CHL etenee - Göteborgissa todellinen huippuottelu

CHL / Artikkeli
Tomas Zaborskya ja HIFK:ta odottaa kauden toistaiseksi kovin haaste.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
CHL:n pudotuspelit etenevät, ja samalla kehittyy uuden liigan konseptikin. Jatkoajan katsaus selvittää tällä kertaa, mitkä muutoksista - ja joukkueista - ovat tuhoon tuomittuja. Lopuksi päästään Frölundan ja HIFK:n väliseen herkkupalaan.

Kotonaan taipunut SaiPa on ahdingossa. Eteneekö Kärpät helpon kaavan kautta kohti seuraavaa kierrosta, kun vastaan tuli lappeenrantalaisryhmä eikä yksi kivenkovista ruotsalaisjoukkueista?

Teemu Eirtovaara: Jos katsotaan tulosten taakse, on SaiPa pelannut pirun hyvin maajoukkuetauon jälkeen. Energiaa on taas piisannut. Kuulemani mukaan olisivat ansainneet kotonaan Kärppiä vastaan enemmänkin kuin kahden maalin tappion.

Mutta se oli silloin se. Kärpät on saanut peruspelaamisensa oikein hyvälle tolalle ja alkaa olla sillä tasolla mitä kauden alla odotettiin. Hyökkäyspelaamisesta puuttuu vielä suurin lennokkuus. Olisi kuitenkin jättiyllätys, jos Oulusta tänä päivänä haettaisiin yli kahden maalin vierasvoitto. Suomi-pari on pitkälti taputeltu jo.

Vilja Päätalo: No joo. Jäljellä on tietysti vain kovia joukkueita. SaiPa on sitkeä ja taistelee, sitä ei varmasti kyseenalaista kukaan suomalaista kiekkoa seuraava. Mutta mestarisuosikki se ei ole, toisin kuin Kärpät, IFK ja Lukko sekä Ruotsista Skellefteå ja Frölunda. 

Ei tie helppo ole, mutta SaiPan jääminen nollille kotonaan oli Kärpille herkkua.

Jarno Sillanpää: SaiPa on voittanut Liigassa kolme viimeistä vierasotteluaan, joten tuollakin perusteella lappeenrantalaisjoukkueen voi olettaa tarjoavan Kärpille tiukan vastuksen tiistai-iltana Oulussa. SaiPan viimeaikaiset tappiotkin ovat olleet pääosin maalin tappioita. Yhtä maalia suuremmat tappiot ovat tulleet Liigassa juuri Kärppiä vastaan Oulussa marraskuun alussa sekä CHL:ssä viikko sitten.

Pekka Tirkkosen miehistö ei ole kuitenkaan onnistunut tämän kauden kohtaamisissa tekemään yhtään maalia Kärppiä vastaan. Vaikka tuohon sarakkeeseen tulisikin puolivälierien toisessa ottelussa muutos, niin vaikea uskoa SaiPan kykenevän nousemaan kahden maalin takaa-ajoasemasta jatkopaikkaan kiinni.

Ketkä tai mitkä olivat puolivälierien avauskierroksen toppi ja floppi?

Eirtovaara: Floppi on helppo: Rauman Lukko. Kolmen maalin kotitappiota keskinkertaisesti SHL:ssä esiintyneelle Luulajalle voi pitää sössimisenä. Tulos oli toki linjassa raumalaisten parin viime viikon tunkkaisten peliesitysten kanssa.

Onnistuja oli HIFK:n Tomas Zaborsky. Tähtihyökkääjä alkaa olla vaisumman syksyn jälkeen fyysisesti kunnossa, ja sitä myöten kuuma pelillisestikin. Näyttävä matsi kaiken kaikkiaan ja kaksi maalia kovaa Frölundaa vastaan. Altavastaajana lähtenyt HIFK tappelee tosissaan jatkopaikasta.

Päätalo:  SaiPa oli kierroksen floppi. Nolla maalia kotona ei juuri jätä sijaa selittelyille tuttua oululaisvastustajaa pelatessa. Käänteisen kunniamaininnan ansaitsevat, jälleen kerran, myös yleisömäärät. Väki ei ole ihan löytänyt lehtereille vieläkään, mistä todisteena kuva alla.

Ruusuja ja kehuja kaksi maalia tehneelle Kärppien Joonas Donskoille ja Linköpingille, joka hävisi pelottavan kovalle Skellefteålle vain yhdellä maalilla ruotsalaisten paikallisessa.

Sillanpää: Kolme neljästä otteluparista olivat jotakuinkin niin tasaisia kuin odotuksissa olikin. Yksittäistä floppia ei kuitenkaan tarvitse kauan miettiä. Rauman Lukon kolmen maalin tappio kotiottelussa SHL:ssä kymmenentenä olevaa Luulajaa vastaan oli jotain muuta kuin odotin. Riippumatta siitä, että Lukolla on hieman vaisumpi vaihe menossa.

Raumalla pelatussa avausottelussa kummallekin joukkueelle tuomittiin kolme kahden minuutin rangaistusta, joten jäähymääristä raumalaisjoukkue ei löydä selitystä ottelun surkealle lopputulokselle, joka melko varmasti torpedoi raumalaisten haaveet välieräpaikasta.

CHL:n formaatti uudistuu, ja joukkuemäärä laajenee ensi kaudelle 48 joukkueeseen. Mitä mieltä olet tästä?

Eirtovaara: Joukkuemäärä on toissijainen, mutta paljon hyvää muuten. Alkulohkovaihe oli tällä kaudella hieman löperö, kun tasoerot olivat suuria ja parhaina kakkosina etenivät jatkoon ne, joiden lohkoissa olivat pahimmat heittopussit. Nyt alkulohkovaihe lyhenee ja kaikki kakkoset pääsevät laajempiin pudotuspeleihin, joissa on jo enemmän säpinää.

Hienoa, että myös pienemmät kiekkomaat pysyvät mukana. Nottinghamissa CHL oli tosi kova juttu. Jääkiekon ilosanoma leviää, ja mikäs siinä on Liiga-joukkueilla pelailla harjoituskauden lohkovaiheessa pari kertaa vähän eksoottisempaa joukkuetta vastaan.

KHL:ää CHL toki huutaisi vielä mukaan, jotta parhaat pääsisivät tosissaan ottamaan mittaa toisistaan. SKA Pietari vastaan Skellefteå. Ja Jokerit vastaan HIFK. Jotain suunnitelmia kai onkin, mutta uskoo kun näkee. Toivottavasti näkee.

Mutta voi pojat ja tytöt, Göteborgissa on iso peli.

Päätalo: Ehdottomasti porukkaa mukaan pienemmistäkin sarjoista. Hei, siellä CHL sentään kiinnostaa. Mielestäni on aika triviaalia, jos joku norjalaisjengi häviää isoa ja pelottavaa suomalaisryhmää vastaan vähän selvemmin lukemin. Taso paranee yhteistyön ja kovien pelien ansiosta. Joku vuosi joku pienempi joukkue vielä yllättää, jos jatkossakin annetaan mahdollisuuksia laajalla rintamalla.

Pahinta CHL:lle olisi, jos mukana olisivat vain Suomen ja Ruotsin eliittijoukkueet - ja katsomoissa parisataa ihmistä. 

Sillanpää: Joukkuemäärän kasvattaminen 48:aan joukkueeseen on hyvä asia yhtäältä siksi, että kustakin alkulohkosta etenee sama määrä joukkueita pudotuspeleihin ja toisaalta siksi, että sarja laajenee uusille paikkakunnille. Merkittävää muutosta puolivälieriin asti etenevien joukkueiden kansallisuuksissa tuskin nähdään. Suomalais- ja ruotsalaisjoukkueet jyräävät edelleen.

Muutoksia olisi voitu tehdä enemmänkin ja poistaa perustajajoukkueiden kiintiöpaikat. Kannatan avointa Liigaa ja kannatan myös tässä sarjassa mahdollisimman avointa kilpailua. Vaikka KalPa pärjääkin tällä hetkellä liigassa hyvin ja TPS keskinkertaisesti, niin viime kaudella ne olivat Liigan sarjataulukon kaksi viimeisintä joukkuetta. Tuollaisesta urheilusuorituksesta ei pitäisi palkita paikalla Mestarien liigassa.

Kertooko kristallipallosi, miltä IFK:n, SaiPan, Kärppien ja Lukon lopputaipale CHL:ssä näyttää?

Eirtovaara: Kärpät jatkaa, nykyvireessä ties mihin asti. SaiPa ja Lukko hei hei. Mutta voi pojat ja tytöt, Göteborgissa on iso peli, kun Frölunda ja HIFK vääntävät viimeisestä välieräpaikasta.

SHL on ollut pitkään Liigaa hieman tasokkampi sarja, mutta myös varsin tasainen. Tällä hetkellä SHL:n kärkijengit, Skellefteå ja Frölunda, ovat kuitenkin todella kovia.

Frölunda pelaa aktiivista, taitavaa, tiivistä kiekkoa. Koutsi Roger Rönnberg, vasta 43, on Ruotsin parhaita ja teki kovaa jälkeä kaksikymppisten maajoukkueen penkin takana. Nyt Frölundan ryhmässä on sekä kokeneita pelimiehiä että useita päälle parikymppisiä urallaan vahvassa nousussa olevia nuoria miehiä. Ja yksi alle kaksikymppinen kärkipelaaja: Lehkosen Artturi.

Niin ikään hyvässä iskussa oleva HIFK teki kovan tempun kotonaan, mutta Göteborgissa vaaditaan vielä pykälää kovempi suoritus. Tosi kova matsi. Maalin etumatkalta helsinkiläiset ovat kuitenkin niukan niukkoja suosikkeja menemään jatkoon.

Päätalo: Teemu summasikin Frölundan hyvin yllä. Minä hyppään kuitenkin ruotsalaisten kelkkaan tässä kohtaa: maalin johto ei nyt vaan riitä. Kärpät jää yksin puolustamaan suomalaisten mainetta, ja SHL kerää jälleen yhden sulan hattuunsa sarjoja vertailtaessa.

Toivottavasti olen väärässä. HIFK olisi kiva nähdä jatkossa, ja toivottavasti Dufvakin kaivaa joukkueestaan irti ainakin kovan taistelun.

Sillanpää: Kyllä kristallipallo melko kirkkaasti näyttää suomalaisjoukkueiden lopputaipaleen puolivälierien osalta, joskin HIFK:n kohtalo on hieman epäselvä. Tasainen ja laadukas ottelu kuitenkin luvassa Frölundan kotiareenalla.

Vastaavasti Lukon CHL-taival päättyy, vaikka Risto Dufvan ryhmä paremman vastuksen tällä kertaa tarjoaisikin. Oulussa pelataan 60 minuuttia jääkiekkoa, ja lopulta Kärpät poistuu areenalta otteluparin voittajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle