Arizona Coyotes - tunnelin päässä näkyy valoa

NHL / Artikkeli
Arizona Coyotesin kausi oli kokonaisuudessaan positiivinen.
Kuva © Getty Images

Arizona Coyotes keräsi kauden aikana lopulta 78 pistettä, mikä on hurjat 22 pistettä paremmin kuin viime kaudella. Vielä helmikuussa pudotuspelipaikasta tosissaan taistellut joukkue sijoittui lopulta Tyynenmeren divisioonan neljännelle ja koko liigan 24. sijalle.

Killer D's ja Doanin paluu huipulle 

Suurin vaikutus Coyotesin suureen parantumiseen oli tulokaskaksikko Max Domilla ja Anthony Duclairilla. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 2015 suurta tuhoa aiheuttanut kaksikko lukitsi paikan kokoonpanossa itselleen jo heti ensimmäisestä ottelusta lähtien. Domi iski kauden aikana tehot 18+34 ja Duclair 20+24. 

Max Domi ja Anthony Duclair esittivät suurta osaa Coyotesin parantuneissa otteissa.
Kuva © Getty Images

Suuressa osassa oli myös kapteeni Shane Doan. Viime kaudella koko uransa samassa organisaatiossa pelanneen Doanin ura näytti olevan loppumaisillaan, mutta tällä kaudella meininki oli aivan erilainen. 39-vuotias kanadalaislaituri oli joukkueen paras maalintekijä 28 täysosumallaan. Doanin jalkanopeus on heikentynyt huomattavasti parhaista päivistä, mutta hänellä on uskomaton kyky olla aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Paljon loukkaantumisista NHL-urallaan kärsinyt Martin Hanzal pelasi hänen mittapuullaan ehjän kauden. Tshekkiläissentteri sai tililleen 64 ottelua, joissa tehopisteitä kertyi 41 (13+28). Paluumuuttaja Antoine Vermetten kaudesta oli muodostumassa täysi pannukakku, mutta siirtotakarajan jälkeen asiat muuttuivat. Mikkel Bödker-kaupassa Coyotesiin siirtynyt Alex Tanguay herätti "Vermyn" ja kaksikko pelasi erittäin pirteän loppukauden. Quebeciläiskaksikko teki siirtotakarajan jälkeen 27 tehopistettä (Vermette 7+7 ja Tanguay 4+9).

Ekman-Larssonin takanakin on toivoa

Oliver Ekman-Larsson jatkoi puolustuksessa siitä, mihin edellisellä kaudella oli jäänyt. 25-vuotias ruotsalaispuolustaja voitti jälleen joukkueen sisäisen pistepörssin ja rikkoi 20 maalin rajan jo toista kautta peräjälkeen (21+34). Ekman-Larsson on muutoin kapean puolustusmateriaalin tukipilari sekä koko joukkueen tärkein pelaaja.

Coyotes-puolustuksesta voidaan nostaa ylös Connor Murphy ja Michael Stone. Murphyn alkukausi oli vaikea – hänet jouduttiin laittamaan jopa poppariosastolle parin pelin ajaksi joulukuussa. Sen jälkeen suunta on ollut vain ylöspäin. Murphy kasvoi kauden aikana valtavasti ja pelasi ykkösminuutteja Ekman-Larssonin kanssa hyvällä menestyksellä. Tehopisteitä 23-vuotiaalle amerikkalaispuolustajalle kertyi 17 (6+11).

Stone pelasi tehopisteiden valossa huippukauden tehden kuusi maalia ja yhteensä 36 tehopistettä. Kausi päättyi valitettavasti polvivamman takia ennenaikaisesti ja hänellä on edessä vähintään puolen vuoden sairasloma. On selvää, että tämä kaksikko kuuluu joukkueen puolustusrunkoon myös tulevaisuudessa.

Smithin loukkaantuminen toi Dominguelle onnistuneen näytönpaikan 

Maalivahtien osalta Coyotesin kausi oli todella rikkonainen. Kauteen lähdettiin tandemilla Mike Smith-Anders Lindbäck, mikä toimikin loistavasti alkukaudella. Kauden edetessä kumpikin kuitenkin palautettiin maan pinnalle. Joulukuussa Smith joutui tyräleikkaukseen ja oli sen vuoksi kolme kuukautta sivussa pelikentiltä. Lindbäckin oli tarkoitus hoitaa ykkösmaalivahdin tonttia ja kakkosmaalivahdiksi nostettiin seitsemän NHL-ottelua urallaan pelannut 24-vuotias Louis Domingue.

Kaikkien yllätykseksi Domingue ryösti välittömästi ykkösmaalivahdin tontin Lindbäckin nenän edestä. Hän pelasi alussa niin hyvin, että hänet valittiin muun muassa tammikuun parhaaksi tulokaspelaajaksi. Lindbäckin kausi päättyi helmikuussa lämmittelyssä tapahtuneeseen akillesjännevammaan, ja näin ollen maalivahtivastuu oli käytännössä sataprosenttisesti Dominguella aina Smithin paluuseen asti.

Loukkaantumiset toivat Dominguelle paikan ylhäällä ja hän käytti tilaisuuden loistavasti hyväkseen.
Kuva © Getty Images

Dominguelle kertyi yhteensä 39 ottelua, joissa hän torjui kiekkoja 91,2 torjuntaprosentilla. Smith pelasi 32 ottelua torjuntaprosentilla 91,6.

Tulevaisuus on valoisa

Domi ja Duclair kuuluivat Coyotesin ensimmäiseen "tulevaisuuden aaltoon". Seuraavassa aallossa remmiin ovat todennäköisesti hyppäämässä sentterit Dylan Strome ja Christian Dvorak. Kaksikko pelaa tällä hetkellä OHL-pudotuspelejä ja kumpikin toimii joukkueidensa kapteeneina. Coyotesin farmiseura Springfield Falconsin rivejä vahvistuttavat ensi kaudella muun muassa hyökkääjät Brendan Perlini, Ryan MacInnis, Christian Fischer, Conor Garland sekä puolustaja Kyle Wood.

Mikäli Domi ja Duclair jatkavat parantamista sekä Strome ja Dvorak pelaavat ensin mainitun kaksikon kaltaiset tulokaskaudet, Coyotes tulee taistelemaan vielä tätäkin kautta kovemmin pudotuspelipaikoista. Pudotuspeleihin pääsy on enää ajan kysymys - ja silloin joukkue on siellä jäädäkseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle