Atlant Mytištši - mielenkiintoista keskitasoa?

KHL / Artikkeli
Atte Engrenille tarjoutuu loistava näytönpaikka tulevan kauden Atlantissa.
Kuva © Timo Savela
Moskovan alueen kaupunkeihin kuuluva vajaa 200 000 asukkaan (2010) Mytištši on Atlantin kotikaupunki. TsSKA Moskovan ja Dinamo Moskovan varjossa oleva seura on nähty kertaalleen finaaleissa kaudella 2010-11.

Atlant jäi viime kaudella historiansa ensimmäistä kertaa pudotuspelien ulkopuolelle, kun se päätyi läntisen konferenssin yhdeksännelle sijalle ja oli ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue. Kahdeksanneksi sijoittunut Lokomotiv karkasi erinomaisen lopun takia lopulta kuuden pisteen päähän. Sitä edellisillä viidellä kaudella Atlant selviytyi aina pudotuspeleihin.

Tulevaan kauteen on ainakin huhuissa ollut, että seurassa oltaisiin leikattu pelaajabudjettia. Atlantilla on ollut niin iso pelaajabudjetti, että materiaalissa se ei ainakaan suoranaisesti näy, josta kertovat muutamat erinomaiset hankinnatkin. Atlantilla on kuitenkin kivinen tie selviytyä pudotuspeleihin.

Maalivahdit:

Atte Engren (FIN)

Dmitri Šikin

Maalivahtiosasto on mennyt kesän aikana täysin uusiksi, kun huippukauden pelannut Stanislav Galimov sai pestin perinteikkäästä TsSKA:sta ja kakkosvahti Sergei Borisov lähti hakemaan Amurista ykkösvahdin paikkaa. Uusi parivaljakko on varsin mielenkiintoinen.

Ykkösvahdin paikka on ennakkoon hyvin selkeästi Petri Vehasen varjoon Lev Prahassa jääneen Atte Engrenin hallussa. TPS:n kaudella 2009-10 mestaruuteen johdattanut maalivahti ei onnistunut erikoisemmin Prahassa menneellä kaudella. Hän sai pelata runkosarjassa 14 peliä, joissa torjuntaprosentiksi jäi vaatimaton 90.1. Toki pelimäärä on varsin pieni, että voitaisiin puhua totaalisesta epäonnistumisesta, mutta ei kausi loistavastikaan mennyt. Engrenilla on olemassa kaikki eväät siihen, että hän voi nousta aivan sarjan parhaiden maalivahtien joukkoon ja pelata NHL:ssä tulevaisuudessa. Parhaimmillaan Engren on lähes ohittamaton.

Kakkosvahdiksi seura hankki SKA Pietarissa viime kaudella kolmosvahdin roolissa olleen Dmitri Šikinin. 23-vuotias maalivahti pelasi SKA:n riveissä vain kolme ottelua ja pääsosa kaudesta menikin sitten seuran farmijoukkueessa. Hän torjui Venäjän U20 maailmanmestariksi 2011 ollen kisoissa Venäjän selkeä ykkösvahti. Potentiaalia Šikinillä on varmasti nousta KHL:ssä hyväksi maalivahdiksi ja hän saanee useita näyttöpaikkoja Engrenin takana, mutta tuskin syrjäyttää suomalaista ykkösvahdin paikalta.

Uusi maalivahtikaksikko tuskin on juurikaan huonompi kuin menneellä kaudella, vaikka Galimov oli ajoittain suorastaan ilmiömäinen. Šikin kyllä ainakin paikannee Borisovin jättämän aukon, mutta yltääkö Engren Galimovin tasolle? Engrenillä on nyt elämänsä tilaisuus näyttää taitonsa KHL:ssä, kun edessä pelaa vielä varsin hyvä puolustus.

Puolustajat:

Ondrej Nemec (CZE) - Matt Gilroy (USA)

Roman Rukavišnikov - Dmitri Korobov (BLR)

Vitali Novopašin (KAZ) - Vladimir Malevitš

Jaroslav Dyblenko - Maksim Velikov

Puolustuksessakin on käynyt melkoinen myllerrys, kun seuran ovat jättäneet Rafael Batyršin, Vitali Atjušov, Aleksei Petrov ja Janne Niskala. Tilalle tulleet Ondrej Nemec, Matt Gilroy, Dimitri Korobov ja Vladimir Malevitš täyttävät nämä aukot. Vaikea sanoa onko puolustus vahvistunut vai heikentynyt. Vaihtuvuus on kesän aikana ollut joka tapauksessa suurta.

Lev Prahan viime kauden huippupuolustajiin kuulunut Ondrej Nemec jatkaa uraansa Atlantin riveissä. Jotain hänen loistavasta kaudestaan kertoo, että hänet valittiin kauden päätteeksi KHL:n tähdistökentälliseen. Nemec on loistava luistelija ja hänen taitotasonsa on korkea. Puolustajan vahvuuksiin voidaan lukea myös väkevä kaksinkamppailupelaaminen, erinomainen syöttötaito ja fyysisyys. Hän teki viime kaudella 19 pistettä Levissä.

Nemecin lisäksi kiekollista osaamista puolustukseen tuo Matt Gilroy, joka on pelannut yli 200 peliä NHL:ssä. Viime kaudella hänen kautensa sujui pääosin AHL:ssä, vaikka Gilroy pääsi pelaamaan myös Floridan riveissä 16 ottelua NHL:ää. Hän oli aikanaan todella lahjakas yliopistopelaaja, mutta ura NHL:ssä ei ole saanut kunnolla tuulta alleen, vaikka pelejä jonkin verran onkin kertynyt. Gilroy on varmasti tärkeä pelaaja ylivoimalla.

Puolustuksen kaksi isointa pelaajaa ovat Valko-Venäjän maajoukkueen luottopuolustaja Dmitri Korobov ja Vitjazista saapunut Vladimir Malevitš. 25-vuotias Korobov pelasi viime kaudella pääosin AHL:ssä, mutta pääsi pelaamaan NHL:ssä kolme peliä Tampa Bayn riveissä. Hän on iso, vahva ja laukauskin on melko hyvä. Malevitš on Korobovin tavoin järkälemäinen pakki. Hän on viettänyt kaksi viimeisintä kautta Vitjazissa, jossa oli viime kaudella kärkipuolustajia.

Seuran puolustuksesta löytyy kaksi lahjakasta nuorta pelaajaa, joista toisella on alla erinomainen kausi seurassa. Kyseessä on 22-vuotias Roman Rukavišnikov, joka on seuran omia kasvattaja. Viime kaudella seuran luottopakkeihin noussut Rukavišnikov on melko taitava, fyysinen ja hyvin luisteleva yleispuolustaja. Häneltä on lupa odottaa paljon tulevalla kaudella. 20-vuotias Jaroslav Dyblenko on lahjakas puolustaja, joka hakee vasta vakiopaikkaa pelaavasta kokoonpanosta.

Puolustuskaluston kokeneinta osastoa edustavat Kazakstanin maajoukkueen luottopakkeihin kuuluva Vitali Novopašin, Maksim Velikov ja Maksi Tjuljapkin. Tämä kolmikko täydentää Kazakstanin puolustuksen.

Atlantilla on jalkeilla puolustus, josta ei ainakaan kokoa tai fyysisyyttä puutu. Puolustuksen kärjessä on Nemecin ja Gilroyn kaltaisia pelaajia, joilta voidaan odottaa paljon kiekollisessa pelissä ja ylivoimalla. Erittäin lahjakas Rukavišnikov on seuran nuori timantti. Suuri vaihtuvuus on kuitenkin aina riskitekijä.

Hyökkääjät:

Konstantin Koltsov (BLR) - Petr Vrana (CZE) - Igor Radulov

Vjatšeslav Kozlov - Andreas Engqvist (SWE) - Maksim Majorov

Sergei Šmeljov - Aleksandr Kadeikin - Artjom Tšernov

Oleg Jašin - Andrei Taratuhin - Mihail Gluhov

Seurassa tehtiin melkoinen myllerrys kokoonpanoon kesän aikana - ja myös hyökkäys on saanut siitä oman osansa. Tulijoita ja lähtijöitä on paljon, mutta materiaaliltaan hyökkäys on hyvin pitkälti viime kauden tasoa.

Atlantin kesän kovin hyökkäyspään hankinta oli tšekkisentteri Petr Vrana, joka saapui seuraan Lev Prahasta. 22 pistettä runkosarjassa iskenyt sentteri oli pudotuspeleissä erinomaisessa vedossa. Hän on erinomainen luistelija, taitava ja hyvin kahteen suuntaan pelaava hyökkääjä. Hän on 29-vuotiaana pelannut vasta yhdet MM-kisat, joissa ei tehnyt pistettäkään. Vranaan kohdistuvat suuret odotukset.

Seuran sisäisen pistepörssin viime kaudella tehoilla 8+15=23 voitti huippulupaus Kadeikin. Detroit varasi hänet kesällä vasta seitsemännellä kierroksella, vaikka kyseessä on todellinen huippulahjakkuus. Hän on isokokoiseksi pelaajaksi todella taitava ja hyvin liikkuva sentteri. Hän nousi puskista viime kaudella KHL-taivaalle, sillä kausi oli hänen ensimmäinen kokonainen sarjassa. Kadeikinin muihin vahvuuksiin kuuluvat röyhkeys, erinomainen asenne ja hän jopa uhrautuu heittäytymällä kiekkojen eteen. Erinomainen lahjakkuus, jolla on kaikki eväät tehdä hieno ura myös NHL:ssä. Atlantilla on hyviä hyökkääjiä, mutta Kadeikin voi olla se seuran paras hyökkääjä

Joukkueessa jatkavat viime kaudelta tutut luottohyökkääjät Konstantin Koltsov ja Maksim Majorov. NHL:ssä urallaan 144 ottelua pelannut Valko-Venäjän maajoukkueen polkukone Koltsov tehtaili viime kaudella 21 pistettä. Kokenut hyökkääjä on energinen, hyvin syöttelevä ja pelikäsitys on hyvällä tasolla. Ei ole varsinainen maalintekijä, mutta on energinen pörriäinen.

Uzbekistanissa syntynyt Majorov taitaa olla ainut kyseisessä maassa syntynyt KHL-pelaaja. Hänelläkin on kaksoiskansalaisuus, mutta ei ole edustanut koskaan Venäjää miesten tasolla. 25-vuotias hyökkääjä yritti murtautua NHL:ssä Columbuksen kokoonpanoon kausina 2008-12, mutta ei koskaan saanut kuin kourallisen pelejä tililleen. Alati vaarallinen ja röyhkeä hyökkääjä teki viime kaudella 28 peliin 18 pistettä. Kaudesta puolet meni pilalle loukkaantumisen vuoksi.

Atlantin riveissä kiekkoilee tulevallakin kaudella Aleksandr Radulovin 31-vuotias isoveli Igor Radulov. Igor on kaukana sarjan supertähtiin kuuluvan veljensä tasosta, mutta hänellä on tiettyjä samoja piirteitä kuin tulisieluisella pikkuveljellään. Igor on todella taitava, luisteluvoimainen ja terävällä rannelaukauksella varustettu laitahyökkääjä. Alla vahnemmalla Radulovilla on 15 maalin ja 21 pisteen kausi. Toissa kaudella veljekset kiekkoilivat TsSKA:ssa samassa joukkueessa ja pelasivat ajoittain samassa ketjussakin. Vanhempi Radulov osaa myös aukoa suutaan, mutta ei ole luonteeltaan yhtä tulisieluinen Aleksandr.

Sentteriosastolle seuralla on Vranan ja Kadeikin lisäksi riveissään Andreas Engqvist ja Andrei Taratuhin. Heistä toinen saattaa pelata laitahyökkääjänäkin tulevalla kaudella. Kolmatta kauttaan seurassa aloittava Engqvist on tunnollinen kahden suunnan sentteri, jolla on hyvä syöttötaito ja pelikäsitys. Hänellä on alla 18 pisteen kausi, mutta Atlantissa kukaan ei tehnyt yli 25 pistettä viime kaudella. Ruotsalainen on isokokoinen, mutta ei erityisen fyysinen. Viime kaudella 14 pistettä Neftehimikissä tehnyt Taratuhin pelasi tuota ennen KHL:n suurseuroissa, joissa suunta oli laskeva ja vastuu jäi loppua kohden pieneksi.

Atlantilla on riveissään koko KHL:n vanhin pelaaja, kun 1182 NHL:n runkosarjapeliä pelannut ja niissä 853 pistettä tehnyt 42-vuotias pelaajalegenda Vjatšeslav Kozlov teki seuran kanssa sopimuksen. Viime kaudella hän voitti Spartak Moskovan sisäisen pistepörssin tehoilla 8+18=26. Pienikokoisen ja taitavan hyökkääjän luistin liikkuu edelleen liukkaasti jäänpinnalla. Kozlov on erinomainen tilanteiden rakentaja eikä miehen pelisilmä ole sumentunut hirveästi NHL-vuosista.

Avtomobilistin viime kauden erinomaisessa ykkösketjussa paljon pelannut Artem Tšernov on laatuhankinta, vaikka oli tuossa ketjussa se heikoin palanen. Ketjun tehokaksikko oli Anton Lazarev - Fedor Malihin. Tšernov iski viime kaudella uransa parhaat KHL-pisteet 13+11=24. Hyvin luisteleva ja taitava hyökkääjä tuo ratkaisuvoimaa hyökkäykseen, mutta ei ole mikään takuuvarma pistenikkari.

Hyökkäystä täydentävät energinen ja taitava pörriäinen Sergei Šmeljov, kova työmyyrä Mihail Gluhov ja muutamat muut hyökkääjät.

Paljon kesän aikana muuttunut Atlant saa kasaan kolme hyvää ketjua. Sentteriosastolta löytyy laatua. Kuinka hyviä ovat seuran hyökkäyspään suurimmat talentit Kadeikin ja kevytrakenteinen Šmeljov tulevalla kaudella? Varsinkin Kadeikinilta voi parhaimmillaan odottaa nousua jopa KHL:n huippupelaajien joukkoon. Atlantilla on hyvä hyökkäys kasassa, joskin suurimmat tähdet puuttuvat.

Yhteenveto:

Maalivahtipeli lienee Engrenin johdolla huipputasoa. Puolustus on fyysinen ja varsin hyvä KHL:ään - Nemec ja Gilroy kirkkaimpina helminä. Hyökkäyksessäkin riittää useita hyviä pelaajia, joten Atlant tulee taistelemaan kynsin ja hampain paikasta pudotuspeleihin. Viime kauteen nähden joukkue on muuttunut paljon, mutta taso on kokonaisuudessaan varmasti suunnilleen samaa luokkaa.

Arvio:

Mukana vahvasti taistelussa paikasta pudotuspeleihin. Sijoille 7-10.

» Lähetä palautetta toimitukselle