Barys Astana - Selinin suojatit pudotuspelien perässä

KHL / Artikkeli
Barys Astanaa valmentaa suomalaiskaksikko Ari-Pekka-Selin - Raimo Helminen.
Kuva © Barys Astana, http://hcbarys.kz
Pudotuspeleihin jokaisella KHL-kaudellaan selvinnyt Barys Astana on erikoinen joukkue, sillä se on pudonnut jatkosta joka kerta ensimmäisellä kierroksella. Tuleeko tänä vuonna edes pudotuspelipaikkaa?
  
Barys Astana
Sijoitukset:
2012-2013 7. (itä)
2011-2012 6. (itä)
2010-2011 7. (itä)
2009-2010 6. (itä)
2008-2009 15.

Barys on ainoa KHL-joukkue, joka on päässyt sarjan jokaisella kaudella pudotuspeleihin ja pudonnut aina ensimmäisellä kierroksella. Toissa kaudella Barys johti Magnitogorskia vastaan ottelusarjaa jo 3-1, mutta hävisi kolme peliä putkeen jatkoajalla. Viime kaudella Barys johti finaaleihin lopulta edennyttä Traktoria vastaan 2-0, mutta hävisi tuon erikoisen sarjan 3-4. Kazakstanin pääkaupungista tuleva joukkue kuuluu budjetiltaan sarjan keskikastiin.

Monet pienemmän budjetin joukkueetkin ovat menestyneet KHL:ssä paremmin, mutta Barys tekee ainakin tasaista jälkeä. Barysilla on ollut viime vuosina kaikki eväät horjuttaa suuria, mutta joukkueella ei ole ollut edes tuuria. Kuinka käy nyt?

Vaihtuvuus Kazakstanin kovimmassa jääkiekkoseurassa on kesän aikana ollut varsin vähäistä. Joukkue on tulevallakin kaudella hyvin pitkälti koottu Kazakstanin maajoukkueen runkopelaajista. Kazakstanista löytyy yksittäisiä hyviä pelaajia, vaikka maa ei MM-tasolla kovin kummoisesti ole pärjännytkään.

Mielenkiintoisimmat nimet löytyvät valmennuspuolelta, kun HPK:ta viime kaudella valmentanut Ari-Pekka Selin sai työtarjouksen Astanasta. Apuvalmentajana toimii suomalainen kiekkolegenda nimeltään Raimo Helminen. Jos kaksikko pystyy viemään seuran playoffeihin ja siellä vielä avauskierrokselta jatkoon, muistetaan nämä herrat vielä pitkään.

Maalivahdit

Ari Ahonen (FIN)
Vitali Jeremejev

Astanassa on tehty muutoksia maalivahtirintamalla, sillä viime kauden maalivahdeista kumpikaan ei varsinaisesti onnistunut. Teemu Lassila vaihtoikin kesällä maisemaa. Barys tarvitsee loistavaa maalivahtipeliä, sillä muulta materiaaliltaan ei ole parhaiden tasolla.

Ykkösvahdin viitta seurassa siirtyy tulevalla kaudella Ari Ahosen leveille harteille. KalPasta KHL:ään aikanaan kesken kauden siirtynyt maalivahti ehti pelata puolitoista kautta Magnitogorskissa ennen siirtymistään Barysiin. Ahonen pelasi vakuuttavasti kyseisten kahden kauden aikana. Barysissa hän tulee paikkaamaan Karri Rämön Omskiin jättämää aukkoa paikkaamaan siirtyneen Lassilan. Astanalla on nyt laadukas ykkösveskari, jos Ahonen pelaa sillä tasolla mitä Magnitogorskissa nähtiin.

Seurassa neljättä peräkkäistä kauttaan aloittavalla Kazakstanin maajoukkueen luottomaalivahti Vitaly Jeremejevillä on alla varsin vaatimaton kausi. Tulevalla kaudella hän on todennäköisesti selkeä kakkosvahti kovemman Ahosen takana. Kakkosvahdiksi hän onkin iästään huolimatta vielä pätevä nimi. Barysin maalivahtitilanne näyttää joka tapauksessa varsin mainiolta.

Puolustajat

Mike Lundin (USA)-Roman Savtšenko
Aleksei Litvinenko-Maksim Semjonov
Jevgeni Blohin-Jevgeni Fadejev
Artemi Lakiza-Vladislav Kolesnikov

Astanassa puolustuksen vaihtuvuus on ollut pientä. Rungon muodostavat Kazakstanin maajoukkuepakit, joiden lisäksi seurassa on yksi ulkomaalaisvahvistus suoraan NHL:stä.

Katseet puolustuksessa kohdistuvat hieman yli miljoonan dollarin vuosipalkkaa nauttineeseen 28-vuotiaaseen Mike Lundiniin. Viime kausi isokokoisella amerikkalaispuolustajalla meni Ottawassa. Työsulun aikana Lundin kävi pelaamassa myös Allsvenskania. Lundin ehti pelata kuusi peräkkäistä kautta NHL:ssä.

Tähdeksi Lundin ei ikinä NHL:ssä noussut, mutta hyvin liikkuvalle pakille on Barysissa tarjolla puolustuksen liiderin rooli. Onko Lundinista johtamaan Barysin puolustusta?

Lundinin takana on vain kazakstanilaisia pelaajia, joista kärkinimiin voidaan laskea Aleksei Litvinenko, Roman Savtšenko ja Maksim Semjonov.

Litvinenko on lähes kaksimetrinen ja yli 100 kiloa painava järkäle. Hän teki viime kaudella peräti 17 pistettä, mutta vahvuudet ovat puolustuspelissä. Litvinenko tuo puolustukseen fyysisyyttä ja myös laukaus on hyvä. Tuleva kausi on miehen neljäs peräkkäinen Barysissa.

Kuudetta kauttaan Barysissa aloittaa 25-vuotias tyyliltään monipuolinen puolustaja Savtšenko. Takana on tilastojen valossa uran paras kausi. Tuloksena olivat 50 peliin pisteet 10+10=20 ja tehotilastokin oli reilusti plussalla. Savtšenko on ylivoimalla käyttökelpoinen pelaaja, sillä miehen laukaus on kova. Lokomotivista hankittua Semenovia voisi luonnehtia hyväksi kahden suunnan puolustajaksi.

Nelikon lisäksi puolustuksen avauskuusikosta taisteleviin pelaajiin kuuluvat Jevgeni Fadejev, Jevgeni Blokhin ja Artemi Lakiza. Kolmikko on pienikokoinen, ja heistä oikeastaan jokaisella on melko suuria vaikeuksia pärjätä KHL:n tasolla.

Kokonaisuutena Barysilla hyvä kärkipuolustaja ja muutama KHL-tasolla hyvä puolustaja, mutta kärki on kapea puolustus. Se on varsin tasapaksu ja Barysin heikoin osa-alue.

Hyökkääjät

Nigel Dawes (CAN)-Dustin Boyd (CAN)-Brandon Bochenski (USA)
Konstantin Rudenko-Nikolai Antropov-Maxim Spiridonov
Roman Startšenko-Dmitri Upper-Talgat Žailauov
Viktor Aleksandrov-Fjodor Politšuk-Konstantin Puškarjov

Astanan hyökkäys ei ole kokenut juuri ollenkaan muutosta. Vaihtuvuus on ollut KHL:n yleiseen linjaan nähden erittäin vähäistä ja uusia nimiä ei juurikaan ole. Ainut merkittävä menetys oli Vadim Krasnoslobodtsev. Seura kuitenkin hankki NHL:stä Kazakstanin maajoukkueen parhaan ja ylivoimaisesti tunnetuimman pelaajan Nikolai Antropovin, joten hyökkäys on vahvistunut jonkun verran.

Barys kuuluu KHL:n keskikastiin pelaajabudjetiltaan, mutta joukkueella on kaksi todella laadukasta hyökkäysketjua. Hyökkäyksen kovimmat nimet ovat Brandon Bochenski ja vajaa 800 peliä NHL:ssä pelannut Antropov. Bochenski aloittaa Barysissa jo neljännen peräkkäisen kautensa. Jenkkihyökkääjä on tehnyt aiemmilla kausilla kovia pistelukemia: 40, 59 ja 45, joista ensin mainittu on viime kauden pistemäärä. Alati vaarallinen hyökkääjä on yksi koko sarjan parhaista maalintekijöistä ja hänellä on yksi parhaista laukauksista.

Työsulun aikana jo seurassa 26 peliä pelannut ja 17 pistettä tehnyt Antropov on lähes kaksimetrinen voimahyökkääjä, joka on pelannut vähintäänkin hyviä kausia NHL:ssä viime vuosina. Antropov on loistava ja varsin monipuolinen hyökkääjä KHL:n tasolle. Antropov olisi varmasti saanut jostain KHL:n suurseuroista isommankin palkkatarjouksen mutta hän päätti tulla edustamaan kotimaansa parasta kiekkoseuraa. Työsulun aikana viime kaudella kazakstanilainen pelasi hyvin Barysissa, mutta ei ollut mitenkään dominoiva pelaaja.

Hyökkäyksen terävimmän kärjen takaa löytyy kanadalaiskaksikko Nigel Dawes ja Dustin Boyd, joka tuli aikanaan seuraan AHL:n puolelta. Molemmat olivat ennen 2010-11 kautta pelanneet useita kausia NHL:ssä. Barysissa pelaajilla alkaa kolmas peräkkäinen kausi ja kummatkin ovat osoittaneet vahvoja otteita aiemmilla kausilla, sekä ennen kaikkea pelanneet loistavalla asenteella.

Dawes on hyvällä liikkeellä ja laukauksella varustettu työteliäs hyökkääjä. Hän on pienikokoinen, mutta asenne on kunnossa illasta toiseen. Boyd on hieman Dawesin tyylinen pelaaja, joskin isokokoisempi ja luovempi.

Molemmat pelaajat tunnetaan hyvästä kahden suunnan pelaamisesta ja korkeasta työmoraalista. Kaksikko on pelannut kaksi kautta käytännössä kokonaan samassa ketjussa. Ovat perinteiseen kanadalaiseen tapaan suoraviivaisia ja röyhkeitä pelaajia.

Kanadalaisten takaa esiin nousevat viime kaudella erinomaisesti onnistuneet Konstantin Rudenko ja Talgat Zhailauov, joista molemmat puhkaisivat 30 pisteen rajan. Rudenkolla on erinomainen mailatekniikka ja hän on hyvä 1 vs 1 -tilanteissa. Kazakstanilainen pelasi todella pitkään Lokomotivissa, mutta siirtyi toissa kaudella Atlantiin, jossa peli ei kulkenut. Hyökkääjän viime kausi sen sijaan Barysissa oli pisteiden valossa uran paras. Rudenko saalisti 47 peliin tehot 14+17=31. Hän on ailahdellut paljon viime kausina, mutta kantoi suurta roolia viime kaudella.

Zhailauov teki suuren vaikutuksen toissa kevään MM-kisoissa. Pienikokoinen väkkärä on nopea ja hänen mailatekniikkansa ja syöttötaitonsa ovat hyvällä tasolla. Nopea ja energinen hyökkääjä on tehnyt uran parhaalla kaudella ennen viime kautta 25 pistettä KHL:ssä, mutta tuo rikkoutui viime kaudella, kun pisteet olivat 15+15=30. Saldo on kova, kun miehen keskimääräinen peliaika oli vain vajaa 13 minuuttia ottelua kohden. Pystyvätko Rudenko ja Zhailauov pitämään tasonsa tai jopa nostamaan vielä sitä? Molemmilla on alla uran paras kausi pisteiden valossa.

35-vuotias konkari hyökkääjä Maxim Spiridonov kantaa seurassa kymppipaitaa. Maaliahne ja hyvällä liikkeellä varustettu hyökkääjä teki muutama kausi takaperin 50 pistettä Barysissa, mutta ei ole sen jälkeen yltänyt aivan samalle tasolle. Viime kaudella Barysissa syntyivät 39 peliin tehot 9+9=18.

Näiden kärkinimien takaa on nostettava vielä esiin Dmitri Upper, Roman Starchenko, Konstantin Puškarjov, Fjodor Politšuk ja Josh Gratton. Upper on kokenut hyvä kahden suunnan sentteri, jolla on alla vahva kausi seurassa. Starchenko on pienikokoinen, luova, taitava ja nopea hyökkääjä. Hän aloittaa jo kuudennen peräkkäisen kautensa seurassa.

Puškarjov on nopea hyökkääjä joka on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista. Gratton on se joukkueen tappelija, jolla ei hirveästi ole avuja kiekolliseen peliin, mutta aivan täydellinen puukäsi hän ei ole. Kanadalainen tuo fyysisyyttä ja suojelee joukkueen tähtipelaajia.

Hyökkäys on pysynyt hyvin kasassa viime kauteen nähden ja vahvistunutkin Antropovin hankinnan myötä. Kärki on todella terävä ja laajuuttakin löytyy. Vaikka joukkueessa on paljon kazakstanilaisia, niin täytyy muistaa, että tuosta maasta löytyy kuitenkin ihan hyvän tason jääkiekkoilijoita, vaikka maajoukkueen menestys ja pelitapa on mitä on.

Yhteenveto

Joukkueessa on hyvällä asenteella liikkuvat kärkihyökkääjät, jotka kantavat illasta toiseen joukkuetta. Bochenski, Antropov, Boyd ja Dawes muodostavat kovan nelikon. Maalivahtitilanne on myös hyvä, sillä joukkueella on loistava ykkösvahti. Puolustus on varsin keskinkertainen ja tuo lienee se joukkueen suurin ongelmakohta, vaikka Lundin vahvistaakin takalinjoja. Miten tuore päävalmentaja Selin onnistuu KHL:ssä? Selinin "siipimiehenä" nähdään Raimo Helminen.

Arvio: Joukkue on vahvistunut viime kauteen nähden, joten pudotuspeleihin pääseminen on jälleen lähellä. Sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle