Avtomobilist Jekaterinburg - ei enää pisteautomaatti

KHL / Artikkeli
Suomalaisväriä Jekaterinburgissa edustaa Sami Lepistö, Avtomobilistin kärkipakki.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Uralvuorten keskiössä sijaitseva Jekaterinburgin miljoonakaupunki on yksi Venäjän suurimmista asukasluvultaan. Vuonna 2006 perustetulla Avtomobilistilla ei ole pitkiä perinteitä, mutta sillä on äänekkäät ja varsin fanaattiset kannattajat. Seuran jäähalliin mahtuu reilut 5500 katsojaa ja se on rakennettu yli neljä vuosikymmentä sitten, joten kyseessä ei ole erityisen moderni halli.

Avtomobilistilla on ollut viime kausina tapana hankkia Novokuznetskissa onnistuneet pelaajat itselleen. Toisaalta yllättääkö tuo, kun seuran päävalmentajana on entinen Novokuznetkin päävalmentaja Anatoli Jemelin ja toimitusjohtajana toimii Leonid Weissfeld, joka oli Novokuznetskissa ennen samassa virassa. Herrat tekivät viime kaudella erinomaista työtä Avtomobilistin riveissä ja kahden viime kesän hankinnat kertovat siitä, että Avtomobilistissa tehdään asioita oikein.

Viime kausi oli seuran KHL-historian ylivoimaisesti paras, kun se keräsi runkosarjassa 86 pistettä, jolla se sijoittui itäisessä konferenssissa seitsemänneksi. Seuran aiempi piste-ennätys oli vain 64 pistettä, joten 22 pisteen parannus on melkoinen. Seura haastoi pudotuspeleissä erinomaisesti Barys Astanan, mutta sarjan loppulukemat olivat kuitenkin tylyt 0-4, ja kausi päättyi siihen.

Pelaajamateriaalin tasossa ei ole tapahtunut erityisen merkittäviä muutoksia. Tulevaan kauteen Jekaterinburgin KHL-seura lähtee tavoittelemaan jälleen vahvasti paikkaa pudotuspeleihin ja KHL-historiansa ensimmäistä vastustajan pudottamista niissä karkeloissa.

Maalivahdit:

Jakub Kovar (CZE)

Jevgeni Lobanov

Jekaterinburgissa jatketaan viime kaudelta tutulla maalivahtikaksikolla. Ykkösvahtina nähdään 26-vuotias tšekkivahti Jakub Kovar, joka oli viime kaudella todella hyvä, vaikka taso hieman loppua kohden laskikin. Kovar pelasi 48 peliä torjuntaprosentilla 93.1 ja sai palkinnoksi loistavista otteistaan paikan myös Tšekin kovassa olympiajoukkueessa. Olympiakisoissa Kovar kuitenkin suli täydellisesti ainoassa pelissä, missä pääsi pelaamaan. Kevään MM-kisoissa maalivahti urakoi yhden pelin, mutta valitettavasti sekin meni täysin vihkoon. Kokonaisuutena Kovar oli ehdottomasti viime kaudella sarjan kymmenen parhaan maalivahdin joukossa, mutta loppukauden otteet jättivät kysymyksiä ilmaan. Pikkuveli Jan Kovar juhli Magnitogorskissa Gagarin Cupin voittoa viime keväänä.

Neljännen kautensa seurassa aloittava Jevgeni Lobanov jäi viime kaudella täysin hurjassa vedossa olleen Kovarin varjoon, vaikka pelasi sitä edellisillä kausilla seurassa suunnilleen puolet joukkueen peleistä. Lobanov on kelpo kakkosvahti, joka tuskin saa hirveästi vastuuta tulevallakaan kaudella.

Kovar oli viime kaudella aivan hirveässä vedossa useita kuukausia, mutta taso ei aivan koko kautta säilynyt. Silti ensimmäinen KHL-kausi oli hänelle loistava. Häneen joukkue voinee luottaa jatkossakin, vaikka maajoukkuepelit jättivätkin synkän kuvan miehen taidoista. Se otos on kuitenkin olematon. Jos Kovar jatkaa viime kauden tasolla, niin seuralla on erinomainen ykkösvahti.

Puolustajat:

Sami Lepistö (FIN) - Tobias Viklund (SWE)

Andrei Antonov (BLR) - Dmitri Megalinski

Nikita Trjamkin - Filipp Metljuk

Puolustus ei ole kokenut kesän aikana suuria muutoksia. Kesän ainut hankinta on viime keväänä Gagarin Cupin Magnitogorskin riveissä voittanut Filipp Metljuk. Hän jäi tosin todella pieneen rooliin Magnitogorskin riveissä. Pari puolustajaa on lähtenyt, mutta heistä tuskin kumpikaan olisi ollut TOP 6 -nimi.

Seuran johtavat puolustajat ovat tulevallakin kaudella Sami Lepistö ja ruotsalaispakki Tobias Viklund. Monissa liemissä keitetty Lepistö onnistui ensimmäisellä kaudellaan Avtomobilistissa erinomaisesti ja pisteitäkin tuli 6+19=25. Lepistö pääsi erinomaisen kautensa ansiosta pelaamaan myös olympialaisissa. Ylivoimalla ja kiekollisessa pelissä hän on joukkueelleen todella tärkeä pelaaja.

28-vuotias Viklund oli seuran toissa kesän onnistuneita hankintoja Lepistön tavoin. Hän on vahva kahden suunnan puolustaja, jonka vahvuuksiin kuuluvat hyvä luistelu ja painava laukaus. Viklundissa on paljon samoja piirteitä kuin Lepistössä. Viime kaudella Viklund tehtaili 23 pistettä. Hän on Lepistön tavoin erittäin tärkeä ylivoimalla ja kiekollisessa pelissä. Kaksikko muodostaa seuran puolustuksen selkärangan.

Puolustuksesta löytyy juuri 20 vuotta täyttänyt huippulahjakkuus Nikita Trjamkin, joka varattiin kesällä NHL-varaustilaisuuden kolmannella kierroksella Vancouverin toimesta. Yli kaksimetriselle kivitalon kokoiselle puolustajalle viime kausi oli toinen KHL:ssä, ja se olikin hänen todellinen läpimurtokautensa. Vastuuta nuori puolustaja sai paljon ja kantoi sen myös kunnialla. Trjamkin on kokoluokaltaan lähes Zdeno Charan tasoa. Hän ei pisteillä juuri juhli, mutta on jämäkkä puolustaja omassa päässä pelatessa.

Puolustuksen täydentävät viime kaudella Lepistön ja Viklundin takana eniten vastuuta saaneet Dmitri Megalinski ja Valko-Venäjää kertaalleen MM-kisoissa edustanut 29-vuotias puolustaja Andrei Antonov. Toista sataa kiloa painava fyysiseen peliin kykenevä Megalinski aloitti viime kauden Spartakissa ja pelasi loppukaudesta 28 peliä Avtomobilistissa tehoilla 4+8=12. Megalinski pelasi kolme ensimmäistä KHL-kautta Vitjazissa ja hän oli mukana monissa seuran hulluissa tempauksissa. Isosta koostaan huolimatta on hyvä pelaaja kiekollisena ja hänellä on hyvä laukaus. Pienikokoinen Antonov on varsin hyvä pelaaja kiekollisena.

Metljuk saapuu seuraan KHL-mestarina. Hän oli kuitenkin Magnitogorskissa vain täytepuolustaja, josta kertoo keskimäärin kuuden minuutin peliaika ottelua kohden. Metljuk on kokenut peruspakki, jolta löytyy hyvä laukaus.

Puolustus on viime kauden tasoa ja käytännössa sama kuin viime kaudella, joten Avtomobilistilla on jälleen kasassa ihan hyvä puolustus tulevalle kaudelle. Nimillä puolustus ei häikäise, eikä puolustus kestä käytännössä ollenkaan loukkaantumisia.

Maajoukkueväriä Jekaterinburgiin tuo myös Jakub Petruzalek.
Maajoukkueväriä Jekaterinburgiin tuo myös Jakub Petruzalek.
Kuva © Timo Savela

Hyökkääjät:

Aleksei Simakov - Gilbert Brule (CAN) - Jakub Petruzalek (CZE)

Anton Lazarev - Igor Jemelev - Aleksandr Bumagin

Jevgeni Lapenkov - Viktor Kozlov - Eduard Lewandowski (GER)

Aleksei Jefimov - Anton Krysanov - Aleksei Jemelin

Kesällä Jekaterinburgissa kuultiin erittäin ikäviä uutisia, kun Kazan hankki seuran suurimman tähden Fedor Malihinin, joka oli viime kaudella erittäin hyvä ykkössentteri Avtomobilistille. Hyökkäyksessä on vaihtunut noin kolme ketjullista hyökkääjiä, joten vaihtuvuus on ollut todella suurta. Seura sai pidettyä kuitenkin useita kärkihyökkääjiä, vaikka Malihin lähti.

Kesällä hyökkäykseen saapui kaksi uutta ulkomaalaisvahvistusta, kun Amurissa sekä Kazanissa viime kaudella pelannut Jakub Petruzalek ja NHL:stä tältä vuosikymmeneltä tuttu Gilbert Brule tarttuivat seuran tarjouksiin.

Lukossa erinomaisesti kaudet 2009-11 pelannut Petruzalek muistetaan Raumalla varmasti pitkään. Hän teki ensimmäisellä KHL-kaudellaan peräti 50 pistettä, mutta sen jälkeen tahti on ollut hiipumaan päin. Viime kaudella tšekki saalisti pisteet 14+9=23. Amurissa alkukausi oli hänelle ja koko joukkueelle todella vaikea, kun seura hävisi illasta toiseen. Hänen suurimmat avunsa ovat nopeus ja erinomainen rannelaukaus, joka on tehnyt KHL:säkin tuhojaan. Hän voitti toissa kaudella Dinamo Moskovassa Gagarin Cupin siirryttyään seuraan loppukaudesta.

27-vuotiaalla Brulella on takanaan loistava tulevaisuus. Vuonna 2006 hänet varattiin NHL:ään kuudentena, mutta miehen uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset. Hänen paras NHL-kautensa osui kaudelle 2009-10 Edmontonin paidassa, jossa nopea hyökkääjä teki 65 peliin tehot 17+20=37. Entinen huippulupaus tuo energiaa, monipuoliset hyökkäyspään taidot ja fyysisyyttä. Kovalla asenteella varustettu hyökkääjä hakee uralleen uutta nostetta vammojen jäljiltä.

Fedor Malihin kanssa erinomaisen tutkaparin viime kaudella muodostanut Anton Lazarev jäi Jekaterinburgiin, vaikka tutkapari vietiin suuremmille areenoille. 24-vuotias laitahyökkääjä on nopea, energinen, hyvä yksi vastaan yksi tilanteissa ja hänestä on kasvamassa KHL:ään huippuhyökkääjä. Vielä toissa kaudella hän teki kääpiöseura Novokuznetskissa vain seitsemän pistettä. Malihin oli viime kaudella Avtomobilistin paras pistemies ja tutkapari Lazarev oli sisäisen pistepörssin toinen tehoilla 10+26=36.

Lazarevin lisäksi seura onnistui pitämään riveissään toisen viime kauden kärkisenttereistään, kun 33-vuotias Igor Jemelev jatkaa seurassa. Jemelevin vahvuuksiin kuuluvat aloitukset, hyvä pelikäsitys sekä syöttötaito. Hän on KHL:ssä yleisesti tuntematon pelaaja, mutta hyvä sentteri.

Joukkueen kokenutta kaartia edustavat kaksi vahvaa kautta seurassa pelannut Aleksei Simakov ja 39-vuotias Viktor Kozlov. Simakov on alle 170-senttinen polkukone, jonka luistelunopeus on edelleen erinomainen, vaikka ikää alkaa olla mittarissa. Viime kaudella hän teki tehot 11+16=27. 897 peliä NHL:ssä urallaan pelannut Kozlov teki pelaamissaan peleissä 537 pistettä. Viime kausi meni häneltä täysin pipariksi TsSKA:ssa, jossa konkari ei päässyt pelaamaan peliäkään. Toissa kaudella isokokoinen hyökkääjä teki vielä Ufassa 36 peliin 26 pistettä. Vieläkö hän on vahvistus uudelle joukkueelleen vai olisiko pelaajalegendan aika siirtyä pian eläkkeelle?

Aleksandr Bumagin ja Jevgeni Lapenkov ovat mielenkiintoisia täsmähankintoja. Bumagin muistetaan toissa kaudelta Novokuznetskin KHL-historian ylivoimaisesti parhaasta ketjusta: Bumagin - Randy Robitaille - Dmitri Kagarlitski, joka onnistui melkein hinaamaan kääpiöseuran pudotuspeleihin ja tekemään mahdottomasta mahdollisen. Bumagin oli tuolloin Novokuznetskin tehokkain hyökkääjä, kun huipputaitava ja nopea hyökkääjä teki 47 peliin tehot 15+22=37. Viime kausi Severstalissa meni täysin reisille ja mies sai 30 peliin kasaan vain yhdeksän pistettä. Bumagin voi olla Lazarevin kaltainen huippuhankinta Avtomobilistille, vaikka alla on heikko kausi.

KHL-historian kahdella ensimmäisellä kaudella Neftehimikissä 30 pisteen keskiarvolla pisteitä tehnyt Lapenkov sai viime kaudella pelijuonesta jälleen kiinni Novokuznetskissa, jossa hän oli tehoilla 12+15=27 seuran sisäisen pistepörssin voittaja. Lapenkovin luistelutyyli on hieman kömpelön näköinen, mutta hyökkääjällä on hyvä pelikäsitys, hieno harhautusvalikoima ja katsojan kannalta hän on viihdyttävä pelaaja.

Joukkueen työmyyräosastoa edustaa kokenut saksalaishyökkääjä Eduard Lewandovski, joka paiskii väsymättä töitä kahteen suuntaan ja joukkueensa eteen. Hyökkäystä täydentävät lisäksi Novokuznetskissa viime kaudella pelanneet nuoret Artjom Garajev ja Sergei Jemelin. Isokokoinen sentteri Anton Krysanov ottanee sentterin paikan alemmista ketjuista. Aleksei Jefimov on taitava hyökkääjä, josta voi olla paljonkin iloa. Lisäksi seuralla on riveissään muutamia nuoria pelaajia, jotka yrittävät saada vakiopaikkaa kokoonpanosta.

Malihinin jättämää aukkoa on vaikea korvata, mutta seura on hankkinut hyviä pelaajia lähteneiden tilalle ja oikeasti pelaajapolitiikassa näyttää todellakin olevan tekemisen meininkiä. Avtomobilistilla saattaa olla vieläkin iskukyisempi hyökkäys kuin menneellä kaudella, vaikka hyökkäyksen suurin tähti on poissa. Luisteluvoimainen ja työteliäs hyökkäys seuralta ainakin löytyy tulevallekin kaudelle.

Yhteenveto:

Pudotuspeleihin pääseminen on jälleen kovan työn takana, kun eri seurat ovat houkutelleet isommalla rahalla pelaajia muualle, mutta uudet hankinnat hyökkäyspäässä vaikuttavat lupaavilta. Maalivahti- ja puolustuspeli pitäisi olla hyvällä tasolla, mutta hyökkäys on isojen muutoksien jälkeen kysymysmerkki. Päävalmentajana jatkaa Anatoli Jemelin, joka teki viime kaudella erinomaista työtä. Avtomobilist oli hänen alaisuudessaan taisteleva, luisteluvoimainen ja työteliäs joukkue, jolla oli kova ykkösketju. Samaa nähdään varmasti tulevallakin kaudella.

Arvio:

Taistelee viimeisistä paikoista pudotuspeleihin. Sijoille 7-9.

» Lähetä palautetta toimitukselle