Colton Parayko - NHL:n alkukauden puolustajakomeetta

NHL / Artikkeli
Colton Parayko on pelaamassa erinomaista tulokaskautta St. Louis Bluesissa.
Kuva © Getty Images
St. Louis Bluesin tulokas Colton Parayko on tehnyt vahvan sisääntulon NHL:ään. 22-vuotias Parayko on tällä hetkellä alkukauden tehokkain tulokaspuolustaja.

Colton Parayko jäi ilman NHL-varausta kesällä 2011 tehtyään Alberta Junior Hockey Leaguessa 12 pistettä. Toisella kaudellaan Fort McMurray Oil Baronsin riveissä tapahtui kuitenkin merkittävää kehitystä. Parayko teki 53 ottelussa tehot 9+33, joten hän enemmän kuin kolminkertaisti edellisen kauden pisteensä. Finaaleissa Oil Barons hävisi Brooks Banditsille otteluvoitoin 4-2, mutta Parayko teki komeat 12 pistettä pudotuspeleissä.

St. Louis Blues oli huomannut puolustajan potentiaalin. Itse asiassa Blues oli kuullut Paraykosta ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun hän oli pelannut yhdessä turnauksessa.

Paraykon joukkue pelasi kotiottelunsa varsin pohjoisessa, joten useimmat kykyjenetsijät menivät joukkueen peleihin Edmontoniin tai Calgaryyn. St. Louisin amatöörien skouttauksen johtajan Bill Armstrongin mukaan seuran kykyjenetsijät eivät tehneet niin, koska he eivät halunneet paljastaa seuraavansa juuri Paraykoa. He menivät monia kertoja katsomaan häntä mahdollisimman kauas helpoimmasta paikasta.

St. Louis Blues varasi Paraykon vuoden 2012 NHL-varaustilaisuudessa kolmannella kierroksella numerolla 86. Seuraavaksi isokokoinen, mutta tuolloin hontelo puolustaja siirtyi pelaamaan Alaska-Fairbanksin yliopistoon.

Vahvoja kausia yliopistossa

"Hän on pelaaja, joka pyrkii jatkuvasti kehittymään"

Parayko teki välittömästi 17 pistettä 33 ottelussa ensimmäisellä kaudellaan Alaska-Fairbanksin riveissä. Hän oli joukkueensa tehokkain puolustaja. Toisella kaudellaan 2013-14 Parayko osoitti kehitystä molempiin suuntiin: 37 ottelua tuottivat seitsemän maalia ja 26 pistettä. Lisäksi hänen tehotilastonsa oli +15.

Kolmannella ja samalla viimeisellä yliopistokaudellaan 2014-15 Alaska-Fairbanks paransi joukkueena ja Parayko jatkoi laadukasta kahden suunnan peliään. Hän pelasi reilusti yli 20 minuuttia ottelua kohden ja oli lisäksi joukkueensa kapteeni. Hänet valittiin kausina 2013-14 ja 2014-15 yliopistokiekon WCHA-konferenssin parhaaksi puolustavaksi pelaajaksi sekä konferenssin ensimmäiseen tähdistökentälliseen.

Parayko on tehnyt paljon töitä kehittyäkseen pelaajana. Keväällä 2012 Paraykon silloinen valmentaja Gord Thibodeau kertoi hänestä seuraavaa:

- Coltonin kypsyys ja jatkuva kehittyminen kauden aikana olivat suora seuraus hänen päättäväisyydestään kaukalossa ja sen ulkopuolella. Hän on pelaaja, joka pyrkii jatkuvasti kehittymään, Thibodeau kertoi.

Kohti NHL:ää

Maaliskuussa 2015 St. Louis Blues ja Parayko solmivat kaksivuotisen tulokassopimuksen. Yliopistopelien päätyttyä hän siirtyi Bluesin AHL-joukkue Chicago Wolvesiin ja keräsi kehuja. Parayko ehti pelata 17 runkosarjaottelua pistein 4+3 sekä viisi pudotuspeliä ilman pisteitä.

Parayko yllätti varmasti monet, kun tällä kaudella hän pääsi Bluesin kovatasoiseen puolustukseen heti kauden avauskamppailussa. 196-senttinen ja yli 100-kiloinen puolustaja teki kolmannessa NHL-pelissään kaksi maalia. Hän on ollut tehokas hyökkäyssuuntaan ja vankka omalla puolustusalueella – se on vahva yhdistelmä.

Huomionarvoista oikealta laukovassa puolustajassa on se, että hän liikkuu mainiosti ja hänellä on hyvä koordinaatio isoksi pelaajaksi. Kuten saattaa odottaa, hänen laukauksensa on painava. Lisäksi kiekon liikuttaminen on jo nyt laadukkaalla tasolla.

Tällä kaudella NHL:ssä on Paraykon lisäksi paljon laadukkaita tulokkaita, kuten Artemi Panarin, Dylan Larkin, Jack Eichel, Oscar Lindberg ja Max Domi. Edmonton Oilersin Connor McDavidin loukkaantuminen tekee taistelusta Calder Trophyn voitosta entistä tasaisemman. Viime kauden tulokkaaksi valittiin Florida Panthersin Aaron Ekblad – onko tälläkin kaudella puolustajan vuoro?

Lähteet: The Hockey News, St. Louis Dispatch, St. Louis Game Time

» Lähetä palautetta toimitukselle