Columbus Blue Jackets kaudella 2000-2001

NHL / Artikkeli
Columbuksen ensimmäinen kausi NHL:ssä sujui paremmin kuin moni uskalsi edes odottaa. Se pystyi pelaamaan kärki-joukkueitakin vastaan tasaisia pelejä ja joukkue hioutui kauden mittaan tasaiseksi kokonaisuudeksi.

Pelillisesti kausi oli siis onnistunut. Pelaajien hankinnassa onnistuttiin edellisenä kesänä erittäin hyvin ja kaikki ottivat omat paikkansa ja tehtävänsä uudessa seurassa hienosti vastaan. Joukkueen sisällä oli nähtävissä muutama todellinen selkärangan muodostanut pelaaja jos väliin sattui huonompiakin pelejä.

Yksi heistä oli maalivahti Ron Tugnutt. Mies jolle GM-Doug MacLean teki edellisenä kesänä kovan sopimuksen joka takaa yli kaksi miljoonaa kaudessa pelasi saamansa rahan arvoisesti ja oli kauden paras pelaaja. Tugnutt näytti kykynsä loistavasti sujuneiden Penguinsissa pelattujen pudotuspelien jälkeen expansion-joukkueessa. Hän teki uuden ennätyksen tulokas-joukkueiden maalivahtien voittojen määrässä ja miehen statistiset numerot kaudelta olivat erinomaiset. Jatkaa Columbuksessa myös ensi kaudella.

Ykkösketjun tuhoisan tutkaparin muodostaneet Espen Knutsen sekä Geoff Sandersson olivat toinen vahva tukipilari mihin joukkue pystyi turvautumaan huonoinakin hetkinä. Knutsen teki lopullisen läpimurtonsa NHL-tasolle Columbuksessa tultuaan sinne Ruotsin Djurgårdenista täksi kaudeksi. Anaheim ei miehestä saanut aikanaan vielä mitään irti, mutta GM-MacLean osoitti kykynsä nähdä lupaavia pelaajia kun otti Knutsenin oikeudet Blue Jacketsille. Sandersson taas teki sopimuksen UFA-pelaajana Columbuksen kanssa ja oli jälleen oma itsensä. Mies on parhaimmillaan yksi liigan parhaista maalintekijöistä ja Knutsenin vierellä mies saikin jälleen rännin auki. "Sandy" olisi voinut tehdä tulokas-joukkueiden yhden pelaajan maalinteko-ennätyksen mikä on halussa Tampa Bayssa aikanaan pelanneella Bryan Bradleylla, 42 maalia. Pelit loppuivat kuitenkin harmittavan aikaisin kun jalkavamma katkaisi miehen loppu kauden.

Steve Heinze kuului myös joukkueen runkoon kunnes myytiin Buffaloon taistelemaan Stanley Cupista ennen siirtorajan umpeutumista. Harmi että sopimus-poliittiset asiat pakottivat Columbuksen luopumaan tästä iki-taistelijasta.

Nummelinilla vaihteleva ensimmäinen kausi

Columbukseen täksi kaudeksi Sveitsistä siirtynyt suomalais-puolustaja Petteri Nummelin pelasi ailahtelevan, mutta kuitenkin ihan hyvän avauskauden NHL:ssä. Petterille suunniteltiin kiekollista roolia joukkueensa puolustuksessa yhdessä Jamie Hewardin ja Deron Quintin kanssa. Mies saikin pelata ylivoimaa ja tasakentällisin kauden mittaan. Toki kauteen mahtui myös katsomo komennuksia, mutta ne ovat tulokkaalle täysin inhimillisiä ja niitä sattuu aina välillä. Tehopisteiden muodossa Nummelin ei pahemmin päässyt juhlimaan, mutta peli parani kauden mittaan. Hän pääsi kokeilemaan myös laitahyökkääjänä joka oli ennestään tuttu rooli Sveitsistä ja onnistui siinäkin mukavasti. Onhan miehellä siihen edellytykset, hyvä luistelu ja liike yleensäkin. Yhden asian "Nuumie" osoitti myös vääräksi. Skeptikot puhuivat kauden alussa ettei Nummelin pärjää liigassa pienestä koostaan johtuen, mutta nämä puheet voidaan puolustajan kohdalla unohtaa. Koko ei välttämättä ole este uralle NHL:ssä. Nummelinilla ei ole sopimusta ensi kaudeksi vielä mihinkään, mutta optio ensi kaudesta on sekä seuralla että pelaajalla. Jackets haluaisi varmasti pitää puolustajan riveissään. Nyt mies keskittyy jatkamaan kauttaan Saksan MM-Kisoissa kotimaansa paidassa.

Kaupunki otti jääkiekon omakseen

Aina kun organisaatio tuo jääkiekon uudelle alueelle on ihmisillä tiettyjä vaikeuksia omaksua peliä ja sen monia sääntöjä. Totta kai Ohion seudulla oltiin ennenkin pelattu kiekkoa, mikä ehkä auttoi ihmisiä samaistumaan peliin. Joka tapauksessa kaupunki otti Blue Jacketsin hienosti vastaan. Halli täyttyi peleihin ja yleisö piti mukavaa meteliä. Fani-tuotteet menivät kaupaksi ja kannattaja-kanta kasvoi hienosti kauden mittaan. Nyt on selvää että paineet menestymisestä kasvavat kun lähdetään ensi kauteen, koska fanit ymmärtävät kiekkoa ja tietävät että Columbuksella on hyvä joukkue joka voi myös menestyä. Tuskinpa tilanteesta mitään ongelmaa tulee koska organisaatio on vahva ja materiaali pelaajistossa hyvä. Pudotuspeli paikka on varmasti realistinen tavoite.

Ensi kausi

Ensi kaudesta tulee Columbuksen kannalta mielenkiintoinen. Joukkue loi itselleen vahvan rungon menneellä kaudella ja sitä tullaan vielä vahvistamaan muutamilla pelaajilla. Puolustukseen tulee taannoinen ykkös-varaus, joissakin lähteissä jopa koko liigan lupaavimmaksi varaukseksi arvioitu Rostislav Klesla. Klesla pelasi jo alkukaudesta muutaman pelin ylhäällä, mutta lähetettiin takaisin alas loppukaudeksi. Mies pelasi loistavat Nuorten MM-Kisat Tsekin kultaa voittaneessa joukkueessa. Hänestä joukkue saa johtohahmon puolustukseen tulevaisuudessa. Puolustaja pystyy pelaamaan ylivoimaa ja pelin joka osaaluetta. Toinen uusi puolustaja tulee olemaan AHL-liigan tämän kauden paras pakki Radim Bicanek. Mies on ilmeisesti viimeinkin löytänyt paikkansa NHL:ssä oltuaan aikaisemmin Ottawan sekä Chicagon organisaatioissa. Bicanek pystyy liikkuvaan pelaamiseen ja kiekkokin pysyy lavassa.

Hyökkäykseen nostetaan ainakin kauden Syracuse Crunchissa ja muutaman pelin myös ylhäällä pelannut Chris Nielsen. Nielsen osoitti potentiaalinsa ollessaan Columbuksessa ja häneltä myös odotetaan jotakin ensi vuonna. Lisäksi Entry Draftissa tullaan panostamaan hyökkääjien varaamiseen, koska siltä alueelta puuttuu hieman syvyyttä. Blue Jacketsilla on käytössään kahdeksas varausvuoro tilaisuudessa ja sillä voi saada vielä vaikka Jokeri-hyökkääjä Tuomo Ruudun jos tilannetta ajattelee suomalais-näkökulmasta. Muuten tullaan todennäköisesti varaamaan pelaajia jotka voivat olla joukkueessa jo ensi kaudella.

Columbus kehittyi ensimmäisellä kaudellaan enemmän kuin osattiin odottaa. Se pelasi hyvää jääkiekkoa ja fanit ottivat joukkueen omakseen. Monesti tulokas-seurat ovat ensimmäisellä kaudellaan liigassa heittopusseina, mutta Jackets teki tähän asiaan poikkeuksen. Hyvät pelit maksoivat korkean varausvuoron menetyksen, mutta sekään ei suuremmin kirpaise, ainakaan vielä. Näistä lähtökohdista on hyvä lähteä rakentamaan joukkuetta kaudelle 2001-2002.

Pelipaikkakohtainen arvostelu

Maalivahdit

Ron Tugnutt pelasi loistavan kauden. Mies oli joukkueen selkeä ykkösmaalivahti niin kuin pitikin. Hän saavutti uuden voitto-ennätyksen ja pelasi ottelusta toiseen varmasti. Kakkosena kaudella ollut lupaava Marc Denis teki myös sen mitä odotettiin. Denis on tulevaisuudessa tärkeä palanen joukkuetta ja miehelle annettiinkin mahdollisuus olla vielä Tugnuttin oppipoikana tämän kauden. Kaiken kaikkiaan seuralla on maalivahti-osasto loistavassa kunnossa niin tällä hetkellä kuin tulevaisuudessakin.

Puolustus

Columbuksen puolustus oli tasainen kauttaaltaan. Kapteenina oli kokenut Lyle Odelein jonka merkitys oli suuri niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Mies ei ehkä ole enää aivan entisensä, mutta arvokas pelaaja joukkueelle joka tapauksessa. Tasaisia peruspakkeja löytyi myös Jamie Pushorin, Mattias Timanderin ja Jean-Luc Grand-Pierren muodossa. He pelasivat tasaisen kauden ilman suuria notkahduksia. Petteri Nummelin ja Jamie Heward olivat joukkueen kiekollisimmat puolustajat etukäteen ajateltuna, mutta he onnistuivat muillakin osaalueilla. Pelaajat vuorottelivat välillä ylivoimassa ja nauttivat mukavaa vastuuta valmentaja Dave Kingiltä. Deron Quint nosti tasoaan kauden edetessä ja oli loppukaudesta seuran paras puolustaja. Alkukausi sujui nihkeästi ja hän joutui hakemaan vauhtia niin farmista kuin katsomostakin, mutta loppukaudesta mies oli jälleen oma itsensä. Tehoja syntyi ja itseluottamus kasvoi. Tekipä Quint puolustajalle harvinaisen kypärätempunkin Floridaa vastaan. Ensi kaudeksi pakistoon tullaan hankkimaan muutama vahvistus ja yksi tai kaksi veteraania kaupataan todennäköisesti pois. Alakerrassa esiintyi myös kannu-jahtiin Pittsburghiin kaupattu Frantisek Kucera. Trade tapahtui ennen siirtorajan umpeutumista.

Hyökkäys

Ennen muita esiin nousee kaksi nimeä. Knutsen ja Sandersson olivat loistavia ja he kantoivat suuren vastuun tehoista. Mies toisella laidalla vaihtui kauden mittaan, mutta tämä kaksikko pysyi samana. Steve Heinze oli loistava ennen myyntiään, varsinkin ylivoima kärsi miehen lähdöstä. Robert Kron otti loppukaudesta vastuuta suuresti ja ennen pahan näköistä loukkaantumistaan nousi yhdeksi parhaista hyökkääjistä. Alkukausi oli Kronilta huono. Venäläinen Alexander Selivanov ei aivan ollut sitä mitä odotettiin. Aikaisemmin urallaan maaleja Tampassa ja Edmontonissa tehnyt "Seli" ei päässyt omalle tasolleen missään vaiheessa kautta.

Yllätyksiksi voidaan lukea nuoret Kevyn Adams joka kaupattiin Floridaan deadlinella, lupaava puolustava sentteri Tyler Wright sekä Coloradosta tullut taistelija Serge Aubin. Miehet pelasivat ensimmäiset kunnon kautensa ennakkoluulottomalla asenteella ja olivat vahvoja tulokkaita. Aubin oli lisäksi pisteiden valossa yksi sarjan parhaita rookie-pelaajia. Aubinilta ja Wrightilta odotetaan ensi kaudella vieläkin enemmän, mutta miehet ovat varmasti valmiita ottamaan lisää vastuuta.

Adamista vaihdossa Floridasta tullut Ray Whitney tulee olemaan ensi kaudella yksi avainpelaajista. Whitney on parhaimmillaan todella hyvä maalintekijä ja mies tulee varmasti kasvamaan yleisön suosikiksi hienoilla suorituksillaan. Tätä kautta häiritsivät loukkaantumiset ja hän pelasikin vain pari peliä Columbuksessa siirtonsa jälkeen. Dallasista tullut väkkärä Blake Sloan on myös taistelija vailla vertaa ja ottanee paikkansa nelos-ketjussa häiritsemässä vastustajia.

Tasaisia perus-suorittajia ryhmästä myös tietenkin löytyi. Veteraanit Kevin Dineen ja Bruce Gardiner näyttivät loistavalla esimerkillään nuoremmille mallia ja toimivat isä-hahmoina joukkueessa. Dineen pohtii uransa jatkoa kesällä, mutta toivottavasti mies jatkaa seurassa. Dineen valittiin Columbuksen ehdokkaaksi Bill Masterton-Trophyn saajaksi.

Myös pettymyksiä kauteen ja joukkueeseen mahtui. Suomesta ja HIFK:sta tullut Jan Caloun ei ottanut paikkaansa joukkueessa. Calounin epävireestä liikkuu erinnäisiä juttuja ja tuskin kenelläkään on varmaa tietoa miksi mies oli niin huono kuin oli. Jan palasi jo alkukaudesta takaisin Helsinkiin. Ilmeisesti luonne ei vaan kestänyt NHL:ää. Toinen hyökkääjä Steve Maltais pelasi loistavan training campin, mutta kun kausi alkoi ei tapahtunutkaan enää mitään. Kauden aikana pelaamissaan peleissä ylhäällä Maltais keräsi vain muutaman pisteen. Vaikea sanoa mihin miehen vire yhtäkkiä katosi.

Puolalaistappelija Kryztof Oliwa keskittyi seurassa vain muiden kanssa riitelemiseen ja sai lähteä Pittsburghiin vaihdossa varausoikueteen. Miehestä kaavailtiin joukkueelle fyysistä pelaajaa, mutta ei kuitenkaan oman joukkueen sisälle. Oliwa otti ilmeisesti yhteen ainakin Odeleinin kanssa muutamaan otteeseen. Kaksikko selvitti välinsä kun Oliwa tuli Pittsburghin kanssa pelaamaan entistä seuraansa vastaan. Mies testasi myös Jacketsin tulokas-tappelija Jody Shelleyn joka tuleekin varmasti olemaan Columbuksen uusi fighter ensi kaudella. Oliwa ja Shelley tiesivät toisensa training campilta jossa viettivät keskenään aikaa tutkien esimerkiksiksi tappeluja videolta.

» Lähetä palautetta toimitukselle