Auston Matthewsillä on elämää jääkiekon ulkopuolellakin.

Getty Images

Auston Matthews tuo iloa keuhkosairaille lapsille

Auston Matthewsistä tulee ensimmäisenä mieleen pisteitä takova nuori hyökkääjä, joka pyrkii palauttamaan Toronto Maple Leafsin huipulle. Supertähdellä on kuitenkin inspiroiva rooli myös kaukaloiden ulkopuolella.

Auston Matthews tekee pisteitä Toronton jääkiekkoylpeydelle Maple Leafsille, ja amerikkalaista seurataan päivittäin uutismedioissa. Matthews tuo myös iloa kaukalon ulkopuolella tekemällä vierailuja hengityselinsairaalassa, mikä on osoitus hyväntahtoisuudesta.

Kun Matthews varattiin NHL:ään vuonna 2016, nuorukainen alkoi yhdessä isänsä kanssa etsiä tietoa sairaudesta, johon hänen setänsä menehtyi viisitoista vuotta sitten.

Kyseessä oli kystinen fibroosi, usein lapsuudessa todettava aineenvaihduntasairaus, joka vaikuttaa moniin elimiin, esimerkiksi haimaan ja hengitysteihin.

Matthewsin setä Billy tutustutti hänet jääkiekkoon jo pienenä poikana, sillä hän omisti Phoenix Coyotesin kausikortin.

− Hän oli ainoa suvussamme, jolla oli kyseinen sairaus. Auston totesi hiljattain The Athletic -julkaisulle

− Hänen sairautensa toi perhettämme lähemmäksi ja SickKids-sairaalassa on mukava henkilökunta.

Matthews viittaa SickKids' Cystic Fibrosis Centre -sairaalaan, joka  on erikoistunut kystisestä fibroosista kärsivien lasten hoitoon. Potilaille tarjotaan muun muassa terapeuttista ja ehkäisevää hoitoa. Matthews vierailee siellä kerran kuukaudessa ja tapaa mielellään lapsia.

Positiivinen vaikutus jokaiseen

Kun Matthews kävi ensimmäistä kertaa sairaalassa, hän oli tietämätön Maple Leafsin pitkäaikaisesta suhteesta sairaalan kanssa. Matthews ei myöskään halunnut sairaalalta tunnustusta. Luonteeltaan hiljainen Matthews arvostaa yksityisiä hetkiä lasten kanssa. Sairaalan henkilökunta on ollut todella vakuuttunut Matthewsin vaikutuksesta.

− Ensivaikutelmani tapaamisestamme oli, että hän on äärimmäisen kunnioittava, arvostava ja kypsä nuori mies. Oli vaikea uskoa hänen olevan vasta 19-vuotias. sanoo sairaalan julkisten suhteiden johtaja Lisa Charendoff.

Alusta lähtien Matthews on pystynyt tekemään vierailuja ilman mediahuomiota. Hänen tähtiasemansa ei ole vaikuttanut vierailuihin.  Kun Maple Leafsillä on otteluista taukoa, Auston tai hänen Brian-isä soittavat tai lähettävät sähköpostia Charendoffille sopiakseen seuraavan vierailuajan.

Myös potilaat, jotka käyvät polikliinisissä hoidoissa sairaalassa, saavat mahdollisuuden kiekkotähden tapaamiseen.

Sairaalan keuhkotestauslaitteen eli spirometrian vieressä on kuvia, joissa Matthews tekee testiä.

− Monet lapset eivät pidä testistä. Kuva Matthewsistä suorittamassa testiä saa heidät motivoitumaan, Charendoff mainitsee.

Matthewsin työ sairaiden lasten hyväksi on tehnyt vaikutuksen Torontossa. Yksi potilaista, johon hän on luonut erityislaatuisen suhteen, on Colton Stothers, junioripelaaja joka kärsii harvinaisesta primaarista siliaarisesta dyskinesiasta. He tapasivat viime tammikuussa NHL:n tähdistöottelussa Los Angelesissa.

− Hän ei ole elämää suurempi hahmo, vaan samaistuttava henkilö, sanoo Coltonin isä Rick Stothers Maple Leafsin tähtihyökkääjästä.

He, jotka tuntevat Matthewsin, eivät ole yllättyneitä hänen hyväntekeväisyystyöstä. 

− Hän on nöyrä ihminen ja hyvä roolimalli lapsille, ketjukaveri Zach Hyman mainitsee.

Matthews antaa aikaansa, koska hän on hyväntahtoinen ja näin hän on tehnyt jo Torontoon tullessaan.

Lue myös

Maalitykit Laine ja Matthews ottavat mittaa toisistaan NHL:n avauskierroksella

NHL | 4.10.2017 15:02
Winnipeg Jets ja Toronto Maple Leafs avaavat pitkään ja hartaasti odotetun NHL-kauden 2017-18 tasaisista lähtökohdista. Maple Leafsin hyökkäysmateriaali on luokkaa laadukkaampi kuin isännillä, mutta äänekäs winnipegiläisyleisö tasoittaa voimasuhteita. lue lisää

Parhaan tulokkaan palkinnolla odotetut finalistit - Laine ja Matthews mukana

NHL | 21.4.2017 3:25
NHL:n vuoden tulokkaalle jaettavan Calder Trophyn finalistien joukossa ei ole suuria yllätyksiä. Kärkikolmikkoon mahtuivat Patrik Laine, Auston Matthews ja Zach Werenski. lue lisää

Toronto Maple Leafs - Huippuvahdin ja nuorison komennossa

NHL | 31.1.2017 15:00
Toronton kiekkohullussa kaupungissa odotukset pudotuspelipaikan suhteen ovat kovat. Tasaisella suorittamisella pidempi kevät voikin olla Maple Leafsille mahdollista. lue lisää

Maple Leafsin entinen maalivahti Bower on kuollut

NHL | 27.12.2017 2:51
Entinen NHL-maalivahti Johnny Bower on kuollut 93 vuoden iässä. lue lisää

Niklas Hagman lyö luistimet naulaan

LIIGA | MAAJOUKKUE | NHL | KHL | 20.12.2017 20:59
38-vuotias Niklas Hagman lopettaa peliuransa. Hän ilmoitti päätöksestään Twitter-tilillään. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Auston Matthews

Toronto #34 L kh
s. 1997 Scottsdale, AZ
188CM / 88KG
SOPIMUS: 2019