Avalanche-Wild: Jatkuuko yllättäjäjoukkueen voitonmarssi?

NHL / Artikkeli
Avalanche ja Wild väänsivät runkosarjassa vastakkain viidesti, nyt luvassa vähintään neljä kovaa ottelua lisää.
Kuva © Getty Images
NHL:n ensimmäisen pudotuspelikierroksen yllättävimmässä otteluparissa kohtaa Keskisen divisioonan voittanut Colorado Avalanche ja neljänneksi sijoittunut Minnesota Wild. Runkosarjan viidestä kohtaamisesta neljä voitti Avalanche.

Colorado Avalanche ja sen tulokasvalmentaja Patrick Roy saivat unelma-alun kauteen, kun 13 ensimmäistä ottelua tuotti peräti 12 voittoa. Sama uskomaton tahti ei tietenkään jatkunut, mutta mitään romahdusta ei ollut luvassa.

Avalanche oli NHL:n kärkijoukkueita koko syksyn, mutta vuodenvaihteen tienoilla tullut huonompi vaihe näytti tiputtavan sen alempaan kastiin. Kuitenkin joukkue löysi vielä loppukaudesta uutta vaihdetta ja nousi lopulta divisioonan kärkeen.

Denveriläisjoukkue saa kiittää maalivahti Semjon Varlamovia loistavasta kaudesta. Venäläisvahti rikkoi Avalanchen seuraennätyksen voitoissa ja oli joukkueen ehdoton ykkösnimi. Kenttäpelaajista Matt Duchene rikkoi 70 tehopisteen rajan, muttta loukkaantui loppukaudesta eikä näillä näkyvin pelaa Minnesota Wildiä vastaan lainkaan.

Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Avalanche Wild
Voittosaldo 52-22-8 43-27-12
10 viimeistä 7-1-2 6-3-1
Maalisuhde 250-220 207-206
Ylivoima-% 19,8 % 17,9 % 
Alivoima-% 80,7 % 78,8 %
Corsi 5 vs 5 close 47,4 % 48,2 %
Fenwick 5 vs 5 46.6 % 49,0 %
Fenwick 5 vs 5 close 46,8 % 48,6 %
PDO close 102,2 99,9
Keskinäiset voitot 4 (1 vl.-tappio) 1

Minnesota Wildin runkosarja meni tutuksi tulleeseen tapaan kaksijakoisesti. Välillä peli kulki loistavasti, kun taas toisinaan kontattiin oikein urakalla. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii joulukuu, jossa Wild seilasi jopa kuuden ottelun tappioputkessa. Vastapainoksi joukkue pelasi olympiatauon jälkeen 23 ottelua, joista peräti 17:ssa Wild ylsi pisteille.

Useat loukkaantumiset ovat aiheuttaneet Mike Yeolle paljon päänvaivaa. Wildin maalinsuulla vieraili runkosarjan aikana peräti viisi eri maalivahtia. Ryan Suteria ja Jason Pominvillea lukuun ottamatta jokainen Wildin kahden ensimmäisen kentän pelaaja oli runkosarjan aikana jossain vaiheessa loukkaantuneena.

Wild varmisti pudotuspelipaikkansa vasta viimeisillä kierroksilla. Wild oli divisioonan neljäs ja konferenssin seitsemäs, joten Wild sijoittui ensimmäiselle villi kortti -paikalle.

Pudotuspelien untuvikot ja veteraanit

Colorado Avalanche: Avalanchesta ei tahdo oikein muuta löytää kuin untuvikkoja. Gabriel Landeskog, P.A. Paranteau, Erik Johnson ja Nathan MacKinnon esimerkiksi pelaavat vasta ensimmäiset pudotuspeliottelut, eikä Ryan O'Reilly, Jan Hejda tai Duchene ole pelanneet yhtä ottelusarjaa enempää. Duchene toki ei tässä sarjassa tule luultavasti pelaamaan.

Kovimmat veteraanit eivät ole pelikuntoisia tai tule saamaan peliaikaa. Alex Tanguayn kausi on ohi, Jean-Sebastien Giguere toimii vain kakkosmaalivahtina. Cory Sarich ei ole pelikuntoinen, eikä välttämättä mahtuisi pelaamaankaan. Maxime Talbot on pelaavista kokenein 77 pudotuspeliottelullaan. Nämä neljä mainittua pelaajaa ovat ainoat joukkueen Stanley Cup -voittajat.

Minnesota Wild: Wildistä ei juuri untuvikkoja löydy johtuen viime kauden lyhyeksi jääneestä pudotuspelivierailusta. Suomalaiset Mikael Granlund ja Erik Haula sen sijaan pääsevät ensimmäistä kertaa kokemaan pudotuspelien huumaa NHL-kaukaloissa. Granlundin päällä leijuu vielä kysymysmerkki ylävartalovamman takia, joka tosin alkanee pikkuhiljaa olla selätetty.

Wildin kokoonpanosta löytyy kokemusta Matt Cooken ja Ilya Bryzlagovin muodossa. Heillä molemmilla on Stanley Cup -voitto taskussa. Myös Zach Parisella, Suterilla ja Pominvillella löytyy kokemusta yli 40 ottelun verran. Samaan joukkoon voisi laskea vielä Dany Heatleyn, mutta hän ei todennäköisesti mahdu pelaavaan kokoonpanoon.

P.A. Parenteau on kärsinyt kaudella kahdesta polvivammasta, mutta on nyt valmis uransa ensimmäisiin pudotuspeleihinsä.
P.A. Parenteau on kärsinyt kaudella kahdesta polvivammasta, mutta on nyt valmis uransa ensimmäisiin pudotuspeleihinsä.
Kuva © Getty Images

Avalanche voittaa...

Salo: Koska Varlamov vartioi joukkueen maalia. On liian kulunutta sanoa, että joukkue menestyy, mikäli maalivahtipeli onnistuu. Avalanche kohdalla on kuitenkin kylmä fakta, että menestystä ei olisi runkosarjassakaan tullut ilman Varlamovia. Joukkueen puolustus on nimetön ja heiveröinen, joten Varlamov on paljon vartijana myös pudotuspeleissä.

Wild voittaa...

Talikka: Kokemuksen takia. Wildilla on enemmän kokeneita ratkaisupelaajia, jonka myötä maalipaikat tullaan käyttämään vastustajaa paremmin hyväksi. Wildilla on myös näistä kahdesta nimettömästä puolustuksesta se parempi. Odotettavissa on vähemmän virheitä puolustuspäässä.

Ratkaisija ja joukkueen yllättäjä:

Salo:Varlamov on jo mainittu, mutta kenttäpelaajista tässä sarjassa on nostettava esiin keskushyökkääjä Paul Stastny. Jenkkihyökkääjä on tällä kaudella pelannut sitä vanhaa kunnon Stastnya, jota ei pariin viime vuoteen ole NHL:ssä nähty. Duchenen ollessa loukkaantuneena, on Stastnyn ja hänen ketjukavereidensa otettava sitä ykkösketjun roolia.

Avalanchen puolustuksessa on useampi yllätysvalmis tekijämies. Tyson Barrie olisi muuten selvä valinta, mutta hänen pelikuntonsa on epävarma. Nick Holden ottaa nyt lisää ylivoimavastuuta ja voi nousta entistä suurempaan rooliin. Avalanchen puolustusalueella Nate Guenin voi osoittaa olevansa vaikea ohitettava myös isoissa peleissä.

Talikka: Ratkaisevana tekijänä tullaan näkemään kokenut akseli Bryzlagov-Suter-Pominville-Parise. Tämän lisäksi Avalanchen pelaajat tulevat olemaan ihmeissään Wildin joukkueen voitontahdosta ja periksiantamattomuudesta.

Suuremman yleisön silmissä Haula nähdään varmasti yllättäjänä, hänestä ei ole vielä juuri otsikoita kirjoitettu. Suurin osa jääkiekon seuraajista ei ennen tätä kautta edes ollut kuullutkaan pelaajasta nimeltä Erik Haula.

Jason Pominville tulee taas aiheuttamaan vaikeuksia Ryan O'Reillylle ja muille Avalanche-pelaajille.
Jason Pominville tulee taas aiheuttamaan vaikeuksia Ryan O'Reillylle ja muille Avalanche-pelaajille.
Kuva © Getty Images

Arvio lopputuloksesta:

Salo: Avalanche jatkaa matkaansa kohti suurta yllätystä. Wild antaa todella kovan vastuksen, mutta kotietu ja ero maalivahtipelissä ratkaisevat lopulta sarjan Avalanchelle. Denveriläisjoukkue varmistaa paikan toiselle kierrokselle viidessä tai kuudessa ottelussa.

Talikka: Yhdestä asiasta olen samaa mieltä; sarja tulee kestämään viisi tai kuusi ottelua. Viime kaudesta viisastunut ja tavoitteensa juhannuksen tienoille asettanut Wild tulee siis menemään eteenpäin. Suomalaisten on tämän takia turha odotella Granlundia tai Mikko Koivua kevään MM-kisoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle