Boston Bruins - katastrofiapu on annettu

NHL / Artikkeli
Jimmy Hayes on yksi Bruinsin tuoreista hankinnoista.
Kuva © Getty Images
Boston Bruinsin viime kausi oli suoranainen farssi. Yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista kauden aloittanut joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Joukkue on muuttunut, mutta onko se kehittynyt?

Bruins lähti vuosi sitten kauteen valtavin odotuksin. Kesän vähäiset muutokset tiesivät sitä, että valmentaja Claude Julien saisi operoida tutulla rykmentillä tavoitteenaan haalia menestystä runkosarjan lisäksi myös pudotuspeleissä.

Toisin kävi; Bruinsin kausi näytti katastrofin merkkejä alkusyksystä lähtien, eikä lopulta sen enempää Tuukka Raskin kuin Patrice Bergeroninkaan taidonnäytteitä päästy näkemään kevään tosipeleissä. Yksilötasolla valtaosa bostonilaisista epäonnistui, joten muutoksia peräänkuulutettiin välittömästi kesäloman alettua. Suurimman vastuun farssista joutui kantamaan toimitusjohtaja Peter Chiarelli.

Pelaajakartta Boston Bruinsin pelaajakartta

VLH

Brad Marchand
Matt Beleskey
Chris Kelly
Zac Rinaldo
Maxime Talbot

KH

Patrice Bergeron
David Krejci
Ryan Spooner
Joonas Kemppainen
Aleksandr Hohlatšov

OLH

Loui Eriksson
David Pastrnak
Jimmy Hayes
Brett Connolly
Seth Griffith

P

Zdeno Chara
Torey Krug
Dennis Seidenberg
Adam McQuaid
Matt Irwin
Kevan Miller
Joe Morrow
Colin Miller

MV

Tuukka Rask
Jonas Gustavsson
Malcolm Subban

Valmentaja

Claude Julien

Who let the Dougie out?

Kuten mainittua, jo varhain keväällä ovea näytettiin Chiarellille, joka vastaa nyt Edmonton Oilersin rakentamisesta. Tilalle toimitusjohtajan pallille valittiin organisaation sisältä yli 1000 NHL-peliä Bruins-paidassa pelannut ja vuodesta 2009 seuran varatoimitusjohtajana työskennellyt Don Sweeney.

Talven mahalaskun myötä oli odotettavissa, että Sweeney tekee isoja peliliikkeitä kesän markkinoilla. Jännityksellä kuitenkin odotettiin kuka Bruinsiin juurtuneista runkopelaajista saisi pakata laukkunsa. Lopulta arpa osui koko tähänastisen NHL-uransa seuraa edustaneeseen omaan varaukseen, Milan Luciciin, joka pelaa nyt päällään Los Angeles Kingsin peliasu.

Kenties Lucicinkin lähtöä suurempi siirtopommi oli kuitenkin Sweeneyn toinen peliliike - nuoren puolustaja Dougie Hamiltonin myyminen Calgary Flamesiin. Hamilton on niin ikään seuran oma varaus.

Lisäksi Bruins päätyi vaihtamaa Florida Panthersin kanssa lupaavat laitahyökkääjät päittäin: Reilly Smithin ura bostonilaisseurassa tuli toistaiseksi päätökseen, kun taas aiemmin Panthersin lisäksi Blackhawksia edustanut Jimmy Hayes liittyi joukkueeseen. Lähes kaksimetrinen voimahyökkääjä vaikuttaa lähtökohtaisesti juuri Bruinsin näköiseltä pelaajalta.

Vapaana agenttina seurasta poistui keskushyökkääjä Carl Söderberg, joka pelaa tulevan kauden Coloradossa. Lisäksi maalivahti Niklas Svedberg on jo aloittanut kautensa muualla - KHL-joukkue Salavat Julajev Ufan tolppien välissä.

Söderbergin, Hamiltonin tai Svedbergin saappaisiin seura ei hankkinut uusia täyttäjiä, vaan luottaa omiin lupauksiin. Sen sijaan kärkikenttien laidalla tullaan näkemään viime kaudella Anaheim Ducksissa komeat 22 maalia iskenyt Matt Beleskey.

Vanhat vahvuudet

Bruinsin vahvuudet yksilötasolla piilee edelleen kutakuinkin samoissa miehissä kuin edelliskausina. Runko on yhä pääpiirteittäin sama, jolla joukkue voitti koko runkosarjan toissa kaudella. Erityisesti kasvojenpesun paikka on valmentaja Julienilla, joka ei saanut mitattua joukkueesta lähellekään täyttä potentiaalia viime sesongilla.

Bergeronille voi antaa puhtaat paperit viime kaudesta. Hän johtaa Bruinsin hyökkäystä, ja usein myös puolustusta, alkavallakin kaudella. Aiempaa tehokkaampaa tulitukea Bergeronille odotetaan muun muassa jo hyvin debytoineelta David Pastrnakilta, Ryan Spoonerilta ja puolustaja Torey Krugilta, joiden kehitys on avainasemassa joukkueen menestyksen kannalta. Krugille on tarjolla entistä isompi rooli joukkueen takalinjoilla Hamiltonin lähdön jälkeen.

David Pastrnak ja Ryan Spooner ovat tärkeä osa Bruinsin tulevaisuutta, Milan Lucic taas historiaa.
Kuva © Getty Images

Tuukkaan luottaen

Kuten sanottu, Bruinsin runko koostuu todella tutuista pelaajista, siis pääasiassa viime kauden epäonnistujista. Vaikka toimitusjohtajavaihdoksen ja sitä seuranneiden siirtojen myötä voidaan sanoa uuden aikakauden alkaneen Bostonissa, on hyvin vaikea sanoa, onko muutos tällä kertaa ollut myös kehitystä. Beleskey voi osoittautua erinomaiseksi Lucicin korvaajaksi, ja Pastrnak saattaa olla yksi talven läpimurtopelaajista, mutta toisaalta joukkueen viimevuotiset vaivat saattavat tehdä kipeää tulevanakin talvena.

Raskin harteilla lepää jälleen valtava, jopa epäinhimillinen, taakka. Toki harjoitusleirillä mukana ollut Jonas Gustavsson on oiva täsmäase Bruinsin maalivahtitandemin tasapainottamiseen; mies solmi hiljattain edullisen ensi kauden kattavan sopimuksen joukkueen kanssa. Maalivahdeille kohdistuvaa painetta ei kuitenkaan helpota Hamiltonin kokoinen aukko puolustuksessa. Keväällä 39 vuotta täyttävälle kapteeni Zdeno Cháralle ei ainakaan voi antaa enää yhtään ylimääräisiä peliminuutteja.

Toimituksen arvio: Bruinsin tuleva kausi ei ole edellistä ruusuisempi. Taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista muun muassa Blue Jacketsin, Senatorsin ja Panthersin kanssa kestää pitkään, mutta lopulta viimeisetkin villit kortit lipsahtavat muiden taskuihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle