Corsi ja Fenwick − NHL:n keskeisimmät tilastoanalyysit pähkinänkuoressa

NHL / Artikkeli
Los Angeles Kings oli kauden 2013-14 laukaisuhallinnaltaan NHL:n vahvin joukkue.
Kuva © Getty Images

NFL:stä, baseballista ja elokuvasta Moneyball tuttu tilastoanalyysi yleistyy vuosi vuodelta myös NHL:ssä. Keskeisimpiä tilastoista ovat laukaisuhallintaan perustuvat tilastot.

Vuosien varrella tehdyn tilastoinnin mukaan laukaisuhallinnaltaan positiiviset joukkueet menevät erittäin suurella todennäköisyydellä pudotuspeleihin. Kaudella 2013-14 yhteensä 12 joukkuetta 16:sta pudotuspeleihin selvinneistä keräsi yli 50 prosentin lukeman Fenwick 5 vs 5 close -tilastossa (yhteensä yli 50 prosentin joukkueita oli 17 kappaletta). Corsi 5 vs 5 close -tilastossa vastaava luku oli kymmenen pudotuspeleihin selvinnyttä joukkuetta 13:sta yli 50 prosentin laukaisuhallinnan saavuttaneesta joukkueesta.

Tilastoja lasketaan myös tässä artikkelissa mainitsemattomista pelitilanteista ja yli- ja alivoimasta. Isointa roolia pitkässä sarjassa menestymisen kannalta näyttelevät kuitenkin laukaisuhallinnassa pärjääminen positiivisesti sekä maalivahtien ja laukaisuprosentin keskiarvoa lähellä olevat lukemat. Laukaisuhallinta korreloi maalipaikkojen määrän kanssa.

Runkosarjan 2013-14 keskeisimmät tilastot löydät joukkueittain NHL:n pudotuspelien sarjaennakoista.

Colorado Avalanchen kiekonhallintalukemat olivat NHL:n heikoimpien joukossa. Yksi iso syy onnistumiseen oli kuitenkin loistava maalivahtipeli.
Colorado Avalanchen kiekonhallintalukemat olivat NHL:n heikoimpien joukossa. Yksi iso syy onnistumiseen oli kuitenkin loistava maalivahtipeli.
Kuva © Getty Images

Laukaisunhallintaa tasakentällisin

Corsi 5 vs 5 close = Keskiarvo otteluiden viisi vastaan viisi –pelin molempien joukkueiden laukausmäärästä mukaan lukien maaliin menneet, torjutut, blokatut ja ohi menneet laukaukset. "Close" tarkoittaa niitä osia otteluista, kun peli oli tasan missä tahansa erässä, tai yhden maalin johto kummalle tahansa joukkueista kahdessa ensimmäisessä erässä.

Kolmas erä maalin erolla on jätetty pois tilastoista siksi, että hyvätkään kiekolliset joukkueet eivät yleensä pyri hyökkäämään suojellessaan johtoaan (aiheuttaen tilaston vääristymisen vahvojen joukkueiden kohdalla heikommaksi). Yli 50 prosentin lukema tarkoittaa, että joukkue onnistuu laukomaan vastustajaansa enemmän kyseisissä osissa pelejä.

Fenwick 5 vs 5 = Keskiarvo otteluiden viisi vastaan viisi –pelin kaikkien laukausten määrästä mukaan lukien maaliin menneet, torjutut ja ohi menneet laukaukset. Yli 50 prosentin lukema tarkoittaa, että joukkue onnistuu laukomaan vastustajaansa enemmän kyseisissä osissa pelejä.

Fenwick 5 vs 5 close = Keskiarvo otteluiden viisi vastaan viisi –pelin molempien joukkueiden laukausmäärästä mukaan lukien maaliin menneet, torjutut ja ohi menneet laukaukset. "Close" tarkoittaa niitä osia otteluista, kun peli oli tasan missä tahansa erässä, tai yhden maalin johto kummalle tahansa joukkueista kahdessa ensimmäisessä erässä.

Kolmas erä maalin erolla on jätetty pois tilastoista siksi, että hyvätkään kiekolliset joukkueet eivät yleensä pyri hyökkäämään suojellessaan johtoaan (aiheuttaen tilaston vääristymisen vahvojen joukkueiden kohdalla heikommaksi). Yli 50 prosentin lukema tarkoittaa, että joukkue onnistuu laukomaan vastustajaansa enemmän kyseisissä osissa pelejä.

Esimerkkejä pääset lajittelemaan täältä: hockeyanalysis.com

PDO - Maalivahtien onnistuminen sekä laukausten onnistumisprosentti yhdessä

PDO close = Maalivahtien torjuntaprosentti ja laukausten onnistumisprosentti viisi vastaan viisi –pelissä laskettuna yhteen. "Close" tarkoittaa niitä osia otteluista, kun peli oli tasan tai yhden maalin johto kummalle tahansa joukkueista. Tasan 100 prosenttia tarkoittaa keskiarvoa, alle 100 prosentin keskiarvon alle suorittamista, yli 100 prosentin keskiarvoa parempaa suorittamista.

Selkeästi yli 100 prosentin lukema tarkoittaa yleensä sitä, että joukkue "ylisuorittaa", selkeästi alle 100 prosentin lukema sitä, että joukkue "alisuorittaa". Kyseiset lukemat sarjan alkuvaiheilla hivuttautuvat kauden aikana yleensä aina kohti sataa prosenttia.

Ducksin PDO oli runkosarjassa NHL:n korkein (103,7) etenkin korkean laukausten onnistumisprosentin ansiosta. Loppuuko onni pudotuspeleissä?
Ducksin PDO oli runkosarjassa NHL:n korkein (103,7) etenkin korkean laukausten onnistumisprosentin ansiosta. Loppuuko onni pudotuspeleissä?
Kuva © Getty Images

Vale, emävale, tilasto, rooli

Samoihin periaatteisiin tukeutuvina tilastoja lasketaan myös jokaisesta pelaajasta. Yhdistettynä vaihtojen alkamiseen ja päättymiseen puolustus- tai hyökkäysalueella, vastustajan sekä ketjukaverien vastaaviin lukemiin sekä joukkueen keskiarvoon laukaisunhallintatilastot ovat esimerkiksi +/-−tilastoa huomattavasti realistisempi mittari siitä, millaisessa roolissa pelaajat joukkuessaan pelaavat, ja mikä heidän vaikutuksensa joukkueen kiekolliseen peliin on.

Joukkueen kovimpia vaihtoja pelaavilla laukaisuhallintatilastot saattavat olla negatiivisia. Kyseisessä tapauksessa tuleekin ottaa huomioon se, jos pelaaja aloittaa valtaosan vaihdoistaan puolustusalueelta ja pelaa yleensä vastustajan kovimpia pelaajia vastaan.

Maalintekoon keskittyvien pelaajien kohdalla tyypillistä voi taas olla se, että suurin osa vaihdoista pelataan mahdollisimman helppoa ketjua vastaan ja vaihto alkaa kiekon ollessa vastustajan päässä. Etenkin nuorille pelaajille tyypillistä onkin se, että uran alkupäässä rooli on "suojellumpi". Uran edetessä laukaisuhallintatilastot voivat siten heikentyä kokonaisuutena, kun vastuuta vaihtojen alkamisen sekä vastustajan kovuuden suhteen kasvatetaan.

NHL:n pudotuspeliennakoissa esiintyvien tilastojen lähde: hockeyanalysis.com

MUOKATTU 19.2.2015: Korjattu artikkelissa esiintyvät linkit
MUOKATTU 17.3.2021: Poistettu sana "suoraan" pois korreloinnin yhteydestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle