Columbus Blue Jackets − Luottaako joku oikeasti Tortorellaan?

NHL / Artikkeli
Pudotuspelit jäävät vielä odottamaan.
Kuva © Getty Images
Columbus Blue Jacketsin kausi 2015-16 ei jää ikimuistoisena mieliin - ellei sitten haluta tuskailla historiallisen heikon kaudenaloituksen muistolla. Tuoretta kautta parantamaan lähtee varsin muuttumaton miehistö.

Syksy 2015 käynnistyi Todd Richardsin alaisuudessa peräti kahdeksalla perättäisellä tappiolla. Tähtivahti Sergei Bobrovski hapuili, eikä mikään onnistunut myöskään kenttäpelaajilta. Tämä tiesi Richardsille potkuja.

Seuraajaksi valittu John Tortorella herätti monet epäilykset astuessaan ruoriin. Alla oli heikosti sujunut ja vajaaksi jäänyt pesti Vancouverissa, eikä Blue Jackets varsinaisesti kokenut mitään pelillistä uusiutumista Tortorellan alaisuudessa.

Pahimpia pelaajatason pettymyksiä olivat Nashvilleen kaupattu Ryan Johansen sekä Nick Foligno, jonka edellinen superkausi lässähti 12 maaliin ja vain 37 pisteeseen edelliskauden 73:sta pisteestä. Asiaan vaikutti eniten kyseisen kauden ylisuorittaminen ylivoimapelissä.

Pelaajakartta Columbus Blue Jacketsin pelaajakartta

VLH

Brandon Saad
Nick Foligno
Scott Hartnell
Matt Calvert
Keegan Kolesar

KH

Boone Jenner
Brandon Dubinsky
Alexander Wennberg
William Karlsson
Sam Gagner

OLH

Cam Atkinson
Oliver Björkstrand
Josh Anderson
David Clarkson
Gregory Campbell

P

Seth Jones
Ryan Murray
Jack Johnson
David Savard
Zach Werenski
Markus Nutivaara
Dalton Prout

MV

Sergei Bobrovski
Curtis McElhinney
Joonas Korpisalo

Valmentaja

John Tortorella

Hiljaista siirtomarkkinoilla − aukot täytetään omilla varauksilla

GM Jarmo Kekäläinen oli maltillisesti liikkeellä kesän siirtomarkkinoilla. Isona syynä taustalla on ollut tiukka tilanne palkkakaton kanssa, mutta toisaalta myös seuran lupaustilanne on hyvä. Nuorisosta löytyy tällä hetkellä runsaasti pelipaikasta tosissaan kamppailevia tuoreita kasvoja.

Kuluneen kesän kolmosvaraus Pierre-Luc Dubois ei tosin vaikuta olevan vielä yksi heistä. Sentteripaikalle totutellut, Jesse Puljujärven edellä yllätyksenä varattu Dubois ei ole vielä valmis pelaaja NHL:ään, ja hän pelannee kautensa kokonaan juniorisarjassa.

Lähimpänä vakiokokoonpanon paikkaa tulokkaista ovat Oliver Björkstrand ja Zach Werenski, joista jälkimmäinen ehti vakuuttaa etenkin Helsingin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuodenvaihteessa. Tulikasteensa Blue Jacketsissa on saanut myös Sonny Milano.

Lisäksi joukkueeseen saapui hieman syvyyttä sentteriosastolle Sam Gagnerin liityttyä seuraan edullisella rajoittamattoman vapaan agentin sopimuksella.

Nuorissa on voimaa ja maalintekopotentiaalia

Blue Jacketsin nuorissa pelaajissa Seth Jonesista Björkstrandiin on valtavasti potentiaalia. Syvyyttä löytyy etenkin hyökkäyksestä, joskin sentteritilanne on toistaiseksi epävakaa selkeän ykkössentterin puuttuessa. Laidoilla on runsaasti maalintekovoimaa sekä erityyppisiä pelaajia.

Brandon Saad on jatkanut Blue Jacketsissa kehitystään entistä ehjemmäksi ja monipuolisemmaksi pelaajaksi. Viime kauden 31 maalia tuskin jäi hänen viimeiseksi 30 maalin kaudekseen. Iskukykyä ja jalkoja löytyy useampaan kenttään. Myös Alexander Wennberg parantaa koko ajan.

Bobrovski suoriutui World Cupissa erinomaisesti.
Bobrovski suoriutui World Cupissa erinomaisesti.
Kuva © Getty Images

Tortorellan keinot vähissä?

Puutteiden lista on valitettavasti vahvuuksia pidempi. Ensinnäkin joukkueelta puuttuu selkeä ykkössentteri. Kyseiselle paikalle on viimeksi harjoituspeleissä sovitettu Boone Jenneriä.

Vielä enemmän puutteita on puolustuksessa, joka on yksi NHL:n heikoimpia. Kärkimiehet Jones ja Ryan Murray kelpaisivat varsin selkeästi joukkueeseen kuin joukkueeseen, mutta sen jälkeen tulee hiljaisempaa. Werenskin kehitystä ja kasvavaa roolia joudutaan varmasti odottamaan vielä hetki.

Heikoin lenkki joukkueessa löytyy kuitenkin valmennuksesta. Miksi Tortorella nyt yhtäkkiä onnistuisi? Pelillisesti joukkue pyrkii aktiiviseen sekä aggressiiviseen pelitapaan, mutta on edelleen kiekollisena keskinkertainen. James Wisniewskin lähdön jälkeen takalinjoilta on puuttunut selkeä kiekollinen dynamo, vaikka terveenä pysyvä Murray ja Jones ovatkin hyviä nuoria puolustajia. On vaikea nähdä Blue Jacketsin venyvän ihmeisiin tällä pakistolla, mutta vielä vähemmän tällä valmennuksella.

Toimituksen arvio:

Valmennuksen ja miehistön askelmerkit eivät riitä kilpailussa pudotuspelipaikasta itäisessä konferenssissa. Odotettavissa on pientä parannusta viime kauteen, mutta ei lainkaan tarpeeksi. Jää vielä lohkonsa ja konferenssinsa viimeiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle