Bruins - Rangers: Kuka on heikoin lenkki?

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask on nyt uransa kovimmassa paikassa.
Kuva © Getty Images
Täydet seitsemän ottelua ensimmäisellä kierroksella tahkonneet Bruins ja Rangers iskevät yhteen fyysisissä merkeissä. Keskinäisen kamppailun ohella kysymysmerkiksi nousee molempien avainpelaajien kunto. Maalivahtiosastolla Tuukka Rask lähtee haastamaan Vezina-palkinnon kokoista naapuria Henrik Lundqvistia.

Seitsemän ottelua ja fyysisiä jatkoaikakamppailuita. Toisella kierroksella yhteen iskevät Bruins ja Rangers käynnistävät ottelusarjansa pareista viimeisenä, mutta molemmilla joukkueilla ensimmäisen kierroksen sarjat kestivät täyden pituuden.

Sarjoista ei puuttunut dramatiikkaa. Washington Capitals oli kahden ensimmäisen ottelun jälkeen marssimassa Rangersin yli neljässä pelissä jatkoon. Ykköstykit eivät toimineet, eikä edes Henrik Lundqvist saanut pysäytettyä Capitalsin pyssyjä.

Sitkeä Lundqvist ja Rangers kuitenkin kieltäytyivät kaatumasta, ja ratkaisijoita löytyi alemmista kentistä. Rick Nash ja Brad Richards jäivät pimentoon, mutta Derick Brassard ja kumppanit nousivat takaa ratkaisijoiksi. Lopulta tuloksena oli löylytys sarjan seitsemännessä ottelussa.

Bruinsin sarjassa Maple Leafsia vastaan karhut olivat töpeksiä sarjan ja viimeisen ottelun vaahteralehdille. Ottelusarjan 3-1-johdon menettänyt Bruins oli ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa peräti 1-4-tappiolla, mutta lopulta joukkue sisuuntui ja nousi historiallisella tavalla jatkoaikavoittoon 5-4. Kyseessä oli historian myöhäisin kolmen maalin tappiosasemasta nousu pudotuspelien seitsemännessä ottelussa.

Nyt kummankaan joukkueen kuorma ei ainakaan kevene. Tämä tulee kysymään ratkaisupelaajilta vielä enemmän puhtia kuin ensimmäisellä kierroksella.

Piristyykö Brad Richards Bruinsia vastaan?
Piristyykö Brad Richards Bruinsia vastaan?
Kuva © Getty Images

"Putket ruosteessa"

Rangersin huolenaiheita toiselle kierrokselle lähdettäessä ovat tähtipelaajat Nash ja Richards. Kummankaan esitys Capitalsia vastaan ei mairitellut.

Nash yritti kovasti, mutta jalat eivät jaksaneet maalintekijäkolossin matkassa. Huoltaja antoi kramppihierontaa kanadalaisen jalkoihin jopa ottelun aikana. Nyt huilia on alla muutama päivä, mutta riittääkö se?

Richardsille koko kausi on ollut vaisu. Capitalsia vastaan tähtisentteristä ei ollut minkäänlaiseksi ratkaisijaksi, mutta positiivisesti ajateltuna kyseinen pelaaja on Rangersille käyttämätön voimavara sekä pelaaja, joka voi vielä nostaa selkeästi tasoaan.

Bruinsin vaisuimpia ovat olleet Tyler Seguin ja Brad Marchand. Molemmat saivat heikoista otteistaan kiitokseksi penkityksen sijasta lisää peliaikaa, mutta tulosta ei syntynyt. Yllätyksellisyys uupuu kokonaan pelistä, ja se vaikuttaa myös upeasti kahteen suuntaan pelaavan Patrice Bergeronin otteisiin. Sentteri vetää tällä hetkellä perässään kahden laiturin mittaista taakkaa.

Kumman puolustus sulaa?

Maalivahtiosastolla vastakkain on kaksi huikeaa eurooppalaista maalivahtia. Kokemuksen ja pudotuspelivoittojen suhteen Rangersin Lundqvist on toistaiseksi Goljatin asemassa verrattuna Tuukka Raskiin. Rask oli ensimmäisellä kierroksella hyvä myös Bruinsin tappio-otteluissa, mutta "Kuningas Henrikiä" vastaan suomalaisen on löydettävä vielä yksi vaihde.

Pelkkään maalivahtipeliin sarjan on vaikea nähdä ratkeavan. Puolivaloilla tai keskinkertaisella maalivahtipelillä ei tästä sarjasta kuitenkaan jatkoon marssita. Otteluiden venyessä yksittäisetkin pomputtelut nostavat merkitystään. Ensimmäisellä kierroksella Lundqvist tiivisti otteitaan sarjan loppua kohti, ja lopulta vastustajan leirissä se näkyi jo mailan puristamisena.

Molempien kärkipuolustajat pelaavat otteluissa lähes puolen tunnin peliaikoja. Kolmosparin pakkien merkitystä ei saa kuitenkaan väheksyä. Yksittäinen ottelun ratkaiseva takaisku voi tulla myös silloin, kun alemman ketjun puolustaja joutuu ison voimahyökkääjän taklaamaksi oman päädyn tilanteessa.

Bruinsin Zdeno Chara ja Johnny Boychuk kestävät paineen varmasti, mutta Dennis Seidenbergin mahdollinen poissaolo heikentää takalinjoja. Kun lisäksi Andrew Ference ja Wade Redden saattavat olla sivussa, nousevat Doug Hamiltonin ja Matt Bartkowskin kaltaisten nuorten puolustajien roolit mahdollisesti liian suureksi.

Rangers nojaa tukipilareinaan Dan Girardiin ja Ryan McDonaghiin, jotka pysäyttävät tarvittaessa kaiken mahdollisen ja vähän päälle. Tämän ohella Rangersille on kuitenkin elintärkeää myös se, että John Moore, Michael Del Zotto sekä Anton Strålman nostivat ensimmäisellä kierroksella suoritustaan panosten mukaiseksi.

Erikoistilanteet ja aloitukset syynissä

Ylivoimapelissä molemmat joukkueet kilpailevat tasaisesti – nimittäin negatiivisessa mielessä. Kummallekin joukkueelle kyseessä on selkeä heikkous, joka aiheutti ensimmäisellä kierroksella jopa surkuhupaisia piirteitä. Pariin kertaan pelitilannetta hallussaan pitänyt joukkue menetti otettaan ylivoiman myötä, kun kiekkoa ei meinattu saada edes kunnolla alueelle.

Tätä nähtiin Bruinsilta, mutta erityisesti Rangersiltä, joka teki ensimmäisen kierroksen seitsemässä ottelussa vain kaksi ylivoimamaalia lukuisista tilanteista huolimatta.

Alivoimapelissä molemmat ovat parempia. Capitalsia vastaan Rangers onnistui hillitsemään liigan parasta ylivoimaa pistämällä paineen sen kovimpiin laukojiin. Tehtävän pitäisi olla kevyempi heikompaa Bruins-ylivoimaa kohtaan.

Aloituskehässä selkeästi vahvempana sarjaan lähtee Bruins, jolla on riveissään monta voitollista aloittajaa. Rangersin toivona kukkii Brian Boyle, joka nosti muutenkin profiiliaan sarjan edetessä. Isokokoinen Boyle on vahva päädyssä sekä maalin edessä.

Myös Jagrilla riittää vielä parannettavaa.
Myös Jagrilla riittää vielä parannettavaa.
Kuva © Getty Images

Pelillinen aloite Bruinsilta

Pelitavan puolesta Bruins on kaksikosta kiekollisempi. Kovat pisteet ensimmäisellä kierroksella takonut ykkösketju Nathan Horton - David Krejci – Milan Lucic on fyysisyydessään kova pala Rangers-puolustajille.

Iso merkitys tulee olemaan laukausten laadulla ja maalinedustapelaamisella, sillä erinomaisesti kiekkoja blokkaava ja ohjaava Rangers tekee parhaimmillaan ison osan Lundqvistin työstä. Viimeisessä ottelussa ratkaisijaksi noussut Lucic on kuin luotu rikkomaan tämä sinetti.

Yhtä tärkeä tulee olemaan Bruinsin kyky rytmittää peliä avauksillaan. Rangers on mahdollista saada vaikeuksiin sillä, että kiekko saadaan hallitusti tuotua sen alueelle.

Harppuunahyökkäykset ja alivoimaiset kiekon kuskaamiset yksinäisellä kärjellä päätyvät tuhoon, kun tiukasti ryhmittyvä Rangers ohjaa vastapuolen kulmiin, tai vaihtoehtoisesti riistää kiekon puolustajan avuksi laskevien hyökkääjien luomalla alueellisella ylivoimatilanteella.

Rangersin toivo lepää paineessa, jota se lyö kokemattomampiin Bruins-puolustajiin. Arron Asham ja mahdollisesti toipuva Darroll Powe eivät pelaa isoja minuutteja, mutta ovat Tortorellan luottokoiria ajojahdissa, jossa kohteena ovat Bruins-puolustajat.

Jalkoja riittää erityisesti upean sarjan pelanneilla Brassardilla ja Carl Hagelinilla, jotka ovat molemmat nousseet Rangersin kantaviksi voimiksi. Kyseinen kaksikko yhdessä Mats Zuccarellon kanssa on tällä hetkellä Rangersin vikkelin, nokkelin ja yllätyksellisin trio.

Arvio: Pitkät sarjat jatkuvat. Ensimmäisellä kierroksella vaisummin pelanneet Jaromir Jagr, Tyler Sequin ja Brad Marchand löytävät Brad Richardsia ja Rick Nashia enemmän tehojaan ja nipistävät jatkopaikan voitoin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle