Avseilla nihkeä alkukausi

NHL / Artikkeli
Hallitsevan Stanley Cup-mestarin kausi on alkanut takellellen. Avausottelu Pittsburgissa ja ensimmäinen kotiottelu Denverissä sujuivat voittoisasti, mutta seuraavissa peleissä kohtalona oli kaksi vierastappiota oman divisioonan joukkueille.

Pelatut ottelut

Kauden ensimmäisessä ottelussa Avalanche saa kiittää pisteistä erinomaisen ottelun pelannutta
Patrick Royta. Kotijoukkue hallitsi pelitapahtumia, mutta Pyhä Patrik piti Mario Lemieuxin johtaman Pingviinilauman nollilla aina kolmannen erän loppupuolelle saakka. Roy valittiinkin ottelun ykköstähdeksi ja muut tähtivalinnat osuivat ’Lanchen viimeisen maalin tehneeseen Chris
Druryyn (kakkostähti) ja kotijoukkueen Alexei Kovaleviin. Ykkösketjun vasemmassa laidassa pelannut rookie Vaclav Nedorst avasi NHL-uransa erinomaisesti. Tuloksena oli ottelun avausmaali ylivoimalla ja syöttöpiste Joe Sakicin tekemään voittomaaliin.

Ensimmäisessä kotiottelussaan Avsit voittivat hieman onnekkaasti saman divisioonan Vancouverin. Coloradon tekemästä viidestä maalista peräti neljä meni maaliin Canucks-pelaajasta ja voittomaaliksi jäänyt Milan Hejdukin osuma vaati videotarkistuksen ennenkuin tuomarit
hyväksyivät sen. Ottelun ykköstähti oli komeat 1+2 tehot kirjauttunut Joe Sakic. Kolmostähdeksi valittu Chris Drury jatkoi hyviä pelejään ja vierasjoukkueen Ed Jovanovski kuittasi kaksi pistettä (1+1) ja valinnan ottelun kakkostähdeksi.

Jakson toinen vierasottelu ei enää mennytkään yhtä hyvin kuin kaksi ensimmäistä ottelua. Kahden erän jälkeen Öljymiehet johtivat ottelua maalilla, mutta Avsit puristivat Sakicin ja Hejdukin maaleilla ohi. Pelin viimeinen kymmenminuuttinen oli kuitenkin Oilersin. Jochen Hechtin tasoitettua pelin, Ryan Smyth teki voittomaalin ylivoimalla ja Josh Green varmisti kotivoiton reilut
kolme minuuttia ennen loppua. Ottelun ykköstähti oli voittomaalin laukonut Ryan Smyth ja kakkostähtikin - saksalaissyntyinen Jochen Hecht - tuli kotijoukkueesta. Avalanchesta tähdille pääsi joukkueen kapteeni Sakic.

Vieraskiertue jatkui kuumalla ottelulla Vancouverissa. Torjuntavuorossa oli kakkosvahti David Aebischer joka viime kautiseen tyyliinsä oli ottelun alussa kohmeessa. Peliä oli pelattu vasta kymmenen minuuttia ja tilanne oli jo 2-0 Kanukeille ja kaiken kukkuraksi avauserän lopussa Canucksien gooni Donald Brashear teki lukemiksi 3-0. Brendan Morrison viimeisteli loppulukemat 4-0 kolmannessa
erässä. Ansaitusti ottelun tähdistö muodostui vain kotijoukkueen pelaajista. Nollapelin pelannut
Dan Cloutier oli ykköstähti, Brashear kakkonen ja Morrison kolmostähti.

Avalanchen ja Canucksien väliset ottelut ovat olleet varsin kuumia koko sen ajan kun Marc Crawford on ollut Vancouverin valmentajana. Viime kaudelta ovat hyvässä muistissa mm. Ed
Jovanovskin ja Adam Deadmarshin yhteenotot ja tällä kaudella meno näyttää jatkuvan entisenlaisena. Kanukkien kotihallin pahin hässäkkä sai alkunsa Jarkko Ruudun kolmannessa erässä Staphene Yellen kohdistamasta polvitaklauksesta. Seuranneessa kärhämässä Parker sai
kahden ottelun ja ylimääräisenä miehenä kentälle tullut Todd Bertuzzi kymmenen ottelun pelikiellon. Tappelufanien huomiota herätti Donald Brashierin haluttomuus tanssia kutsun esittäneen Parkien kanssa. Sen sijaan raskassarjalainen Brashear yritti saada kähinää aikaan
keskisarjalaisen Greg de Vriesin kanssa - naurettavaa toimintaa tappelijoiden top teniin kuuluvalta
Brashearilta.

Jakson onnistujat ja pettymykset

Ensimmäisen tarkastelujakson Avs-pelaaja on vuoden 1998 ensimmäisen kierroksen varaus Scott Parker. Parkie seurasi avausottelun katsomosta, mutta kolmessa muussa ottelussa hän on ollut ainoita Avs-pelaajia, jotka ovat hoitaneet oman roolinsa kunnialla. Kotiottelussa vastassa oli Brashear (halailukisassa lievä etu Parkielle), Edmontonissa väkivahva Laraque (etu Parkerille) ja kuumaksi
käyneessä toisessa Vancouver-ottelussa Ed Jovanovski (voitto Scottille). Muita jakson aikana hanskansa tiputtaneita olivat kotiottelussa Dan Hinote (tappio Oilersien Staiokselle) ja Vancouverissa kahdesti Rick Berry (tappio Bertuzzille, voitto Pedersonista).

Jakson pahimmat pettymykset ovat toinen vuoden 1998 ensimmäisen kierroksen varaus Alex Tanguay sekä viime kaudella luotettavsati pelannut puolustaaja Greg de Vries. Vaikka Alex siirrettiinkin ykkösketjusta kakkoseen, niin kyllä maaleja silti pitäisi syntyä. Neljä peliä ja
kolme syöttöpistettä eivät varmastikkaan nostata hymyä sen paremmin Tanguayn kuin valmentaja Hartleykaan suupieleen. Plusmiinustilastossa de Vriesin on joukkueen huonoin (-5) eikä plakkarissa ole vielä pisteen pistettä. Peliaikaa on kyllä tullut riittävästi, lähes 23 minuuttia pelissä, jotta pistetili olisi pitänyt avautua.

Loukkaantumiset ja ketjukokoonpanot

Laituri Eric Messier loukkaantui lievästi heti ensimmäisessä ottelussa ja joutui olemaan sivussa
loppupelin, mutta onneksi ei sen pidempään. Shjon Podein sai laukauksen polveensa Edmonton-pelissä ja on ilmeisesti sivussa vielä yhden pelin verran. Ville Nieminen sai aivotärähdyksen Todd Bertuzzin taklauksesta Vancouver-pelissä ja on sivussa toistaiseksi.

Loukkaantumisten takia ketjukooonpanot ovat vaihdelleet melkoisesti. Ensimmäisissä otteluissa Nedorost pelasi Sakicin ja Hejdukin kanssa ykköskentässä , josta Alex Tanguay oli hyökkäysvoiman jakamiseksi siirretty kakkoseen. Dan Hinote aloitti kakkosen oikeassa laidassa mutta on viime peleissä pudonnut sopivampaan rooliin nelosen sentteriksi. Steve Reinprechtin peliaika on kasvanut peli peliltä ja kasvanee Niemisen loukkaantumisen vuoksi vielä hiukan lisää.

Pakeista Blake pelaa hiukan alle puoli tuntia pelistä eikä nykytilanteessa ole helpotusta luvassa. Vasta Adam Footen toivuttua lopullisesti olkapääleikkauksesta ensi kuussa Avsien puolustus alkaa olla paremmin tasapainossa. Foote on osallistunut jo täysillä luistelu- ja laukaisuharjoituksiin, mutta ei ole vielä saanut lupaa osallistua kontaktiharjoituksiin. Footen ja eläköityneen Ray Bourquen puuttuminen takalinjoilta on näkynyt varsinkin ’Lanchen alivoimapelissä. Vancouver teki ensimmäisessä kohtaamisessa kolme ylivoimamaalia ja Edmontonkin kaksi, joista jälkimmäinen jäi ottelun voittomaaliksi. Ei siis mikään ihme että toimitusjohtaja Lacroixin on huhuttu kyselleen Detroitin nuorehkon puolustaja/laiturin Mathieu Dandenaultin ostohintaa.

Aloituskokoonpano Vancouveria vastaan 13.10.