan Vesce on pelannut myös Espoon Bluesissa muutamia otteluita toissa kaudella, joten hän saattaa olla tuttu nimi KHL:ää vähemmän seuranneille suomalaiskatsojillekin. Vesce loukkaantui 2011-12 kaudella todella pahasti, ja sen jälkeinen kausi oli heikko, mutta viime kaudella hän pääsi uudelleen huipputasolle tuttujen pelikavereiden avustamana.

Jonathan Cheechoo muistetaan 2005-06 kaudelta NHL:ssä, jolloin hän voitti maalipörssin 56 täysosumalla. Viime kaudeksi hän siirtyi Medvescak Zagrebiin, jossa teki tehot 19+19=38. Cheechoo on nopea ja erinomaisella laukauksella varustettu suoraviivainen hyökkääjä, ja hänet tunnetaan loistavasta maalintekotaidostaan. Hänen lisäkseen Minskiin siirtyi kesällä Dinamo Riiassa viime kaudella pelannut Paul Szczechura, joka on ennen KHL:ään siirtymistään hankkinut NHL-kokemusta vajaa sadan ottelun verran. Viime kausi oli hänelle toinen KHL:ssä, ja hän pelasi erinomaisesti tehden 35 tehopistettä. Szczechura on hyvä kahden suunnan sentteri, ja 28-vuotiaan kanadalaisen vahvuuksiin kuuluvat nopea luistelu sekä aloitukset.

Joukkueen kokeneimmat hyökkääjät ovat Aleksandr Materuhin, Aleksei Kaljužni ja Dimitri Meleško. Materuhin on Ukrainan maajoukkuehyökkääjä, joka aloittaa toisen kautensa Minskissä. Hän pelasi pitkään Valko-Venäjän pääsarjassa tehden huikeita pistemääriä. Kaljužnilla on pitkä ura Venäjän kovissa joukkueissa takana, ja hänet tunnetaan yhtenä valkovenäläisen jääkiekkoilun tähtenä. 37-vuotiaalla keskushyökkääjä jalat liikkuvat edelleen verkkaisesti, ja hän oli viime kaudella joukkueen tärkeimpiä pelaajia ja kapteeni. Kaljužnilla on taitava syöttötaito ja loistava pelikäsitys. 31-vuotias Meleško on nopea taitohyökkääjä, joka on vuodesta 2009 asti pelannut Minskissä.

Minskin oma kasvatti Aleksandr Kulakov pelasi Torpedon riveissä viime kauden, mutta päätti palata tuttuun seuraan. Isokokoiselle 27-vuotiaalle Aleksandr Kitaroville viime kausi oli tehojen valossa paras KHL:ssä. Valko-Venäjän lupaavimpia pelaajia on 20-vuotias Arturs Gavrus, joka on ehtinyt käydä Pohjois-Amerikassakin OHL:ssä hakemassa vauhtia ja kovuutta. Hän on viime vuosina ollut myös Valko-Venäjän U20-maajoukkueen kapteeni.

Yhteenveto:

Dinamo Minskillä on kenties tähän mennessä historiansa paras materiaali KHL:ään kasassa. Siellä pelaa valkovenäläisiä rivipelaajia, mutta merkittävimpiä ovat ulkomaalaisvahvistukset, joihin on kesän aikana panostettu. Maalivahtikaksikko ei näytä vakuuttavalta, mutta puolustus ja hyökkäys antavat mahdollisuuden taistella pitkästä aikaa pudotuspelipaikasta. Viime kauden jumbosijoituksesta ei ole kuin suunta ylöspäin, ja joukkueen fanit tukevat sitä sydämensä pohjasta. He ovat taatusti jälleen vallanneet hallin jokaisessa kotipelissä.

Arvio:

Sijoille 7-10 läntisessä konferenssissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle