Arvonen poikineen löi kaikki ällikällä

LIIGA / Artikkeli
HPK ja Pasi Arvonen ovat olleet syksyn yllättäjiä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Ennen kauden alkua HPK:ta oltiin viemässä perinteisesti autokannen alapuolelle. Hämeenlinnassa on kuitenkin päästy näyttämään pitkää nenää. Syntyi ilmiö nimeltä Arvosen pojat.

Viime syksynä HPK:sta nopeat potkut saaneen Kai Raution tilalle päävalmentajaksi nostettiin apuvalmentajan paikalta Pasi Arvonen. Pikkuhiljaa HPK:n peli alkoikin uida takaisin uomiinsa. Arvonen kirjoitti varsin pian puumerkkinsä myös seuraavaa kautta koskeneeseen kontrahtiin.

Arvosen alaisuudet 2006-2014
Kaudet Päävalmentaja
2006-2007 Jukka Jalonen
2007-2008 Matti Alatalo
2008-2010 Jukka Rautakorpi
2010-2012 Harri Rindell (22.1.2012 asti) *
2011-2012 Timo Lehkonen (22.1.2012 alkaen)
2012-2013 Ari-Pekka Selin
2013-2014 Kai Rautio (14.10.2013 asti) *
* Valmentajanvaihdos kesken kauden

Lopulta kevätlumilla syntyi todellinen lumipalloefekti, joka huipentui kymmenen ottelun voittoputkeen. Sen ansiosta Hämeenlinnassa päästiin myös nauttimaan pudotuspeleistä. Nautinnosta suurin kiitos lausuttiin kuumavireisille ratkaisupelaajille. Arvosen suurimmaksi meriitiksi laskettiin se, ettei hän ainakaan sotkenut asioita.

Tänä syksynä Arvonen, 46, aloitti jo yhdeksännen liigakautensa, nyt ensimmäistä kertaa päävalmentajana. Huima kevät oli jo taakse jäänyttä elämää. Puhtaasti nimilistana tarkasteltuna HPK:n pelaajisto oli täynnä kysymysmerkkejä.

Epäilijöitä riitti ja suurimmat epäilykset kohdistuivat HPK:n vaihtopenkin taakse. Jääkiekkolehden kokoamassa toimittajien äänestyksessä Arvonen oli suurin suosikki ensimmäisenä potkut saavaksi liigavalmentajaksi.

Hämeenlinnalaisten kausi alkoikin nihkeästi. Syyskuussa joukkue voitti ainoastaan kaksi ottelua.

Oranssi lumipallo ei ollut kuitenkaan kokonaan sulanut kesän aikana. Lokakuussa HPK voitti seitsemän ottelua putkeen ja jäi ainoastaan kerran kokonaan pisteittä. Alettiin puhua Arvosen pojista.

− Ei tätä varmasti kukaan odottanut. Onhan tässä kaikki palaset loksahtaneet syksyn aikana kohdalleen. Niin valmennustiimissä kuin pelaajienkin osalta, Arvonen myhäilee toimistossaan tyytyväisenä.

− Pelin täytyy kehittyä edelleen. Pisteitä on tullut ihan hyvin, mutta ei tämä valmentajan näkövinkkelistä vielä hurraa-huutoja herätä. Se on kuitenkin hienoa, että kaukalossa näkyy joukkueen sitkeys ja intohimo.

Arvonen paiskii toimistolla pitkiä päiviä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Ruuvit kireälle hyvässä yhteistyössä

Palaset eivät kuitenkaan loksahda paikalleen vain itsestään. HPK:n pelaamisesta huokuu peli-ilo, taisteluhenki ja vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Pohjat luotiin kesällä ja taso pidetään korkealla päivittäisessä tekemisessä.

− Rovaniemen-leiri oli yhteenhitsautumisen kannalta todella tärkeä. Siellä joukkueesta tuli joukkue, Arvonen taustoittaa.

Millä lumipallo saadaan jatkamaan pyörimistään, ja oikeaan suuntaan?

"Olen kyllä tykästynyt siihen, että keskustelemme paljon asioista pelaajien kanssa"

− Vaatimustason täytyy olla jokapäiväisessä tekemisessä kova. Ei saa haihatella tässäkään tilanteessa. Ruuveja on kiristettävä, ettei luovuttaisi joukkueen omista arvoista.

Joukkueen arvot päävalmentaja haluaa pitää joukkueen sisäisenä asiana, mutta suostuu kuitenkin avaamaan hieman salaperäisyyden verhoa.

− Pelaajat ovat ne yhdessä päättäneet ja me valmentajat olemme olleet vain kirjureina. Se on toiminut todella hyvin.

Pelaajien ja valmennuksen välinen kommunikaatio on nykypäivän jääkiekossa tärkeässä asemassa. Pelkkä asioiden sanelu huutamalla ei toimi. HPK:ssa pelipaidassaan kapteenien tunnuksia kantavien pelaajien rooli linkkinä valmennuksen ja pelaajien välillä on mietitty tarkoin.

Viralliseen kapteenistoon kuuluvien Joonas Vihkon, Otto Paajasen ja Craig Schiran lisäksi kapteeniryhmään kuuluvat myös Eero Somervuori, Tuomas Vänttinen sekä Ossi-Petteri Grönholm.

− Ne viestit, joita haluamme antaa, käydään aina ensin kapteeniston kanssa läpi. On tärkeää, että kapteenistossa on sekä kokeneita että nuoria pelaajia, jotta viesti saadaan kaikille parhaalla tavalla läpi. Schira esimerkiksi keskustelee asiat ulkomaalaisten pelaajien kanssa.

− Se on hyvää yhteistyötä ja olen kyllä tykästynyt siihen, että keskustelemme paljon asioista pelaajien kanssa.

Tiivis tiimi valmiina haastamaan - myös toisensa

Pelaajiston takana on Arvosen johtama tiivis valmennuskolmikko, johon kuuluvat päävalmentajan lisäksi Vesa Viitakoski ja maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen.

− Viitakoski on pääarkkitehtina fysiikkapuolella. Lisäksi hänellä on iso vastuu sekä yli- että alivoimapelaamisessa. Lehtosella on täysi vastuu maalivahtipelaamisesta, vaikka hän minulla hyväksyttääkin pelipäivän maalivahdin.

Arvonen itse vastaa pelitaktiikasta, siitä miten pelataan tasaviisikoin. Vaikka päävalmentaja myös kantaa päävastuun joukkueen suorituksista kokonaisuutena, on syksyn yllättäjäjoukkueen valmentaminen tiimityötä.

− Yhdessä kuitenkin suunnittelemme kaiken. Se on tämän pienen tiimin hyvä puoli, että voimme haastaa toisiamme joka päivä.

HPK:n valmennus on tiivistä tiimityötä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Apuvalmentajana toimiessaan Arvonen vastasi myös videovalmennuksesta. Päävalmentajanakaan hän ei ole luopunut lempilapsestaan, joskin Arvonen on alkanut myös jakaa oppejaan eteenpäin.

− Tein videoita pitkään, mutta nyt olen pikkuhiljaa jakanut sitä hommaa Viitakoskellekin. Teemme paljon yksittäisillekin pelaajille koosteita esimerkiksi parin ottelun kaikista vaihdoista ja siinä "Vesku" on iso apu.

Aiemmin Arvosen työpäivät videoiden kimpussa saattoivat venähtää hyvinkin pitkiksi. Vaikka Viitakoski on nyt jakamassa kuormaa, ei kauden aikana vapaa-aikaa kuitenkaan jää pitkästymiseen asti.

− Kyllä tässä kellon ympäri painitaan, eikä vapaapäiviä juuri ehdi pitämään. Sunnuntaitkin menevät usein videoiden ja tilastojen parissa.

"Ei riitä, että on vain hyvä pelaaja. Pitää sopia joukkoon mukaan"

Viime kaudella Arvonen peri Rautiolta valmennettavakseen Ari-Pekka Selinille kasatun joukkueen. Nyt Arvosella on käsissään niin sanotusti oma joukkue. Vaikka kauden alla HPK:n nimilista ei isommin säväyttänyt, ovat pelaajahankinnat osuneet suurelta osin nappiin.

"Taloudelliset realiteetit huomioiden olemme onnistuneet todella hyvin"  

Slovakialaissentteri Marek Viedensky on löytänyt yhteisen kemian paluumuuttaja Somervuoren ja kultakypärä Jesse Saarisen kanssa. Zach Hamill laittoi heti alussa verkot tötterölle, ja viime kaudella hankittu Schira on osoittanut, ettei ollut yhden kauden ihme.

Suuri kiitos onnistuneista hankinnoista kuuluu tietysti pelaajakoordinaattori Janne Laukkaselle. Arvonen on kuitenkin päässyt vaikuttamaan joukkueen rakennukseen. Sekin on HPK:ssa hoidettu tiimityönä.

− Kyllä me valmennuksen kanssa olemme voineet vaikuttaa pelaajahankintoihin. Olen tyytyväinen, vaikka totta kai valmentajat aina haluavatkin lisää ja lisää. Taloudelliset realiteetit huomioiden olemme onnistuneet todella hyvin.

Arvonen on katsellut uusista pelaajista paljon videoita ja esimerkiksi Viedenskyä hän pääsi seuraamaan paikan päällä. Sentteri edusti kotimaataan Minskissä pelatuissa MM-kisoissa. Ketä tahansa ei kuitenkaan voida ottaa joukkueeseen, oli kyseessä kuinka taitava yksilö tahansa.

− Se on tärkeää, että tiedetään minkälainen pelaaja on urheilijana ja ihmisenä. Ei riitä, että on vain hyvä pelaaja. Pitää sopia joukkoon mukaan. Ystäväverkoston kautta saan paljon tietoa kerättyä. Taustat selvitetään pitkälti entisten valmentajien ja pelikavereiden kautta.

Ystäväverkostosta oli apua myös kesken kauden hankitun Hamillin arvioinnissa. Kanadalainen pelasi edellisellä kaudella KHL:ssä Selinin valmentamassa Barys Astanassa.

Arvosen mukaan uuden pelaajan on helppo tulla sisään tämän kauden HPK:hon. Pelillisten asioiden lisäksi myös pelaajien arkisista asioista on huolehdittava välittömästi. Esimerkiksi asunnon järjestämisessä ei sovi turhaan aikailla.

− Toimintamme on avointa ja joukkue ottaa uudet pelaajat hyvin vastaan. On myös tärkeää, että pelaajalle tulee heti tunne, että hänestä välitetään.

Kovaäänistäkin palautetta saa, jos sitä tarvitsee.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Se Arvonen poikien takana

Kuinka tähän kaikkeen on päädytty? Miten oman peliuransa juniori-ikäisenä lopettanut Arvonen on noussut yhdeksi Liigan kuumimmista valmentajista?

Kaudella 2000-2001 Arvonen oli kolmekymppinen tulokasvalmentaja Mestiksessä pelanneen Forssan Palloseuran peräsimessä. Tuolloin tunteet veivät vahvasti ja valmennustyyli oli pitkälle vanhan koulukunnan kovaäänistä käskemistä. Nykyisin ainakin medialle esiintyy sanansa varsin hillitysti valitseva valmentaja, vaikka välillä hieman läikkyykin.

− Onhan ikä ja kokemus rauhoittaneet riehumista ja rosoisuus on tasoittunut. Kyllä minä edelleen puutun asioihin silti nopeasti ja tarvittaessa kovallakin kädellä.

"On tämä ollut sellainen korkeakoulu, ettei paremmasta väliä"

Kahden Forssan-vuoden jälkeen Arvonen vietti vielä neljä vuotta Kokkolan Hermeksen päävalmentajana. Kuuden vuoden Mestis-reissun jälkeen käteen jäi pronssi kaudelta 2003-2004. Oli aika palata Hämeenlinnaan.

− Kun tulin HPK:hon vuonna 2006 sain hyvän hetken hengähtää. Takana oli kuuden vuoden Mestis-putki ja oli aika päivittää omaa tietoutta.

Arvosella onkin ollut hyödynnettävänään kadehdittava tietopankki. Hän on saanut apuvalmentajana ammentaa tietoa muiden muassa Selinin, Jukka Rautakorven ja Jukka Jalosen kaltaisten huippuvalmentajien taustalla. Välit entisiin HPK-käskijöihin ovat edelleen lämpimät.

− Tällaista apua en olisi mistään koulun penkiltä saanut. On tämä ollut sellainen korkeakoulu, ettei paremmasta väliä.

− Edelleen viikottain juttelen Jalosen ja Selinin kanssa, ystävyys on jatkunut. Puhumme jääkiekostakin ja meidän pelistä. Toki oman valmennustiimin kesken juttelemme paljon, mutta ulkopuolisen silmin nähdyt asiat ovat todella iso apu.

Yhdeksän edellisen kauden aikana HPK:n penkin takana on heilunut seitsemän eri päävalmentajaa. Yhteisenä tekijänä heille on ollut yksi nimi: Pasi Arvonen. Vaikka muu miehistö ympärillä on vaihtunut, on Arvonen saanut jatkaa.

Hänellä ei kuitenkaan ollut kiire kalifiksi kalifin paikalle. Nyt pitkäjänteinen ja kova työ on vihdoin palkittu.

− Ei minulla ollut mitään kiirettä. Kehityin ja valmistelin itseäni henkisesti päävalmentajaksi. Kova työnteko on ollut myös varmasti syynä, että olen saanut jatkaa HPK:ssa niin pitkään. Ei tässä kannata laskea työtunteja ollenkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle