Atlant Mytištši - puolustuksella pudotuspeliputkelle jatkoa

KHL / Artikkeli
Juha-Pekka Haataja kantaa isoa vastuuta Atlantin hyökkäystehoista.
Kuva © Asko Veteläinen - http://www.askovetelainen.com
Atlant Mytištši ei ole KHL:n historian aikana kertaakaan pullahtanut ulos pudotuspeleistä. Viime kaudella niin oli lähellä käydä ja uusi kausi käynnistyy epävarmojen, mutta uusien, suomalaisittainkin jännittävien tähtien alla.
    
Atlant Mytištši
Sijoitukset:
2012-2013 8. (länsi)
2011-2012 4. (länsi)
2010-2011 Finalisti
2009-2010 4. (länsi)
2008-2009 5.

Seuran viisi vuotta KHL:ssä ovat olleet laskusuuntaisia runkosarjan menestyksen osalta. Atlant on ollut kerran finaaleissa kaudella 2010-11. Tuolloin Aleksandr Radulovin tähdittämä Salavat Julajev Ufa oli parempi voitoin 4-1. 2008-09 ja 2011-12 kausilla Atlant eteni puolivälieriin asti. Kausilla 2009-10 ja 2012-13 tie katkesi puolestaan pudostuspelien ensimmäisellä kierroksella. Seura on kuitenkin edennyt KHL:n historiassa aina pudotuspeleihin. Viime kaudella pudotuspeleihin pääseminen ratkesi vasta viimeisellä kierroksella ja Atlant oli lopulta vain pisteen viivan yläpuolella.

Atlantissa on myllerretty kesällä muutakin kuin uusi logo pelipaitoihin. Seura vaikuttaa vahvistuneen paperilla, varsinkin puolustuksen osalta, jonne on saatu kolme todella nimivahvaa pelaajaa.

Maalivahdit

Stanislav Galimov
Sergei Borisov

Atlant luottaa kahteen veskariin, jotka löivät itsensä pinnalle viime kaudella. Kumpikin oli vielä ennen viime kautta kakkosvahtitasoa, mutta varsinkin Galimov oli loppukaudesta ilmiömäinen Atlantin maalilla ja hinasi joukkueen lähes toivottomalta takamatkalta pudostuspeleihin. Anton Hudobin kävi työsulun aikana tuuraamassa.

Galimov lienee lähtökohtaisesti ykkösveskari tulevalla kaudella, mutta Spartakissa vahvasti esiintynyt Sergei Borisov haastaa 25-vuotiaan Galimovin taisteluun ykkösvahdin paikasta. Tosin, jos Galimov jatkaa loppukaudella nähtyjä ilmiömäisiä otteitaan, Borisov on selkeä kakkosvahti.

Galimov oli menneellä kaudella Jari Kaarelan opeissa, joista on jäänyt eväitä veskarin peliin. Viime kaudella 25 ottelun torjuntaprosentti oli peräti 94.3 % varsin keskinkertaisen puolustuksen takana. Kaarela teki varmasti jotain oikein, sillä Galimov ei missään nimessä esittänyt Kazanissa yhtä vakuuttavia otteita.

Pari vuotta vanhempi Borisov torjui viime kaudella 31 peliä Spartakin maalilla ja torjuntaprosentti oli umpisurkeassa seurassa kohtalainen 91.6 %. Maalivahtien tilastoja tutkiessa pitää muistaa se, millaisen puolustuksen takana kyseinen maalivahti on työskennellyt. Tilastot eivät ole suoraan verrannollisia.

Atlantin maalivahtiosasto lienee KHL:n halvimmasta päästä, mutta voiko halvalla saada loistavat veskarit? Jos Galimov pystyy jatkamaan viime kauden otteita, miksi ei. Kaarela tosin siirtyi toiseen moskovalaisseuraan, kun TsSKA nappasi hänet. Paljon on kysymysmerkkejä Atlantin maalivahtipelin yllä, sillä ei ole mitään takuita, että Galimov jatkaa edes hyvällä tasolla. Tulevalla kaudella nähdään, jatkuuko miehen matka kohti KHL:n kirkkainta eliittiä.

Puolustajat

Vitali Atjušov-Janne Niskala (FIN)
Bobby Sanguinetti (USA)-Rafael Batyršin
Vitali Novopašin (KAZ)-Aleksei Petrov
Roman Rukavišnikov-Maksim Velikov

Atlantin puolustus on paperilla vahvistunut viime kauteen nähden. Joukkueen kolme kärkipakkia ovat kaikki uusia hankintoja. Puolustajat Vitali Atjušov, Janne Niskala ja Bobby Sanguinetti ovat laatupakkeja, joskin viimeisen kohdalle voidaan laittaa kysymysmerkki KHL-pelityyliin sopeutumisen suhteen.

34-vuotiaan Atjušovin pari viime vuotta menivät Ufassa, jossa ei ollut enää samanlainen puolustuksen moottori kuin oli vielä Magnitogorskin puolustuksessa useita vuosia aiemmin. Hän edusti Magnitogorskia kaudet 2003-11.  Atjušov on vahva, fyysinen, all-around -tyylinen ja paljon maajoukkuekokemusta omaava puolustaja. Kokenut puolustaja on edustanut 2000-luvulla useasti Venäjää MM-tasolla, joskaan ei enää kaksissa viimeisimmissä kisoissa.

Niskala aloitti viime kauden Atlantissa, mutta lopetti sen Minskissä. Viime kauden kokonaispisteet olivat Niskalan aiempaan tasoon nähden varsin vaatimattomat 8+11=19. Toissa kaudella Niskala oli hurjassa vedossa juuri Atlantin takalinjoilla. Erinomaisen suomalaispuolustajan vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, jonka lisäksi miehen suoraan syötöstä lähtevä laukaus on erittäin hyvä. 25-vuotias jenkkipuolustaja Sanguinetti pelasi vielä viime kaudella Carolinassa NHL:ää 37 pelin verran. Kiekollisesti taitava hyökkäävä puolustaja on pelannut viime kaudet pääasiassa kuitenkin AHL:ssä. Sanguinettin tähtäin on vielä NHL:ssä, sillä sen verran nuori pelaaja on kyseessä. Asenteen voisi siis olettaa olevan kunnossa.

Kärkitrion takaa löytyy lupaava 20-vuotias venäläispakki Roman Rukavišnikov. Nuorella ja isokokoisella puolustajalla ei ole NHL-varausta, mutta tätä kaveria kannattaa seurata. Rukavišnikov pystyy hyvään fyysiseen peliin, mutta on myös kiekollisena jo varsin hyvä. Viime kaudella teki tehot 2+9=11 ja tehotilastokin oli reippaasti plussalla. Kaikki edellytykset nuorukaisella on ottaa TOP6 -paikka, vaikka joukkueen puolustus onkin vahvistunut nimekkäillä pelaajilla.

Muita mainittavia puolustajia ovat venäläiset Aleksei Petrov, Rafael Batyršin ja Maksim Velikov. Lisäksi Barys Astanasta saapui Kazakstanin maajoukkueen kärkipakkeihin kuuluva Vitali Novopašin. Petrov on varmaotteinen ja hyvä kiekollinen puolustaja, jonka pelityyli näyttää varsin rauhalliselta. 26-vuotias Batyršin on isokokoinen ja fyysinen puolustaja. Velikov tulee Dynamo Moskovasta, jossa on ollut sivuraiteilla viime vuodet. Ison roolin ottaminen on vaikeaa Atlantissakin, saati edes mahtua vakituisesti pelaavaan kokoonpanoon.

Atlantin puolustuksen kärki vaikuttaa todella terävältä. Syvyyttäkin on saatu, joten joukkue ei yhteen tai kahteen puolustuspään loukkaantumiseen kaadu. Niskala, Atjušov ja Sanguinetti etunenässä tarjoavat myös tulivoimaa ylivoimalle. Atlantin puolustus on viime kauteen nähden vahvistunut ja se on KHL:n tasolle myös varsin nimekäs.

Hyökkääjät

Maksim Majorov-Andreas Engqvist (SWE)-Juha-Pekka Haataja (FIN)
Oleksij Mihnov-Juri Trubatšjov-Igor Radulov
Konstantin Koltsov (BLR)-Ilja Kablukov-Jevgeni Artjuhin
Sergei Šmeljov-Mihail Gluhov-Aleksandr Ševtšenko

Jos Atlantilla on puolustuksessa todella terävä kärki, samaa ei voi sanoa hyökkäyksestä. Atlant ei halunnut jatkaa mielialapelaajana tunnetun supertähtensä Nikolai Žerdevin sopimusta, joten seuran kärjestä lähti melkoinen määrä osaamista pois. Hyökkäystä on rakennettu riskillä, kun nimilistaa katsoo.

Atlantin hyökkäyksestä löytyy kolme ulkomaalaisvahvistusta, joilta odotetaan paljon, mutta hieman ne odotukset epäilyttävät. Atlant osti Kärpistä SM-liigan pistepörssin voittaneen Juha-Pekka Haatajan. Haataja pääsi pelaamaan viime kevään MM-kisoissa nimilistaltaan vaatimattomassa joukkueessa. Atlantissa pelaa tulevallakin kaudella taitelijasieluja, Haataja sen sijaan on erinomaisella työmoraalilla varustettu hyökkääjä, jolla on maalintekijän vikaa.

Seurassa jatkaa ruotsalaissentteri Andreas Engqvist, joka pelasi viime kaudella vahvan avauskauden tehoilla 12+24=36. Ruotsalainen oli Žerdevin jälkeen seuran sisäisen pistepörssin kakkonen. Hänessä on samoja piirteitä kuin Haatajassa, varsinkin työmoraali on molemmilla kunnossa. Lisäksi Engqvist tekee töitä hyvin kahteen suuntaan ja osoitti olevansa hyvä tilanteiden luoja. Kolmas Atlantin ulkomaalaishyökkääjä on erittäin nopea luistelija Konstantin Koltsov. Valkovenäläinen on myös hyvä tilanteiden rakentaja.

Ulkomaalaisten takaa ratkaisuvoimaa odotetaan varsinkin Igor Radulovilta, Maksim Majorovilta, Juri Trubatšjovilta ja Oleksij Mihnovilta. Vanhemmalla Radulovilla on takanaan uransa paras KHL-kausi TsSKA:n riveissä. Hyökkääjä teki veljensä rinnalla tehot 17+12=29. Igor ei ole yhtä tulisieluinen kuin Aleksandr eikä lähellekään yhtä taitava, mutta Igorkin osaa sekä aukoa suutaan että loistaa kentällä. Nyt nähdään palaako isoveli vanhalle tasolle, kun pikkuveli ei enää ole samassa ketjussa. Atlant odottaa varmasti Radulovista vastuunkantajaa, mutta onko 30-vuotiaasta hyökkääjästä siihen uudessa ympäristössään?

Majorov on isokokoinen voimahyökkääjä, joka osoitti viime kaudella olevansa hyvä pelaaja. Teki 40 peliin 16 maalia ja 22 pistettä. Röyhkeä hyökkääjä, joka ei pelkää ajaa maalille. Hän pelasi vielä toissa kaudella Columbuksen riveissä NHL:ää kymmenen ottelun verran, ja oli Atlantin paras maalintekijä menneellä kaudella. Sentteriosasto sai vahvistusta Trubatšjovista. Trubatšjov on hyvä sentteri, joka jäi Ufassa hieman suurimpien tähtien varjoon. Pienikokoinen sentteri saattaa nousta uudelle tasolle Atlantissa, jossa taistelee Engqvistin kanssa ykkössentterin paikasta.

Isokokoinen ja käsistään todella taitava Mihnov on syntynyt Ukrainassa, mutta edustanut kahden passin miehenä Venäjää MM-tasolla. Lähes kaksimetrinen taituri teki viime kaudella 39 peliin 19 pistettä. Peliälyssä on selkeitä puutteita ja on hieman "laput silmillä" -tyylinen hyökkääjä. Taitotaso on isokokoiseksi hyökkääjäksi korkealla. Mihnov varattiin aikoinaan ensimmäisellä kierroksella NHL:ään vuonna 2000.

Hyökkäystä täydentävät nimet Jevgeni Artjuhin, Mihail Gluhov, Ilja Kablukov ja 19-vuotias Sergei Šmeljov. Artjuhinilla meni viime kaudella sukset ristiin SKA:n päävalmentajan Jukka Jalosen kanssa, eikä pitkään SKA:ssa pelannut pelaaja saanut jatkoa. Tämä valtavan kokoinen "katujyrä" muistetaan parhaiten Jalasvaaran tapauksesta, jossa mies mukiloi Jalasvaaran rumasti. Artjuhinin vahvuudet ovat kovassa fyysisessä pelissä, mutta moni ei tunnu tietävän, että hyökkääjä on myös varsin taitava pelaaja. Tulee varmasti olemaan melkoinen kultakimpale Atlantin fyysiselle osastolle. Toivottavasti ei enää nähdä ylilyöntejä, joista Artjuhin on tullut tunnetuksi.

25-vuotias Gluhov on monikäyttöinen pelaaja, joka voi pelata laidalla tai sentterinä. Gluhovia voidaan sanoa työmyyräksi. Alla hyökkääjällä on uran paras KHL-kausi, kun mies teki 48 peliin 16 pistettä. Vastuuta riitti, ja siihen nähden pistemäärä olisi voinut olla isompikin. Gluhovin kanssa samanikäinen Kablukov on puhdas sentteri, joka ottaa paikan alemmista ketjuista. Kablukov on iso ja suojaa kiekkoa hyvin. Alla hänelläkin on uransa paras kausi pisteiden valossa, kun teki Gluhovin tavoin 16 pistettä. Kablukov tunnetaan tunnollisena kahden suunnan sentterinä. Mies aloittaa jo neljännen kautensa Atlantissa. Lupaava ja tuulennopea Šmeljov on pelannut KHL:ssä vasta yhteensä 15 ottelua, joista kaikki viime kaudella. Šmeljov on pienikokoinen väkkärä, jonka vahvuudet ovat taiturimaisena ja varsin röyhkeänä pelaajana mies miestä vastaan -tilanteissa. Saattaa parhaimmillaan taistella jopa paikasta kakkos- tai kolmosketjuun, sen verran vakuuttavia esityksiä esitti SKA:ta vastaan pudotuspeleissä viime kaudella.

Atlantin hyökkäyksessa on taitoa, mutta samalla kärki on hieman tylsä tai ainakin sinne voidaan laittaa suuria kysymysmerkkejä. Laadukkaita pelaajia riittää alempiin ketjuihin, mutta nähtäväksi jää, onko kahteen ensimmäiseen ketjuun riittävän tasokkaita pelaajia pudotuspelejä ja menestymistä ajatellen.

Yhteenveto

Atlantin vahvuus tulee olemaan laadukas puolustus, jonka takana seisoo erinomaisen kauden pelannut Stanislav Galimov. Eri asia onkin, pystyykö Galimov jatkamaan noita otteitaan. Hyökkäyksen terävin kärki on hieman tylsä, mutta laadukkaita työhevosia löytyy. Päävalmentaja Sergei Svetlov teki loistavaa työtä viime kaudella tullessaan kesken kauden seuraan ja mies jatkaa tulevallakin kaudella seuran peräsimessä.

Arvio: Hyvin lähellä paikkaa pudotuspeleissä. Kokemattomat maalivahdit ovat avaintekijä siinä, miten seuralle käy. Sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle